A salátáknál általában a “mi van a hűtőben” elv érvényesül, úgyhogy pontos mennyiséget nem is mondok, mert ebben a műfajban az improvizáció a legjobb. :) A hétvégi rakottkrumplihoz főzött burgonyából és tojásból félretettem párat (1:2 arányban jó szerintem a tojás és a krumpli), majonézzel & tejföllel, sóval, borssal összekevertem, és póréhagymát aprítottam bele. Utóbbi lehet lilahagyma vagy újhagyma is — ki mit szeret, vagy mi van otthon, ugye. :) Tejföl helyett joghurtot is lehet használni, vagy sűrűbb kefirt. Vagy mindent vegyesen, ha a pohár alján maradt egy-egy kanállal… Improvizáció! :)
Több alkalommal rájártam azóta, egyik nap kenyérpirítóban átmelegített tortillával és uborkával lett belőle reggeli, ma meg egy kevés rántott gombával és friss salátával ebéd. Érdemes előre elkészíteni egy nagyobb adagot, mert csak elő kell venni és már ehető is. Friss zöldségekkel (rukkola, madársaláta…), csírával fel lehet turbózni; nagyon jól illenek hozzá a zöld ízek. Mondjam még, hogy csomagolt ebédnek sem rossz? A majonéz simán kibírja az utaztatást, nincs olyan meleg, hogy megpukkanjon. :)
Szityike mondta
Igen, igen, nem rossz ötlet!
Szegény kis bazsalikom növénykémen már úgy is csak néhány szép levél van- felhasználom őket. :) A többi már fonnyadt…
Ti amúgy hogyan tartjátok életben a bazsalikom növényeteket? Nekem sorra kihalnak.. mit csinálok velük rosszul?
Ronja mondta
Szia Szityike! Nekem az a tapasztalatom, hogy lakásban nem marad meg sajnos. Egynyári növény, tavasztől őszig a szabad levegőn, napos esetleg félárnyékos helyen érzi jól magát. A földje lehet mindig picit nyirkos, de fontos hogy ne álljon meg alatta a víz. Remélem tudtam segíteni!
Szityike mondta
Szia Ronja! Én is ezt vettem észre… mármint, hogy nem nagyon marad meg. Akkor lehet, hogy nem is erőltetem majd. Bár egy-egy szezonra sem rossz, ha van. Köszönöm a segítséget!
Mostantól jobban figyelek majd a földjére! :)
Szityike mondta
Sziasztok!
Ti milyen fűszerekkel dobjátok fel a só- bors pároson kívül? :)
Én elsőre petrezselyemzöldre vagy őröl köményre gondoltam.
Nektek mi a véleményetek?
Via mondta
Friss fűszernövény? :) Bazsalikom?
vec81 mondta
Azt hittem, hogy főtt tojást teszel bele (még nem csináltam krumplisalátát). Nekem a másnapos rakott krumplival is fenntartásaim voltak a főtt tojás miatt, de nem lett bajom tőle :D (rögeszmés vagyok a több napos étellel kapcsolatban)
Via mondta
Főtt van benne. Azzal mi a baj? :D
Bogca mondta
Mi a baj a főtt tojással? :)) Húsvét után volt hogy nálunk egy hétig állt az ebédlőasztalon dekorációnak a főtt tojás befestve, majd mikor vége lett a szezonnak megpucoltam és tettem bele a rakott krumpliba, szép szivárványszínű lett.
A főtt tojás elképesztő sokáig eláll, hűtő nélkül is. :) Csak meg kell rendesen főzni, nem szabad kicsit sem lágyra hagyni.
l2njpy mondta
A rakott krumpliban a tojás főzve + sütve van, így nemhogy másnap, de napokkal később is tökéletes. A főtt tojás a szakemberek szerint is legalább 1 hétig ehető.
Dorka mondta
Tegnap nálunk is épp krumplisaláta készült :) Saccper nálunk az arányok: 1 kg főtt krumpli, 1 adag tartár (1 tojássárgájából és kb. 2,5 dl tejfölből, de általában amennyi marad a nagy tejfölös dobozban :D) és 1 fej vöröshagyma (mert az majdnem mindig van itthon, amúgy lilával se lenne rossz). És ma utazik bizony a Kedves munkahelyére. Mivel tegnap egész nap hűtőben volt, ma szerintem kibír még fél órát a biciklin, aztán vsz. hamarosan meg is eszi :D De nyáron sajnos lehetetlen utaztatni :( Pedig olyan finooom. (és egyszerű és jól szállítható).
mm mondta
:) Ez vicces, nálunk évek óta nem volt majonézes krumplisaláta, de idén már háromszor. Erre itt is szembejön. :D
Via mondta
Valami van a levegőben, én is hosszú kihagyás után kívántam rá. :))
éjszakai anna mondta
jaaa bocsánat, meg se fordult a fejemben, hogy bolti majonézről van szó +_+
Via mondta
Abból is van jófajta :))
Theresia mondta
“de hát nyers tojás van benne”
Hát, ha bolti majonéz, akkor én azért kételkednék a nyers tojásban… A házilag készítettet én se nagyon utaztatnám, bár mínusz fokokban azért nem nagyon aggódnék. :) (Főleg, ha munkahelyen hűtőbe tudod tenni.)
éjszakai anna mondta
“A majonéz simán kibírja az utaztatást, nincs olyan meleg, hogy megpukkanjon.” ??? de hát nyers tojás van benne. nem szoktam aggódni ilyeneken, de majonézt legalabb annyira vinnék magammal melegben utazni, mint pl nyers májat vagy egy polipot.
Bogca mondta
A bolti majonéz sincs hűtőben, mégis eláll akár hónapokig is. :) A házilag kikevert majonéz nyilván más tészta, de a bolti nyugodtan utazhat.
Theresia mondta
Lényegében ugyanazt írtuk és ugyanakkor. :) (Csak az enyém lent van. :))
Via mondta
A boltival nem hiszem, hogy pár óra alatt, télen hatalmas baj lenne. :)