Ha már a kombinálható ruhatárat úgy szeretitek, elkészítettem a reggeli kombinálható változatát. :) Sütöttem, facsartam, kavartam, és készült egy csomó enni és innivaló azok közül, amelyeket gyakran fogyasztunk. A fentiek így egyben egy nagyon durva brunch kellékei, a fotózás után ketten sem bírtunk vele, de legalább egész nap rá lehet járni. :) Sok kép következik, vigyázat, mellékhatásként éhség jelentkezhet.
Én úgy működöm, hogy muszáj reggel ennem valamit, és annak a valaminek lehetőleg stabilan kell állnia a háromlábú kisszékes rendszeremben (erről itt írtam bővebben) — tehát tartalmazzon fehérjét, jó minőségű (!) szénhidrátot, és zöldséget/gyümölcsöt. A fentiekből van olyan fogás, amely mindhárom kitételnek önmagában megfelel, van, aminél kombinálni kell még egy kicsit (plusz zöldség, plusz fehérje), de igazából ez mindenkinek a saját igényére is ízlésére van bízva. :) Remélem, a fotók és az ötletek inspirálnak titeket arra, hogy legközelebb kedvet kapjatok a reggelizéshez!
A receptek nagyjából egy főre szólnak, de könnyen elkészíthetők több emberre, különösen a turmix, a körözött, és a zabkása. Írok néhány ötletet, hogy melyiket milyen napokon jó ötlet választani, de természetesen — mint a ruhatárnál — úgy kombináltok, variáltok, ahogy csak szeretnétek!
1. „Iszonyú fontos napom van, kell az energia”
Nekem a nehéz napokra a tojás a válaszom, garantáltan ad annyi kraftot, hogy ebédig kihúzzam. Az omlettsütés titka az, hogy úgy kell kezelni, mintha palacsinta lenne. :) Egy omletthez 2 tojást egy löttyintésnyi tejjel (vagy kefirrel, joghurttal) felverek, sózom, borsozom. Egy teflonserpenyőben (pont abban, amiben a palacsintát szoktam egyébként) olajat hevítek, rádobom a spenótot, vagy gombát, paradicsomot, hagymát — éppen mit szeretnék –, és átforgatom, megpárolom. Ha majdnem kész, nyakon öntöm a tojással, és hagyom, hogy szépen elterüljön a lötyi, és szépen megszilárduljon, mint egy palacsinta. :) Ha már a teteje is egészen matt, és nem folyik nagyok, akkor félbe lehet hajtani. Félbehajtás előtt még lehet mindenféle finomságot szórni rá — például sajtot –, így töltött omlettünk lesz. Nyamm. Még több salátával és teljes kiőrlésű kenyérszeletekkel el lehet majszolni. Ha saláta helyett inkább más friss vitaminforrást választanál, akkor jöhet a frissen facsart narancslé. :) (A mosogatógép igazi áldás a citrusprések és a gyümölcscentrifugák használatánál!)
2. „Nem lesz időm reggelit csinálni”
Akkor a zabkása a legjobb barátod. Előző este is elkészítheted: apró vagy egészszemű zabot (vagy vegyesen – én úgy szeretem) önts nyakon annyi forró vízzel vagy tejjel, hogy ellepje. Hagyd, hogy megszívja magát. Én nem szeretem, ha nagyon szottyos, ezért utólag szoktam még tenni bele száraz zabpelyhet, hogy ropogjon. Tapasztald ki, hogy te hogyan szereted a legjobban! Édesítsd mézzel, fűszerezheted fahéjjal, vaníliával. Dúsíthatod aszalt gyümölcsökkel és magvakkal. Reggel csak a friss gyümölcsöt kell rávágnod — banánt, almát, epret, málnát, cseresznyét, kiwit; attól függően, hogy épp milyen szezon van. :) Ha nem tejjel készíted, és kívánod, valami fehérjés dolgot is mellé dobhatsz, pl. joghurtot vagy túrót. Belapátolod, és már mehetsz is.
Több főre külön műzlistálakban készítheted el. Az alap mindenkinek ugyanaz (zab + tej vagy víz), a magvakat, gyümölcsöket pedig egyénileg kombinálhatja minden éhes emberke. :)
3. „Enni sem lesz időm reggel”
Akkor valamit csomagolj az útra. Például kőrözöttes szendvicset! A túrókrém — a zabkásához hasonlóan — előző este elkészíthető, sőt, még jót is tesz neki, ha pihen, és összeérnek az ízek. Ahány ház, annyi szokás, én nem bírom a túl sok nyers hagymát, így egy kis tálkányi túróhoz és pár evőkanál tejfölhöz egy pici gerezd zúzott fokhagymát teszek, és ennyi. :) Őrölt borsot, pirospaprikát, és őrölt köménymagot teszek hozzá. Reggel csak annyi a dolgom, hogy félbevágok egy kornspitzet vagy bármilyen zsemlét, jól megrakom a túrókrémmel, teszek rá zöldséget (uborkát, paradicsomkarikát, salátalevelet — de nagy rohanásban a csíra a legjobb, mert azt pucolni és vagdosni sem kell), és kész is vagyok. Menet közben remekül fogyasztható.
4. „Unom a sima teát és pirítóst”
A fekete tea tápanyagot nem tartalmaz, csak jól felpörget, a pirítós meg gyors szénhidrát… Hamar jön az éhség, ha mindössze ebből áll a reggelid. Lassítsd le a felszívódást sok zöldséggel (friss csíra, saláta, aszalt paradicsom), és pakolj hozzá egy kis fehérjét! Jöhetnek a sajtok, túrókrém, sőt, még a hummuszt is kipróbálhatod, isteni pirítósra kenve. Ha a szokásos teád helyett chai lattét iszol, azaz a fűszeres fekete teát angolosan, tejjel fogyasztod, plusz fehérjebevitelt intézel el magadnak a sajt mellé. :)
Az innivalók
A legfontosabb természetesen a víz, nálam minden más már kajaszámba megy, ezért bele kell kalkulálni az étrendbe. A szokásos fogások mellé plusz fehérjének jöhet egy eperturmix, amit szép lassan elkortyolhatsz! :) Botmixerrel szoktam készíten a hozzá tartozó fél literes műanyag, csőrös kancsóban. Egy nagy marék epret és, ha szükséges, mézet teszek bele, illetve jót tesz neki akár a vanília, a fahéj, vagy még a menta is. Nyakon öntöm annyi tejjel, hogy ellepje, majd leturmixolom. Banánnal, barackkal, vagy más gyümölccsel is készíthető (vegyesen is!), nagy kancsóban pedig jóóóó nagy adag készíthető.
A chai latte-hoz is készíthetsz tejhabot, mint a sima tejeskávéhoz. Egy pár száz forintos tejhabosító a legjobb beruházás, ha szereted a habot kanalazni. :) Én azt tapasztaltam, hogy annál jobban habosodik a tej, minél forróbb és minél kevésbé híg (tehát azért van valamennyi természetes zsírtartalma). Az English Tea Shop és a Clipper chai teáit szeretem a legjobban.
Timi mondta
A zabkásával szemeztem a bejegyzés óta, és felemás érzéseim voltak, akarom, nem akarom, szeretem-e én a kását egyáltalán? Aztán tegnap a húgom belibbent a konyhába és azt mondta: gyere, megmutatom, mit eszek! Zabkását! Na, ki is használtam a lehetőséget, belenyaltam… majd felvásároltam a zabpehely készletét, és csináltam is vacsorát belőle. :) Nagyon kiadós, jópofa holmi, még méregetem, hogyan fogom feldobni. Tegnap kókuszreszelékkel ettem, mert az volt itthon. :) Köszönöm a tippet!
adrica mondta
Erről egy aranyos sztori jut eszembe:
A páromnak volt egy nagyon stresszes időszaka, és a gyomra nehezen viselte a megterhelést – szegény, már bármit és bármilyen keveset evett (a szokásos kajáiból), mindentől rosszul volt, így végül felajánlottam, hogy csinálok neki zabkását. Nagyon meg lehetett ijedve, mert rábólintott. Elétettem, lemondóan pislogott rá, három keserveset sóhajtott, hogy akkor ez jutott a ma esti kolbász, vagy rántotta, vagy bármi helyett, belemerítette a kanalat, bekapta az első falatot, rágta, forgatta a szájában… Majd elvigyorodott, és kijelentette, hogy „ez tök jó”! Azóta mindig zabkását kér, ha későn kerül sor a vacsira, és mikor más látványosan sajnálgatja, hogy „szeegény férfiemberrel mit meg nem etet ez a nőő”, mindig önérzetesen kijelenti, hogy „te, nem gondolnád, de ez tényleg finom!” :D
Andrea68 mondta
Jó reggelik, az omlettet így még nem készítettem, de fogom, amúgy zabkása fogyasztó vagyok, egyszerűen felöntöm fórró vízzel a 4 kanálnyi magos esetleg gyümölcsös keveréket, pár szem diót adok hozzá, amíg kihűl egy kicsit (csak melegen szeretem), addig a szemek meg is dagadnak. De ezt csak az irodába érve készítem el, és eszem meg, korareggel a kávé mellé semmit sem tudok enni sajnos, pedig próbáltam.
Használok lidlis müzlit is (1kg-os zacskós), erre már csak őrölt fahéjat teszek, esetleg egy kiskanál mézet. És persze forró vizet.
Remek ötlet a kőrözött is, munkába is lehet vinni (éljen, van kenyérpirítónk ), szóval köszönöm, hogy olvashattam :)
Rebeka Anna mondta
You’re a Genius!! :)
Szeretem a melegszendót reggelire, de ezt tuti fi fogom próbálni!! :)
luxusrozi mondta
Kényszerpihenőm napjait arra is szánom, hogy rászoktassam magam a reggelizésre, kitapasztaljam, mi esik jól az elmaradhatatlan tejeskávé mellé. Ennyi jó tippel igazán könnyű boldogulnom… :)
eveart mondta
Ó de jó kis reggeli összeállítás… hú ember még nem evett annyi kolbászt egy rakáson mint én hetek óta. Rájöttem, hogy muszáj valamit változtatni, mert ez rettenet unalom. :D
Anyummal körözöttet csináltunk. Mi is kevés hagymával készítjük. Én már sajnos nem is ehetek, mert iszonyú érzékeny rá a gyomrom. Van még valami petrezselymes fokhagymás túrónk ami iszonyat jó. Aszalt parit is szokott készíteni befőttes üvegbe szárazon. a múltkor melegszendvicsre tettük vacsorára, umm de nyami volt. :))
Via mondta
Mi is imádjuk, annyira finom mindenbe beletéve! :)
Rebeka Anna mondta
Én az aszalt paradicsomot most hallottam először. hogy kell készíteni házilag? :)
gykemenykata mondta
Ha valaki nem ehet zabpelyhet mivel helyettesíthető? Jó lenne kipróbálni ilyen zabkásához hasonló reggeliket.
Via mondta
Árpagyöngy (gersli) is jó lehet helyette, de azt még nem főztem. Rizzsel is megpróbálhatod, afféle tejberizsként. Csak azt nyilván máshogy kell főzni, nem elég, ha nyakonöntöd a forró lével. :)
Dikoca mondta
No meg a chia mag is így szerepel amit írtál feljebb nem? Barátnőm eszi, én még nem próbáltam, de ő nagyon dicséri, az árát leszámítva…
Via mondta
typerhappy írta a chiát :)
PankaMam mondta
Én rizsdarából vízzel szoktam kását főzni,alma, mazsola, fahéj megy bele (glutén- és tejtermékmentes, a kisfiam allergiája miatt kell így). Mi a végén még egy kiskanálnyi mogyoróvajat is keverunk bele. A férjem mindig reklamál, mert sosem elég sok :-D
NSDetti mondta
nagyon jó ötleteket írtál, köszi! A zabkását én mindig főzöm, mert ha csak áztatom, akkor nagyon puffaszt :( Szóval háromszoros mennyiségű vízben felteszem lassú tűzre (kis láng) és sűrűre főzöm. Édesen vagy sósan is nagyon szeretem :) A tejhabosítás titkát pedig a volt pasim anyukája fejtette meg: egyenes falú edényben kell habosítani a meleg (vagy langyos, de semmiképpen nem hideg) tejet, akkor tuti nagyon szép és tartós lesz a hab!
mrsfractal mondta
eddig mindig hideg tejet habosítottam, és nekem megmaradt úgyis (bár nem sokáig), de mostmár kipróbálom majd meleg tejjel is. köszi az ötletet! (azért szoktam hideggel, mert úgy rögtön lehűti a kávét is ugyebár^^)
LugiJudy mondta
Sziasztok! Sósan mivel eszitek a zabpelyhet? Unom kicsit az édeset.
Marry86 mondta
Zabpehely+natúr joghurt+lekvár (házi!) + mazsola S extraként mehet hozzá még: gyümölcs(alma, banán…)
Gyerekeim nagyon szeretik
Green Zebra mondta
Klassz kaják és guszta képek! Én is IR-es vagyok, de nekem előírás, hogy reggelire csak lassú CH-t ehetek, így tiltva van a tej, joghurt, narancslé, ill. bármilyen gyümölcs. Így a kaják fele kiesik sajna :-( A zabkását vízzel nem szeretem, szójatejjel esetleg ehetném, de a szójától idegenkedem. Viszont a múltkor ettem valahol túróval készített zabkása szerűséget. Egész finom volt. Nincs hozzá receptem, de szeretném majd kikísérletezni.
Via mondta
Én is szoktam túróval-joghurttal + gyümölccsel a zabot, annak a fotóit itt találod:
https://www.urban-eve.hu/2014/04/10/things-love-thursday-202/
https://www.urban-eve.hu/2014/03/13/things-love-thursday-198/
Csak annyi az egész, hogy túrót és joghurtot összekutyulok, amíg tetszik az állaga, ízesítem, beleszórok annyi zabpelyhet, amennyi tetszik, és megeszem. Nincs recept. :D
Én ha „belassítom” a tejet, gyümölcsöt, akkor nem leszek tőle rosszul. Önmagában kicsinál. Ha meg akartok ölni, adjatok reggelire egy pohár tejet egy kakaós csigával. :D
Green Zebra mondta
Nekem ott a „gond”, hogy semmitől nem leszek rosszul :-) Bármit vidáman megehetnék-ihatnék. Csak aztán leshetném a leleteimet :-(
Via mondta
Tényleg sokat segít, hogy én azonnal kinyúlok, ha valami olyat eszek, amit nem kéne. Tudod, megnevel, mint a villanypásztor. :D Eszembe se jut többet, vagy nagyon meggondolom… Plusz mivel nincs epehólyagom, a műtét óta az is behoz még egy halom spéci faktort a diétába… Volt már eszméletvesztésem is epegörcstől (megettem egy falat újhagymát – ennyi), nagyon nem jó móka. A cukros gyönyörűségektől csak hipózom, hányok, hasmenésem van, szédülök, vagy mindez egyszerre. :D Szóval nótenksz.
Így a „legegyszerűbb” egészségesen enni: nincs választásom! :D
vikiv mondta
Azta! Nem lehet egyszerű egyikőtöknek sem (bár ezt a muszáj-egészségesen dolgot kicsit irigylem :-) ). Zabtejet nem próbáltad? Szerintem finom(abb) és nem szója :-) Vagy rizstej?
Via mondta
Nem vagyok laktózérzékeny, és kis sakkozzással (mivel és mikor eszem) nem gáz a rendes tej sem, szóval nem szórakozom a gabonatejekkel, mert erre kivételesen nem vagyok rákényszerülve. Anyagilag is jobban jövök ki. :) Volt egy időszak, amikor próbáltam mindenfélét kíváncsiságból, de nem ízlett egyik sem annyira, hogy rohadt lelkes legyek. Az emberek jókora része nem tudja lebontani a tejet, én szerencsére igen, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hálás köszönet a genetikámnak és az evolúció rám eső részének. Rossz lenne úgy vegának lenni, hogy még ez is kiesne mint fehérjeforrás (főleg, hogy szereteeem). A sajtomat és a joghurtomat nem adom. :D
Eskimoka mondta
Szuper összefoglaló, köszi!
Nekem a zabkásával kapcsolatban lenne kérdésem: Jól értettem, hogy csak hagyod állni egész éjjel és kész? Most készülök bevezetni nálunk, remélem a lányom rácuppan (megy rá a sok fahéj, mert azt imádja), de eddig olyan recepteket olvastam, hogy főzik.
Via mondta
Én még sosem főztem, nekem ízlik így is. :) Próbáld ki!
Aldi sajátmárkás zabpelyhet veszek, kék zacsis az apró, sárga az egész. Tök jó ára van, kétszáz valamennyi forint fél kiló. :) Ők azok: https://www.aldihungary.hu/hu/media/product_range/01_14kw09_do/kw09_akcios_nagy_40.jpg
Kriszta mondta
Én is ugyanezt veszem, a legjobb!
Évek óta zabkását reggelizem felturbózva minden jóval (pl. barnarizs fehérje, napraforgó lecitin, darált mák, D vitamin cseppek, …és egy kis minőségi kakaópor, édesítő “ízfokozónak”.
Nyaraláskor kis simítózáras zacskókba porciózva viszem az x zacskó reggelit, pipa.
Ez a napom egyetlen garantáltan (!) egészséges étkezése!
Saxana mondta
Lehet főzni is, de ez „macerásabb” (koszos lesz az edény, amibe csinálod, én utálom mosogatni:D). Én úgy szoktam, hogy a zabpelyhet egy nagyobb bögrébe szórom, picit több vizet engedek rá, mint ami ellepi, és berakom a mikróba kb 1percre, aztán mehet hozzá, ami épp van^^
Green Zebra mondta
Létezik aprószemű zabpehely, azt nem kell főzni.
typerhappy mondta
Én főzni is szoktam, amikor van időm rá, vagy amikor nincs kedvem reggel bajlódni vele, akkor lesz ‘overnight oatmeal’. Azt úgy csinálom, hogy müzlistálba kanalazok 3 ek aprószemű zabpelyhet (ez az adagom), leöntöm annyi hideg tejjel, hogy épphogy ellepje, teszek bele chia magot (ez opcionális, íze nincs, de nagyon egészséges és jól magába szívja a felesleges tejet, nem lesz szottyos), beleteszem a pürésített gyümölcsöt, összekeverem és éjjelre beteszem a hűtőbe. Reggel csak felmelegítem a mikróban és kész. :)
Nekrocica mondta
Ah, milyen jó ötlet, hetek óta vadászok boltban körözöttet, majd jól megcsinálom magamnak! :D
Via mondta
A legjobb, olyan lesz, amilyennek szeretnéd! :) Amúgy azonnal is fogyasztható, nem kell várni rá, hogy összeérjenek az ízek. Reggel is hamar össze lehet kutyulni. :) Joghurttal is finom!
Kivi mondta
Azért ahhoz, hogy olyan legyen mint szeretném, kell némi kóstolgatás és rutin. :))) (Én mindig túlpaprikázom.)
Via mondta
Én színre megyek. :D