Ha épp tombol a hőség, akkor azért, ha unod a nyári záport, akkor azért… Nincs is jobb egy kis tzatzikinél!
Hozzávalók egy nagy tálhoz: 1 kígyóuborka lereszelve, 1 (vagy több) gerezd zúzott fokhagyma, apróra vágott friss kapor ízlés szerint, só, bors, 250 ml natúr joghurt (nyugodtan használhatsz tejmentes joghurtot is, a kedvenc natúr szója- vagy kókuszjoghurtoddal is ugyanolyan finom lesz!).
Így készül: az uborkát a reszelő nagylyukú oldalán lereszelem. Sózom, borsozom, rázúzom a fokhagymát fokhagymanyomóval (egyéni tolerancia függvénye, hogy mennyi kerül bele :)), és egy jókora adag apróra vágott kaporral megszórom. (A szárát megkapja a nyúl.) Mehet bele kevés pirospaprika is. Végül a joghurttal összekeverem, és hagyom egy picit állni, hogy az ízek összeérjenek. Pitával magában könnyű vacsorára, vagy salátaként főétel (pl. falafel) mellé tálalom. Hűtőben pár napig elvan. :)
Variációk:
- kevesebb joghurttal sűrűbb lesz a végeredmény, és szendvicskrémként is használható (plusz túróval vagy tofuval besűríthető)
- ess neki botturmixszal, így egy sűrűbb mártogatós is lehet belőle — mártogass bele tortillachipset, uborkát, zellert :)
Ági mondta
megmentetted a candida-diétás hátsómat :D kipróbálom
gykemenykata mondta
Retekből is lehet hasonlót csinálni. Ugyanaz a recept, csak uborka helyett retket kell beletenni. Más ízvilág, de az is nagyon finom.
adrica mondta
Én le szoktam csepegtetni az uborkát, meg a joghurtot is, külön-külön, csak utána keverem össze – úgy szerintem még istenibb! :)
Iwi mondta
Nálunk ma vacsorára volt lepcsánggal (lepcsánka/röszti, kinek mi :D) Meg ha már unjuk a ketchupot a sült krumplihoz, és van itthon uborka, akkor mártogatósnak csináljuk meg. :)
Eszti mondta
Kitaláltad a gondolatom. :P
Körülbelül éppen a hozzávalókkal tekertem haza, amikor megkaptam az értesítést a cikkről. :)
HejoTitty mondta
Wáá, hű, jaj… hmm… nyammm…. háteztmost rendkívülnagyon megkívántam :)
Kivi mondta
Hú, megvan az ebédötletem, köszi! :))
Via mondta
Mi most pusztítottuk el. :) Jó étvágyat!
Kivi mondta
és tojásos nokedli lesz hozzá, hmmmm. :))