Sárgabaracklekvárt főzni nem művészet, és nem is bonyolult, kezdők is kipróbálhatják. A gyümölcsöt ugyanis nem kell hozzá hámozni, egyszerűen megmosod, szétnyitod, kiszeded a magját, és elő is készítetted. Ebbe a fázisba be lehet vonni másokat is. ;)
A sárgabaracklekvár igazi sikerélmény kezdőknek
Tapasztalatból mondom, hogy a befőzés hihetetlen sikerélményt ad — olyan büszkeséggel lehet nézegetni az általunk megtöltött, finomságokkal teli üvegeket, hogy aki még nem próbálta, annak receptre írnám fel. Önbecsülés-tuning, édes melléktermékkel.
Amikor először csináltam sok-sok évvel ezelőtt, nagyobb tételben ez volt az első lekvárfőzésem, úgyhogy nem túlzok, öt percenként felhívtam anyut telefonon, hogy ugye ez így jó lesz, meg hogy normális-e, hogy ezt csinálja, és hogy tényleg csak két percig kell főznöm. (Még szerencse, hogy ingyen beszélünk. :D) De azóta minden évben így készítek lekvárt: gyors, egyszerű, és elképesztő finom.
Equipment
- 1 lábos
- 1 fakanál
- 1 botturmix
- 5 befőttes üveg sterilre elmosva. legegyszerűbb mosogatógéppel
Ingredients
- 2,5 kg sárgabarack mag nélkül
- 2 tasak dzsemfix (3:1)
- 60 dkg cukor (a gyümölcs súlyának negyede, ízlés szerint édesítővel helyettesíthető)
Instructions
- A recept gyorsaságát az adja, hogy ez a sárgabaracklekvár héjával készül, tehát az elején kilőttük a leghosszabb, legidőigényesebb lépést.
- Úgyhogy egyszerűen azzal kezdünk, hogy a megmosott, kimagozott gyümölcsöt hámozás nélkül beleteszem az edénybe, megszórom a cukorral és a tasak tartalmával.
- Ráteszem a fedőt, és hagyom állni, akár fél napot is. Kicsit meg fog barnulni az oxidációtól a felső réteg gyümölcs, de nem lesz semmi baja.
- Alacsony lángon felteszem a tűzhelyre, és lassan kavargatva elkezdem melegíteni. Nem kell forrnia! Amint elkezd egy picit rotyogni, két perc, és le is lehet húzni a tűzről.
- Botturmixszal simára pürésítem, és azonnal befőttes üvegekbe töltöm. A fenti adagból nekem 4 teljes és egy 75%-ban teli 580 ml-es üveg lett - kettőnknek bőven elég lesz egy évig. :)
- Figyelem: az üveg piszok forró lesz, úgyhogy konyharuhával érdemes megfogni. Amint tele van egy üveg, mehet rá egy tető. Rázárom, megfordítom (óvatosan!), hagyom pár percig fejjel lefelé, aztán vissza. Semmi szárazdunszt, semmi fakszni, kész a baracklekvár. Písz, láv, hepinessz, szánsájn - üvegbe zárva.
Miután eldicsekedtem anyunak, hogy milyen szép lett és nem is volt nehéz, már az volt a következő kérdésem, hogy „jó, akkor miből lehet még ilyen könnyen lekvár?” :D Amúgy a válasz: szilvából, és azt még turmixolni sem muszáj, mert lepöndörödik róla a héja. Jó fahéjasan, hmmm hmmm… :)
A tiéd is elkészült? Nyomtass címkét az üvegére innen: nyomtatható címke baracklekvárhoz.
Maradt még egy kiló barackom, ami nem is fért volna bele az edényembe, így azokból barackszószt készítettem, de még egyszerűbben is el lehet tenni télire a gyümölcsöt!
Friss barackszósz
Előnye: nem kell főzni, rendkívül gyorsan elkészül, és csodálatos, intenzív barackíze van.
Hátránya: hűtőben kell tartani, nem bírja ki a spájzban, és néhány héten belül el kell fogyasztani, ezért nem is érdemes nagyon sok kilóból elkészíteni. Egy kiló barackból nagyjából 8-9 dl szósz lett.
Hozzávalók:
- megmosott, kimagozott sárgabarack
- édesítés ízlés szerint
Így készül: a gyümölcsöt botturmixszal pürésítem, majd kóstolás után ízlés szerint édesítem. Zárható dobozba öntöm és hűtőben tárolom a fogyasztásig.
Felhasználási ötletek: palacsintába, rizsfelfújthoz, császármorzsához, tarkedlihez, fagylalthoz vagy csokis muffin mellé öntetnek.
Barackpüré télre
Hozzávalók:
- megmosott, kimagozott sárgabarack – amennyi még maradt, nem kell nagyon sok.
Újfent jöhet a botturmix, de ezúttal nincs édesítés. Az aranysárga folyadékot kisebb, fagyálló tárolókba lehet önteni, de akár jégkocka-tartóba is mehet. Télen kis adagos szószként lehet enni joghurttal, műzlivel — előző este átteszel egy-két kockát a fagyasztóból a hűtőbe, reggel pedig meg is van a barackod. :)
További barackos receptjeim
Ha maradt még barack, és a füleden folyik a lekvár, akkor próbáld ki ezeket az barackos recepteket a blogról:
Most te jössz!
Megcsináltad a lekvárt, vagy valamelyik receptet? Milyen lett? Írd meg a kommentek között!
suncicili mondta
Sziasztok. Én eddig a forróvizes ,lehúzós baracklekvárt főztem,de mindig 2 pálinkával indítottam… :D :D. Idén előszőr gondoltam hogy héjastól turmixolok . Ezentúl csak így. Én nem teszek bele semmilyen fixet, 28 kg barackból készült a lekvár. És nálunk ez elfogy, igaz ajándékba is szoktam adni. 1 kg-hoz kb 10-12 dekagram cukrot teszek , de ez alföldi szatymazi barack, ami homokos talajon lévő fáról van. Így forralás után kb 10 percet kavargáltam ,ez szuper volt,gyorsan készen lett. Mindegyik üvegbe kerül egy kis késhegynyi szalicil. Kár volt évekig pucolászni és órákig kavargatni. :) :) És most a pálinkát a végén ittuk a férjemmel :D :D
Szityike mondta
Sziasztok!
Elkészült az őszibarack lekvárom (már egy hete) a te recepted alapján, Via!
Istenifinom lett, már egy üveggel meg is kóstoltunk belőle… :)
Nem fehér, hanem sárga húsú közepesen érett barackból (2,3 kg) és néhány nyári almából (0,2 kg) készítettem el- először, de semmiképp sem utoljára… :D
A történet a piacról hazaérve úgy alakult, hogy a barack, amit vettünk nem lett pont 2,5 kiló, ezért még pucoltam hozzá néhány apróbb nyári almát is- mondanom sem kell, nem rontotta el…-, nem szerettem volna sokat variálni a recepten, így ezt a megoldást választottam. :)
Az alma természetesen nem érződik benne, de kicsit van az egész lekvárnak egy dzsem és lekvár közötti állaga (hűtőben tartva jobban tartja magát) és egy őszi és kajszi barack közötti íze!
Nekem nagyon ízlik, de ezt már lehet, hogy csak az önbizalomboost mondatja velem… :)
Mindenesetre nem bántam meg, ajánlom mindenkinek kipróbálásra- szerintem bármilyen gyümölccsel! .)
Bogca mondta
Anyunk évek óta csinál alma-őszi lekvárt, ez az abszolút kedvencem, az esküvőnkön is az volt a köszönőajándék. :) Anya fele-felében csinálja almával, és érezni az alma ízét, ami kicsit sem baj, az alma finom! :)
Via mondta
Az egyik kedvencem, örülök, hogy te is rákaptál. Néha még jobban is szeretem, mint a sárgabarackot. :))
mkinga mondta
Kedvet kaptam, így ma csináltam szilvalekvárt!:) Életemben először… na nem mintha bonyolult lett volna:)
Gondoltam nyomtatok címkét, de… létezik, hogy nincs szilvás??!:(
Via mondta
Pedig van. :) https://www.urban-eve.hu/2011/07/27/nyomtathato-lekvarcimke-szilva/
Dikoca mondta
Nekem is a kedvencem, irtó büszke vagyok mindig rá, mert nagyon jól sikerülnek:) most fogyott el az utolsó eperlekim amit tavaly főztem, mindenki imádta:)
A héten fogok én is barackból készíteni, van néhány nagyon szép befőttesüvegem, amiket nincs kedvem hazatranszportálni, inkább megtöltöm őket:)
Befőttesüveg-fertőtlenítés: tiszta, elmosott üvegbe engedek egy deci vizet, beteszem a mikróba és egy-két percig forralom.
Tartósítás: mielőtt ráteszem a kupakot a tetejére, két réteg celofánt teszek rá. a két réteg közé szórok egy késhegynyi szalicilt. Mamától tanultam, ő is utálta rászórni a leki tetejére, ezért találta ezt ki. Évek óta nem romlott meg nála egy üveg sem, pedig százával főzi be a kert javait.
Sűrítés: nem kupakot, hanem a két réteg celofánt teszem csak rá, plusz befőttesgumi. mivel a celofán féligáteresztő hártya, a víz ki tud jönni a membránon, a bacik/gombák viszont be nem jutnak, mert azok már nagyok lennének hozzá. Ráadásul a szalicil miatt messzire elkerülik az üvegeket:)
Szityike mondta
Én most ősziből csinálom a recepted alapján, Via! :)
Kicsit biztosan többi ideig fogom rotyogtatni, mivel keményebb fajta a barack. :)
Minden mást viszont a recepted alapján! Majd megírom, hogy hogy sikerült!
Mindenkinek jó lekvár és dzsemfőzést!
Fő az önbecsülés- és a végeredmény még finom is! :D
Köszi a szupi, gyors és egyszerű receptet Via!
fxtina mondta
én is így készítettem el életem első lekvárját méghozzá eperből, azután meg jött az őszibarackos… isteni! az így készült lekvár íze sokkal jobban hasonlít a gyümölcsére, mint a nagyon sokáig főzötté. csak egy hátránya van a dzsemfixesnek, ha pl. forró/meleg palacsintába teszed, akkor túlságosan folyóssá válik…
finci14 mondta
nekem az összes konyhai tevékenység közül a lekvárfőzés a kedvencem (mikor állást kerestem, beleírtam az önéletrajzomba, ugyanis egy témában jártas ismerős azt mondta, hogy csempésszek valami vicces-személyeset az anyagomba, mindenki rákérdezett ), ami eddig az abszolút nyertes volt az a szeder-körte lekvár egy leheletnyi vaníliával
jók a képek Via!
safsaf mondta
Lekvárfőzés előtt állok, úgyhogy köszönöm a bejegyzést! :) A családom (főleg Anyu) nagyon jó a lekvárokban, egyetlen dolog van, amitől még Ők is elájultak, és csak ajánlani tudom. Szeletelt mandula a baracklekvárba. A legvégén kell belekeverni, amiikor eszed, gyümölcsös és picit még roppan, az íze mint a finom marcipán. Még akkor is ha nem cukrozod meg nagyon, csak úgy érzéssel. :) Via! Ha Anyukád valaha megosztaná velünk az almás-barackos lekvár receptet, engem nagyon érdekelne! :)
Szie mondta
Ez ilyen egyszerű? Na hát ki fogom próbálni. :)
Bár nálunk most minden gyümölcs a fagyóba kerül, aztán villámfagyi készül belőle. (Barátnőmtől ipari mennyiségű fagyasztott sárgabarackot kaptam nemrég, amit az életben nem használtam volna el sütibe, gyümölcslevesbe, úgyhogy kitaláltuk, fagyi lesz belőle. Csak úgy fagyottan megy az aprítógépbe pár kanál baracklekvár kíséretében – fagyasztva nincs olyan isteni íze, mint eredetileg, és így már az édesítés is meg van oldva – ha már miszlikben van, ráöntünk egy kis tejszínt, simára turmixoljuk, és már kész is. A ribizli, fahéjas szilva, meggy is isteni, a sárgadinnye meg még csak most fog felkerülni a választékba, de nagy reményeket fűzök hozzá. :) )
Via mondta
A barackos fagyit én is szeretem, bár az ősziből készült. :) https://www.urban-eve.hu/2011/07/15/mezes-vanilias-barackfagyi/
PankaMam mondta
Mi fagyasztva (is) szoktunk eltenni gyümölcsöket héj nélkül, nyersen botmixelve, egyszer használatos műanyag poihárkákba porciózva, fóliával-befőttesgumival lefedve, alkoholosfilccel megírogatva – főleg bébiételnek, de mi is rájárunk télen:) A nagyobbik fiúcskánk például az első telén 20 kiló barackot evett meg ;) Most a második kismanó telére készülünk…
Rodottya mondta
Kedves Via!
Én tavaly készítettem, idén már nem foglalkoztam vele, mert anyósom átvállalta, hogy nekem várandósan és egy 18 hónapos gyermekkel ne kelljen.
De tényleg szuper felemelő érzés!
Csak így tovább!
Egyébként a barackot meg lehet hámozni, ha előtte pár pillanatra forró vízbe mártod, egy mozdulattal lejön a bőre. Csak így más lesz az állaga. Én is dzsemfixet használtam.
Készítettem már szilvalekvárt is. Fahéjjal isteni finom! Mindenki csak úgy falta. De sok mondent kipróbálnék még (számtalan variáció eszembe jutott), csak időhiánnyal küzdök.
Nektek viszont jó lekvárfőzést!
Via mondta
Igen, ismerem a forró vízbe mártást, de nem akartam szöszölni a héjával, így volt hipergyors az egész. :) Turmixolás után semmi nem maradt belőle. Amúgy nyersen héjastul eszem az őszit is. :)
Panna mondta
A nagymamám ugyanígy főzi a lekvárt, és isteni finom :) Olyan boldog volt anno mikor rátalált a dzsemfixre, el nem tudjátok képzelni :D
kiscsillag mondta
Az önbizalom tuning miatt szeretek én is lekvárt főzni, ezt a receptet is ki fogom próbálni! Köszönöm! Viszont a lekvárt annyira nem esszük, úgyhogy inkább ajándék lesz belőle, meg a téli kedvenc Sacher muffinomba is menõ lesz a házi lekvár. Van esetleg nem édes befôzôs recepted?
Via mondta
Koviubira vagy ilyesmire gondolsz? Két főre nem éri meg, lekvárt is ezért nem főzök nagytételben. Anyukám régen csinált hordós savanyúságot, az nagyon finom volt. Most helyem sincs a hordónak, úgyhogy saját tapasztalatról nem tudok neked beszámolni. Vecsési káposztát szoktam venni a piacon (székelykáposztának), de amúgy nem vagyunk nagyfogyasztók ilyesmiből. Lekvárból sem, ha már itt tartunk, azért mondtam, hogy ez az öt üveg bőven elég lesz egy ideig. :D Kompótot például nem is szoktunk enni, már gyerekkoromban sem szerettem.
kiscsillag mondta
Koviubi jó ötlet! 5 üveg lekvár sose fogyna el nálunk.
Via mondta
Haverokat kell hívni, és sütni mindenféle jót a bagázsnak, én is azt szoktam, hogy gyorsabban fogyjon. :)) Lehet sütni egy nagy adag fánkot, és nagyon boldogok lesznek. Úgy végigmennek egy-két üveg lekváron, hogy öröm nézni!
2left-hand mondta
Ja, a szilvát sütni is lehet, este beteszem, reggel kiveszem, botmixer és kész is, se cukor se tartósító és az ize is más, mint a sütőben párolt zöldségeknek. Tényleg büszke nagyon az ember a saját keze munkájára….
A vegetát is be kellene már ütemeznem.
2left-hand mondta
A mosogatógép tényleg áldás, főleg ha rákapott az ember lánya a befőzésre! Én sem használok tartósítót, kivéve befőttekhez. Arra még nem találtam elfogadható megoldást és nem szívesen kísérletezek a 350.-Ft/kg-os őszibarackkal… Gyereketetős Virág a mosogatógépben dunsztol, rá kell kérdeznem hogyan…
20 kg-ből főztem dzsemet ( nem egyszerre), remélem kitart a következő szezonig! 7,2 kg tisztított barackhoz tettem 1kg-1,2 kg cukrot. Nem édes, de nekünk így is megfelel. Ahogy egyre hidegebb lesz úgy ízlik egyre jobban…..
Nnna, nyáron ezért nem haladok a takarítással… Hétvégén őszibarack a program….
Via mondta
Őszibarack csak most van, kosz meg mindig lesz. :)) Anyu alma-őszibarack lekvárja a kedvencem.
Ponka mondta
Ez nagyon jó, ki fogom próbálni, ha idén már nem is, jövőre biztosan!
Én tavaly nyáron főztem majdnem hasonló módszerrel őszibarackból – és tényleg hatalmas önbecsülés-tuning :)
Azóta sajnos nem volt időm lekvárfőzésre, de ezen változtatni szeretnék :)
Jorsi mondta
Eddig én is valahogy így készítettem, illetve előbb botmixereztem, mart attól kissé kihűl, az üvegekbe pedig nagyon forrón kell tenni. Mostanra azonban váltottam: a Dzsemfixben van tartósítószer, amit én nagyon nem akartam, viszont a pektin benne szuper, amiatt nem kell főzni olyan sokáig, lesz szuper jó állaga. Beszereztem pektint, pont annyira egyszerű így, mint a dzsemfixel :)
Via mondta
Pektint hol veszel? :)
Jorsi mondta
Sparban találtam ilyet: https://www.lekvaroshaz.hu/bolt/befozesi-kellekek
Via mondta
Nem jön be az oldal. :( Neked sem?
bongyorka mondta
Az enyém is elkészült, és igazad van, olyan önbecsülés-tuning, hogy csak na! Tök egyszerű, de mégis úgy érzed magad, hogy na, igen, igazi háziasszony vagyok, mint a mama :D És a párom is még 2 nappal később is azt mondogatta, hogy hú, de ügyi vagy, és mindenkinek dicsekedett, hogy az asszonykája már lekvárt is főzött :D
Nekem még van egy kiló lefagyasztott eprem, amit akkor nem tudtunk megenni, meg tescós is volt és volt épp finomabb is, lehet, hogy abból csinálok dzsemet.
Főzésre fel!!! :D