Ha iszol kávét, esélyes, hogy hever a fiókodban egy pár száz forintos kézi, mini tejhabosító. És az is esélyes, hogy nem használod túl gyakran (főleg, ha van egy nagyobb teljesítményű tejhabosítód, mint ahogy nekem is). Viszont ahhoz képest, hogy milyen apró és olcsó kiegészítőről van szó, egészen sokat használom — nagyon jó befektetés, és igazi multifunkciós kis kütyü. Nem is gondoltam volna, de egyre több felhasználási lehetőséget találok neki! Megosztom, hogy mire jutottam eddig.
Folyadék + Por
Akár főzött kakaót készítesz, vagy keményítővel sűrítenél valamit (például főzeléket, pudingot), rendkívül gyorsan és egyszerűen homogén folyadékot tudsz készíteni. Tejföllel is működik, ha habarnál! :) A palacsintatésztában levő kis lisztgöböket pikk-pakk szétpörgeti.
Folyadék + Folyadék
Iszonyú finom, selymes, gyors vinaigrette-et lehet készíteni vele! :) Olívaolaj, kevés ecet, kevés mustár, só, bors, brrrrrrrr, és kész is. Más szószokhoz is ki lehet próbálni! Gyakorlatilag egy mini habverő, csak olcsóbb, és sokkal egyszerűbb tiszítán tartani. Apropó.
Tisztítás
Egy kis pohárba teszek vizet és egy kevés mosogatószert, és abba beleteszem a habverő fejet, és bekapcsolom. Szépen kitisztítja magát, utána csak le kell öblíteni, és kész is! :) Még frissen kell mielőtt minden vacak rászárad. Egyébként meg nem maradt más, mint egy sűrű kefe / takarítós fogkefe. Ma örömmel, holnap körömmel. :)
Kitta mondta
A héten jól jött volna, ha van ilyenem, mert tiramisu-hoz készítettem pasztőrözött tojássárgáját, 3 db-ot, amit aztán kihűtve össze kell keverni porcukorral fehéredésig. A botmixerhez való habverőfej nem vitte ezt a kis mennyiséget – azaz vitte, de a falra… magasfalú pohárba nem volt értelme áttölteni (átkaparni) a masszát, mert utána fél kg mascarpone-val kellett összedolgozni. Maradt a kézi habverős megoldás, csak az a gond, hogy ínhüvelygyulladásom van, és ez nem esett jól…
Ágnes mondta
Meg vagyok győzve, hogy nekem is kell egy. :D Viszont nem találom ikeánál. Tudna valaki linkelni?
Green Zebra mondta
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50301166/
Judit mondta
Hidrofiles fürdőkenőcshöz használtuk kislányomnál: egy pohárba forró vizet engedtünk, abba nyomtuk a kenőcsöt, aztán habosítottuk, így ment a fürdővízbe. Tökéletes volt! :) A konyhában persze nem használtuk többet… :)
l2njpy mondta
A zsírtartalom tényleg tökmindegy: jelenleg 0,1 %-os tejet használok, hidegen öntöm bele, és úgy is habosítom, mégis csodás, tartós habot alkot.
La Petite Manon mondta
Egyik vizsgaidőszakomban volt doppingszerem a fahéjas habos tej.
Ha habosítás után megmelegítettem mikróban, még jobban feljött a hab és meg is keményedett kicsit, egész masszív állaga lett. De nem mindegyik tejnél működött az tény.
Mostanában ha flancolni akarok, akkor szójatejet habosítok vele ;)
l2njpy mondta
Nekem ilyen van, és csodás:
https://budapest.maxapro.hu/tejhabosito-martello-423008-feher-outlet-aron-amig-a-keszlet-tart-1081183
Via mondta
Szééép! :)
Classycat mondta
Életem értelme ez a háromszás forintom ikeás csoda. Kettő mindig van a fiókban, mert, mindig veszek egyek, ha az ikeában járok (szerencsére nem gyakran). Nálam fogyóeszköz. :D
Cathalyn mondta
És a nagy gép az milyen? Szeretnék én is, de félek, hogy nem válik be…
Via mondta
Ilyen, de azt hiszem, szezonális lehetett a Tchiboban: https://ecx.images-amazon.com/images/I/41Asq7UcgyL._SX300_.jpg
Én nyár végefelé vettem, volt rá kuponom is, úgyhogy tök jól kijöttem! :)
Mókus mondta
Dejó ötlet! Első dolgom lesz, ha az IKEA-ba jutok! :) Már más is mondta, hogy az milyen jó, de valahogy sosem hittem el. Na majd most!
Dorotthea mondta
Én is pont ezekhez használom. :D Vagyis tejhabhoz nem, mert nem ihatok tejet. Mondjuk a salátaöntet az nálam méz-citromlé-mustár, de az elv ugyanaz. illetve a joghurtos-olajos hajpakolást is csodásan kikevertem vele.
Mirimanoo mondta
A zsírtartalom teljesen mindegy tejhabosítás szempontjából, a fehérje “köt meg”, tartós, friss, vagy laktózmentes, a lényeg a hőmérséklet. Ne legyen túl forró, semmiféleképpen ne főzd fel,mert akkor kicsapódik a fehérje, éppen iható legyen, hogy ne égesse meg a nyelved. Az én mikrómban 700 watton ez egy perc. Magas bögrét kábé félig tejjel megmelegítesz, a habverő fejét mindig a felszín alatt tartod, ne nyomd le az aljára és míg dolgozik mindig szépen körözni vele. Kis gyakorlattal vetekszik minden más habbal. Több mint tíz éve iszom így a kávémat, a leggyakrabban használt kütyü a konyhában. Ja, csak erős elemmel működik igazából, én újratöltőseket használok.
Tia mondta
és hol lehet ilyet kapni 200-Ftért?
Via mondta
Az IKEÁs annyi volt még tavaly, nem tudom, azóta buheráltak-e valamit vele. Tényleg kis egyszerű darab, de hát nem is tíz évig akarok vele dolgozni. :)
Nils Holgersonné mondta
én otthon csinálom a krémeimet és egyéb kozmetikumokat, és azokat is remekül keveri (csak ezért vettem, de ezek után másra is ki fogom próbálni :))
Via mondta
De mosd el alaposan. Az ecetes arckrém nem móka! :D Meg a mustáros tejhab sem. :))
Nils Holgersonné mondta
höhö, majd csoportosítok: lesznek ecetes napok (mézes-ecetes arctisztító + vinaigrette) meg édes napok (kakaóvajas testápoló + habos kakaó)
vagy külön készlet, mint a kóser háztartásokban a tejesnek-húsosnak
esetleg csak rendesen elmosom minden használat után :D
Via mondta
Kétszázért nyugodtan lehet két darabod is, bánja kánya, rúgj ki a hámból! :D
Vippa mondta
Én mindig ezt használom tejhabosításhoz, ha forró a tej, mindig klassz a hab, Ha hideg, akkor az a lényeg, hogy elég erős legyen még az elem. Azt hiszem, néha a tej nem ugyanolyan, mint ahogy a liszt sem. :-) Talán ez a bibi.
Via mondta
Tuti, hogy nem ugyanolyan, néha még a bocimobilból vásárolt sem. Attól függ, mit esznek, stb. Nekem olyan tejem is volt már, amivel a nagy gép sem bírt el, csak megpörgette, megmelegítette, és csókolom. Vagy a kicsivel jártam úgy, hogy felverte a habot, és kábé három másodperc alatt kipukkadt az egész, nem tudta megtartani (az a tippem, hogy ez a zsír hiánya miatt van).
A nagy gépben azt bírom egyébként, hogy a melegítésnél a forró fém lábaska egy kicsit karamellizálja a tejet, így tök finom édes lesz magától. ^_^ Ah, mindjárt iszom is egyet. :)))
maggomboc mondta
En ugy tudom, hogy nem a tej zsirtartalma, hanem sokkal inkabb a feherjetartalma szamit. En bealltam egy adott markara (nem tudok ajanlani otthonit, külhonban elek), mert abbol tudom a legjobb habot ‘csiholni’, de meg kell jegyeznem, ez is ingadozo +/- 0, 5 cm kb masfel deci tejnel. Jo kiserletezgetest! :)
Eszterc mondta
Én szoktam tejhabosításra használni- a kislányom szereti a habos kakaót, én meg a habos kávét:) Úgy szoktam, hogy egy magasabb bögrébe kicsi tejet öntök, mikróban addig melegítem, míg habzik. És utána nekiállok habosítani.:) A kislányom egyébként úgy “használja”, hogy bekapcsolva leteszi a konyha padlójára, és figyeli, ahogy körbe-körbe forog:)))
Via mondta
:)))
mkinga mondta
Via írhatnál arról is, h a tejhabosításhoz hogy használod! Nekem egyszer sikerült ezzel szép kemény habot csinálnom, de azóta is legfeljebb csak buborékos :/ annyira gyakran nem kávézom, hogy komolyabb cuccba beruházzak…
Via mondta
Nem használom tejhabosításhoz, pont ahhoz egyáltalán nem, mert, ahogy írtam is, van egy nagy elektronikus tejhabosítóm, ami melegít is, és kakaóhoz is jó, úgyhogy ketten használjuk! :) Vendégeknek pedig még nagyobb móka, imádják. De az is nagyobb habot csinál dobozos tejből, vagy aminél már volt forralás, és egyenletesen el van benne osztva a zsír.
Amúgy pont azért vettük meg a nagyot, mert ebből a kicsiből max. picike habot bírtunk kicsiholni. Aztán elromlott, és nem vettem újra a kicsit. Aztán elkezdett hiányozni minden máshoz a tejhabon kívül, és vettem egy újat kétszázért. :D
mkinga mondta
:D nekem meg egyszer sikerült, nagyon tuti kemény hab lett… és azóta is próbálom megfejteni a módját :)
Azért ha valaki tud jó ötlettel/tapasztalattal szolgálni, megírhatná :)
Via mondta
Döntsd meg a bögrét, és legyen langyos a tej, és ne közvetlenül a bociból (tehát dobozos inkább). Nekem úgy egészen korrekt tudott lenni, bár nyilván köszönőviszonyban sincs a gépivel, ami valami álom. ♥_♥ Korábban mindig elcsábultam egy-egy lattéra a tejhab miatt, de azóta már itthon is lehet, és szerintem így nagyjából be is hozta már az árát a kütyüke egy év alatt. :)
theodora89 mondta
Pár hete találtuk ki párommal, hogy egy kis adag tejszínhabot egy bögrében milyen jó lenne felverni vele – tökéletesen bevált! :) (A másik két ötletet megjegyzem magamnak :D)
rudajaskolka mondta
Pont ezekhez használom én is! Nekem kézi van,nem berreg – de azzal is műkszik :-)