Egyre több helyen kapni avokádót — szupermarketekben, de már kisebb zöldségeseknél is –, úgyhogy nem kell speciális gasztroboltokba zarándokolni érte. A családban anyu volt az első szószólója, ő készített olyan avokádókrémeket, hogy kettéállt a fülünk! :) Jó, puha avokádó kell hozzá, ha ilyen nincs, akkor vedd meg a keményet nyugodtan, pár nap alatt szobahőmérsékleten beérik. (Zárójel, csak mert vicces: magyarul aligátorkörtének is hívják. :D)
Az eredeti guacamole-ba szoktak tenni lime-levet és koriandert, vagy akár csilit is — és, mint a legtöbb szendvicskrém, ez is jól bírja az improvizációt és az egyéni ízlést. Nálunk például a lime nem alapfelszereltség, a koriander pedig ki van tiltva a lakásból (pfuj!), úgyhogy ez az itthoniba nem kerül, de tessék nyugodtan kísérletezni vele, citromlevet, krémsajtot, petrezselymet, akármit belekeverni. Nem fog bekopogtatni az avokádó-rendőrség, hogy Buenos días, que está haciendo mal guacamole. Autentikus? Kit érdekel! Finom? Akkor egészségedre! :)
Avokádókrém como lo hacen en la casa de Gómez :P
Hozzávalók
- 2 friss avokádó húsa (félbevágom, a magba belehajítok egy kést, megforgatom, és kijön magától, a húst meg ki lehet kanalazni belőle)
- só, bors
- frissen zúzott fokhagyma (amennyit szeretsz)
- apróra vágott lilahagyma (amennyit szeretsz)
- apróra kockázott friss paradicsom
- egy kevés olívaolaj
- majonéz ízlés szerint
Mindent összekutyulsz, ha szereted simábban, botturmixolhatod is, ha meg jó rusztikusan, akkor mehet csak villával. Reggelire teljes kiőrlésű kenyérre halmozva egy jó kis tükörtojással pompásan elleszel vele. :) De ha tortilla-csipszeznél, az is jó, és persze magába a tortillába is teheted (plusz zöldségek, meg amit akarsz), vagy köretként is tálalhatod. Ahogy jól esik! Ha maradna belőle, hűtőben, zárt dobozban pár napig elvan. Ne ijedj meg, a teteje elkezd barnulni a levegő hatására, mint az alma, de attól még romlott meg, csak már nem olyan szép zöld.
dawn1985 mondta
Megcsináltam és nagyon ízlett, a férjem is megtartós receptnek minősítette :)
Emmus mondta
Nagyon szeretem az avokádód, leginkább turmixba teszem, de a fenti receptet is kipróbálom. Köszi érte.
rusalka mondta
Meg kell védenem a koriandert, mindenki átpiszkálhatja hozzám, aki nem kéri, én nagyon szeretem:)
Via mondta
Te vagy a másik véglet! :) Még keresünk egy közömbös embert, hátha… :)
rusalka mondta
képzeld, talán a Good Mythical Morning 23andme-s részében azt hallottam, hogy a genetikán múlik, hogy szappan/poloska/ ízűnek érezzük-e
Via mondta
Igen, másra is hallottam, hogy nem döntés kérdése, hogy ízlik-e vagy sem! :)
anemone mondta
Nálam a 2015-ös év egyik nagy felfedezése az avokádó :D Eleinte döcögősen indult az ismeretségünk, nem mindig sikerült érettet venni, az éretlen pedig nem túl finom. Persze egy kis idő és utánaolvasás után rájöttem, hogy akkor a legjobb ha jó puha és barnás (nagyon sötét zöld vagy fekete) a héja. A zöldet és keményet is meg szabad venni, csak meg kell várni míg beérik. Ha gyorsítani szeretném az érését akkor hűvös helyre nejlon zacskóba teszem egy alma társaságában, így hamarabb beérik.
Nekem az a tapasztalatom, ha teljesen érett (barna és puha) az áruház láncok többnyire gyorsan leárazzák, nehogy a nyakukon maradjon.
Én 1 avokádót, 2 tk tejföllel / natúr krémsajttal, 1tk mustárral, sóval és borssal szoktam összemixelni és pirítósra kenni. :D
Nagyon örülök a bejegyzésnek, sok új ötletet adtatok.
Gretee mondta
Én minden formában imádom az avokádót, mostanában leginkább guacamole nem készül belőle. A friss koriander nálam is fekete listás. :D A legkedveltebb párosítás: villával összetörni, só, frissen őrölt bors, pici fokhagymapor, pici limelé (ha épp van), és frissen őrölt chili, szezámos pirítóson…hmm…
A másik nagy kedvenc pirítós – humusz – avokádó, hozzá sok zöldség.
Az aligátorkörte elnevezést nem ismertem, pedig nagyon találó :D
Arra viszont már rájöttem, hogy egészen más ízvilágú avokádókat lehet kifogni a boltokban, nekem most a szinte gömbölyű formájú sötétbarna héjú a kedvencem. Ennek a fajtának szinte fakéreghez hasonlít a héja (olyan kemény). Az új-zélandiak szerint pedig a minél rücskösebb fajtájú a legfinomabb.
Via mondta
A koriander állítólag nagyon megosztó, csak imádni meg utálni lehet. A tesóm szerint poloskaíze van. Gomez imádja frissen, néha ültetek neki csak azért, hogy megehesse, de utána egy darabig nem kérek nyuszipuszit, mert korianderszagú lesz az egész nyúl. :D (Bazsalikom meg kapor után is tök jó szájszaga lesz, de azokat a fűszernövényeket szeretem, szóval olyankor nem hajtom el. :])
Gretee mondta
Nem tudom milyen felindulásból, de egyik évben én is ültettem, hát kár volt…. Amikor próbáltam kiirtani (még mindig elő-előbukkan), olyan büdös lett tőle a kezem, hogy magamat sem tudtam elviselni……. :D És ez igaz az 1-2 cm-es növendék hajtásokra is. Igen, tényleg poloska szaga van, de inkább poloska esszenciának nevezném: mondjuk 1 levél=1000 poloskányi szagnak felel meg. :D
Amúgy mexikói étteremben ettem már olyan guacamolét, amiben volt, és valahogy mégis működött… Ki érti ezt?! :D
Via mondta
Amikor az Arribában beletesznek keveset, én sem piszkálom ki mindet, és túlélem, de ha túl sok, akkor kipiszkálom. :))
Petrus mondta
Nálam az avokádókrémbe fokhagymakrém kerül (lustaság), tejföl, só, bors, de ki fogom próbálni majonézzel is, mert nagyon jól hangzik!!
És úgy látom, nem írta még senki, úgyhogy megosztok egy avokádó-hacket: ha el akarod tenni későbbre az avokádókrémet, pakold egy fedeles edénybe, és nyomd a cucc közepére a magot, mielőtt lezárod, így nem fog megbarnulni!
Nem tudom, miért és hogyan, de működik…! *MEDZSIK*
(Én szeretem azt hinni, hogy ez úgy működik, hogy az avokádó érzi az anyukája (=a mag) jelenlétét, ezért nem fél, ergo nem barnul meg.)
Via mondta
Aaaw, avo-anyu! ♥
Gretee mondta
Hát ez tök jó, kifogom próbálni! Köszi, hogy leírtad. :) Az elgondolás pedig nagyon tetszik, hogy miért működik :)))
Norik mondta
Sziasztok, anno olvastam valahol, azóta így készítem; beleteszem a krémbe a magot, így nem barnul meg. Ez a késes trükk látványos, de ennél azért egyszerűbb kiszedni a magot :-)
Via mondta
Ha érett, akkor kézzel is ki tudom venni, de nem mindig. :) A magbeletevést úgy érted, hogy beleteszed egyben a dobozba, és kész? Ki fogom próbálni legközelebb, köszi! :)
Mistwalker mondta
Az avokádó mindenhogy nyami, én most legutoljára sok chilivel, kis fokhagymával, és egy naranccsal pürésítettem le (+só, bors), féltem tőle, de annyira jó volt, hogy még egy adagot kellett belőle csinálnom, mert állva megettük :)
typerhappy mondta
Ki kell próbáljam, egyszer próbálkoztam vele, akkor hááát elment, de nem volt az igazi. Hátha egy másik recept segít a dolgon. :) Amit imádok, az az avokádóturmix – egy érett avokádó, egy vaníliás cukor, fél liter tej, isteni!
zsdf mondta
Én szoktam hozzá adagolni főtt tojás sárgáját is, úgy is nagyon finom. (A fehérjét meg hozzácsapom valami salátához.)
Via mondta
Jól hangzik! :)
l2njpy mondta
Esküszüm, hogy kipróbálom így is,és adok még egy esélyt az aligátorkörtének. Mert már többféle módon próbáltam csinálni,és többféle módon rakták elém, de nekem nagyon nem ízlik. Pedig amit ennyien szeretnek rajongva, nem lehet rossz.
Via mondta
Semmi baj azzal sem, ha nem ízlik! Én is sok olyan dolgot nem eszem, aminek rajongói vannak. És aztán? :)
Legutóbb én kóstoltam olyat, hogy avokádós sajttorta, na az tényleg fura volt. De így sósan, hagymásan-zöldségesen nagyon bejön.
adrica mondta
Annyira imádom az avokádót, hogy ha nem figyelek oda magamra, kikanalazom a héjából és natúr felfalom. :D Ha ez nem történik meg, akkor 99%-ban kizárólag só és fokhagyma kerül mellé. De tényleg a végtelenségig variálható. :)
Az a kedvencem, mikor már megbarnult a teteje, leszedem, és alatta ugyanolyan haragoszöld, tök jól néz ki! :D
Anise87 mondta
Helló! :)
adrica mondta
:)) nem vesztem ám el, csak volt sokmindenféle, majd megírom. ^.^ De az avokádó előcsalogatott, tipikus :p
Via mondta
Ez volt végig a titkos tervem! Muhaha. :D (Nemis.)
Anise87 mondta
ok :D
Anise87 mondta
és az avokádó a embereket is összehozza :)
Via mondta
Igen, ember is mehet bele, biztos úgyis finom! :] (Én? Vega? Hát csak állatot nem eszem! ????)
adrica mondta
Wáá, IT’S A TRAP! :D
Anise87 mondta
Ez tök jó :) Nálunk is tükörtojással meg és finom.
Bb.Sophie mondta
Húúú, imádom, egyszer régen amikor még érdekelt az egészséges életmód rengeteget készítettem és ettem, saját sütésű magos kenyérrel. :) Nyamm!!
A múltkor asszem a Lidl-ben láttam “guacamole csomagot” :D – azon a kis fehér papírtálcán összecsomagolva avokádó, fokhagyma, lilahagyma meg ilyen vicces kis paprikák. Nagyon vicces.