Gyorsan összedobható, könnyen variálható, jól csomagolható, ízletes, és melegítve is finom. Szeretem az ilyen ebédeket. :)
Hozzávalók:
- tejszín, só, bors
- gorgonzola sajt
- leveles spenót (fagyaszott is lehet, csak akkor figyelj oda, hogy ne a pürét vedd — azért mondom, mert én már jártam így :D)
- a kedvenc tésztád (nálam most épp teljes kiőrlésű fusilli) — fejenként kb. 8-10 deka attól függően, hogy mennyire vagytok éhesek
Pofon egyszerű az egész! Kezdd a tésztával, az fő a leghosszabb ideig. A szószhoz tegyél fel főni pár deci tejszínt (attól függ, mennyire szottyosan szereted), sózd, borsozd, és ha megmelegedett. Morzsold bele a gorgonzolát (itt is rád van bízva, hogy 10 deka vagy 20 deka, és milyen intenzíven szereted). Ezután jöhet a kiolvasztott spenót (tök egyszerű: tedd egy bögrébe a fagyott adagot, öntsd nyakon vízforralós vízzel, hagyd állni, öntsd szűrőbe, csepegtesd le, és mehet is a szószba), és ha kész a tészta, mehet bele az is. Ha túl sűrű lenne a szósz, akkor a főzővízből is tehetsz bele egy kicsit. :)
Variációk
- Tejszín helyett besamelmártással is indíthatod a szószt. A besamelből a vajat pedig kicserélheted jófajta olívaolajra, úgy kap egy plusz dimenziót az egész! :) És csinálhatod teljes kiőrlésű liszttel is.
- Fagyasztott spenót helyett mehet bele friss bébispenót is a végén, már egyre több helyen kapható, és az a jó benne, hogy nem kell pucolni :) (Nyersen, salátának rágcsálva és szendvicsekbe is isteni!)
- Hagyd ki a spenótot az egészből, és a végén tálald almakockákkal és diódarabokkal!
- Kipróbálhatod jó fokhagymásan is, vagy esetleg chilipehellyel.
- Vagy akár egy más fajta, jól olvadó sajttal! :)
Mondtam már, hogy főzésben nem ismerek eretnekséget? :D Egy recept (különösen, ha szósz, leves, vagy saláta) nyugodtan legyen mindig csak kiindulópont, és kísérletezz bátran! Jó étvágyat!
U.i.: A helyesírás-ellenőrző szerint a fusilli helyesen fuszekli. Hát, ha ő akarja, egye azt! :D
Aventerra mondta
Tudnám enni, mondjuk most, reggelire is! :D
dzsike mondta
Köszi Via!
Apró változtatással nagyon finom vacsi lett belőle. Az egész család istenítette! :)
Via mondta
Egészségetekre! Mit változtattál? :)
fxtina mondta
Imádom az ilyen recepteket! :) Én is vettem már véletlenül spenótpürét, de nem estem kétségbe. Megpirítottam egy jó adag apróra vágott foghagymát pici olajon, jól nyakonöntöttem olívaolajjal és ment bele a mikróban kiolvasztott spenótpüré. Só, sok színesbors és így elkészült a spenótpesztó :). Ment a tk. tésztára és még megkoronáztam mindenféle sajttal, ami volt itthon (füstölt, trapista, gorgonzola). Szóval éljenek a finom és egészséges tésztaételek! :D
Via mondta
Én a múltkor spenót helyett padlizsánkrémet olvasztottam fel a fagyasztóból… :D De képzeld, nagyon finom a padlizsánpürés-aszalt paradicsomos-tejszínes tészta is! :))))