Tele van az internet olyan receptekkel, amik elmondják, hogyan készül 20-30 másodperc alatt lágytojás mikróban.
Nekem is volt ilyen receptem, mert amíg nem olvastam utána részletesen a dolog tudományos hátterének, nem tudtam, hogy mennyire a tűzzel játszom.
Mikrohullámú sütőben tojást sütni ugyanis balesetveszélyes. Héjastul is, és anélkül is.
Ez nem elvi kérdés, vagy összeesküvés-elmélet, hanem fizika – még tudományos kutatás is készült róla, hogy a robbanás okozta fizikai károsodáson túl 86-113 decibel hangerővel durranó tojás halláskárosodást is okozhat, ha elég vagyunk közel hozzá.
Persze a tojás nem minden alkalommal robban fel, amikor mikróban készíted – vannak mindenféle trükkök rá, amik csökkentik a robbanás esélyét.
De annyi változó van a dologban — a konkrét tojás pontos összetételén át a tojássárgáján belülő mikrogőzök képződéséig — amiket nem tudsz befolyásolni.
Ráadásul ha nem a mikróban robban fel a tojás, attól még ugyanúgy okozhat sérülést, amikor kiveszed, vagy amikor először hozzáérsz a kanaladdal.
Én amondó vagyok, hogy ha 1% esélye is van annak, hogy az arcomba robban, vagy a kezemre folyik a forró sárgája. Úgyhogy nem kísértem többet a sorsot.
Úgyhogy bármennyire is egyszerűnek és gyorsnak hangzik egy mikróban készült lágytojás, légyszi ne próbáld ki, mert simán lehetnek tőle égési sérüléseid.
Klasszikus (biztonságos) lágytojás, mikró nélkül
Nem érdemes kockáztatni, inkább vegyél elő egy lábost, és forró vízben főzd meg a tojást:
- Forralj fel annyi vizet, ami ellepi a tojást
- Állíts be egy időzítőt 3 percre
- Tedd bele a tojást
- Vedd le a láng / főzőlap erősségét közepesre
Ha kész a tojás, utána lehet sózni, borsozni, paprikázni vághatsz rá snidlinget, újhagymát, tunkolhatsz bele pirítós-csíkokat, vagy amit csak jól esik. Friss retekkel, spenóttal is megtolhatod, még sajtot is reszelhetsz rá.
Tojásos receptek, amik gyorsak, finomak és nem kell hozzájuk mikró
- Cukkinis “lecsó”
- Gandalf rántottája
- És a vegán változat: A legjobb tofurántotta recept
mrsfractal mondta
Ma reggel kipróbáltam, de mivel én nem szeretem túl folyósan a tojást kicsit tovább hagytam bent. Régi fajta mikró, nem számol másodperceket. Többször kivettem, visszaraktam, az utolsó fordulónál pediog felrobbant a tojás :D És így lett a csokapik! Vagyis a robbantott tojás! Szerencsére maradt azért a bögrében is belőle.
ui. miután kivettem egy tányérra, és megnéztem közelebbről is, közben pedig kettévágtam a villámmal, akkor robbant egy másodikat is, szerencsére nem egyenesen az arcomba. Ez egy vicces reggel volt, de gondolom megosztom veletek, nehogy valaki még így járjon :D
Via mondta
Jaj!
Nekem is “tárcsázós” mikróm van, azaz nem ír ki semmit digitálisan, csak van rajta egy tekerentyű, én szoktam fejben számolni. :D
mimilovesuk mondta
Óh, micsoda ötlet! Eddig ez nekem miért nem jutott eszembe? :D
Tuti ki lesz próbálva! <3
Annabella mondta
Ez tök jó ötlet. :) De nem csap a tojás a mikróban? Szóval nem “robban szét” a fehérje vagy ilyesmi?
l2njpy mondta
De, robbangat ha tul sokáig sütöd plusz érdemes lefedni.
l2njpy mondta
Ezer éve csinálom így és tényleg jó! Nálam az 1 perc vált be, plusz nem árt kiolajozni, kivajazni, kimargarinozni az edényt mielött belekerül a tojás.
Via mondta
Nekem ebből a bögréből kijött, de az ízének se árt egy pici olaj, majd legközelebb megnézem, úgy milyen lesz. Jó ötlet! :)
Ponka mondta
Ahogy elolvastam, ki is próbáltuk. Nagyon finom :) Az első adag kicsit szilárd lett, de a másodiknál már jobban sikerült eltalálnom azt a lágyságot, ahogy szeretjük. Bár lehet, hogy még ennél is lehetett volna egy fokkal lágyabb. Én nem bögrébe tettem, hanem egy müzlis tálba, viszont azon gondolkodtam, hogy ha mondjuk egy mélytányérban csinálnám, amiben jobban szétterül a tojás, akkor lehet, hogy egyenletesebben sülne… De tényleg nem nagy tudomány, lehet, hogy nem is kell ennyire túlbonyolítani :D
Köszi az ötletet!
Via mondta
Kísérletezd ki! Figyi, max. 60 Ft a két tojás, nem? És végülis ha túlsül, akkor is meg lehet enni… :) Ronda és finom. :P
arachne mondta
nálunk két pártra szakad a család: ketten szeretjük a “robbantott tojást”, a másik kettő nézni se bírja :)
ribizzli mondta
Jaj hát ez nagyon szuper, még szerintem életemben nem készítettem olyan lágy tojást, amilyet szerettem volna, pont ezért mert nem lehet látni hol tart és mindig félek, hogy túl folyós lesz, ezért végül túl keményre főzöm :( :D