Szeretem az “összedobáljuk, megsütjük” életfilozófiájú kajákat, mert variálhatók, elvannak magukban, amíg sülnek, plusz jólesően be is melegítik a konyhát. Ilyenkor mintha még spórolnék is, mert egyszerre fűtök és sütök! :D
Az ilyen összedobós kaják szponzora általában a Maradék Zöldségek a Hűtőben Kft., főszereplője egy Nem Tudom Mi Legyen Belőled fetasajt és Mindig Van Itthon krumpli. Még egy kis ez, egy kis az, abrakadabra — ebéd (vagy vacsora vagy amit akarsz). Nagyon lazán fogom leírni a receptet, mert ez tipikusan az a műfaj, hogy én magam sem fogom még egyszer pontosan ugyanígy elkészíteni az életben. :D
Hozzávalók – kb. 4 adaghoz (1 normál tepsi)
- a tepsibe: olívaolaj
- az alap: krumpli hámozva, hasábra vágva, nálam 3 nagyobb darab
- a tetejére: morzsolós sajt, pl. feta, de tőlem mozzarella darabokkal is kipróbálhatod, vagy tehetsz bele félbe vágott főtt tojást
- közéjük: amit csak szeretnél, vagy van otthon — falatnyi kockákra vagy szeletekre vágott cukkíni, gomba, paradicsom, kaliforniai paprika, olívabogyó, cékla, sütőtök, sárgarépa, lilahagyma, póréhagyma, káposzta, fokhagymagerezdek, zsenge zöldborsó, zöldbab… Minél színesebb, annál jobb!
- fűszerezésnek: só, bors, friss fűszernövények, de megszórhatod füstölt paprikával vagy csilivel is, ízlés dolga! :)
- tálaláshoz: friss saláta, a kedvenc önteteddel, vagy balzsamecettel
Kevés olívaolajat önts a tepsid aljára, aztán mehet legalulra a hasábra vágott krumpli, ezt sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint, utána pedig jöhetnek rá a zöldségeid. Menet közben ízlés szerint fűszerezhetsz, csepegtethetsz még egy kis olajat is, ha szeretnél. A végén jön a sajt, az egész mehet a sütőbe, 200°C-on szoktam, fél órával kezdem, aztán ránézek, hogy vannak. :)
Az enyémben most konkrétan a krumplin és a fetán kívül volt sokféle paradicsom, lilahagyma, olajbogyó, gomba, bazsalikom és petrezselyem.
Ha bemondják a tévében, hogy “egy fura magyar Angliában a kerti kisszéken fotózta az ebédjét ahelyett, hogy elkezdte volna enni”, az én voltam. :)
Dorka mondta
Na, egy újabb receptedet próbáltam végig. Szeretnék több zöldséges ételt (finom, kipróbált!) készíteni, ai túlmutat a rántott sajton és gombán. Ma ez került az asztalra, és meglepetésemre osztatlan sikert aratott, még úgy is, hogy kicsit kemények maradtak a zöldségek! (A férjem nem minden újítást vesz jó néven, de ízlett neki, repetázott is!)
A mienk így nézett ki: krumpli sóval, borssal, szárított petrezselyemmel és bazsalikommal, meg olívaolajjal. Rá répa, cékla és lilahagyma, fetasajt. Még egy kis olaj és só, bors, aztán uzsgyi a sütőbe.
Legközelebb az elején lefóliázom, hogy könnyebben puhuljon, a végén pirítom, mert így nem volt elég időnk kivárni, hogy minden megpuhuljon :D
Mikor kész lett, tettünk még rá fetát, illetve ki majonézt, ki valami enyhe tartárfélét. Nagyon finom lett! Desszertnek pedig egy kis eperlekváros palacsinta volt.
Ez is megy a recepttárba ;)
Via mondta
Én mostanában édesburgonyából csinálom, két marék dió is megy bele, jól megpirul. A köret pedig cukorborsó (chilivel és teriyaki szósszal) plusz spenóttal. Úgy rákaptunk, hogy minden héten csinálunk. :D
Levi mondta
Épp mostanában készültek ilyen rakottas cuccok itthon. Köszi a frissítő ötleteket! :) A kolbászok nem maradhatnak ki mert különben az ember engem fog megenni vacsorára… Meg locsoltam egy 450 g -os joghurttal is ami ott árválkodott a hűtőben… a fűszerezést úgy csináltam hogy a joghurtba tettem bele a fűszert, az aljára szoktam szórni a zsiradékra zsemlemorzsát vagy ha nincs morzsa akkor búzadarát hogy elszívja a levét. Valahol hallottam hogy a A vércsoportúaknak a krumplit héjában főzve érdemes fogyasztani. Én is így szeretem hogy előtte megfőzöm héjában és megpucolva karikázom bele.
De amikor már nem új a krumpli, imádom csak úgy megsütni héjastól kockázva (mintha sült tököt sütnénk) és amikor kész valami fincsi szószba mártogatva enni. A szósz is egy olyan terület ami sok lehetőséget rejt. :)
eprek mondta
Szia Via,
úgy indult, hogy volt otthon cukkini és nem tudtam mihez kezdjek vele aztán megtaláltam ezt a cikkedet :) és ehhez alakult az egész hétvégi menü. Jelentem naaagyon jól sikerült, köszi a tippet
Via mondta
Egészségetekre! :)
Andru mondta
Mifelénk mindenki húsevő, úgyhogy nálunk alul a kókuszzsír, fölötte a krumpli, rajta a husi, közötte pedig a mindenféle, amit találok itthon. Hagymaféleségek különösen jók, ha csak hagymát teszek bele, már az is jó ízt ad neki. Fólia alatt sütöm, a húsok miatt, a végén pedig leveszem és visszatolom egy kicsit. Akkor öntöm meg tejföllel vagy szórom sajttal.
Szeretem azokon a napokon, amikor van más dolgom, mint a tűzhely mellett ácsorogni, de azért a főtt kaja meg kellene :)
Réka mondta
Anyum látta az egyik főzős csatornán, azóta ő is, én is többször elkészítettünk valami hasonlót: tetszőleges zöldségeket (krumpli és hagyma alap, a többi pl. édesburgonya, cékla, cukkini, padlizsán, répa) összekockázva a kiolajozott/kizsírozott tepsibe, sóval és borssal meghintve, rá annyi csirkecomb, ahány személynek készül, azt is meg kell sózni-borsozni, majd vékonyan megcsurgatni az egészet mézzel. Így betenni a sütőbe. A méztől a csirkecombon a bőr nagyon finom ropogóssá válik, és a zöldségeknek is ad egy különleges ízt. Ha nincs itthon mézem, vagy nem folyik (leginkább az olyat szeretem, amit vésni kell, az viszont nem alkalmas a csurgatásra), akkor anélkül is jó, olyankor rakok rá másféle fűszereket, pl. oregánót vagy bazsalikomot, esetleg tört chilit.
Réka mondta
Azért jó ez, mert az alapreceptet többször is el lehet készíteni ugyanúgy, de közben meg lehet tetszés szerint variálni is. :)
lencsilany mondta
Tényleg jól néz ki!
Nekem ezekkel az a bajom, hogy egyszer összedobod, általában nagggyyon jól sikerül, majd soha többé nem tudsz ugyanolyat csinálni.
Persze mást, szintén finomat igen, de egyik-másiknál szoktam bánni, hogy nem sikerül pont ugyanolyanra.
Bb.Sophie mondta
Nagyon szép az alsó kép – igenis fotózz a kertben, nekünk tetszik!! :)
Ez a sült zöldség nagyon gusztusos :) – az Embernek ki kell találjak egy húsos változatot, amiben kevés zöldség van, vagy eszem egyedül de ezt meg kell főzzem! :)
Via mondta
Nekem is tetszik, lehet, hogy még az újdonság varázsa, de annyira szépek voltak a fények! :) Mostanában vagy napsütés van, vagy tök jó szűrt felhős fény. Még kiélvezem, amíg lehet, mert aztán egy hónap múlva óraátállítás is lesz. De akkor meg lesz indokom begyújtani a kandallóba. :D
Húsos változathoz karikázz bele szárazkolbászt, és nyakon öntheted fokhagymás tejföllel is fetasajt helyett! Turbó rakott krumpli. :)
freyya mondta
Bacont is szeletelhetsz rá, attól mindjárt van egy kis húsos íze. :)
hoember mondta
Nálam kb. ugyanez fut sült zöldség néven, és tényleg mehet bele minden finom zöldség, amit itthon lelek. Csütörtökre ebédre pl. cékla-sárgarépa-hagyma-krumpli kombó van tervben :) (Bár nemrég fedeztem fel még egy adag brokkolit is a fagyasztóban…)
Tényleg pont attól jó, hogy nem lesz kétszer ugyanolyan, mégis mindig nyerő. :)