A budapesti Castro Bistroban ettem először az eredetileg marokkói harira leves vega verzióját, méghozzá lencsével és csicseriborsóval. Azóta motoszkált a fejem hátuljában, hogy meg kéne csinálni a házi verzióját is, mert eszméletlenül finom volt, és nem csak azért esett annyira jól, mert éhes voltam. :) Egy szép decemberi napon aztán a spájzom tartalma által szabott határokon belül, egy kis Google támogatással (főleg ebből lestem) & egy kis improvizációval megszületett a saját verzióm (ami olyan sűrű, hogy igazából főzeléknek is elmenne, de most ne foglalkozzunk a szemantikával :D).
Lehet, hogy nem autentikus, és hiányzik belőle egy csomó minden, ami a hivatalosból (például koriandert nem tettem bele, mert nem szeretjük, kurkuma meg nem volt itthon, és római kömény sem), de mi rettenetesen jót ebédeltünk.
Hozzávalók 4 adaghoz (vagy 2 nagyon éhes emberkének)
- 1 konzerv lencse (vízben eltett, nem sós)
- 1 konzerv csicseriborsó (szintén vízben eltett)
- 1 konzerv darabolt paradicsom, lében (vagy passata, vagy hámozott paradicsom)
- egy kevés olívaolaj
- egy nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 4-5 gerezd fokhagyma (vagy még több ;))
- kb. 1 liter zöldségalaplé, vagy bio zöldségleveskocka / natúr vega mix ugyanennyi vízben
- fűszerek ízlés szerint, nálam kb.: negyed teáskanál fahéj, fél teáskanál őrölt kömény, egy kevés füstölt chili, paprika & erős paprikakrém, frissen őrölt bors, só, petrezselyem
- Mehet bele még (én most kihagytam): sárgarépa, édesburgonya
Az olajon megfuttatom a hagymákat, leszórom a piros paprikával, átkeverem, aztán mehetnek benne a leszűrt-átöblített konzerv hüvelyesek, az aprított paradicsom, a többi fűszer & ízesítő finomság, és rotyoghatnak. A végén beledobáltam egy marék orzó tésztát is, csak úgy, és tök jó lett, de tehetsz bele árpagyöngyöt vagy bulgurt is. ;) Mivel a konzerv hüvelyesek puhák, nem kell borzasztó sokáig főzni, kb. fél óra alatt megvoltam. Tálalhatod: tejföllel, pitával, kenyérrel, vagy csak úgy, magában. Amúgy az illatos fűszerek miatt ez hatványozottan egy olyan leves, aminek a kavargatásánál igazi boszinak érzem magam. Imádok levest főzni. :) Egy kis ez, egy kis az, kever-kavar, bumm: ebéd.
Melegítve is finom, jól szállítható, laktató egytálétel, különösen, ha raksz bele még valami extra szénhidrátot, vagy jó kis teljes kiőrlésű kenyeret is eszel hozzá. Variáld bátran ízlésed szerint! Tejföl nélkül vegán is tud lenni.
Ági Zimmermann mondta
Ennek nagyon őrülök, mert imádom a lencsét, a csicseriborsót különösen, csak úgy a dobozból nasinak is meg tudok enni egy egész dobozzal.
El fogom készíteni.
Azért nem nyitottam meg egy leveleledet sem, mert iszonyú sok a munkám, és este már semmire sincs kedvem, plusz még ez a NAGYON NEMSZERETM IDŐJÁRÁS.
BOCSI
Via mondta
Semmi gond, vigyázz magadra, teljesen oké ilyenkor befelé fordulni. ♥
typerhappy mondta
Miután n-edszer készülök megfőzni ezt a levest, azt hiszem, ideje megírni ide is, hogy ez mennyire FINOM! :) Én teszek bele római köményt is, és csak azért nem hívom ‘csili bab levesnek’ (mert a fahéj és kömény kombótól pont olyan íze van), mert a harira olyan mókásan hangzik. December-januárban kb. hetente megfőztem, újdonsült vegánként ez lett az egyike annak a kb. három ételnek, ami az elején segített, hogy ne gondoljam azt, hogy éhen fogok halni (pont jó volt az időzítés!). Azóta egyre jobban bővül a repertoár, de ennek az ételnek már bérelt helye van a kedvenc között. Köszi a megosztást! <3 :)
Via mondta
Nagyon örülök, hogy így bejött! :) Jó ötlet a római kömény is bele! :) Volt, amikor még raktam bele vöröslencsét is dúsításnak, az is jót tett neki!
Bouton d or mondta
Elég jol hangzik ez a leves, nagy rajongoja vagyok az ilyen leveseknek, félig imporvizàlt,meleg fuszeres leves nyamiii:) Sokszor kerdezik a kollegaim, hogy mi a neve annak amit foztem es hogy ez akkor magyar? Mondom hogy se neve se nemzetisege nincs :)
Via mondta
Én imádom a fúziós konyhát amúgy is, meg amikor a népek inspirálják egymást a konyháikkal. :) Jókat enni univerzális nyelv! :)