Egy kis melengető napsütés ebédre, vagy vacsorára. :) Ezt a vöröslencsés-édesburgonyás cuccot (hívjuk főzeléknek, mert elég sűrű) improvizáltam, de nagyon bejött, úgyhogy 1. készült róla fotó, 2. megosztom a receptet, 3. megy fel a repertoárra. (Igen, van olyan imprózott ebéd, ami nem jön be, nevüket örökre fedje homály.)
Hozzávalók
- 1 fél nagyobb vöröshagyma
- 2 közepes édesburgoya, hámozatlanul, felkockázva
- só, bors, fűszerek (nálam BBQ fűszerkeverék)
- vega zöldségkocka vagy szárított zöldségek vagy bio ételízesítő
- 3 marék szárított vöröslencse
- a tálaláshoz: fűszerek (nálam füstölt paprika & dukkah), magvak (tökmag & szotyi), ha akarod, pirítós
Így készül
- Az elejét csak meg kell főzni, aztán jön a botturmixolás, úgyhogy nem kell nagyon precíznek lenni. A hagymát lehet nagyjából összevágni, édesburgonyát szintén. Az édesburgonya héját rajta szoktam hagyni, mert a.) tök kemény, és szenvedek a hámozásával b.) finom c.) úgyis le lesz turmixolva, szóval minek kínlódjak, annál hamarabb van ebéd. Yay!
- A felaprított hagymát és édesburgonyát kevés olajon megfuttatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezem, hagyom megfőni, hogy minden puha legyen. (Kb. 15 perc, addig csinálok valami mást.)
- Ha megpuhult minden, jöhet a botturmix, jó kis sárga babapép lesz az egészből. Ha már nagyon éhes vagy, tőlem ezt is megeheted, nem lesz rossz. :) Én plusz fehérjének és textúrának raktam bele vöröslencsét. Fontos, hogy ha száraz dolgot teszel bele, lehet, hogy még vízzel hígítanod kell az egészet, mert a száraz lencse felissza a folyadékot. A fűszerezést kóstolgatni lehet folyamatosan. Ha megpuhult a vöröslencse (imádom, mert nem kell beáztatni), akkor kész is.
- Tálaláskor megszórom a fűszerekkel és magokkal, és örülök magamnak.
Variációk & tudnivalók — mert úgy kaland a főzés, ha spontán! :)
- Az egész fogást az édesburgonya viszi el a hátán, szuper krémes lesz tőle, mindenféle habarós-lisztes mókát el lehet hagyni.
- Kreatívkodhatsz a fűszerezésével, a római kömény is megy hozzá.
- Nincs benne se tojás, se tejtermék, azaz vegánoknak, laktóz-érzékenyeknek is jó ebéd ez. De ha árválkodik még két löttyintésnyi zabtejszín a doboz alján, azt is beleteheted, nem fog tiltakozni.
- Csípősen szereted? A végén szórd meg cayenne-nel vagy szárított chilivel. Jó lesz.
- Feltét nélkül elvan magában (na jó, azért rendesen megküldtem fűszerrel és magokkal), de ha olyanod van, süthetsz hozzá halloumit, zöldségfasírtot, vagy amit jól esik.
- Ha kicsit hígabbra főzöd, átkeresztelheted levesnek.
- Ha maradt paradicsompüréd egy korábbi tésztából, azt is beleteheted, akkor pláne leves lesz.
- A vöröslencsét kicserélheted csicseriborsóra. Beledobhatsz két marék spenótot is a legvégén. Vagy póréhagymát, vagy ami még a hűtőben árválkodik. Hogy az előtt, vagy az után teszed bele, hogy botturmixolsz, csak azon múlik, hogy mennyire akarod rágcsálni. :)
- Fun fact: az édesburgonya nem is krumpli, a répának közelebbi rokona. És minden formában, bármikor képes vagyok megenni. :D
Jó étvágyat! Írd meg kommentben, hogy sikerült!
Még több lencsés recept
- Harira inspirálta leves – melengető és laktató!
- Vöröslencsefőzelék – új kedvencem, előáztatás nélkül, villámgyorsan megvan
gabicka mondta
Szerettem volna valami ujdonsagot kesziteni, aztan eszembe jutott, hogy nemreg posztoltad ezt a receptet. Egyszeru es nagyszeru! Nagy sikere volt, csak keves lett, mindjart csinalom a kovetkezo adagot :) Koszi szepen a receptet! :) Johetnek meg ilyenek :)
Via mondta
Ha kikotyvasztok valamit, hozom. :) Most a füstös-paradicsomos babbal szórakozom, de még eddig mindig hamarabb elfogyott, mint hogy le tudtam volna értelmesen fotózni. :D
gabicka mondta
Az jo jel :D
Via mondta
Általában edzés után vannak ilyen ihletett pillanataim, részben mert mocskos éhesek vagyunk, részben mert az edző tök jó tippeket mond. :D
Zsuzsi mondta
Megfőztem a húsvéti ebédhez. Nagyon finom lett és végre egy kis változatosság! Köszönöm az ötletet.
Via mondta
Szívesen, egészségetekre! :)
Juli mondta
Hány főnek elég ez az adag? :)
Via mondta
Kb. 2 :) De minden azon múlik, hogy mennyire vagytok éhesek! :)
Juli mondta
Köszi! Holnap megcsinálom :)
Tünde mondta
Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! :D Köszi
Kis trükk, ha egyszer mégis Édesburgonyát hámoznál, hogy a sima zöldséghámozó nekem bevált. Gyönyörű vékonyan hámozza le és nem kell vele küzdeni. A kis rögösebb részeket kell maximum késsel “javítani”.
Via mondta
Azzal csináltam, eluntam az életem, és finom az a héj, szóval több időm marad, meg B-vitamin is. :D