Ha árválkodik néhány krumplid (vagy édesburgonyád, vagy paszternákod, vagy sárgarépád, vagy ezek vegyesen), és lapul még egy kevés liszt is a spájzban, akkor csinálhatsz például gnocchit. :) Legjobb karanténkaja maradékok felhasználására, és mégis úgy érzed, hogy főztél valami értelmeset. Nem kell bele tojás meg semmi ilyen úri huncutság. :) A recept a tesómtól van, mindig csorgott a nyálam, amikor mutatta, hogy mit esznek, és elirigyeltem a friss gnocchiját. :D (Ejtsd: nyokki. Nem gnoccsi és nyócsi meg ilyenek.)
Egyszerű gnocchi recept
Pontos adagokat írni nem fogok tudni, mert minden attól függ, hogy mekkorák a krumplijaid. De a lényeg nem változik. Mosd meg a kiválasztott delikvenseket, majd szúrkáld meg villával a héjukat. Én kettőnknek 2 db közepes édesburgonyát szoktam elkészíteni, ez 4 közepes vagy 2 óriási adag gnocchit termel. A megszurkált burgonyát meg kell sütni vagy mikrózni – ha vízben főzöd, túl szottyos lesz. Van mikród, akkor berakod, és addig pörögjön, amíg meg nem puhul, ez mérettől függően lehet tíz perc is. Ha nincs mikród, akkor tedd tepsibe és mehet a sütőbe. Én nem szeretem csak miatta bekapcsolni a sütőt, úgyhogy általában a második polcon sül, amíg felette készül valami más (sült zöldségek, stb.). :)
Ha kész van, hagyd egy picit kihűlni, hogy meg ne égesd magad, és húzd le a héját. Törd össze – nem kell krumplinyomó, simán villával is menni fog. Mehet bele egy nagy csipet só, és annyi liszt, hogy egy nem ragacsos tészta legyen a végeredmény. Ha van dagasztókaros robotgéped, azt is használhatod, nagyon ügyesen összepüföli.
A nem ragacsos tésztából nyújts vékony kígyókat, és vágj belőle 2 centis nudlit. Ha megpörgeted őket egy villa hátán, akkor recések is lesznek, és így jobban rájuk tapad a szósz. Sós, forró vízben főzd ki, amikor feljönnek a víz tetejére, kész vannak. (Lehet, hogy kicsit kapacitálni kell őket, mert leragadnak az edény aljára – semmi baj, keverd meg a vizet, fel fognak bukkanni előbb-utóbb.)
Nem kell rögtön kifőznöd, elteheted a hűtőbe is későbbre. És csinálhatsz nagyobb adagot is, egészen pihentető gyurmázni a kis nudlikat. Én mindig szeretem, ha van valami melegíthető vagy gyorsan összedobható kaja a hűtőben, úgyhogy szívesen dolgozom előre.
Tegyél rá olyan szószt, amid éppen van. Működik csak pesztóval is (és ugye pesztó lehet bármiféle zöld valami diófélével ledarálva, igen, medvehagyma is, meg saláta-mix is, nem vagyunk sznobok), csinálhatsz hozzá egy csípős-gombás szószt, amibe dobhatsz néhány marék spenótot is, ha van. Mehet rá valamiféle paradicsomszósz is, de felőlem juhtúrót is rakhatsz rá, ha van otthon. :)
Még több karantén-kompatibilis receptet és ötletet itt találsz.
Szólj hozzá!