Ez a koreai ihletésű recept a bang bang brokkoli és a “vegán KFC”, azaz korean fried cauliflower (koreai sült karfiol) szerelemgyereke. Arról is híres még, hogy nálunk a brokkoli (vagy karfiol) legnépszerűbb fogyasztási módja. Pedig azt hittem, én vagyok az egyetlen növényevő, aki nem szereti a brokkolit. Kiderült, hogy ha jól van elkészítve, akkor semmi problémám vele. Sőt!
Autentikusnak biztos, hogy nem autentikus, de pár dolgot módosítottam az eredetiekhez képest. Például panírozáshoz a sima palacsintatésztát kicsit felturbóztam, így még finomabb íze van, és nem bő olajban sül (senkinek nincs ideje ott ácsorogni és olajszagúnak lennie), hanem sütőben. Így nagyon felhasználóbarát és gyorsan is elkészül! :) Mi rizzsel, friss zöldekkel és édes-chilis szósszal szeretjük a legjobban. Igazi komfortkaja, nagyon javaslom mihamarabb kipróbálni. ♥
Hozzávalók
- ½ fej brokkoli vagy karfiol
A palacsintatésztához
- ¾ bögre liszt
- ¼ bögre keményítő
- ½ bögre zabtej vagy bármilyen növényi tej, amid van
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál szezámolaj más is jó, ha nincs szezámolajad
- csipet só ízlés szerint
A sütéshez
- 1 bögre zsemlemorzsa lehetőleg panko
- 2 evőkanál olaj a sütéshez
A szószhoz
- 3 rész majonéz kedvenc veganézed vagy joghurtod is jó
- 1 rész ketchup
- édes chiliszósz ízlés szerint
A tálaláshoz
- rizs
- saláta
Elkészítés
- A brokkolit nagyobb rózsákra szedjük úgy, hogy legyen szára, aminél fogva meg tudjuk fogni.
- A tepsit 220°C-ra előmelegítjük (légkeverésesen 190°C). Ha frissen készítesz hozzá rizst vagy köretet, azt is tedd fel most.
- A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük. Habverővel tökéletes lesz, ha van ilyen fejű robotgéped, használd nyugodtan.
- A brokkolikat száruknál fogva belemártjuk a palacsintatésztába, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában. Nem baj, ha a "nyakuk" csupasz marad, finomra meg fog sülni így is, és legalább nem leszünk könyékig tésztásak készítés közben.
- A tepsin elrendezgetett brokkolikat 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, hogy biztosan szép ropogósak legyenek kívül is. 25 percig sütjük.
- Amíg sülnek, a chilis szósz hozzávalóit összekeverjük. Hígabbra is csinálhatod, ha majonéz és ketchup helyett szójaszószt és sok fokhagymát teszel bele. Ebben át is hempergetheted tálalás előtt a megsült "vegán csirkecombokat". :D
- Rizzsel, friss zöldekkel tálaljuk, mehet a tetejére szezámmag és újhagyma is.
Anett mondta
Ennek nem-lehet-abbahagyni-brokkoli is lehetne a neve, annyira finom! Én felerészt rizsliszttel csináltam, szerintem ez adott neki egy kis plusz ropogósságot is. Köszi a receptet! :)
Via mondta
Jó ötlet a rizsliszt, köszi! :) Örülök, hogy ízlett.
Eszter mondta
Szia! Nekem nem sikerült :( A száraz hozzávaló mennyisége több, mint a nedves, hogy lesz ebből palacsintatészta, amibe mártani lehet valamit? Nekem olyan sűrű lett, mint egy kenyértészta kb.
Via mondta
Szia! De furi! Pedig pontosan úgy csinálom, ahogy leírtam. Tegyél még hozzá egy kis (zab)tejet, hogy hígabb legyen! Keverd el alaposan, és mindig csak egy löttyintést adj hozzá, hogy ne legyen túl híg egyszerre.
Szabina mondta
Már a hírleveledben rögtön megfogott a recept és ma ki is próbáltam. Nagyon finom lett! Köszi Via a receptet :)
Via mondta
Jaj, de örülök! Én azóta, hogy kiment a cikk, újra megcsináltam. :D