Ez a kicsit egyszerűbb változata a múltkori műnek, ahol a tésztát is magam alkottam. A legjobb benne, hogy igazából bármiből elkészíthető, variálható a “folyadék” és a “zöldség” rész is. Nagyon jól szállítható kis ételről van szó, és most, hogy már egy hónapja én csomagolom Ádámnak az ebédet a munkahelyére, ez nagyon fontos szempont lett nálunk. :)
Tészta:
- 500 g mélyhűtött leveles tészta (de szerintem réteslappal is lehet készíteni)
Zöldség:
- 3 dkg vaj
- 20 dkg gomba
- 1/2 fej lilahagyma
- 1/2 teáskanál őrölt rozmaring
“Lötty”:
- 1 kis doboz tejföl
- kb. 1,5 dl tej (amennyi még a doboz alján volt :))
- 1 teáskanál keményítő
- 2 egész tojás
- só, bors
Tetejére:
- 10 dkg reszelt sajt
Felvágom a lilahagymát, a vajon a gombával és a rozmaringgal együtt fedő alatt megpárolom. Enyhén sózom. A felengedett tésztát kinyújtom, és a muffinsütő átmérőjénél nagyobb korongokat szaggatok belőle. (A standard teflon muffinformámhoz egy 10 centis pohárral készítettem a köröket.) Kézi habverővel összekeverem a “lötty” hozzávalóit. A köröket belesimítom a muffinsütőbe, elosztom a kosárkákban a hagymás gombát, felöntöm a folyadékkal. A maradék tésztacsíkokat elosztom a megtöltött kosarak tetején, volt, amelyikből még sikerült virágformákat is kivágni, a lényeg, hogy semmi ne vesszen kárba. :) Ha kész vagyok, megszórom reszelt sajttal, és kb. 200 fokon pirulásig sütöm. (Az én sütőm most megpukkant, úgyhogy nem tudok pontos sütési fokot és időt mondani, mert bármennyire állítom be, mindenképp felmelegszik 280 fokra, úgyhogy őriztem szegény quiche-eket, nehogy odaégjenek. Az a lényeg, hogy ha a folyós részbe fogpiszkálót nyomunk, és már nem zselés, hanem megszilárdult, akkor kivehetjük.) Zöldsalátával tálalom.
Variációk: A tej és tejföl helyett lehet tejszínt vagy más tejterméket (pl. joghurtot, de akár még túrót is) használni többféle kombinációban, a lényeg, hogy viszonylag sűrű legyen, ha nem eléggé az, akkor ott a keményítő. Gomba és lilahagyma helyett más fűszerezéssel többféle zöldséget is lehet rakni a mini-quiche-be, például ott a múltkori cukkinis, de szerintem a padlizsános is jó, illetve aki eszik húst, kipróbálhatja pirított baconnel, sonkakockákkal, vagy amivel csak szeretné. :)
dortimcsi mondta
Nagyon jól néz ki, azt hiszem jövő héten beiktatom a menünkbe…A hétvégére már megvannak a tervek;)…Túrós derelye, a zöldbabból még nem tudom pontosan mi lesz,de az egyre valószínűbb a főzelék egy kis fasírttal…Vasárnap meg Anyósomékhoz megyünk.De jövő hétre nagyszerű tipp.Köszi:D