Megsütöttem Niki hűtős kenyerét (eredeti recept itt), és nagyon finom kis házi kenyérkém lett. :) DNK-t (dagasztás nélküli kenyeret) próbáltam párszor régebben, de az nem jött be ennyire. Egy kis összehasonlítás:
Amiben hasonlítanak a hagyományos DNK-val:
- kevés időt kell aktívan foglalkozni vele
- sok időt kell várni a kelesztésre
- finom, házi kenyér lesz a végeredmény
Hűtős kenyér pro:
- kezelhetőbbnek tartottam az állagát – tényleg dagasztott kenyértésztára hasonlít inkább, és nem nokedlire
- nem kell a forró jénaival szórakozni
- egyszerre elkészíthető egy nagyobb adag, és arra egész héten rá lehet járni, ha friss kenyeret akarunk készíteni (2 vekni jön ki az alábbi receptből)
Hűtős kenyér kontra:
- sütés előtt 1-1,5 órát pihentetni kell (nagyon hideg a tészta), ezért nem lehet rögtön friss kenyeret reggelizni
- hűtőbe rakás előtt is kell pihennie, úgyhogy nincs az, hogy összekeverem aztán elmegyek aludni, mert még utána be kell raknom a hűtőbe
- 24 órát kell pihennie az első használat előtt
Mindezzel együtt szerintem megéri a tervezést, isteni, ropogós héjú házi kenyér lett belőle. :)
A recept (csak hogy meglegyen magamnak is):
- 91 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (egy kocka fele) morzsolva
- 6-6,5 dl víz
- 2-3 teáskanál só
Mindent össze kell kutyulni (én először 5+1 dl vizet adtam hozzá, végül a maradék félre nem is volt szükség), nem kell dagasztani, csak összekeverni egy lapáttal – mivel olyanom volt, robotgéppel kevertettem össze, de nem hagytam, hogy kidolgozza. Egy tálba áttettem a tésztát – a tupperes kelesztőmet használtam, mert annak van teteje, de ezúttal nem raktam rá -, hagytam pihenni 1,5 órát, majd ment a hűtőbe (ekkor már tetővel). 36 órát pihent elsőre, mert tegnap este nem tudtam már megsütni, de 24 is elég neki.
Sütés előtt kivettem egy darabka tésztát (kicsit kevesebbet, mint a felét), lisztezett deszkán veknit formáztam belőle, áttettem egy sütőpapírra, letakartam konyharuhával, hagytam pihenni. Mikor szépen megnőtt, bekapcsoltam a sütőt 230°C-ra és betettem a pizzasütő lapomat. Amíg felmelegedett a sütő meg a lap, a tiszta, spriccelős flakonomat feltöltöttem vízzel. A kenyérke tetejét bevágtam, hogy csíkos legyen, és a sütőpapírral együtt átemeltem a sütőlapra. Niki nagyon szemléletesen írta le, hogy “ész nélkül” telespriccelte a sütőt, hasonlóan jártam el. :) Ajtó becsuk, és vártam, hogy süljön. A teljes átsüléshez nem elég, ha picit piros a teteje, a fenti képen is látszik, hogy a csücske még fehéres, ekkor még enyhén nyers a közepe. Kell neki egy 35-40 perc, hogy belül is átsüljön. Ki kell tapasztalni.
Ebből a tésztából két veknicske jön ki, a másik felét majd felhasználom akkor, amikor akarom. :) Szerintem hétfő lesz belőle.
yola mondta
Eddig a kétórás kenyérrel kísérleteztem, általában fele adagból sütöm, de kipróbálnám ezt is. Tetszik hogy a hűtőből kiveszem, pihen és sül, nem kell 2-3 órát rászánni egy nap :) Lányok, kb. mekkora edénybe fér bele a tészta? Van egy hatalmas kerámiatálam, a hűtőbe sajnos nem fér be. Láttam fedeles ételtárolókat, 3-5 literesek, elég neki ekkora? Köszi :)
manocska161 mondta
Jaj de jó!Már keverem is!:)
Köszi Via!
manocska161 mondta
Lányok,valaki próbálta már por élesztővel?Nincs itthon friss élesztőm,meg a boltocskában sincs.De nagyon szeretném kipróbálni!Azzal is jó lehet?
Via mondta
Persze!
mimszi mondta
Igen nagyon:) És annyiban felturbóztam a receptet, hogy szórtam a tetejére magokat sütés előtt (tökmagot meg szotyit).
Via mondta
Tök jó. :) Van, aki felesben csinálta teljes kiőrlésű liszttel, úgy is nagyon finom lett állítólag! Én is ki fogom próbálni.
mimszi mondta
Nagyon finom lett, köszi a segítséget:) Nagypapám ezt mondta a kis kóstolóra, amit vittem neki: “az a lány, aki már tud kenyeret sütni férjhez mehet”:D
Via mondta
És ízlett neki? :)
mimszi mondta
Szia! Ma fogom megsütni a kenyérkémet, már egy napja a hűtőben pihen. Amikor kiveszem, akkor ne hagyjam a dobozban inkább? Attól félek, hogy ahogy még dagad vagy kel (nem tudom pontosan mi történik) eldeformálódik. Hogy csináljam? Köszi a választ:)
Via mondta
Ne vedd ki a dobozt, csak annyi tésztát vegyél ki belőle, amennyit megsütsz egyszerre (én a felét szoktam). A többi marad a helyén a hűtőben! A tésztát lisztezett deszkán formázd, aztán tedd a sütőpapírra és takard le. Megkelni fog, nem elfolyni, nyugi. :)
dejongemoni mondta
Sziasztok!
Én megsütöttem: szárított élesztővel (az volt itthon), 20 dkg. teljes kiőrlésű rozslisztet is tettem bele, sütőpapír nélkül csak sütőlapon, és edényben tettem vizet a sütőbe.
Az eredmény: TÖKÉLETES!!!
Eddig gépben sütöttük a kenyeret, de ez sokkal jobb, és alig van vele munka.
Köszi!
Via mondta
Egészségetekre! Nálam is most sül. :))
varga68 mondta
Sziasztok!
Én még nem sütöttem itthon kenyeret, de mindig is izgatott a dolog(imádom a friss, meleg kenyeret), de valahogy féltem belevágni!
Most viszont ezt kipróbálom! (mint nagyon sok dolgot amit ezen a honlapon találok)
Köszi a receptet a sok más hasonló okos ötlettel, tapasztalattal együtt.
Kellemes hétvégét!(habár az idő már ennél vacakabb nem is lehetne)
Emese mondta
Nagyon szép lett!
Bimb mondta
Köszi a receptet! Már én is gondolkodtam rajta, hogy ki kellene próbálni a házi kenyérsütést, de kenyérsütő gép nélkül nem mertem belevágni. Ám ha sütőben is lehet…
Próbáltad “reform” liszttel is, vagy csak fehérrel?
Via mondta
Nem, ez ma sült, és még van belőle a hűtőben, nem keverek be újat, amíg el nem fogy. :)
vica1982 mondta
Ja és egy barátnőm kenyeres könyvében írták, hogy kenyérsütéskor egy (nyilván fém vagy kerámia) tálban vizet kell betenni a sütőbe. Lehet, hogy ennek az alternatívája a spriccelés?
Via mondta
Szerintem igen. :)
vica1982 mondta
Nagyon köszi. A napokban említetted a kelesztés nélküli kenyeret, most aztán bajban vagyok, hogy melyiket próbáljam ki először.:)
KicsiKato mondta
Nem ragadt hozzá a sütőpapír?
Via mondta
Nem, simán leemeltem róla.
KicsiKato mondta
Hű, de jó, ki fogom próbálni, köszi!
agi300 mondta
A 91 deka nagyon tetszik. Csak ezért ki fogom próbálni.
Via mondta
:D Nekem sajnos nem pontos a mérlegem kijelzője, úgyhogy úgy mértem ki, hogy 90 “meg egy kicsi”. :))