A múltkori “mikor főzöl?” körkérdés kapcsán merült fel a javaslat, hogy legyen egy fagyasztós körkérdés is, vagyis hogy aki fagyaszt le előre megfőzött ételeket, az konkrétan mit fagyaszt le? Mi az, ami bírja a fagyasztást, és teljesen jól fel lehet használni utána, minőségromlás nélkül? Az ünnepek közeledtével is fontos a kérdés, hiszen a jó fagyasztós tippek a készülődést is megkönnyítik. Ötleteljünk, és segítsük egymást!
Nekem két polcnyi fagyasztóm van, és nem igazán szoktam kész fogásokat fagyasztani, főleg alapanyagokat tartok benne: reszelt almát, reszelt tököt, magozott meggyet, spenótot, sóskát, meg bolti zöldségkeveréket. A szeletelt kenyér pirítóban teljesen finom lesz, mindenféle kiengedés nélkül lehet használni, közvetlenül a fagyasztóból mehet a pirítóba. Utazás előtt a megmaradt kenyeret felszeletelem és berakom egy fagyasztós zacskóban: mikor hazaérkezünk, rögtön tudunk is enni belőle. Pizzatészta fagyasztásával is próbálkoztam (dagasztás és kelesztés után), egy éjszakát a hűtőben engedett, de nem volt olyan jó ízű, mint frissen, és időt se sokat spóroltam vele, úgyhogy inkább mindig elkészítem akkor, amikor szükséges. Ezt a hamburgerpacsnit szoktam fagyasztani, először doboztetőkre kiadagolom a masszát, aztán ha megszilárdultak, akkor bedobálom őket egy zacskóba. Egyszer őrült sok sütit kaptunk anyutól (diótöltelékes kosárka volt) úgyhogy ők is mentek dobozban a fagyasztóba, amikor megkívántam egyet-egyet, akkor egyesével meg lehetett mikrózni őket, hetekig elvoltunk velük. :) Főzelékekkel nagyon rossz tapasztalatom volt, hülye ízük lett, meg levet eresztettek, és lábosban felmelegítve se lett jobb a helyzet. Sejtem nem voltam nagy segítség, úgyhogy ezért is dobtam be a közösbe a témát. :)
(A kép a Southern Living magazinból van.)
Dóri mondta
pizzatészta:
anyukám készen fagyasztja le – elkészítí a tésztát, szinte készre suti (ez kb annyit jelent, hogy megsult, de még fehér), és lefagyassza. aztán ha kell, eloveszi és miután kiolvad, megkeni fuszeres paradicsomszósszal, ráteszi a sonkát, sajtot stb. és pár percre sutobe rakja (annyira, hogy a sajt ráolvadjon – így elég felulrol melegíteni, a tészta sem ég oda)
…ha valaki már írta, elnézést… :) nem olvastam végig minden hozzászólást…
borsika mondta
Sziasztok! Édesanyámmal közös tapasztalataink készételekkel kapcsolatban az egyetemi évekből:
1. Fagyasztás után minden leves, szósz és főzelékféle sósabbnak érződik, mint amilyen eredetileg volt. Ha fagyasztásra szánjuk, már-már kifejezetten sótlanra-ízetlenre keverjük, mivel felengedés után még mindig tehetünk bele bármit, de kivenni már nem lehet belőle.
2. Amiben sárgarépa, fehérrépa, krumpli, karalábé, vagy más gyökérzöldség van főtt állapotban, az szörnyű metamorfózison megy keresztül a fagyasztás során, a felsoroltak plötty állagúak és ízetlenek lesznek. Ez zöldséglevesben még csak-csak elmegy, de pl krumplifőzelékkel nem érdemes próbálkozni, mert szó szerint ehetetlen lesz.
3. Amit fagyasztani szánunk levest, főzeléket, párolt hagymás gombát, abba nem keverünk tejfölt, tejszínt, tejterméket. Így még tovább eltartható, és nem csapzódik össze a tejféleség. Ezeket a hozzávalókat mindig a felengedés-melegítés után frissen adjuk hozzá.
Amit én a friss alapanyagokon kívül tartok a másfél fiókos fagyasztóban, az az elősütött mirelit zsömle. Mivel errefelé nem lehet tisztességes fehérkenyeret kapni, és ez hasonlít legjobban a hazaira. Csak előkapunk 2-4 db-ot szükség esetén, és 12-14 perc alatt kész az elektromos sütőben a friss, ropogós zsömle. Én még nem láttam ilyet Magyarországon, pedig nagyon praktikus.
Via mondta
Van ilyen zsömle, csak nem fagyasztós. Még baguette is kapható. :)
birskorte mondta
És elfelejtettem: mindig van fagyasztott halfilé. 20 perces éhenhalás elleni fegyver :)
birskorte mondta
Nálunk saját termésű cukkini, patiszon (gyalulva főzeléknek és szeletelve rántani) van. Sajnos idén más nem termett.
Van némi nyers húsféle, mert 2-3 adagot főzök egyszerre, de olcsóbbak a nagyobb csomagok. Többféle pörkölt, adagokban fagyasztva. Van egy zacskónyi házi fasírt, azokat egy tepsin fagyasztottam, most zacskóban várnak a sorsukra. Ezen kívül rászoktunk a milánói szósz fagyasztására, amit muffinformában tettem be, majd miután megfagyott zacskóba tettem. Szerintem ugyanezt más tésztaszószokkal is meg lehet csinálni. Van még pár zacskó zöldség (borsó, kukorica, zöldbab, mexikói vegyes zöldség, spenót, sóska) ezek salátának, főzeléknek jók. Levest, ragukat rendszeresen fagyasztok, és sütemények, derelye és különböző ízesítésű gombócok is vannak eltéve. Elég sok gyors ételt lehet készíteni ezekből.
És két fiók fenntartva a kutyák ételeinek :)
PottomPanna mondta
Ja és mirelit leveles süti is van most (pizzás, és lekváros) Ha valaki váratlanul beállít, akkor csak előkapom, tepsire rakom, és 20-30 perc múlva már ehetjük is.
PottomPanna mondta
Nekünk másfél fiókos a fagyónk a hűtő aljában. Mindig dugig tele van, és még lenne mit fagyasztani. Úgy szeretnék egy nagyobbat, de ahhoz költözni is kellene, mert ide csak ez fér. Reméljük erre is sor kerül a közeljövőben.
Tartalma: A felső nagy fiókban általában ezek találhatóak: húsleves alap mindig van benne, szüleim kertjéből gyalult tök, spenót, magozott meggy, kapor, petrezselyem zöld, sült-darált padlizsán, amit már csak be kell keverni majonézzel, kis hagymával, szilva, házi túró, hasáb burgonya, néha jégkrém, leveles tészta, sajt, jégcsoki, maradék főtt kaják: gulyás leves, töltött káposzta, pörkölt, halászlé (3 hónapja a kis adagokban lefagyasztott tejcsi szorítja ki a tartalmat…hiába, a gyerekért mindent :) Illetve kis adagos fagyasztott őszibarack, körte.
Alsó kicsi fiókban pedig nyers húsok vannak. Mikor mi. Házi tyúk, vagy csirke, vagy nyúl, bolti sertés, illetve nyers kolbász, hamburger hús, bekevert fasírt hús, bepanírozott rántott hús, amit csak ki kell olvasztani, és sütni (minden darab közé folpackot kell tenni)
Emese mondta
Nyers zöldség, gyümölcs, hús (főleg csirkemell mindenféle formában, kockázva, csíkozva, szeletelve), darált hús nyersen és fasírtmasszának elkészítve általában van a fagyasztóban.
A főtt ételek közül a leghálásabban a pörköltfélék és a tölött/rakott, ilyen-olyan káposzta fagyasztható, ezek minőség- és állagromlás nélkül fagyaszthatók, sőt, nekem néha még jobban is ízlik úgy, mint frissen (lehet hogy csak azért, mert már nagyon ki vagyok rá éhezve, mikor előveszem :))
A leveseket és főzelékeket nem tudom állagromlás nélkül fagyasztani, a húsleves vagy zöldségleves leszűrt leve a kivétel, az alaplének teljesen jó.
Rizs és tészta is előfordul a fagyasztóban néha, kifőzve, nem azért, mert ne lenne gyors frissen előállítani, hanem azért, mert kettőnknek olyan keveset kéne, hogy inkább nagyobb mennyiségben készítek és fagyasztok. Ezek nem annyira jók, mint firssen, úgyhogy bő szószos fogáshoz kerülnek felhasználásra. Ha rászánom magam, hogy nokedlit készítsek, abból is nagy adagot szoktam és kifőzve fagyasztom (frissen jobb, de tojásos nokedlinek eszi a párom, és az uborkasaláta levével locsolgatja (brrr!), úgy meg már nem igazán érezni a különbséget)
Pizzát sütésre kész állapotban érdemes fagyasztani, csak a tésztát magát nem, úgyhogy abból is szoktunk többet csinálni, és szószostól, sajtostól, szalámistól/feltétestől fagyasztani (ha feltét nincs, akkor szósznál, sajtnál megállunk, és amikor elővesszük, akkor dobálunk még rá feltétet). Felengedés nélkül sütve, mint a bolti mirelit pizza szerintem teljesen rendben van (és a bolti mirelitnél sokkal finomabb!)
Nem készétel, de lakik még a fagyasztóban:
tojásfehérje, vajas-leveles tészta.
Mindig van jégkocka is, mert a hideg italokat télen is képesek vagyunk azzal inni :) (Némi Jager és Becherovka is általában megbújik valamelyik rekeszben, na de ez már tényleg teljesen OFF :D)
Zee mondta
Nagymamámtól tanultam, hogy szinte mindent le lehet fagyasztani :)))) Nála szinte minden van krumpli kivételével, azt tilos, nagyon rossz lesz.
Az én listám: hamburgerhús és zsömle (még nyersen, meg kell sütni), szintén minden előzetes sütés nélkül: saját mirelit pizza, pizza golyó, hotdog kifli, sima kifli, egy kicsike kenyér. Ezek nagyon hálás dolgok, csak kiveszi az ember és bedobja a sütőbe nem kell gyorskajára költeni ha megkívánja.
Pörkölt, nokedli, sült padlizsán amiből krém lesz télen, csirke mell, comb, darált hús. Zacskós sült krumpli (tudom, ez bűn, de annyira könnyű ezzel), sajt felszeletelve és darabolva is, lehet reszelt is jó lenne.
Ja, ez csak 2 és fél rekesz.
sopronicsaj mondta
Nálunk: a kertünkben termelt spenót, eper, cseresznye, zöldborsó, aztán egy kiló barna kenyér szeletelve, anyu féle töltött káposzta (isteni, soha nem fogok olyan finomat csinálni, mint ő), jégakku a hűtőtáskába (ezt most ki is raktam, egy darabig nem lesz szükségünk rá:)). De szerintem a sütik nagy részét is le lehet fagyasztani. Egyszer próbálkoztam töltött paprikával, de az olyan plötty lett, hogy a kutya ette meg. Ja, húsvétkor a sonka levét szoktam még fagyasztani, mert az utána nagyon jó bableves alap:) És most megtaláltam az elveszettnek hitt szemceruzámat is:) Szerintem hegyezni akartam, csak túl puha volt, és beraktam “pár percre” a fagyóba. Mi most egyébként “ürítjük” a fagyasztót, mert helyet kell csinálni a karácsonyi maradéknak.
Timcsi mondta
A leírtakon kívül még egy dolog jutott az eszembe, amit fagyasztok: savanyúság. Amikor nyáron dömping van uborkából, paprikából, káposztából, zöld paradicsomból és hagymából akkor ezeket összevágom, beízesítem ecettel, cukorral, sóval, kicsit állni hagyom és kis adagokban bezacskózóm. Ilyenkor télen olyan jó elővenni egy-egy adagot az ebéd mellé.:)
sopronicsaj mondta
Ez milyen jó ötlet:)
maris mondta
… elfelejtettem: többnyire van a fagyasztómban hús is. Ha veszek csirkemellet, akkor abból egy-egy felet fagyasztok le még nyersen, különböző alakzatokban (egyben, csíkozva, vagy kockázva), amikor pedig egy tálca combot veszek, akkor azt kettesével szoktam lefagyasztani, bár lehet, hogy inkább előtte megsütöm az összeset, és csak készen megy a mélyhűtőbe.
maris mondta
Pici a fagyasztóm (2 polc), és egyszemélyes háztartást vezetek, viszont gazdasági megfontolásból rendszeresen főzök. Persze nem minden alkalommal egy-egy adag ételt, az úgy nem lenne túlságosan észszerű, sőt ha már itt tartunk, gazdaságos sem :-D
Éppen ezért nálam nem annyira alapanyagok tanyáznak a fagyasztóban (kivéve egy zacskó mexikói zöldségkeveréket és egy zacskó zöldborsót – ezek kötelezőek), hanem előre bedobozolt készételek. Ezzel megkímélem magam a mindennapos főzéstől, meg attól is, hogy 3-4 napig ugyanazt kelljen ebédelnem, cserébe bevállalom, hogy februárban nincs fagyasztott eprem – azt legfeljebb megveszem, ha kell. A menzán ebédelni drágább lenne.
Persze a felolvasztott ételek időnként tényleg nem annyira finomak és/vagy szépek, mint a frissen készítettek, de ezzel meg nem tudok mit csinálni.
A készételeken kívül a főzés során képződő maradékokat is fagyasztom, vagy ha valamiből többet/nagyobb darabot vásároltam, mert épp olcsó volt. Ja, igen, kenyeret is szoktam eltenni, mert nekem még a negyedkilós is sok egyszerre, és rendszeresen megpenészesedik.
Most például van a fagyasztómban grízes tészta (bár tésztaféléket többnyire nem fagyasztok, mivel úgyis csak pár perc frisset kifőzni), spenót, paradicsomos káposzta sült hússal, egy kis doboz pörkölt, néhány maradék hamburgerpogácsa nyersen, egy darab sajt, valamennyi felkockázott szalonna teszt jelleggel, aztán petrezselyem, pár cikk zeller, mert egy paradicsomleveshez nem kellett egy egész. Nokedli is van egy dobozzal, ezt forrásban lévő vízben szoktam átmelegíteni, nem is olyan rossz.
Krumplit nem fagyasztok, mert annak tényleg nem tesz jót.
Érdeklődőknek egyébként szívesen ajánlom dietetikus bloggertársnőm profi és alapos bejegyzését a fagyasztásról: https://zugblog.blogspot.com/2009/03/lehutes-hutve-tarolas-fagyasztas-es.html
radyrpok mondta
Saját (a képen lévőnek pont a fele): csirkemell darabolva, 1 adagonként bezacskózva, hal ugyanígy, fagyasztott zöldség, kenyér (zacskóban 1 éjszaka alatt kienged és észre sem lehet venni), spenót főzelék.
Otthon (fagyasztóláda): hús, hal mint fent, fagyasztott zöldségkeverékek, kertben termett zöldségek és gyümölcsök: reszelt tök, cukkíni, zöldbab darabolva, szilva, ribizli, málna, szeder. Kész vagy félkész ételek közül: fasírt kisütés előtt, töltött paprika, töltött káposzta, spenót főzelék, sóska főzelék.
Amit nekünk nem sikerült fagyasztani: zöldbab és kelkáposzta főzelék, ezeknek felengedés után kicsapódott a “leve” és kicsit gusztustalan lett.
Bb.Sophie mondta
Nekem nincs saját, az itthoni meg anyu “területe”, de nagyjából ezek vannak benne: gyümölcs (magozva, firssen, szósznak turmixolva), zöldség (pucolt, mirelit, petrezselyem, külön a húslevesbe való), gombapörkölt(?) (csak ki kell venni, melegíteni és rádobni vmi tésztára), szeletelt kenyér, zsemle, kifli, ezen kívül mindenféle hús (általában szárnyasok, előkészítve, feldarabolva). :)
Vali mondta
Kapirgálós csirkék, halak, adagolva. Lekvár, paradicsomszósz, zöld fűszerek, tojásfehérje, maradék rizs, főtt tészta, péksütemény, piskóta, vaj, alaplevek, füstölt hús leve. Bolognai szósz, panírozott gomba, vajas tészta, dió, fejtett bab. Bio citromlé kis adagokban.
Palacsinta.
lillacska mondta
az eddigieken kívül a párolt káposzta jut eszembe, és a lereszelt, pirított káposzta, amiből káposztás tészta, káposztás csiga lehet.
időtakarékos, egy nagyobb munkával sok adag készülhet, egy tésztára valóval nem is érdemes szöszölni:)
karácsony táján említést érdemel még a beigli, teljesen “ugyanolyan” lesz, simán szobahőmérsékleten kiengedve.
levesek is szóba kerültek, szerintem a halászlé kivétel, az jól fagyasztható /ha marad:)) /, ugyanígy az üres húsleves, de a tésztát frissen kell főzni hozzá!
ami még nekünk nagyon bevált, az a zsemle/kifli.
alapszabály: ha frissen teszed be, ugyanolyan frissen veszed ki, titok: semmi mikró vagy sütő, simán kiengedni szobahőmérsékleten, ez kb 15 perc. ezzel a módszerrel sikerült kivédenem a lányoknál a büfézést, mert pont olyan friss volt az uzsonnájuk, mint a büfében:)
zeugma mondta
Sajnos kevés helyünk van, így nem sok mindent tudunk lefagyasztani. A fagyasztóláda a képzeletbeli kívánságlistámon a top10-ben van, közvetlenül a mosogatógép után. :-)
A mélyhűtő nagyobb részét háztájiból vett csirkék foglalják el; hasábkrumpli, szükség esetén felturbózható minimál-pizza lakik mellettük, meg nyáron sok gyümölcsjoghurt, amit jégkrém helyett eszünk. Alapanyagok közül szoktunk fagyasztani zöldségeket, gyümölcsöket, aprított zöldfűszert, túrót, sajtot, bolti leveles tésztát. Kész kaját csak akkor, ha megmarad, vagy ha direkt dupla adagot főzünk valamiből: főzelékek, pörkölt, mindenféle káposzta, húsleves, sült hús, ilyesmi.
Ha volna több helyünk, boldogan kihasználnánk, mert sokféle étel meglepően jól fagyasztható.
PottomPanna mondta
A joghurtot Te készíted, vagy a boltit fagyasztod?
zeugma mondta
A boltit. Talán egy hajszállal egészségesebb a jégkrémnél, nem is olyan édes, de az elsődleges szempont az, hogy olcsóbb. A jó ízű gyümölcsös jégkrém – akárcsak a rendes, tölcséres fagyi – számunkra megfizethetetlen, rossz ízűt (teszkógazdaságos) meg minek együnk. :-)
De a gyümölcsfagyi legjobb kiváltója a felkockázott, lefagyasztott friss gyümölcs. Aminek épp szezonja van, abból mindig betárazok annyit, amennyit a hely enged.
tuuroosbugyor mondta
Mivel már majd egy éve nem rendelkezem fagyasztóval, sajnos semmit:( Így elmondom, mit fagyasztanék le, ha lenne hol: Zöldséget, gyümölcsöt pucolt, darabolt állapotban (ebből töménytelen mennyiséget), húsokat, halat, mindig lenne a fagyasztómban bolognai szósz (amit egyszerűen imádok), anyukám hájas-levelestésztája (amit szintén imádok), vagy ennek a vajas változata (bár szerintem az messze nem olyan jó…), fagyi:), fagyasztott joghurt, házikeksz-tészta, panírozott sajt, zöldfűszerek, kész ételek (pörkölt, gulyás, halászlé, stb. )
Lia mondta
sokféle ételt pld.: nyersen húsokat, halat, melegszendvicsre valót (húsos-zöldséges-fűszeres paradicsomszósz, fűszeres párolt gomba stb.) húsgombócos káposzta, pörkölt, tésztafélék, vadasnak a szószát, reszelt sajtot, vagy egész darabot, darált mákot, diót, apróra vágott zöldfűszereket (petrezselyem, kapor, bazsalikom, zellerzöld,) levesbe való sárgarépát, fehérrépát, zellergumot kockára vágva, általam gyalult tököt, zöldbabot, fejtett babot,, blansírozott spenótot, egrest, meggyet, rózsáira szedett karfiolt, brokkolit, stb.
Andi82 mondta
ami bevált: fasirtgolyók nyersen, panirozott hús nyersen. Kész étel: pörkölt, töltött káposzta. A levesek fagyasztása nekem nem vált be annyira. Sütik: mézes tésztát már fagyasztottam, jó lett belöle a süti. Zserbót készen fagyasztottam, ez is rendben volt. Andi