A BookDepository a rendelt könyv mellé mindig csomagol valami jópofa könyvjelzőt. Most egy periódusos rendszerest és egy konyhai mennyiségest kaptunk, utóbbi annyira megtetszett, hogy bescanneltem Nektek. :) Van rajta uncia-font-gramm konverter, celsius-fahrenheit és gázskála összehasonlító, a másik felén pedig csésze-uncia-gramm. Aminek nagyon megörültem, az a vaj szereplése, mert nagyon sok receptben szerepel, hogy “1 stick of butter” vagy “1 cup butter”, és én sose tudom, hogy a negyed kilósból akkor az mennyi; mindig heves Google-kutatásba kezdek ilyenkor. A stick egyébként 110 gramm, a cup pedig 175 gramm. Nyomtassátok ki, vagy mentsétek el magatoknak, hogy ha legközelebb amerikai recept alapján főzőcskéztek, akkor könnyebb legyen dekódolni a mennyiségeket! :)
blackcat mondta
nekem a google cheat sheet a kedvencem.
https://www.bookdepository.com/usefulbookmarks#google
de még sose rendeltem tőlük könyvet, csak mindig nézegetem a bookmarkokat. :)
okostojas mondta
1 cs vaj = 23 dkg – a metrikus és angolszász között félúton :) A csészés receptek többi hozzávalóját ált. (nem hivatalos mércés, hanem mezei) bögrével mérem, szemre. Bő hat évig nem volt mérlegem, egyszer az elején anyukámnál lemértem, hogy egy háromdecis csészébe mennyi alaphozzávaló (liszt, cukor, kakaó stb.) fér, és ennek tudatában sütöttem.
Ha nem cukrászati pontosságra gyúrunk (vagy nem blogbejegyzéshez főzünk :), a hasraütéses módszer szerintem teljesen megfelel, szemrevételezés, tapogatás és/vagy kóstolás utáni korrekcióval.
Via mondta
És az se mellékes, hogy sokszor a saját tapasztalat többet ér, mert a leírt receptekben is van néha nyomdahiba, szóval néha a betűről betűre betartott recept is eredményezhet pocsék kaját. :) Rá kell érezni a sütés-főzésre, és aztán lehet felülírni a recepteket. :))
okostojas mondta
nekem mindig madaras akvarellek jönnek, holott valóban fontos tudni, hány gramm egy csésze ribizli :)
kis korrekció (ha már ok.toj :)
https://convert-to.com/223/butter-and-margarine-amounts-converter.html
nem tudom, honnan szedték a 17,5 deka vajat 1 csészére (ha jól látom), az kb. 6 uncia.
viszont vajnál 1 cup = 2 stick = 8 oz.
én cupnak 23 deka körül szoktam tenni, de nem véletlenül csészés receptek ezek, elbírnak egy kis pluszt vagy mínuszt.
Via mondta
Köszi ezt a vajas linket! :)
A 23 dekát mire számolod? Csak mert ez a táblázat a lisztes cup-nak 15 dekát ír, a cukrosnak meg 22,5 dekát, szóval nem mindegy, hogy mire van az a cup.
A ribizlit én se értem, miért létszükséglet. :)