Ma hozta a postás, ő volt a karácsonyi ajándékom, csak kicsit késett. :) Még csak kb. fél órám volt átnézni, de leginkább csak belelapoztam, szagolgattam, és örültem, hogy milyen jó. A River Cottage-os Hugh Fearnley-Whittingstall úgy döntött, szeretne több zöldséget fogyasztani, hiszen az jobb a szervezetének meg a környezetnek is, de ahhoz, hogy teljesen ki tudja verni a húst a fejéből, és ne minden receptet a hússzelet köré komponáljon, néhány hónapig lakto-ovo vegetáriánus étrendet követett (húst és halat nem evett, tejterméket és tojást igen). Végeredményként pedig megírta álmaim vegetáriánus könyvét, csupa használható és zseniális recepttel. 1. A zöldségeket ünnepli, tehát nincsenek benne húshelyettesítők (tofu, vegavirslik, és egyéb pót-cucc). 2. Egy-két indiai recept van benne, de nem hangsúlyos (defektes vagyok, nem szeretem azt az ízvilágot). 3. És amin nagyon kellemesen csalódtam, pedig már megszoktam, hogy minden vega-könyv része: semmilyen sütemény nincs a könyvben! Pedig milyen egyszerű azt mondani, hogy miben nincs hús? A csokitortában! :) Viszont azzal ebédidőben nem vagyok kisegítve. Szóval a Veg Every Day! 400 oldalon több, mint 200 vega receptet tartalmaz, ennek harmada vegán, másik harmada pedig vajat és tejet tartalmaz csak, ezeket megfelelő vegán alternatívára lehet helyettesíteni. Szerintem ez szuper arány.
A tartalom pedig: comfort food & nagyobb lakomák; tartalmas saláták; nyers finomságok; kiadós levesek; kenyeres dolgok (esküszöm ez a fejezet címe: bready things :) – amúgy mindenféle pizzák, pirítósok, melegszendvicsek vannak itt, és fokhagymás lepény…); vacsora a kamrából, tészta és rizs; mártogatósok; grill; köretek. A könyv végén rövid rész szól az alap spájzos készlet összeállításáról, és két oldalon a könnyen szállítható, ebédre csomagolható recepteket is kiválogatta nekünk Hugh.
Alig várom, hogy tüzetesen áttanulmányozhassam, becetlizhessem a kedvenceket, és főzzek belőle valami jót. Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szeretne egy kicsit jobban a zöldségekre fókuszálni, akár vega, akár nem. :) A Book Depositoryn most 24 euró, postaköltség nincs. (És ugye milyen jól áll Mr. Fearnley-Whittingstallnak a zöldségevéstől megtisztult pofija meg az a kb. mínusz tíz kiló? Rengeteget fiatalodott!)
finci14 mondta
Szia Via!
Azt szeretném kérdezni, hogy így 2 év távlatából milyen a könyv? Használod még a kezdeti lelkesedésen túl? Van belőle olyan recept, ami bekerült a rutin kaják közé? Mióta megjelent azóta szemezek vele :P De kíváncsi vagyok, hogy azt leszámítva hogy nyilván jó mert Hugh, tényleg tudod használni?
Via mondta
Szia!
A cukkinis tésztát nagyon szeretjük azóta is. :) Szeretem lapozgatni, mert inspirál – de amúgy az összes szakácskönyvet erre használom. Túl vagyok már azon az időszakon, hogy betűről betűre betartok egy receptet. :D Ad egy ötletet, azt kombinálom valamivel, amit máshol találtam, vagy kitalálok érzésre valami újat. A hozzáállása szimpatikus még mindig. :)
finci14 mondta
oké, ebből arra következtetek, hogy nem unatkozik a legfelső polcon :)
Via mondta
Nem, az unatkozó könyvek rövid úton lapátra (alias könyvtár) kerülnek nálam, mert nincs helyem kerülgetni olyat, amit nem szeretek. :)
Nikoa mondta
Szia Via!
Kérdezni szeretnék. Nagyon szívesen megvenném ezt a könyvet, de csak angolul jelent meg.Én most tanulom az angolt, és azt szeretném tudni, hogy mennyire nehezek a receptek, mármint érthetőségi szempontból? Szótárral könnyen fordítható vagy vannak benne olyanok, amihez szükséges a jó angol tudás? Nagyon szeretném ezt a könyvet, imádtam a műsort is! :) Csak sajnos most annyira nem olcsó a könyv, hogy aztán ne tudjak belőle főzni… Nem vagyok vega, de nagyon szeretnék több zöldséget bevinni az étkezésbe, és nagyon szimpatikus volt maga a műsor, és a Te leírásod is. :) Köszi a választ!
Via mondta
Szia!
Az a helyzet, hogy akkor tudnék leginkább erre hasznos választ adni, ha elfelejtenék angolul, és meg tudnám úgy nézni. Nekem nem volt nehézségem a szöveggel, de az én vagyok. :) A szakácskönyvek nem túl bonyolultak, de nem tudom, milyen szinten van a tudásod. Ha a főzős szakkifejezésekhez értesz, akkor könnyebb lesz, de nem biztos, hogy egy sima online szótár ebben ügyes megoldást fog tud adni (ld. egy csomó alapanyaggal nem tudnak mit kezdeni, pl. sour cream – tejszín és hasonló agyrém fordítások).
A River Cottage honlapon található recepteket mennyire érted? Hasonló a nyelvezete.
evuka mondta
Én téli időszakban szoktam kicsit “vegába menni”. Amúgy nagyon szeretem a húst :), viszont 4 hónapot töltöttem Indiában, ott majdnem teljesen vega étrenden éltem, és azt vettem észre, hogy sokkal aktívabb voltam, kevésbé voltam fáradt. Aztán átköltöztem Skóciába, ahol télen reggel 1/4 9-kor még sötét van, délután 3-kor meg már sötét van, és ezt évuka annyira nem szereti és szomorú lesz ettől :( és fáradt és kimerült. Szóval télen átmegyek kicsit vegába, és könnyebb átvészelni. AZtán meg már gyorsan jön a nyár, amikor reggel 3-kor már világos, este 11-kor még világos… :)
PottomPanna mondta
Lehet írtad már korábban, csak még nem olvastam, de mióta vagytok vegák? (ha írtad, akkor csak egy linket légyszi, hogy elolvashassam) A férjedet hogy sikerült rávenni erre? Vagy már így ismerted meg? Csak mert az enyém hús nélkül “éhezik” :( Még mostanában tudtam megszerettetni vele a zöldség köreteket is. De úgy szeretnék több zöldséges ételt készíteni, csak nem tudok igazán ízletes recepteket, ami laktató is. Érdemes lenne beruházni erre a könyvre? Jók a receptek? Gondolom már áttanulmányoztad alaposan, és készítettél is belőle egyet-kettőt. A műsorait nagyon szeretjük, még a férjem is nézi, pedig ő nem egy főzőműsor néző. Na de ez más.
Gondoltam beszerzem a könyveit, annyira jókat főz a képernyőn.
Via mondta
Nem írtam róla, mert nem hiszem, hogy ez akkora nagy csinnadrattát érdemelne. Mások se jelentik be nyilvánosan, hogy “utálom a tökfőzeléket, és nem eszem meg”. :)
Vicces amúgy, hogy mindenki azt hiszi, én voltam az értelmi szerző. :) A férjem volt. 12 éve vagyunk együtt, ebből 4 éve vagyunk vegák, ő vetette fel az ötletet, és belevágtunk. Az elején pont én voltam az, aki még egy napig parázott, hogy “úristen, de akkor mit fogunk enni”. :) De utána sokkal felszabadítóbb volt, mint gondoltam. Ha nem jött volna természetesen, akkor csak izzadtságszagú erőlködés lett volna, és kár ilyennel kínozni magunkat meg egymást.
Jó a könyv, még nem volt lehetőségem főzni belőle, mert csupa olyan receptet szúrtam ki, amihez most nem tudok hozzávalót venni, de bejelöltünk rengeteget. Eddig nagyon tetszik, még főzés nélkül is.
PottomPanna mondta
:) nem is tudom, általában talán a nők azok, akik ezt elkezdik. De jó, hogy így egymásra találtatok benne :D
Könyv: sok olyan hozzávaló van benne amit nehéz beszerezni nálunk egy közértből, vagy egy hipermarketből?
Via mondta
Szerintem nem, pont ez tetszik benne, hogy annyira “földhözragadt”. Répa, borsó, cukkíni, padlizsán, kelkáposzta, krumpli, cékla, bab, ilyesmiket használ. :)
PottomPanna mondta
szuper :D
Morzsa mondta
Most is fut műsora a Spektrum Home.n
nitta mondta
Nemrég láttam a TV-ben, amikor éppen Károly herceggel találkozott:) tényleg jobb ez a haj neki, fiatalodott, hát lehet, hogy az életmód is teszi:) amúgy szimpi személyiség, amit próbál tenni a környezetében is nagyon tetszik.
Mi nem vagyunk vegák, de kevés husit eszünk, viszont sajnos imádom a készkaják ízét, gyorskaját nem eszünk, de az ilyen tasakos leves stb. próbálok leszokni nem is tartok itthon, bármikor megenném, tuti van benne valami, ami függővé tesz:)
Szavaa mondta
A tasakos levest én is megkívánom néha, de nagyon egyszerű okból: borzasztóan sós! :D Egy szimpla levest soha nem sóznék meg ennyire, de néha rám jön… :) (Amúgy nagyon kevés sózott dolgot eszek, valószínűleg ezért:)
Megszerzem én is a könyvet, annyira szeretnék már kicsit színesíteni a palettán…! :)
Babzsi mondta
Nincs benne na-glutamát, só-cukor viszont van.
Via mondta
Oké, köszi!
Babzsi mondta
A kétbetűs német drogérialáncban lehet kapni, sajátmárkás. Nem vagyok leveskocka párti, de ha mégis, akkor azt veszem és szerintem az ára sem vészes.
Köszi, hogy leírtad a hozzávalókat. A múltkor a kezembe akadt egy vega szakácskönyv, ami szvsz használhatatlan. Bonyolult (feltétlezem soha ki nem próbált) receptekkel, magyarországon nem kapható hozzávalókkal. Külföldi könyv volt lefordítva. Szóval engem is érdekelne egy jó vega szakácskönyv, mert bár nem vagyunk vegák, de szeretnék több vega ételt becsempészni az étrendünkbe, mindezt úgy, hogy a húsimádó férjem ne vegye észre.
Via mondta
Köszi a kocka-tippet! És nincs benne se glutamát, se semmi? Nem health-freak vagyok (csak picit :)), de egyszerűen kiérzem a glutamát ízét, és utálom. :)
Nekem a BBC Good Food kicsi lila vega könyve van meg, na annak fele süti. Köszszépen, BBC. Olyan jó, hogy Hugh-nál egy gramm tofu se szerepelt!
Arnica mondta
Szerintem nagyon jó Hamikus Zsuzsa: Tündérkonyha c. könyve, mert inká bb ötleteket ad, és alapelvekkel ismertet meg. Most jelent meg a Nyitott Szemmel magazin A tél ízei c. kiadványa, amiben szezonális vegán recepteket találsz, javában itthon termő alapanyagokból. (Tervezik a többi évszaknak megfelelő kiadványokat is.) Ma is ebből főztem lecsós rakottkelt – szerintem szupi. (Bulgur, lecsó, kelkápi és vegi tejföl (én igaziból csináltam).
Via mondta
Köszi, ha látom valahol, majd belelapozok, és megnézem. :)
Arnica mondta
Kapásból: megtennéd, hogy az alap kamrakészletet lefordítod és közzéteszed nekünk? Ez nekem örökös gond: először (20 éve) kialakítottam hagyományosra. Utánna szép lassan kihagytam belőle az agyonfeldolgozott és tartósított szemeteket, azután kezdtem vegára feltölteni – de sosem vagyok biztos benne, hogy praktikusan gondolkodtam, azaz nincsenek fölösleg marhaságok és nem hiányoznak fontos alapdolgok…. Fő az önbizalom, mi? :)
Via mondta
Gyorsan listázom, szerintem elég alap. :) De referenciának jó.
olajak: napraforgó, olíva.
ecetek: almaborecet, balzsamecet, vörösborecet, stb.
mustárok (angol :))
magok (dió, fenyőmag, mandula, pisztácia, kesu, mogyoró, tökmag, szezámmag, napraforgómag)
liszt: kenyérliszt, sima liszt, teljes kiőrlésű liszt, rozsliszt
élesztő (száraz vagy friss)
konzerv hüvelyesek: fehérbab, csicseriborsó, lencse
száraz lencse
konzerv hámozott paradicsom
fűszerek: koriander, cayenne bors, bors, csilipehely, curry
só
zöldségleveskocka: bio, adalékanyagmentes (itthon lehet kapni ilyet amúgy?)
citrom és babérlevél – mert Hugh szereti.
A fentiekhez mint ír egy-egy bekezdést, hogy melyik márkát szereti, de az ránk nem érvényes. Ezen kívül ír felsorolásszerűen még pár dolgot: kuszkusz, tészta, basmati rizs, rizottó rizs, árpagyöngy, polenta, quinoa, kókusztej, olajban eltett articsóka, kapribogyó, olívabogyó, fagyasztott leveles-vajas tészta, tahini, mogyoróvaj.
Hát ennyi.
Arnica mondta
A rizottó rizs miben más mint a sima fehér, vagy barna rizs?
Via mondta
Az egy másik fajta rizs, máshogy is néz ki és máshogy is fő meg.
https://en.wikipedia.org/wiki/Arborio_rice
Szie mondta
Távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem az étrendje kedvező hatásait, de azt azért halkan megjegyezném, hogy a rendezett frizura is igencsak megszépítő/fiatalító tud lenni. :)
Ugye majd kapunk beszámolót az elkészült finomságokról? :)
Via mondta
Hát igen, az a göndör felmosórongy nem volt túl előnyös neki. :))
Ha bármi nagyon-nagyon ízlik, természetesen megosztom! :)
mimi84 mondta
Nagyon szerettem a sorozatait, azt hiszem a spektrumon volt egy pár belőlük annó. A receptjeit még soha nem próbáltam, pedig már akkor is tetszettek, viszont ezzel a könyvvel teljesen felcsigáztál! :) Igaz, én nem vagyok vega, de szívesen megismerném a húsmentes konyha előnyeit, és a polcomról már úgyis hiányzott egy vegetáriánus szakácskönyv! :) (Tényleg jól áll neki ez a pár kg mínusz!) :D