Nemsokára megint megfogadhatom, hogy még több fagyit készítek, mint tavaly, úgyhogy pont jókor botlottam bele Lili Chin illusztrátor és fagyi-őrült tumblr-jébe, aki hetente teszi ki új, tündéri fagyis receptkártyáit, amin a saját maga által kikísérletezett receptek találhatók. Logikusan felépítettek, könnyen követhetők, és a legtöbbjük tojásmentes. Kiindulási alapnak és inspirációnak sem utolsó, tovább lehet próbálkozni az ötletekkel… :) A receptek alatt érdemes a flickr linkekre kattintani (nem mindenhol szerepel), ahol az elkészült fagyikat “élőben” is megnézhetjük. Lili egyébként nem nagy fagyifogyasztó, főleg az ízkombinációk érdeklik, és leginkább a barátait szereti etetni. Sejtem, nem panaszkodnak. ;)
Hozzászólások
Szólj hozzá!
Házszabály
Ha új hozzászóló vagy, az első hozzászólásod moderálás alá kerül, és az elfogadásig nem publikus. A visszatérő hozzászólók bejegyzései automatikusan megjelennek.
A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)
Juca mondta
Sajnos mindegyik úgy kezdődik, hogy cups milk…, én pedig tejérzékeny vagyok…., pedig szívesen kipróbálnám őket, köszi! :)
Via mondta
Cseréld le mandulatejre, és csak az ízesítéseket másold le! :) Lehet vegán fagyit is készíteni. https://ww2.kqed.org/bayareabites/2011/04/28/vegan-almond-milk-ice-cream-3-recipes/
catshark mondta
Jelentem aszalás nem volt, de magas hőmérséklet igen. :) 7végén kipróbálok egy másik receptet (egyedül), de aztán az már sikerüljön! :D
Köszi szépen a segítséget, nem utolsó sorában pedig nagyon szuper az oldal, gratula, gratula, gratula.
catshark mondta
:) Most megnéztem újra és nincs ott az F betű (vagy csak nálad)! :) Kizárólag a 400 fok, nyilván, ha látom, akkor eszembe sem jut a Celsius, de már mindegy. Amikor a dió is szénné égett, akkor már gyanítottam, hogy miért.
Amikor az első fázissal végeztünk és a cserkók megkaramelizálódtak (második adag, hiszen az első szénné égett), akkor irány a hűtő, amikor pedig a fagyihoz adtuk, akkorra azok már kőkeményre szilárdultak, hiszen a cukor megkötött.
Te, hogy csinálnád?
Via mondta
Nem, nincs ott, de amikor ilyen nagy számok vannak (300 fok feletti), az mindig Fahrenheit, kizárásos alapon. Egyrészt 400°C-on minden szénné ég, másrészt csak ipari sütők tudnak akkora hőfokot. :) Szóval legyen gyanús mostantól, ha bármilyen külföldi receptben nagy szám és sima “degree” van, hogy az nem Celsius.
Csak addig sütném a cseresznyét, hogy kicsit megpuhuljanak és levet eresszenek. A cukornak nincs ideje karamellizálódni, csak összeolvad a cseresznyelével. “until cherries are soft” – nem aszaljuk őket.
catshark mondta
Szia Via!
A kártya tetején kukorica keményítő van, ill. 400 fokos sütő. Nekem nem volt egyértelmű, hogy a keményítővel mit kezdjek, ill. a kártya azt jelöli, hogy azt az első fázisban kell felhasználni: a cseresznyére kell szórni a cukorral együtt. Nos, miért kellene a cukorra még keményítő, amikor sütöm és a cukor majd karamellizálódik? Ráadásul 400 fok? Mi van? :D Úgy beleégett a tepsibe, hogy még most sem tudtuk kivakarni, pedig megfeleztük az időt, a fokról pedig már ne is szóljak. Te másként látod? :) Köszi!
Via mondta
Fahrenheit! Amerikai recept! Nem 400°C! Jaj, nem csoda, hogy odaégett. 400°F = 200°C
Keményítő a lé-felszívás miatt kell a cseresznyére, a pitémbe is használtam. Plusz keményítő pedig a fagyi sűrítéséhez kell. Számozza a kupacnyi hozzávalókat, és utána már csak a számokat emlegeti, amikor róluk beszél.
catshark mondta
Sziasztok!
Tegnap úgy adódott, hogy a férjem megkérdezte, segíthet-e a főzésben. Először arra gondoltam, hogy egyedül gyorsabban megvagyok, majd elmondtam, hogy találtam egy szuper fagyi receptet, cuki kis illusztrációval, amíg én a főételt készítem, addig ő készítse el azt (persze szigorúan a felügyeletem mellett). :) Mi a diós-cseresznyéset választottuk és rögtön az elején megállapítottuk, hogy ennyi finom hozzávalóból még jó is kisülhet, ám sajnos nem így lett.
A receptben hatalmas ferdítések vannak, az gyakran követhetetlen: más hozzávalók vannak a kártya tetején és más a leírásban, ill. voltak olyan hozzávalók, amiket aztán az még nyomokban sem tartalmazott.
Ma megbeszéltük a kolléganőmmel, hogy ő is választ egy receptet és megpróbálja mielőbb elkészíteni, meglátjuk, mi lesz belőle. Mi pedig addig is maradunk a Daubnernél v. a Pataki cukrászdánál.
Esetleg valaki más is próbálkozott eme receptek egyikével? Kíváncsi lennék, hogy mi volt a tapasztalata. Köszi szépen! Üdv. macska
Via mondta
Szia!
Megnéztem a diós-cseresznyés fagyi kártyáját, pontosan milyen ferdítésekre, más hozzávalókra gondolsz? Ránézésre nekem rendben van.
Üdv,
Via
Florabella mondta
Szia!
Nagyon tetszenek ezek a receptkártyák! Én is szívesen megcsinálnám a saját receptjeimet így… nincs valami ötleted, hogy hogy lehetne? Milyen program kell vajon ehhez?
Köszönöm előre is:)
Via mondta
Biztos, hogy valami kiadványszerkesztővel vagy grafikus programmal csinálta. Ha van Photoshopod, abban tudsz próbálkozni, de Wordben is megpróbálhatsz kereteket, háttérszíneket használni, szerintem az is tud szép lenni.
Kata27 mondta
Engem a tej nélküli fagyi érdekel ;-)))
Angel0925 mondta
Mindig olyan szuper oldalakra kalauzolsz el minket/engem egyszerűen szuper :) Párat biztos kipróbálunk a családdal.
esperanto mondta
Stájerországban olyan vaníliafagyit ettem, amit tökmagolajjal öntöztek meg. nagyon jól nézett ki (a fekete tökmagolaj zöldes színű lett a sárgás vaníliafagyin) és hmmm… az íze sem volt rossz! :) Stájerben egyébként mindenben, de tényleg mindenben tökmagolaj van vagy legalábbis pirított tökmag: ott a rántott hús panír is tele van tökmaggal, a salátákat csakis tökmagolajjal adják, sőt. láttam már zöld krémest és kardinális szeletet is – csak azért nem kóstoltam meg, mert ezekben annyira töményen benne van, amit én nem eszek (fehércukor, fehérliszt, adalékok, hogy szépen álljon az a krém…)
mimi84 mondta
Hááát…. Vannak kissé bizarr receptek! Én a mexikói kukoricás fagyin forgattam a szemem. :) Hogy lehet egy fagyit megszórni őrölt pirospaprikával?!
Marry86 mondta
Napraforgó fagyi???? Eszembe nem jutott volna.