Sosem féltem a kelt tésztáktól, igazából az egyik kedvenc műfajom, mert annyira szép a megkelt tészta, nagyon szeretek vele dolgozni. :) A képlet is viszonylag egyszerű, ha a folyadék víz, akkor pizzatészta lesz belőle, ha tej, akkor lángos, ha meg a tej mellé tojássárgája is megy bele, akkor kész a fánk. Pár hete az egyik tiltben mutattam a lángosomat, a kommentek között kértétek a receptet, úgyhogy íme, de semmi spanyolviaszos nincs benne. :)
Hozzávalók kb. 3 nagyon éhes embernek
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss vagy 1 tasak porélesztő
- kevés cukor
- csipet só
- a sütéshez olaj
- a tetejére reszelt sajt, tejföl, fokhagyma
A lisztet, élesztőt, tejet, cukrot, sót beleborítom a robotgép táljába, dagasztókarral kidolgoztatom. Semmi nem fog a falára ragadni, szép ruganyos tésztává áll össze. Letakarva hagyom duplájára kelni. Egy serpenyőben olajat melegítek, kb. öklömnyi darabokat kiveszek a tésztából, és kézzel széthúzogatom őket. Kisebb adag nyers tésztába lehet félbetört virslit is csomagolni, az lesz a chocapic virslislángos. Szép narancssárgára kell sütni mindkét oldalukat, papírral kibélelt tányéron pedig le lehet csepegtetni őket, bár ha elég meleg az olaj, szerencsére nem áznak annyit, hogy tocsogjanak.
Néhány gerezd fokhagymát sóval és pár csepp olívaolajjal kikeverek, az lesz a kenőke (mi a hivatalos neve?). Utána mehet rá sajt meg tejföl, ki hogy szereti – én úgy, hogy a sajt kicsit ráolvad, úgyhogy az megy alulra. :)
Tudtam, emlékeztem én, hogy írtál nekünk lángos-receptet, pont ezt kerestem, most rögtön ki is próbálom! :) Summer-feeling, főleg a „kenőkével”, ahogy a standi büfékben is van. :)
Dugd a lábad (ne a fejed! :D) egy vödör homokba, tedd be a Beach Boyst, csukd be a szemed, és kész is! :))
Én kézzel csinálom, meg sem próbáltam még gépre bízni… van valami furcsa örömérzet számomra abban, ahogy összeáll a kezem alatt a tészta :D Az én receptem is hasonló, icipicit tér csak el. A párom odavan érte ^^ és tök jó, mert ezek egyáltalán nem olyanok, mint a lángososnál kapható vékony és olajtól tocsogó izék, ezekben tényleg van anyag.
De hogy tudod ilyen szépen ekkorára húzgálni? *.*
Hát, nem tudom. Huzigálom és ekkora lesz. :) Én is szeretem összeállítani a tésztát, de a gép sokkal alaposabban kigyúrja, és gyorsabban is megvan. :)
Hmm, akkor még gyakorlok. Vagy befogom rá a kedvest, elvégre nagyobbak a kezei :)
Via, ez nem a kenyér-tészta recept?! Mert akkor tényleg fantasztikusan multifunkciós! :)
Ha a 2 órás kenyérre gondolsz, nem, mert abban sokkal több folyadék van (plusz 2 deci), és nokedlitészta-állagú. :)
Hmm, kedvet kaptam egy második próbára. Két hete készítettem én is lángost, de valamit nem jól csináltam, mert nem kelt meg eléggé a tészta. Azt hittem a porélesztő nem tetszett neki, de látom neked azzal sikerült…
Igen, porral csináltam, kutya baja. :)
Szuper ötlet hétfőre! :)
Én kipróbálom!