Megint nagyon tágan fogok fogalmazni, már ami a receptet illeti, ugyanis a kuszkusz is egy rendkívül jól variálható alapanyag, és a “mi van a hűtőben?”-tematikájú ebédek-vacsorák megmentője lehet.
A fél kilós zsacskó 400-600 Ft-ba kerül, szerintem ez minimum 6 adag, de ha van elé leves, akkor 8, szóval kiadós és megéri az árát (és tovább lehet sakkozni az árral, mert az egy kilós csomag már 800 Ft körül mozog). Tökéletes választás, amikor a tészta, a rizs meg a krumpli már a fületeken jön ki, ráadásul “instant” elkészül, mert főzés helyett csak forró vízzel kell nyakon önteni. Elég jó ajánlólevél, nem? :)
Úgy indítok, hogy egy fél zacskó (250 g) kuszkuszt összekeverek sóval, borssal, szárított zöldségekkel, és felöntöm másfélszer annyi vízzel, aztán hagyom pihenni. Az elején nagyon vicces, ahogy szemmel láthatóan szívja be a vizet. :) 5-10 perc elég neki, de rá szokták írni a zacskóra a használati utasítást, kövessétek azt! Ha a kuszkusz beszívta a vizet, olívaolajjal és villával összekeverem (durván megnő a térfogata ettől). Ha van maradék levesalapotok (hús- vagy zöldségleves) előző napról, felforralás után abba is lehet tenni, ízes lesz tőle.
A zöldséges rész sem nehéz: serpenyőben olajat hevítek, rádobok vékonyra szeletelt vöröshagymát, meg aztán mindenféle zöldséget, amit találok. A fentibe ment néhány gomba, egy cukkini, két paradicsom, de lehet bele tenni borsót, kukoricát, zöldbabot, fokhagymát, paprikát, olívabogyót, aszalt paradicsomot, újhagymát, répát, padlizsánt, lilahagymát… Minden kis maradék jól mutat benne, sőt, minél színesebb, annál jobb! :) Húsevők kockára vágott sonkát, kolbászkarikákat, előző napi sült húst is tehetnek bele. Friss vagy szárított fűszerrel lehet ízesíteni: bazsalikom, petrezselyem, egzotikus csavarért római kömény, csípős paprika, vagy amit szerettek. Muszáj bele, mert ettől lesz izgalmas az egyébként unalmas kuszkusz, és ettől lesz mindegyik alkalommal más és más. Igazi impró-ebéd. :) Én mindig sokat kóstolgatom, mire olyan lesz, amilyennek szeretném – folyamatosan pótlom a fűszereket, sót, amíg már nem “lapos” az íze. (De hát ettől jó háttér a zöldségeknek, mert nem követeli ki a reflektorfényt).
Ha kész a két fő összetevő (kuszkusz és a “mix”), beleöntöm a kuszkuszt a serpenyőbe, összekeverek mindent, hagyom még egy kicsit, hogy együtt főjenek, aztán kész is. Van, aki nyers zöldségekkel és sajttal keveri össze (pl. kígyóuborka, feta sajt, stb.), és hidegen, kuszkuszsalátaként eszi – ez csomagolt ebédnek remek.
Jó kísérletezést! :)
boneni mondta
Még tovább lehet egyszerűsíteni. Grillezzétek meg a zöldségeket és amikor kész, tegyétek bele a fűszer-só-kuszkusz keveréket (lehet kicsit pirítani is) és öntsétek fel forróvízzel. Ezután jöhet az villával való fellazítás, tálalás és a lakmározás.
kiccsillag7 mondta
Mivel azokat az ételeket favorizálom, amelyek szinte “maguktól” készülnek el, biztosan kipróbálom! :) A férjecském meg köretként kapja majd, mondjuk sült pipi mellé :)
judit8812 mondta
húú ez nagyon jó! Ki kell próbálnom!!
Sztics mondta
Köszi a tippet, nagyon jókor jött, már tudom, holnap mi lesz az ebéd! Van itthon kuszkusz, de mindig bajban voltam, hogy is készítsem el (régebben volt egy remek receptem amit nem mentettem el és azóta sem találom :( )
manokamoka mondta
Ó, köszi az ihletet! Csinálok spenóttal és zöldborsóval és sütök mellé halacskát + hozzá fokhagymás tejföl óóó de jó lesz nekem holnap! :D
Timi mondta
Hadd legyek abszolút zöldfülű… Valaki elmondja nekem, mi az a kuszkusz? :$ Zöldségfélének vagy tésztafélének képzeljem?
Via mondta
A kuszkusz a képen látható tarhonya szerű izé. Ízre is picit hasonlít. :) Lisztes tésztából készült dara. Ez segít? :)
Ajánlott irodalom: https://buvosszakacs.blog.hu/2007/07/13/kuszkusz_az_alapanyag
Timi mondta
Feltétlen, köszi. :)
Csipike mondta
Alapvetően nagyobb szemű búzadara. Lehet édesen is enni, ahogy a Via által ajánlott link is írja. Joghurtba is bele lehet keverni a natúran elkészítettet. Nyáron hidegen, feta kockákkal, zöldségekkel, hidegen is jó. Van, amikor csak vajjal, karakteresebb reszelt sajttal összemelegítem a mikróban. 10 perces vacsora, amiből kb 2-3 perc a munka. Én szeretem. Mondjuk instant búzát (amilyen a tasakos rizs) is régóta ennék már, de mindig elfelejtem a különleges boltokban megkérdezni. Esetleg valaki vett már?
mimozagirl mondta
Szeretem az ilyen gyorsan kész, variálható ételeket! Lehet, hogy tudnék bonyolultabbat is főzni, de csak erre jut idő esténként.
Via mondta
A bonyolultak várhatnak hétvégéig. :) Ez meg még egészségesebb is, mint sok gyorsan bekapható “emergency”-vacsi. :)
Penelope mondta
Nagyon jól hangzik!:-)
Egy teljesen kezdő-kuszkuszos kérdésem van csupán: hol tudok venni? DM vagy mondjuk egy Sparban is szerencsém lehet?
logocarol mondta
szerintem érdemesebb gyógynövény- vagy bioboltban megvenni, a sparban hetek óta csak 20 dkg-os kiszerelést lehet kapni aranyáron. legalábbis nálunk fehérváron.
Via mondta
Esélyes, de bioboltban, natúrboltban, keleti fűszereseknél még esélyesebb! :) Feltétlenül hasonlítsd össze az árakat!