Megint egy leves! :) Ezúttal medvehagymából készítettem, ha már szezonja van – magában már sokat rágcsáltuk, leves lett a nagy csokorból. Csak nagyjából írom a mennyiségeket, mert banyásan szeretem készíteni a levest — egy kis ez, egy kis az, szórom, kóstolom, fűszerezem, aztán a végén ki tudja, hogy mi került bele, csak legyen finom. :D
Kevés olívaolajon apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát futtatok, és a csíkokra vágott medvehagymát (leszedtem a szárát) megfonnyasztom. Egy közepes krumplit kockára vágok, hozzáteszem a hagymákhoz, sózom, borsozom, és felöntöm annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Tettem még bele szárított zöldségeket is (szokásos vega mix), és hagytam fedő alatt jól megfőni az egészet. Ezután botmixerrel pürésítettem, tettem hozzá tejszínt, és mivel úgy éreztem, hogy jó lenne hozzá, egy kis szerecsendiót. Jó is lett, de még mennyire. Sajttal ettük. :)
Ritus mondta
Imádom a medvehagymát :) Orfűn ettünk először egy pár éve, azóta rajongok érte.
Ma a vajretek leveléből csináltam retek levél krémlevest, nagyon finom, hasonlított kicsit a cukkinire. Ne hagyjátok a piacon levágni a retek levelét, kár érte, ehető és nagyon finom, sok mindenbe felhasználható és nagyon egészséges!
Borkamami mondta
Nem akartam ünneprontó lenni, mert tényleg isteni finom a medvehagyma és a recept is nagyon kíváncsivá tett!
És, ha vigyázunk rá, akkor még évek (évtizedek) múlva is lesz belőle. :-)
Borkamami mondta
A medvehagyma egy nagyon jó dolog. :-)
Az elmúlt években nagyon divatos lett, rengetegen gyűtik is, azonban mára sok helyen fenálla a veszély, hogy az ész nálküli gyűjtés tönkreteszi az állományt.
Aki maga szedi, egyrészt csak annyit, amennyit el is fogyaszt (törvény szerint egyébként is csak max. 2 kg-t lehet), másrészt arra figyeljen, hogy csak a levelét vágja le és NE tépje ki az egész növényt (és lehetőleg ne is vásároljon ilyen medvehagymát, már csak azért se), mert így nem lesz utánpótlás a következő években.
Via, bocsánat, de ezt muszáj volt leírnom, mert a gasztrodivat veszélyekkel is jár és kér lenne a medvehagymáért, mert valóban nagy “találmány”.
Via mondta
Nem kell bocsánatot kérned. Én is láttam olyat, hogy gyökerestül árulják. :((
Katica mondta
Ez nagyon jól hangzik. Viszont lenne egy kérdésem: krémlevesbe a tejszín az szükséges, vagy jó anélkül is? Mert én semmiféle tejterméket nem fogyaszthatok…
Via mondta
Próbáld ki a zabtejszínt, teljesen vegán, laktózmentes, és nagyon finom! A zsírszázaléka is csak 15%.
Katica mondta
köszi a tippet :)
Sztics mondta
Mennyire hasonlít ízre a francia hagymaleveshez (vagy más hagymaleveshez)? nagy kedvenceim a hagymák minden formában szeretem enni, medvehagymát eddig egyszer próbáltam -egy sós nasiban- de úgy nem ízlett :( De lehet, adok neki még egy esélyt más recepttel
Via mondta
Először próbáld ki nyersen, szendvicsben, mert leginkább ahhoz hasonlít az íze, csak tompább, krémesebb, még annyira sem csípős, mint egyébként. Sütve én sem vagyok oda érte annyira.