Ízes, szottyos, lapátolható, egy edényben elkészül — imádom. Dobozolni is könnyű, tejföl nélkül pedig vegán / laktózmentes is. Éljen a rizses gomba!
Eredetileg friss paprika és paradicsom kell bele, mivel előbbit nem tudjuk megenni (éljen az epe + reflux!), ezért én darált erőspaprikát tettem bele helyette, a paradicsom pedig hámozott volt a konzervből — így pofon egyszerű “spájzebéd” lesz belőle. :))
Hozzávalók 4 nagy adaghoz
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma vagy egy nagynak a fele apróra vágva
- pirospaprika
- 50 dkg csiperkegomba
- só, bors
- fél teáskanál erőspaprika (vagy még az olajon megfuttatsz egy apróra vágott paprikát)
- 3 kis hámozott paradicsom (nagyjából egy konzerv fele)
- szárított zöldség (a szokásos natúr vegamixem, amit mindenbe beleteszek, mert miért ne :D)
- 1 bögre rizs (kb. 3 dl)
- 2 bögre viz (kb. 6 dl)
- a tálaláshoz: tejföl, saláta, savanyúság (opcionális)
Az olajon megfuttatom a hagymát, majd leszórom pirospaprikával, és egy löttyintésnyi vízzel felöntöm. Erre dobom rá a felszeletelt gombát. Sózom, borsozom, átkeverem, hagyom, hogy összefonnyadjon. Hozzákeverem az erőspaprikát, a hámozott paradicsomokat a konzervből (nem baj, ha egy kis paradicsomlé is belecsurran), fűszerezem. Egy bögre rizst szűrőben átmosom a folyó víz alatt, majd beleborítom a gombához (jázminrizst használtam, de bármilyen jó, sőt, kipróbálhatod kuszkusszal vagy bulgurral vagy amit csak szeretsz). A rizshez kétszeres mennyiségű víz kell, így két bögrét ráöntök az egészre, és elfog a pánik, hogy ez így most egy nagyon bizarr leves, és úristen, lesz-e valaha ebből ebéd, de NYUGI, lesz. Fedő alatt hagyom, hogy szépen beigya a rizs a folyadékot, az ízeket, a fűszereket, és elérje a tökéletes “szotty” stádiumot.
Lehet tálalni! Egy nagy kanál tejföllel isteni, fakultatív módon lehet mellé friss salátát vagy savanyúságot enni. :) Jó étvágyat!
andiebaby mondta
Ó, jelentem isteni lett, a párom is imádta!!!
andiebaby mondta
És annyira felbátorodtam, hogy zsacskóban főzős köles helyett vettem rendes, fél kilós, ráadásul bio kölest, árban ugyanott van. Így apránként át lehet állni mindig eggyel jobb megoldásra. Rákaptam a zabpehelyre (sütikbe is teszem), abból találtam biot jó árban. :)
Via mondta
Egészségetekre! :)
andiebaby mondta
Kölessel csinálnám, de csak zacskóban főzős verzió van. Főzzem meg külön, vagy bontsam ki, és főzzem így? Szerintetek?
Via mondta
Kölest még nem főztem, úgyhogy sajnos nem tudom. :( De külön főzéssel is összekeverheted utána, ha jó szottyosra főzöd a gombapörkölt alapot (mert végülis az), akkor szépen “beszínezi” a köretet is.
andiebaby mondta
Köszi! Én is inkább a külön főzésre hajlok, mert máshogy még nem főztem kölest, viszont remek, amikor már unjuk a rizst. :) Legfeljebb nem teljesen készre főzöm, hogy még tudjanak együtt szottyosodni. :)
Zizik mondta
Én szerintem kuszkusszal fogom csinálni, abból most úgyis betankoltam és 10 perc alatt megvan :D
newra mondta
Főzöm :D Valahogy a receptjeidtől mindig újra rájövök, hogy főzni fun, és nem is sok idő (időhiány a köbön perpill, de most közbe míg rotyog, befér a 15 perc lomtalanítás :D )
Via mondta
Jó étvágyat előre is! :) Nagyon jó móka főzni, és tényleg nem kell mindig órákat robotolni a konyhában. :)
newra mondta
Nem is szoktam, az egyszerű kajcsik híve vagyok, de mostanság nagyon elúsztam, ezért vágtam bele a 30 napba is… A főzéssel spóroltam, ennek most a pocim látja kárát… :( De jön a nyár meg a sok friss zöldség és gyümi, és helyreteszem magam :)
(És nagyon finom lett o.o)
Happy Sunny mondta
Ezt most de megenném! :)
Kivi mondta
Hmm, de jól néz ki :)) Egy kis húsmentes étel néha nekem is jól esik, ezt kipróbálom majd :)
andiebaby mondta
Újabban nagyon rákaptunk a gombára, tuti kipróbálom! Köszi!