Télen, amikor harsogó zöldségekre vágyom (szendvicshez, salátába, vagy csak úgy), már borzalmas, vízízű a paradicsom, és hiányoznak a friss ízek, akkor nyúlok vissza a csírákhoz. Idén először itthon is kipróbáltam a csíráztatást – azért csak most, mert sikerült jól beparáztatni azzal, hogy bonyolult, meg eszközöket kell hozzá venni, meg könnyen bepenészedik, és jaj. Egyelőre nem kísérletezek semmi bonyolulttal, de bőven boldoggá tesz a mungóbabom is. A hozzávalók: csíráztatnivaló mungóbab és egy üres befőttesüveg. Hurrá, nem kellet külön vásárolni semmi porfogót! :)
0. nap: a befőttesüveg aljára szórok egy kevés mungóbabot (annyit, hogy max. ketten legyenek egymás felett, tehát két vékony rétegben legyenek alul), és felöntöm langyos vízzel. 10-12 órát hagyom ázni, aztán leöntöm.
1. nap: átmosom és leszűröm a csírákat naponta 2-3-szor, amikor eszembe jut (általában reggel és este). Nedvesen ücsörögnek az üveg alján, és nődögélnek.
2. nap: megint megy az átmosogatás, és szépen nőnek (jó látni őket!)
3. nap: megnőttek, nem öblögetem őket többet, átpakolom egy dobozba, és mennek a hűtőbe. Ott még nőnek egy picit, de ezen a ponton már ehetők. 2-3 napig elvannak a hűtőben, de ez elég pici adag, hamar elfogy. :)
Egy zacskóban nagyon sok mag van, sokáig kitart, érdemes rá beruházni, de családilag is össze lehet fogni és felezni az adagot. Próbáljátok ki!
Sutibaba mondta
Sziasztok!
Nagyon megtetszett ez a cikk, mikor megláttam a Herba házban egy pontosan ugyanilyen zacskó mungóbabot, mint ami a képen van, meg is vettem, és készítettem belőle egy adag csírát. A probléma csak az, hogy elfelejtettem, hogy én a babot nem szeretem, így ez a csíra sem lett a kedvencem. De a retekcsírát egyébként nagyon szeretem. Valaki esetleg nem akarná átvenni tőlem?
lilikontos mondta
Szia Via!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen nagy kiszerelésű zacskó (500 g, ha jól láttam?) mennyibe kerül, illetve hol vetted? Gondolom többféle mag is volt :) Ahol én néztem, ott csak 20-50 g kiszerelésűek voltak, gondolom az nem sokáig elég és akkor már inkább beruhaznék egy nagy kiszerelésre, csak nem tudom, hol találok ilyet! Köszönöm szépen a segítséget!
Via mondta
Szia! Többféle bioboltban is kapni, online is. Ez az a fajta: https://www.nektarbiobolt.hu/biorganik_bio_mungobab_csiraztatasra
Brigi_87 mondta
Szia Via!
Köszönöm, hogy megírtad ezt a cikket, és megmutattad, hogy csíráztatni nem olyan ördöngősség, mint amilyennek korábban hittem. Ugyanilyen mungóbabot vettem én is, mint amilyen Neked van. Épp most lett kész a második csíráztatásom (az elsőt karácsonykor csináltam), pont most csipegetek belőle, nagyon finom. :) Megrendeltem egy zacskó lucernamagot, jövő héttől már annak a csíráztatásával is kísérletezhetek.
Köszönöm, hogy meghoztad a bátorságom a csíráztatáshoz! :D Nem bántam meg, hogy megpróbálkoztam vele.
Via mondta
Szívesen, egészségedre! :)
Anikó mondta
A retek csírák közül ki kell szedni a maghéjat,vagy ehető az is?
Edina mondta
Sehol sem olvastam, h nem lenne ehető, így amit nem tudok könnyen leszedni a csírákról, megeszem.
Via mondta
Én sem szórakozom vele, ha lejön, lejön, ha nem, nem. :)
Szityike mondta
Jó, hogy szóltál…más kidobtam az első adagomat emiatt.. pont a penészgyanús jelek ijesztettek meg. :(
Nem baj, legközelebb még kicsit növesztem őket és szuperek lesznek.
Akkor azok a gyökérzet továbbfejlődései? Mármint gondolom gyökérszőrök??
Erre nem gondoltam, köszi, hogy szóltál! :D
Szityike mondta
Bio retekmag csíráztatására van esetleg tippetek?? :)
Edina mondta
Én este beáztatok 1 ek-nyit, másnap lemosom és csíráztatótálba teszem, napi 2-szer átmosom, és 2-3 nap alatt ehető lesz.
Szityike mondta
De jó! Köszi a segítséget! :)
Edina mondta
A gyökere eléggé szöszös-szőrös, ne ijedj majd meg, nem penész. Egy finnyás barátom pont a napokban akarta kidobni az egész csíraállományom emiatt, aztán felvilágosítottam. Azóta boldog retekcsíra-fogyasztó. :)
Nóri mondta
egyébként a jól fejlett mungóbabcsíra ázsiai jellegű ételek kiváló alapanyaga is – nem szoktam pirítani csak összeforgatom a főzés legvégén a kész kajával és nagyon finom benne :)
adrica mondta
Én eleve úgy kezdtem, hogy otthon csíráztattam. Szúnyoghálót gumizok a tetejére, és fejre fordítva az ablaknak támasztom az üveg sarkát (így kb. 45°-os a szög, és kifolyik a maradék víz az üvegből). Soha nem penészedett be, inkább az történt, mikor néhányszor elfelejtkeztem róla, és napokig nem néztem felé, hogy száraztakarmánnyá változott. :)
Bolti csírát csak néhányszor vettem, akkor ment el tőle végleg a kedvem, mikor egy finomnak kinéző retek még bőven szavidőn belül a dobozka közepén meg volt rohadva… :\
annapanna mondta
Én is már pont gondolkoztam rajta, hogy itt a csíráztató-időszak! A retekmag is hasonlóan egyszerűen csíráztatható, íze olyan mint a friss reteké, enyhén csípős.
A másik nagy kedvencem a lucernacsíra. Olyan az íze mint a friss zsenge zöldborsóé, csak a magok nagyon aprók, ezért nehezebb bánni vele, de megéri!
Majti mondta
Évekkel ezelőtt kaptam csíráztató tálat, akkor sokszor használtam, aztán valahogy leszoktam róla. A bioboltos barátnőm újra belelkesített, úgyhogy múlt héten felváltva ettem a lucerna és görögszénamag csírákat. Jó, hogy írtad a hűtőzést én mindig csak egy evészetnyit csináltam eddig.
ikozaéder mondta
Nekem sajnos fájni szokott a gyomrom a csíráktól, nem értem, miért :-(
Via mondta
Sok bennük a tápanyag, lehet, hogy nehezen bírod. Mennyit eszel? Én max. egy evőkanállal egyszerre.
Ezt olvasd el, ha gondolod: https://tudatosvasarlo.hu/cikk/csira-kisokos-nem-art-ovatossag
fxtina mondta
A férjem egyszer kapott a házidokinktól egy dobozka csírát és mindmegette :) Láz, vörös fej és hascsikarás volt az utózöngéje és természetesen a házidokihoz fordult, csak akkor még nem tudtuk, hogy mi a gond, azt hittük valami influenza… És akkor kiderült a torkosság… A doki szerint dehidratálódott a férjecském a sok csírától. Pár pohár víz után megoldódott a probléma. Szóval van aki nem bírja a nagyobb mennyiséget…
Orsi mondta
Én egyszer retekmag csíráztatásával próbálkoztam, amikor a várandósságom alatt, februárban folyton paradicsomot vagy valami friss zöldséget ettem volna. Akkor kaptam a tippet a csíráztatásra, mert azért mégiscsak jobb a friss csíra, mint a vegyszeres, napot nem látott paradicsom-nem csak várandósság közben. Akkor tetszett, egyszerű is volt, de hogy miért nem csináltam azóta…?! Köszi a tippet, szerintem kipróbálom újra!
typerhappy mondta
Én a tavasszal kezdtem először csíráztatni, még sose kóstoltam azelőtt, csak elég ‘fura’ dolognak tűnt ahhoz, hogy kipróbáljam (a legújabb ‘fura’ dolgok, amiket kipróbáltam: gesztenyével mosás – működik, és csodásan puhák lesznek a ruhák, már hetek óta csak ezzel mosok; chia mag puding – hát nem lesz a kedvenc reggelim, ezután is inkább csak rászórom a zabkására), nálunk még nem annyira elterjedt. Nosza, vettem egy csomag retekmagot, és a fent leírt módszerrel szépen csíráztattam. Tökéletesen működik, és nagyon finom is! Én mindig egy kicsi szűrőt tettem a befőttesüveg tetejére, és úgy szűrtem le. Már napok óta készülök újra csíráztatni, mert nagyon szemezek a fentebb belinkelt tojássalátával, nagyon finom lehet! :)
hanga mondta
Szia Via!
Az átmosás-leszűréshez van egy praktikus ötlet:
A befőttes üveg tetejére gézt gumizol, amin keresztül meg lehet “locsolni”, és ha felfordítod, kész a szűrés is :)
Via mondta
Köszi. :) Mikor hulla voltam, csak beleöntöttem vizet az üvegbe, megpörgettem, aztán a tiszta kezemen át szűrtem le. :D
hanga mondta
Az is jó megoldás, ha elég sűrű a kezed :D Ha én így csinálnám, a fele biztos a mosogatóban kötne ki…
Via mondta
Összeszorítom az ujjaimat. ;)
hanga mondta
Na jó, meggyőztél :D
Egyébként jól látom, hogy nálad még nyári időszámítása van? ;)
Via mondta
Igen, a szerver nem önátállító, mindjárt megbütykölöm. :)
hanga mondta
Ó, pedig azt hittem, hogy a pozitív életszemlélet az oka :D
Via mondta
Az énféle pozitív életszemlélet szerint nem az a lényeg, hogy mindig nyár legyen, hanem hogy mindig annak az évszaknak örülj, ami van. Full őszi üzemmódban vagyok s.k. narancssárga poncsóban, mentateával és házi (cukormentes) fahéjas almásrétessel. :))
arachne mondta
én is gézt használok, lucernához pl. biztos nem elég sűrű a kezem. ennyi luxus még belefér:) egyébként a mungóbabot nem zacskóban szoktam venni, hanem kimérve piacon, akárcsak a zöld vagy barna lencsét, az is finom, pedig nem “reformételárban” van.
adrica mondta
Vagy szúnyoghálót! :)
bugyborelia mondta
Engem az érdekelne, hogy az ilyen csírák hogyan illeszthetők be az étrendbe, milyen ízük van, milyen típusú ételekkel párosíthatóak. Még soha nem ettem, de az érdeklődésemet felkeltte a cikk. :)
Via mondta
Bármihez párosíthatóak, amihez friss zöldséget ennél. Beleszórod a salátába, vagy a köreted mellé, vagy beleteszed a szendvicsbe. Ne gondolj rá ufóként. Kezeld úgy, mint három karika uborkát. :)
Itt is simán a kenyér mellé tettem: https://www.urban-eve.hu/2014/04/18/kombinalhato-reggeli/
Ebben tojássaláta mellett van, úgy is isteni: https://www.urban-eve.hu/2011/03/09/otlet-reggelire-csiras-tojassalata/
Brigi_87 mondta
Yaaay! De örülök, hogy írtál a csíráztatásról! :) Köszi szépen, Via!
Bennem is felvetődött, hogy kéne itthon csíráztatni, hogy télen is legyen friss vitaminforrás, de engem is elijesztett, hogy jajj, de bonyolult dolog ez, és hogy bepenészedik, stb. De amit leírtál, az alapján nem tűnik bonyolultnak. :)
Mióta csíráztatsz, mikor próbálkoztál vele először? Volt olyan, hogy berothadt, bepenészedett?
Hol tárolod a kis babszemeket csíráztatás során? Hova rakod a befőttes üveget? Mennyire meleg, napos helyre?
Via mondta
Napos hely nálunk ilyenkor nem létezik, fotózáshoz is úgy kell vadásznom a fényt. :) A hűtő tetején vannak az üvegben, amíg nőnek, utána meg a hűtőben. Mivel gyakran rá kell nézni, nincs ideje bepenészedni. Beállítottam a mobilomra emlékeztetőt, hogy nehogy elfelejtsem átöblíteni őket.
borso1983 mondta
Szia! Pont mostanában kezdtem el gondolkodni, hogy milyen jó lenne megint csíráztatni. De kíváncsi vagyok, hogy mit csinálsz a kicsirázott babokkal? Én általában nyersen eszem, de hátha te tudsz jobb felhasználási módot is.
Via mondta
Megeszem őket. :))) Szendvics, omlett mellé, salátába. Kár őket szétfőzni, pont az a lényeg, hogy frissek és nyersek.