Sütőben ételt készíteni olyan a fejemben, mint a párhuzamos takarítás — tiszta hatékonynak érzem magam, ha minimális figyeléssel valami elvan magában, én meg addig csinálhatok valami teljesen mást. Ez az alufóliás fetasajt is ilyen, minimális erőfeszítést igényel, jól néz ki, ráadásul hűtős/spájzos maradékok felhasználására is tök jó. Nem kell vele megvárnod a hétvégét. :)
Hozzávalók 2 főre
- 1 doboz fetasajt
- olívaolaj
- só, bors, fűszerek ízlés szerint
- opcionálisan egyéb extrák, például: olajbogyó, aszalt paradicsom, friss paradicsom, gerezd fokhagyma, kapribogyó, bazsalikomlevél, de felőlem még szardellát is tehetsz bele, ha szereted! :D
Ha a sütőben sütsz hozzá köretet, pl. tepsis krumplit, akkor kezdd azzal, hogy azt elkészíted és beteszed a sütőbe. Tök egyszerű egyébként: hasábra vagy karikára vagy kockára vágott krumpli — újkrumpli esetén hámozni sem kell — serpenyőben kevés olívaolajjal megcsepegtetve, sózva, borsozva, fűszerezve (a rozmaring és a piros paprika nagyon jó hozzá!), közé mehet lilahagyma, vagy bármilyen hűtőben árválkodó zöldség is, pl. cukkíni, padlizsán, répa, karfiol, kósza gombák stb. 200 °C-on nagyjából 40 perc, amíg megsül — kívül ropogós, belül puha, és mégsem nem két liter olajban áztattad. Yay!
A fetasajthoz fogj egy nagyobb darab alufóliát, tedd rá a fetasajt felét (én hosszában elfeleztem), csepegtesd meg olívaolajjal, fűszerezd, és dekoráld ki a spájz lakóival, ahogy éppen kedved van. Csomagold szépen be, csináld meg a második batyut is, és a két batyut tedd egy kis tepsibe. Én az egészet ahogy volt becsúsztattam sütőbe a krumpli alatti polcra az utolsó 10-15 percre, tök elég volt nekik. Párhuzamos főzés LEVEL 9000!
Megsülve nem marad egyben, morzsálódva szétesik, szóval nem lehet kulturáltan átemelni a tányérra (legalábbis nekem sosem sikerül), de ha nagyon zavar a kupac, akkor emeld alufóliástól a tányérakra, aztán mindenki kieszi belőle, ami neki kell. :) Mindezek mellé egy brutális adag zöldsaláta illik még (öntet sem kell rá, így is annyi íz van a tasakokban), és úgy tele lesztek, hogy csak na. Csipetnyi Görögország a sütőből. Bárhol, bármikor. Jó étvágyat!
Bettic mondta
Köszi az ötletet, nagyon-nagyon finom lett :)
Bouton d or mondta
Vasarnap estére megcsinaltam 10 percbe telt , nagyon szuper konnyu vacsora rukkolaval es sutoben sult krumplival ettuk ,a krumpli mar ebedre kesz volt. Tenyleg nagyon jol lehet vele lakni, de nem erzed azt hogy kipukkadsz. En fokhagymat szortam ra es paradicsomot ,egy kis bazsalikommal.
Baratom imadta, holott a fetaert amugy nincs oda ‘hidegen’, koszi Via!
Via mondta
Egészségetekre! :)
éjszakai anna mondta
kicsit off: egyszer nem írsz az IR-kompatibilis étkezésről? mindig érdekelt, hogy te hogy oldod meg, a receptjeid meg sokszor neccesnek tűnnek nekem ilyen téren (pl tészta vagy krumpli). illetve a tejeskávéra is rá akartam kérdezni: rendes tejjel iszod?
Via mondta
Nem mindegy, hogy MILYEN tészta és krumpli, MIKOR, MENNYIT és MIVEL! :)
A durum / tk. tészta lassú felszívódású, és a krumpli is csak akkor rossz, ha krumplipüré, mert akkor fel vannak benne törve a szénhidrátláncok. Tepsiben sütve vagy vízben főzve teljesen rendben van. Plusz mindent tudsz lassítani rengeteg zöldséggel és / vagy lassú felszívódású szénhidrátokkal.
A tejeskávé önmagában sok lenne, mert a laktóz gyorsan szívódik fel, de ha előtte eszel olyat, ami lassítja az emésztést (pl. rostdús kaják, akár zabkása, akár teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics, sok zöldséggel), akkor már más a történet. Márpedig én szoktam reggelezni, és sosem iszom magában a kávét. (Ugyanez: joghurt gyümölccsel gyors, de zabbal le tudod lassítani). És persze nem is öt tonna krumplit eszel tejjel… :) Mondom, mennyiség, minőség, időzítés és párosítás, ez a nem mindegy.
Lehet, hogy ez neked necces, de nekem működik így, és a dokimmal meg van beszélve, hogy ez így rendben van. Köszi az aggódást! :)
Olvasd el ezt is: https://www.urban-eve.hu/2013/02/05/egeszseges-etkezes-ahogy-en-csinalom/
éjszakai anna mondta
ja, nem aggódtam egy picit sem, csak sok a cukorbeteg a családban, így áltátom a diétát, és krumplit meg tejet nem szokták kockáztatni az érintettek, csak nagy ritkán.
Via mondta
Nem vagyok cukorbeteg stádiumban, így nálam ez ilyen fajta odafigyeléssel nem probléma az orvosom szerint, és én sem érzem, hogy rosszul lennék tőle. Ha esetleg olyat eszek, amit nem kéne, azt nagyon is megérzem. A rosszullét elveszi a kedvet a kísérletezéstől, kockáztatástól, szóval nem éri meg. Ez a fetás fogás nem ez a kategória volt. De természetesen mindenki magát ismeri a legjobban, a receptek csak inspirációk azoknak, akiket érdekel – nyugodtan tovább lehet őket gondolni úgy, hogy beilleszthető legyen egy egyéni diétába vagy egyéni ízlésvilágba, ha valakinek más fűszerrel szimpatikusabb lenne. :)
MrsJones mondta
néztem a képeket és mondom, jó-jó, de hol a hús? aztán rájöttem, hogy ez Via receptje, itt bizony nem lesz semmiféle husi :D
a krumplit én is szoktam hasonlóan, steakburgonyának hívom, van ún. parázsburgonya ilyen célra, nem pucolom, csak mosom, kockára vágom és olívaolajjal meg bármilyen grillfűszerrel megbolondítom és be a sütőbe. Ha rántott sajtot vagy halrudacskát rakok mellé, kb. egyszerre lesznek kész és meg is van a lusta-asszony-ebéd :)
Via mondta
A hús rajtam van. :D Organikus meg free range, mert futkosok itthon. :)))
bongyorka mondta
hú, de jól néz ki, biztosan el fogom készíteni!
Budai Bogi mondta
Nagyon jól hangzik, feltétlenül ki fogom próbálni. Éppen azon tűnődtem kellene valami jó húsmentes receptet keresni, és erre itt van. Via, te mindig eltalálod mire van szükség!
Via mondta
Nézd át a Gasztro archívumot is, gyakorlatilag az összes receptem húsmentes. :) https://www.urban-eve.hu/category/recept/
csvirag mondta
Nagyon ízletesen néz ki, alig várom hogy kipróbáljam!!
mibolya mondta
Hű, Via, nagyon köszi, ma ezzel meg is van a romantikus vacsora két főre, utána pedig jöhet egy jó kis Columbo :)
Bb.Sophie mondta
Woow, ez nagyon guszta! :) Meg is csinálom a hétvégén.