Ez itt most nem a podcast, hanem egy gyors nyári fogás. Idézőjelben pedig azért van, mert kihagytam belőle a paprikát, és idézőjel nélkül lehet, hogy kitagadnak a hivatalos eredetvédett lecsó hívői. :) Akkor ez most lecsó vagy sem? Ratatouille? Shakshuka? Nyári gezemice? Egyezünk meg abban, hogy finom és kész; ne nevezgessük, hanem együk.
Hozzávalók 3 nagy adaghoz
- egy nagy fej vöröshagyma
- olaj
- pirospaprika (nálam kétféle, édesnemes és füstölt)
- 3 kisebb cukkini kockára vágva
- 3-4 paradicsom, vagy egy konzerv hámozottparadicsom (ha nincs friss)
- só, bors
- 3 felvert tojás (ha szereted tojásosan)
- tálaláshoz piritós, tarhonya, bulgur, kuszkusz, vagy amit éppen a legjobban szeretsz, orzo tésztából 20 dkg pont elég három adaghoz
Az apróra vágott vöröshagymát olajon párold üvegesre, tekerd le a tüzet, szórd rá a pirospaprikát és keverd el. Add hozzá a felkockázott cukkinit, paradicsomot. (És ha nem vagy eretnek, mint én*, akkor ezen a ponton tegyél bele paprikát is.) Sózd, borsozd, és hagyd megfőni. Teljesen hagyd, hogy elfője a levét, és ne legyen túl vizes. Amíg ez történik, előkészítheted a köretet, ha főzöl hozzá valamit. Ha már nem leveses a lecsód, lassan hozzáöntheted a felvert tojásokat, és főzd addig, amíg olyan állagú lesz, amilyennek szereted – morzsás vagy kicsit hígabb, szaftos.
Jegyzetek & variációk:
- a körettel variálva tudsz belőle gluténmentes fogást csinálni
- tejterméket nem tartalmaz, tojás nélkül pedig teljesen növényi alapú finomság
- tofurántottával is működik, és akkor vegán “tojásos” lecsó lesz! :)
- ha akarsz, tehetsz bele kolbászt vagy vega virslit is még a tojásos fázis előtt
- szintén ugyanekkor mehet bele még padlizsán is, ha szereted és van otthon :)
Egyetek lecsót, mert jó! ♥
andameda mondta
Uuu, Via, köszi a TV paprika nevének magyarázatát! :D Soha nem tudtam, és kicsit idegesített is, hogy hogy lehet egy zöldséget így nevezni?? :D
Köszi a receptet:)
Aurélia mondta
Köszi Via a receptet! Nálam “A lecsó” az, amit anyu készít, paprika, paradicsom, csípős kolbász, virsli.. de erre a receptre nagyon kíváncsi lettem, és mivel van egy vagon cukkinim, így szerintem ki is próbálom hétvégén. :) A kisebb cukkini egyébként nagyjából mekkora? Tenyérnyi?
Via mondta
Aha, kábé (mármint ujjakkal együtt). Szóval nem akkora, mint egy kígyóuborka! :) Ilyen kis girnyók. De nagyon jó zsengék és tök jó áron voltak. Ha kígyóuborka méretűd van, lehet, hogy egy is elég belőle!
Aurélia mondta
Köszönöm Via! :)
Katarina mondta
Miért em látom a képeket?
Via mondta
Milyen képeket keresel, Katarina? A bejegyzésben egy kép van, a legtetején. :)
typerhappy mondta
Én pár hete kattantam rá erre az ételre… előtte sosem ettem lecsót, nem szeretem a paprikát én sem, aztán valakitől hallottam, hogy lehet cukkinivel is.. ez az idei év slágere nálam, ettem már csak így cukkini-paradicsom kombóval, de tettem már bele csicseriborsó vagy babkonzervet is, úgy még jobb! :) A padlizsános verziót is ki fogom próbálni!
Via mondta
Csicserivel-babbal levesesen már majdnem harira! :) Ahhoz is raksz tojást?
typerhappy mondta
Végül is igen, csak abban extrább fűszerek vannak. :D De az is nagy kedvenc! Tojást nem teszek bele, vegán módon készítem.
Via mondta
Legközelebb én is kipróbálom tojás nélkül. Még arra gondoltam, hogy ha találok valami értelmes paprikát, akkor nagy darabokban belefőzöm, aztán kikukázom. :D (Az epeműtét óta nem bírom megenni, legjobb esetben sugárban hányok tőle, legrosszabb esetben ájulásig fajuló epegörcsöm lesz, not fun…)