Én amondó vagyok, hogy levest enni a legjobb dolog, egész évben. Nem csak előételnek jó, és különösen akkor szeretem, amikor már kissé személyiségzavaros, és annyira sűrű, hogy akár főzeléknek vagy egytálételnek is hívhatnám… :)
Dundee-ban, Skóciában van egy kis zöldségesbolt, ami tele van csupa helyi termesztésű finomsággal. Ám az igazi specialitás az, hogy a tulajdonos srác, Fraser minden hétre összeállít egy papírzacskóba mindent, ami egy ízletes leveshez kellhet. A zacskón belül friss, szezonális alapanyagok, a zacskóra tűzve fehér, házilag nyomtatott A5-ös papíron a recept, hogy bárki el tudja készíteni. A legcukibb vevő egy bácsi, aki soha életében nem főzött, de mióta vannak a leveses zacskók, minden héten kedden, amikor kijön a legújabb, megveszi és megfőzi a feleségének. ♥
A zacskókra tűzött receptespapírok igazi kincsek, de aki éppen nem jár Dundee-ban minden héten, hogy teljes legyen a gyűjteménye, az megveheti Fraser remek recepteskönyvét is, ami újabban a leggyakrabban forgatott könyv itthon. (Mindegyik recept teljesen vegán és gluténmentes, de természetesen mindenki úgy dekorálja ízlés szerint, ahogy akarja.) Én barátoknak is vettem ajándékba.
Ez a sütőtökkrémleves az egyik papíros recept, ami nincs benne a könyvben, és teljesen rákattantam. Fraser madras curryvel és földimogyoróval csomagolta, úgy is isteni volt. Másodjára itthon egy másik fűszerkeverékem volt és napraforgót tettem bele, azzal is tökéletesen működött. Plusz szomorkodott egy krumpli a hűtőben, ő is belement, nem ártott neki. :)
Úgyhogy ez itt a Fraser-ihlette, általam kicsit variált verzió. :)
Hozzávalók
- 1 vöröshagyma
- 1 répa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kanadai sütőtök (buttnernut squash)
- 1 teáskanál fűszerkeverék madras curry, BBQ fűszer, vagy bármelyik kedvenc currykeveréked
- 50 g sótlan földimogyoró vagy napragforgómag vagy tökmag
- 1 csipet chilipehely
- 1 bio leveskocka
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés
- Egy nagy lábosban az apróra vágott hagymát, fokhagymát és répát kevés olajon 5-10 percig süsd.
- Addig vágd félbe, magozd ki, és hámozd meg a tököt, aztán vágd kockára.
- A hagymára mehet a tök, a földimogyoró vagy szotyi vagy tökmag, és a fűszerkeverék. Keverd össze.
- Ezután mehet bele a leveskocka és 1,2 liter víz.
- Ezen a ponton beleteheted a chilipelyhet, amit ki is hagyhatsz, ha nem szereted, és ízlés szerint lehet sózni, borsozni. 15-20 percig közepes lángon főzd, amíg minden meg nem puhul.
- Botturmixal pürésítsd az egészet.
- Tálaláskor mehet rá tejföl (nálam Oatly zabtejföl), pirított magvak vagy pirított hagyma (a lilahagyma irtó jó ám pirítva). Mellé egy jó karély rozskenyér és kész is az ebéd.
Kis keretes a modern leveskockáról: Fraser úgy ír a leveskockáról, hogy ma már annyira jó minőségűeket lehet kapni, amik lényegében szárított zöldségből és fűszerekből állnak, hogy a mindennapokban ő nem áll neki csak azért főzni egy alaplevet, ami lényegében egy leves, hogy utána főzhessen egy másik levest. Teljesen egyet is értek. Ha nem mesterséges színezékek és ízfokozó cuccok vannak a kockában, akkor teljesen nyugodtan lehet használni a levesekhez. Én a Kallo márkájút használom, de a Marigold bouillon pora is jó minőségű és finom.
Zsófia mondta
Mindig keresem az étlapon, ha ősszel véletlenül étterembe megyünk.
Még életeben nem csináltam sütőtökkrémlevest, de az írásodtól kedvet kaptam, hogy kipróbáljam.
Hát ezúton is nagyon köszönöm, mert csuda finom lett!
Nagyon örültem neki és be is került a peceptes könyvbe. :)
Via mondta
Egészségetekre! Én mostanában minden héten főzöm, aztán 2 napi esszük. :DD
aletha mondta
Mi a múlthét hétvégén pont sütőtök krémlevest ettünk pirított tökmaggal, meg fekete erdei sonkából(boltban lehet venni szeleteltet) sütött sonkacsipsszel. Amúgy a receptet(az alapot) a Minerva Nagy szakácskönyvben találtam meg, csak anyu kicsit módosított rajta.
Bíróné Németh Györgyi mondta
Annyira finom a sütőtökkrém leves, imádom, mogyoróval még nem próbáltam, most az következik. A DM-ben nagyon jó mindenmentes leveskockák vannak, normális áron, vegyétek nyugodtan! Azt szeretném kérdezni, hogy van-e jól bevált recepted SCONE-ra, édesre, sósra egyaránt. Tavasszal ettem egy skóciai kis halászfaluban egy sűrű leves mellé, álomfinom volt. Köszi!
Via mondta
Köszi a leveskocka-megerősítést!
Még nem sütöttem scone-t, de ha fogok és jó lesz, megosztom a receptet! :)
Györgyi mondta
Hát nem tudom, itthon lehet-e kapni olyan leveskockát, ami nem főképp nátrium-glutamátból áll.
Via mondta
Én tudom! :) Nem kocka állagú, de a Vegabond Natúr vega-mix teljesen működőképes, évekig használtam. :) Se glutamát, se só, csak szárított fűszerek. Bioboltokban és a DM-ben is kapható.
De biztos vagyok benne, hogy érdemes körülnézni, még kocka is lehet, hogy lesz.
Meggugliztam neked, ez így ránézésre nem is rossz, só van benne, glutamát és ízfokozók nincsenek: https://www.dm.hu/dmbio-zoldsegleves-etelizesito-kocka-p4010355325235.html
Nincs lehetőségem tesztelni, de egyet bevállalhatsz a közjóért. :)
Györgyi mondta
Köszi szépen! DM van is a városban, holnap benézek. :)
Candy mondta
Aldiban már vettem Vegán zoldségleves kockát, de sajnos csak kampánytermék volt.