Másfél éve Sartiban, Görögországban ettünk tálszámra ilyen extra gyümölcssalátákat – először nekem nagy csalódás volt, hogy a literes tálak alsó felét jégkocka tölti ki, de így is isteni volt az a sok érett barack, mézédes dinnye és ananász a többi finomság mellett. Az extraság abban rejlik, hogy a friss gyümölcsök tetejére joghurtot tesznek (görögöt, naná, de “rendes” natúr joghurttal is finom, és ha lecsöpögtetjük, meg is van a görög joghurt), mézet csurgatnak rá és tört dióval szórják meg. Tegnap ez volt a vacsoránk, és amellett, hogy finom, téli vitaminbombának is tökéletes. Az alábbiak voltak benne:
- alma: C-vitamint, bétakarotint tartalmaz, és megtisztítja a testet a méreganyagoktól (fejenként fél zöldalmát kockáztam a tálba)
- kiwi: szintén magas a C-vitamin tartalma, és erősíti az immunrendszert (fejenként kettőt pucoltam)
- narancs: C-vitamin és rosttartalma nagyon jót tesz (fejenként egy egészet gerezdeltem a tálba)
- banán: a testünk által nem előállítható mind a 8 aminosavat tartalmazza (fejenként egy kicsi banánt karikáztam)
A natúr, élőflórás joghurt jót tesz a bélrendszernek és nagyon jó fehérjeforrás (egy kis dobozt osztottam el kettőnk között), a méz immunerősítő (egy csapott teáskanalat csurgattam mindegyik adagra), a dió pedig tápláló, csökkenti a koleszterinszintet és vértisztító hatású (egy nagy maréknyit törtem darabosra a mozsárban, és ezt feleztem a két tányér között).
Szezon szerint más friss gyümölcsökkel is elkészíthető, a dió és a joghurt miatt igazán tápláló, laktató kisétkezés (reggeli, uzsonna) is lehet belőle.
Enn mondta
Ezer köszönet a receptért! Igaz, hogy most a kiwit kihagytam és narancs helyett mandarin került bele, de szerintem így is verhetetlen. Annyira elteltünk vele, hogy egy kicsi még reggelire is maradt. Tanulság: mégis szeretem a natúr joghurtot (főleg banánnal és dióval)
Via mondta
A gyümölcslista végtelenségig variálható! :) Egészségetekre.
Szigami mondta
Férjem rendszeresen készít házilag joghurtot, ki fogjuk próbálni vele. :)
Via mondta
Azzal is tuti isteni lesz. :) Egy időben mi is csináltunk, meg kefírgomba is volt, de szegényt nem “etettem”, úgyhogy elpusztult. :(
Katinka mondta
Szinte hajszálra ugyanígy csinálom, csak én egy kis citromot is szoktam rá csepegtetni és kehelybe teszem, egy kicsit pihentetem a hűtőben, így összeérve még pompásabb. Nyamm. :)
Via mondta
És kehelyben még desszertnek is el lehet adni. :D