Valentin-napra vagy csak úgy szuper gasztroajándék lehet a házi vaj. A legjobb, hogy nem kell hozzá speciális köpülőgép, nagyon jó móka elkészíteni – főleg gyerekekkel! – és remek testmozgás (karizomgyakorlat letudva). Ha pedig házi sütésű kenyeret is csomagolsz mellé, az ajándékozottat garantáltan kenyérre lehet kenni. Haha. :)
Hozzávalók:
- kisméretű befőttesüveg vagy jól záródó műanyag doboz
- magas zsírtartalmú tejszín
- csipet só
- ízesítők: csilipehely, zöldfűszerek, darált magvak (dió, mogyoró), szárított gyümölcs, kakaópor, fahéj — attól függően, hogy édeset vagy sósat szeretnél.
A tejszínt öntsd a tárolóba úgy, hogy egy pici hely maradjon a tetején, add hozzá a választott ízesítőidet, majd csavard/pattintsd rá a fedőt. Állítsd be a mobilod időzítőjét 15 percre és tegyél be néhány jó ugrálós számot, ezután kezdődhet a buli, mindenki rázza a küblijét, amíg le nem telik az idő. Közben a tejszín elkezd állagot váltani, jó sűrű lesz – a tetőt bármikor levehetjük megnézni, hogy hogy áll a vajunk. Ha kész van, dekoráljuk az üveget (vagy a műanyag tárolóból töltsük át üvegbe), és máris kész az ajándék. Az eltarthatósága a friss vajéhoz hasonló, hűtőben elvan egy darabig.
Kép & ötlet innen.
Detti mondta
Diétás változat nincs? :-$ :)
Detti mondta
Vagy szerintetek az update diétába belefér? A habtejszín az 3-as, a kávétejszín meg 2-es, az közelebb áll a főzőtejszínhez? Gondolom az kell bele, vagy nem?
Még egy gyors kérdés Via: be lehet vhogy állítani értesítőt, hogy ha kapok választ, értesítsen az oldal?Köszi előre is a választ :)
Via mondta
Nem ismerem az Update-et, csak annyit tudok mondani, hogy én mindig is ettem vajat csak nyilván nem centisen, és úgy lement a 30 kiló. :) Mértékkel minden megengedett volt nekem, mert azt találtam ki, hogy az legyen. :DD
A hozzászólásokra RSS-ben tudsz feliratkozni maximum:
https://www.urban-eve.hu/2011/01/12/ajandekotlet-hazi-fuszervaj/feed/
Detti mondta
Na, megcsináltam én is a vajat, ugyan habtejszínből, ami nem diétás, de odaseneki, én se centi vastagon kenegetem :) Szerencsére elég sok kis üvegünk van, kaptunk sok fruktózos lekvárt ezekben a cukorbeteg kisöcsémnek. Először parmalat tejszínnel csináltam, ami alapból már sűrű, elkezdtem rázni, 5-10 perc után már nem kotyogott, azt hittem kész, de szerencsére továbbráztam. Aztán 15 perc után nézem, hogy jesszumpepi ez megint kotyog és folyik ehhh. Na de aztán betettem a hűtőbe, este meg anyukám azzal várt, hogy mit vegyen, hogyan csináltam, mert nagggyon finom és sokkal jobb, mint a bolti :) Pedig kicsit sok só lett bele, de jóóó fokhagymás lett és a hűtőben egészen megkeményedett, nagyon bejött, tegnap csináltam megint dupla adagot, már szüleim is besegítenek a rázásban :) Most már laktózmentes habtejszínnel készítem (vsz öröklött gyomorelégtelenségünk van sajnos a laktóztól, néha nagyon csikar a gyomrunk a tejféléktől,nem mindig, de így a biztos :)), ami folyt és először kételkedve fogadtam az eredményt a szinte szilárd parmalat után, de jelentem, teljesen jól összeállt, talán kicsit lágyabb volt 15 perc után, de a hűtőben ugyanúgy megdermedt kemény, vaj állagúvá :) Szóval nálunk ez nagy siker, ma megyünk hétvégi kirándulásra kb. 40-en, oda is viszek, remélem ízleni fog nekik :) Ja és nem csak fokhagymásat csináltam, hanem olyat is, amibe erős pirospaprikát és borsot tettem a só mellé, az is nagyon jó lett :) Köszi még egyszer Via a receptet! :)
Detti mondta
Az kimaradt, hogy folyt 15 perc után, de a közepe szilárd krém volt :) Csak nehogy valaki megijedjen :) Ja és hogy ne érje szó a ház elejét, párom is besegít, nem csak a szüleim ;)
Via mondta
De jó, tök ügyesek vagytok! A laktózmentes vaj pedig szuper ötlet.
Detti mondta
Köszi :) Tényleg jó a laktózmentes, ízben nincs különbség, de mégis gyomorbarát :)
Azt akartam még hozzátenni, hogy olvastam, hogy néhányaknak gondjuk van a kis üveg beszerzésével. A mi lekvárosüvegeink szerintem hajdanán erőspistát vagy édesannás üvegek lehettek, azok tökéletesek erre a célra :) Szép napot Mindenkinek! :)
Nono mondta
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni abban, hogy hol lehet ilyen kis üvegeket venni? :) Ikeában már néztem, de ott csak jóval nagyobb van. Gondoltam még eurós, 100 ft-os boltokra is, ott még meg kell majd nézzem. A lényeg, hogy valami olyan hely kéne, ahol nem túl drágán árulják :)
Via mondta
Kreatív Hobbyban vagy egyéb hobbiboltban is próbáld meg szerintem! Nem tudom, mennyire drága az Neked, de ha van a közeledben, nézd meg!
La Petite Manon mondta
Kedves Nono! Vannak az Ikeában azok a kicsi, fűszertárolásra való üvegek, vagy azok is túl nagyok? Bevallom, én most pont olyanokat vettem, vajcsinálás céljából :)
Detti mondta
Kedves Nono! Nem tudom, használtok-e erőspistát vagy édesannát, de azoknak az üvegei szerintem tökéletesek e célra :)
Edy89 mondta
én sütisbe ismerem,… nagyon állat :) https://www.bakerella.com/mix-things-up/ nézzétek meg :)
Kardigán mondta
kicsi reklám, egy barátnő blogja, ő géppel csinálja a vajat (és véletlenül:))
https://letthemeatcakeshesaid.blogspot.com/2010/10/mozi-perec-es-hazilag-kopult-vaj.html
hbogi87 mondta
Tudom en :)
Csak arra akartam celozni, hogy szerintem ha a ket kiscsaj all neki vajat csinalni, tuti meg a plafonrol is azt vakarhatom utana :) mas kerdes persze, hogy mennyire kötne öket le a “vajcsinalas”. Eletemben nem lattam meg öket vajas kenyeret enni, szoval nem tudom, hogy dijaznak-e az ötletem…
tunde.m mondta
Jelentem, kipróbáltuk és működik!!! A szobahőmérsékletű tejszínt egy kicsit megsóztam, aztán 15 percig ráztuk felváltva a férjemmel. A végeredményt először kétkedve fogadtuk, mert eléggé puha volt, de a hűtőben gyorsan megszilárdult. Nagyon finom lett :-)
Ja, lemértük és pontos adatokkal is szolgálhatok: 152 g tejszínből lett 97 g vaj.
La Petite Manon mondta
Kedves Tünde! Én most akarnám ajándékba kipróbálni, és érdekelne, hogy ez a grammos mennyiségcsökkenés látványban hogy mutatkozik meg? Szóval hogyha teletöltöm az üveget tejszínnel, gondolom a végén csak kb. háromnegyedig lesz az üveg, vagy tévedek?
Derszu mondta
Hát nem tudom, a 15 perces ugrálás mit eredményez… Én mixerrel, nagy sebességgel kb 10 percig vertem a házi tej tetejéről leszedett tejszínt, hogy vaj legyen belőle…
Lehetőleg szobahőmérsékleten kell verni, és a kicsapódó írót sokféleképpen fel lehet használni, én kenyérbe sütöttem bele.
Sajnos, akitől mi vettük a tejet, már nem tart tehenet, hiányzik is a jó kis házi vaj íze…
Frances mondta
A kétkedőknek (és mindenkinek): én egyszer véletlenül “ráztam” vajat tejszínből, kevesebb, mint tíz perc alatt! Igazából habnak kellett volna lennie, valamilyen Tupper-csodában csináltam, igaz, az valami speckó “pohárdoboz” volt, tetővel meg minden. (hozzáteszem, a baki előbb derült ki, mint szerettem volna, ugyanis elfelejtettem fogni a tetejét, amikor másodszor csináltam – az első adag tényleg hab lett – és a konyhaszekrény, asztal és persze én is úsztunk a vajban unokatesóméknál :’D)
hbogi87 mondta
Azert ki fogom probalni, bar ha a ket kölyökboszi (parom 5 es 9 eves lanyai) berobbannak a konyhaba, akkor tuti utana több kell, mint Turbo Törles :DDD
Via mondta
Azt amúgy is a fürdőben-vécében kell, úgyhogy ne is akard a konyhában végezni. :D
De nem a kosz az ellenség, ha az a kosz nem friss és megoldható, hanem ha három hónap óta gyűlik és nem öt perc letörölni. :) A lakás igenis koszos lesz, nem azért takarítjuk, hogy utána aztán úgy is maradjon (nem tud!), hanem hogy könnyebb legyen rendet tartani.
hbogi87 mondta
Via, bevallom, hogy en egy osztrak gasztromagazinban olvasott recept alapjan csinalom a füszervajat…abszolut egyszerü, ugyanis a sima 250g-os teavajat szobahömersekletüre “olvasztom” (hagyom addig allni, amig puha nem lesz), majd mehetnek bele a füszernövenyek (chili, koriander, petrezselyem &co), csipest so, majd az egeszet robotgeppel kikeverem. Kihütöm a masszat, majd amikor formazhato, kis rudakat csinalok belöle, amit foliaba csomagolva mar rakok is a fagyasztoba. Partolt zöldseg ala hasznalom legtöbbször, de kenyerre is szoktam kenni, isteni finom!!!!
Via mondta
Igen, ez az egyszerűbb módszer, anyukám is szokta. :) A vajcsinálás azért mókás, mert a gyerekek látják, hogy miből mi lesz, és nem azt hiszik, hogy a tehénből közvetlenül jön a nesquik kakaó (és a krumpli hasábra vágva terem a földben). Szóval ez főleg családi program, ajándéknak természetesen jó a rendes vaj is – bár állítólag a házi köpülésű páratlanul finom.
Niela mondta
Japánban csokoládét szoktak a lányok készíteni. De ez jóval könnyebb. Bár a párom ízlését tekintve lehet hogy maradok a csokinál… De ez is nagyon tetszik.
Via mondta
És temperálnak meg minden? :)
marywolf mondta
Én házi tejet veszek, nagy lábosban hagyom kicsit állni, feljön a tejszín a tetejére, merőkanállal leszedem.
Ilyenkor keletkezik író is, amit le kell önteni a vajról, abból extrafincsi palacsintát lehet csinálni, főleg hajdinaliszttel.
Ha egy kicsit langyos a tejszín, hamarabb kicsapódik a vaj.
Valamint néha jobb két adagban készíteni, azaz a sok rázás között tartani egy kisebb leállást.
Via mondta
Köszi a tippeket!
Amikor házi tejet veszek és felforralom, egy “kandúr” mindig lelopja a fölét a tetejéről. :D De cingár macska, úgyhogy neki lehet.
Eryka mondta
Magas zsírtartalmú tejszín. Mármint főzőtejszín? Vagy milyen? Bocsi ha hülyeséget kérdezek…
Via mondta
Az a lényeg, hogy ne valami növényi vagy “lájt” verzió legyen, hanem rendes tejszín. Én egyébként a habtejszínnek nevezett tejszínt használom főzéshez is. A főzőtejszín abban különbözik a habtejszíntől, hogy nem 30%, hanem 20% a zsírtartalma, de nem lesz a habtejszíntől tejszínhab ízű a krémlevesed. :)
molnar mondta
én szkeptikus vagyok, hogy 15 perc alatt elkészülne :) de majd figyelek valaki csak megírja.
De maga az ötlet remek, a kép gyönyörű, kedvcsináló mint mindig.
HOgy a szöszbe találsz meg ennnyire sok jó dolgot? Ami nemcsak érdekes szép, hanem még izléses is? Ámulva nézegetem az általad látogatott (eddigi) blogokat de mindig meglepsz:)
Én is nagyon örülnék ilyen vajnak, ha valaki azt adna :)
Via mondta
Sok vackon kell keresztülásni a kincsekhez, az tény. Napi ezernél is több blogbejegyzést pörgetek át a readeremben, és ami megtetszik, azt megcsillagozom, aztán vagy rögtön lesz belőle valami, vagy őrizgetem. :)
bazsoszilvia mondta
Kedves Via! Technikai kérdésem lenne: Milyen reader vált be nálad, és kulcsszavakra figyelsz, vagy az adott blogok újabb bejegyzéseiről kapsz értesítést? Most nyomozok ebben az életkönnyítő témában… Kulcsszavakra talán a Google Alert és a Dolphia, de jó lenne egy olyan “öszvér megoldás”, ami kulcsszavas figyelő és blogfigyelő is egyben. Van tipped? Neked mi vált be?
Via mondta
Szia!
Google Readert használok évek óta, és adott blogok új bejegyzéseit hívom be vele. Téma szerint kategóriákba rendeztem őket, így nem ömlesztve vannak, hanem van divatos, kajás, szép képes, kreatív, otthon, stb. mappám. Így egyben látom a kategóriákat, és eldönthetem, hogy melyik kategória érdekel, és mondjuk nem húzom az időt a kajásokkal, ha éppen nincs hozzá kedvem, csak azt pörgetem át, ami érdekel. Per pillanat 624 feedre vagyok feliratkozva. :)
bazsoszilvia mondta
Nagyon köszönet. Akkor valószínűleg maradok “családon” belül. Google Reader és Alert, az egyik blogtartalomra, a másik kulcsszóban megjelenő cikkekre :-)
lilikontos mondta
Ez mennyire jó :) Esküszöm megcsinálom, s 15 percig csak rázni fogom a dobozt a konyhában zenére :D:D Szerintem nem fognak hülyének nézni a szomszédok, mert épp a szemközti házakra néz a konyhaablak :D