Tudom, hogy már volt muffin, de ez egy más – lényegesen olcsóbb, és talán lightosabb – kombináció. 20 dkg vaj helyett csak 14 dkg van benne, 4 tojás helyett pedig csak 1, illetve 20 deka porcukor helyett is csak 8. És tele van fincsi gyümölccsel. Jól hangzik, ugye? :) A recept eredeti fotóján szép vaníliaszínű sütike volt itt-ott pettyezve egy-két piros gyümölccsel, nekem a szeder levétől jó kis tüdőszíne lett a sütinek, ami sütéskor kicsit fakult. De nem baj, a lila most úgy is trendi. :)
Hozzávalók
- 25 dkg vegyes erdei gyümölcs tisztítva (eper, szeder, málna, áfonya, ribizli), ill. ugyanennyi fagyasztott szezonon kívül
- 1 tojás
- 1,8 dl tej
- 14 dkg vaj (vagy margarin)
- 4 evőkanál (kb. 8 dkg) kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor (elhagyható, gyümölcsöktől függ, hogy kell-e)
- 30 dkg finomliszt
- fél mokkáskanál só
- 1 zacskó sütőpor
- 1 narancs vagy citrom reszelt héja
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A fagyasztott gyümölcsöt felengedjük szobahőmérsékletre. Én a Spar szuper sajátmárkás dobozos fagyasztott verzióját használtam, pont 25 dekás. A tojást felverjük, lassan belecsurgatjuk az olvasztott (de nem forró!) vajat, aztán a tejet, aztán a cukrokat, ráreszeljük az alaposan megmosott narancs vagy citrom héját, aztán belekeverjük a gyümölcsöket. Másik edényben kimérjük a lisztet (még volt egy kis maradék teljes kiőrlésű rozslisztem a zacskó alján, azt egészítettem ki finomliszttel 30 dekára), összekeverjük a sütőporral és a sóval, aztán apránként hozzáadjuk a gyümölcsös keverékhez. Muffintepsibe adagoljuk (amit kivajaztunk, vagy papírkapszlit tettünk bele), 20 percig sütjük. Utána 10 percig hagyjuk hűlni a formában, aztán kivesszük és tovább hagyjuk hűlni. 12 darab lesz belőle.
Szólj hozzá!