A jolly joker desszert, mindig van hozzá itthon minden (ahogy a palacsintához is). Gyorsan elkészül, és én nagyon szeretem. :) Aki még nem ismeri, annak íme a recept, ahogy én csinálom.
Hozzávalók
- 2 tojás sárgája
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 ek kristálycukor
- 3 dl búzadara
- 1,5-2 dl tej
- 2 ek rétesliszt
- 2 tojás fehérje
- 1 késhegynyi só
- 3 dkg vaj
- mazsola és lekvár a tálaláshoz
A darát, cukrokat, réteslisztet és a tojássárgáját összekeverjük a tejjel (annyival, hogy kicsit „szottyos” legyen). 10 percig hagyjuk állni, amíg a dara megszívja magát. A tojásfehérjéket egy késhegynyi sóval együtt keményre verjük, lassan hozzáforgatjuk a grízes masszához. Egy serpenyőben vajat hevítünk, beleöntjük a masszát, és kevergetjük, amíg megpirul, aztán a spatulával úgy daraboljuk, hogy morzsás legyen (ne omlettként süssük meg J). Ha aranybarna lett, akkor már jó. Tálkákba szedjük, mazsolával, lekvárral tálaljuk. 2 adag lesz belőle.
Szia. Én is megcsináltam, mert már nagyon szerettem volna, hogy nekem is sikerüljön. És most sikerült, s egy jót ettem. De magam miatt változtattam rajta. Ugyanis én csak tönköly lisztet eszek vagy durumot, tejet nem iszom, és cukrot nem eszem. Mindenkinek az eredeti változatot ajánlom, de aki diétázik valami miatt, én így csináltam. Tönköly darát használtam és tönköly lisztet, csak egy darab tojást, és cukor helyett xilitet. Itthon még volt cukormentes lekvárom, amit xilittel kevertem. Örülök, hogy végre ehettem egy finomat.
Ami még kimaradt. Tej helyett mandulatejet használtam.
Egészségedre! :)
Én csak simán egy sűrű palacsintatésztát szoktam csinálni, de a tiéd jobban hangzik. :) Kipróbálom, ma terápiás céllal pont elkél…
Szia Via!
Nálad láttam életemben először ezt a receptet, sőt, nálad hallottam életemben először a császármorzsáról. Ez körülbelül 1,5 évvel ezelőtt volt. Már akkor ki is írtam a kis receptes füzetembe, hogy majd mindenképp elkészítsem. :)
Ma eljött az ideje! :) Egy-két kisebb változtatást végeztem rajta, de a végeredmény így is nagyon fincsi lett! Köszi szépen! :)
Készült róla bejegyzés is, ha kíváncsi vagy ré, kukkants be hozzám. :)
https://vaniliamamor.blogspot.ro/2012/07/csaszarmorzsasmarni.html
Kellemes hétvégét! :)
Bella
De jó! :) Ügyes vagy! Jó császármorzsa-függést! ;)
Szia Via,
Új vagyok itt, még nagyon friss :) Pár hónapja kezdtem el olvasni a blogodat (anno Hugom ajánlotta, a fürdőszoba-takarítós cikk kapcsán ;) )
Ennyi rövid ittlét után is szívből gratulálok Neked ehhez a hozzáálláshoz, közösséghez, mindenhez! és sok sikert kívánok a továbbiakban is!
Na de amiért írok: ez volt az első recept, amit kipróbáltam innen, életem első császármorzsája – nagy sikert aratott, KÖSZI! :)
Köszönöm! :) És egészségetekre! :)
Megsütöttem a recept szerint, pont olyan lett, amilyennek anyukám is készíti! :) nyamnyam
Köszike
Egészségedre! :))
Nyamm:) Asszem holnap lesz desszert:)