Avagy a hagyományos, paradicsomszószos-darálthúsos lasagne vega változata. Őrült adag, több napig esszük ketten, de isteni, és szezonálisan, vagy ízlés szerint variálható, hogy mi van a raguban, de én nem variálok, ez a kombó jött be a legjobban. Nem a legfotogénebb étel, cserébe finom. :) A tészta részére néhány éve réteslapot használok, mert nagyon jó vékony, és így hangsúlyosabbak a zöldségek, a ragutól pedig finomra megpuhul/megfő.
Hozzávalók kb. 6 adaghoz
a zöldségraguhoz
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g gomba
- 1 nagy padlizsán
- 1/2 cukkíni reszelve
- 1/2 répa reszelve
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- paradicsom passata (kb. fél doboz, attól függ, mennyire szottyosra akarjuk)
- zöldfűszer, só, olívaolaj
a sajtszószhoz/besamelhez
- 6 dkg vaj
- 6 dkg finomliszt
- 6 dl tej
- só, bors
- egy nagy marék reszelt sajt (elhagyható, és akkor besamel lesz)
az összeállításhoz
- egy csomag réteslap
- reszelt sajt a tetejére
Egy nagy lábosban kevés olajon megforgatom az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A gombával, padlizsánnal kezdem, ezeket megpucolom, felkockázom, rádobom a hagymára, sózom, fűszerezem (bazsalikom, oregano, kakukkfű, stb.) és hagyom, hogy felére összemenjenek. Közben lereszelem a répát, cukkínit, azt is hozzádobom. Ha minden összepárolódott, mehet bele a paradicsomkonzerv (levestül) és a passata. A zöldségek arányaival nyugodtan lehet szórakozni, mehet bele maradék fél padlizsán, egész cukkíni, ami épp van. Amikor összerotyogott az egész, botturmixszal félig átpürésítem óvatosan, hogy kicsit darabos legyen. Ez után meg szoktam kóstolni, hogy kell-e még bele só vagy fűszer. Ez a ragu egyébként tésztára is nagyon finom. :)
A sajtszószhoz egy kis lábosban megolvasztom a vajat, elkeverem benne a lisztet, lassan felöntöm a tejjel (időt lehet spórolni, ha előtte felmelegítem mikróban), és folyamatosan keverem, amíg besűrül. Sózom, borsozom, és ha sajtosan készítem (nem mindig, kedvfüggő :)), akkor mehet bele reszelt sajt. Felesben füstölttel nagyon finom. :)
Előmelegítem a sütőt 200 fok körülre, és elkezdtem összeállítani egy tepsiben vagy jénaiban a rétegeket: kis besamel az aljára, alja egy réteg tészta/réteslap, aztán zöldségragu és besamel, megint réteslap, megint a kétféle szósz, és így tovább, amíg el nem fogy. A tetejére a ragu és a szósz kerüljön, aztán reszelt sajt, és mehet is be a sütőbe. Mivel minden hozzávaló főtt, ezért elég addig sütni, amíg szépen megpirul a sajt a tetején (az enyém most egy kicsit túlpirult, de én így is nagyon szeretem :)), addig pont megfő a réteslap is.
Antha89 mondta
Ez nagyon tetszik, ki fogom próbálni :) Amúgy a réteslap mennyiben tér el az alap lasagne tésztától? Most pont van itthon lasagne tészta, logikus lenne abból elkészíteni :)
(Bocsi, ha hülye a kérdés, réteslapot még nem használtam, illetve kezdő vagyok főzőcskézés terén is :) )
Via mondta
Nem sokban. Használd nyugodtan a lasagne lapot. :)
kvintett mondta
Mit hívsz zöldfűszernek? Annyi minden van, ami zöld: a bazsalikom, az origano, a borsikafű, de a petrezselyem és a kapor is. Zöld az apróra vágott snidling, frissen a rozmaring is. Most hirtelen ennyi jut eszembe, pedig még van, mert nekem vagy tízféle zöld fűszer van a fűszeres kosaramban, de egyiket sem hívom csak úgy “zöldfűszernek”. Szóval? :)
(Ez a lasagne nálunk a héten ebédgyanús.)
Via mondta
A receptben leírtam: “(bazsalikom, oregano, kakukkfű, stb.)”. Nem a színe a lényeg, hanem hogy herb. :) Általánosságban hívják őket zöldfűszernek, mert nem zöldség, és szerintem ízlés kérdése, hogy ki mit rak bele, vagy kinek mi van otthon. Én vagy a szárítottakból mixelek bele valamit, vagy friss bazsalikomot teszek bele, vagy mindkettőt. Mentát azért nem. :))
kvintett mondta
Á, bocs’! Én csak a hozzávalókat futottam át.
Látszik, hogy már rég aludnom kellene, de mindig el akarom olvasni a bejegyzéseidet, ahogy most is. Eredménye: félálomban féligolvasás. De még így is megéri. :) Köszi az összes jó tipped, sokat lementettem a “Viától” mappámba, hogy kéznél legyenek, jópárat pedig meg is valósítottam.
Via mondta
Semmi baj. :) Tényleg rakj bele olyan fűszert, amid van, a snidlinget is elbírja, de csak egyféle is jó. :)
kojudi mondta
Nagyon jól hangzik,ki fogom próbálni!Főleg a réteslap miatt!Én a tészta helyett sós palacsintával csinálom.