Hajni 23 éves, egy vidéki városban termékfejlesztő mérnök -- fiatal is, lány is, naná, hogy rengeteg ellenérzést váltott ki a hagyományosan férfiak által dominánt területen. A legfontosabb azt hiszem, Hajni egyik utolsó mondata: "Nem kell aggódni azért, hogy lány vagy és nem tudod elvégezni." Továbbra is lehet jelentkezni, ha szeretnétek válaszolni a kérdéseimre! Részletek a felhívásban. - Miből áll a munkád? Reggel 8-tól 16.30-ig tart a munkaidő, nincsenek műszakok. Elég változatos a munkám, mivel porszívó fejlesztéssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozik a cég, ahol dolgozom. Így onnantól, hogy a termék gyártásba kerül én veszem át egy másik osztálytól, és az én feladatom, hogy a termelés ne álljon meg, ha minőségi probléma jelentkezik és műszaki megoldást igényel az én feladatom kitalálni, hogy mivel lehetne megoldani. Ha felmerül egy-egy ötlet workshop vagy dolgozói javaslat alapján az előállítási költség csökkentésére, az én feladatom azt kivizsgálni, és gyártásba bevezetni. Ha a termék életútjában bármilyen változás következik be, nekem kell megvizsgálnom, hogy az befolyásolja-e a végterméket, és ha igen, ez ne negatív irányba történjen. Természetesen rengeteg termék típus van, így több kollégámmal végezzük el ezeket a feladatokat. - Milyen képzés kellett ahhoz, hogy ezzel foglalkozhass? Gépészmérnök végezettséget vártak el, ill. angol nyelvtudást legalább tárgyalási szinten. Mindenképp kell elhivatottság és a műszaki dolgok iránti érdeklődés, kreativitás, találékonyság, jó kommunikáció készség. Valamint nem árt, ha valaki barátságos egy bizonyos határon belül, mert napi szinten kell kapcsolatot tartani több osztállyal is, és a munkamorált ez rendkívül befolyásolja. - Mi a legnagyobb tévedés a munkáddal kapcsolatban? Legtöbben azt hiszik, hogy csak férfiak érvényesülhetnek, mint gépészmérnök. Pedig ez nemtől független. Persze régen tényleg férfiak voltak talán 100%-ban azok, akik ebben a szakmában dolgoztak, de szerencsére a mai világban már bárkiből lehet bármi. A nők nagy előnye véleményem szerint, hogy képesek egyszerre több felé összpontosítani, szorgalmasabbak, jobban tudnak kommunikálni és így tovább. Nekem is voltak negatív élményeim. Idősebb (férfi) professzorok szóbeli vizsgán vagy laboron, a viselkedésükkel a tudtomra adták, hogy nem tartanak érdemesnek a gépész diplomára. Szóval kell egyfajta talpraesettség is, határozottság és kitartás is. Viszont a cég ahol szakdolgozatomat készítettem megcsinálták a gépet, amit ... Olvass tovább
Inspiráció hétfőre
Jó hír: jön az enyhülés, rossz hír: mindjárt vége a júniusnak is, nagyon telik ez a nyár. Fagyizzatok, csurogjon a baracklé az állatokon, ne legyen hiányérzet két hónap múlva! :) Közérdekű információ: holnap este hatkor Tatabányán, a Vértes Centerben található Flört kávézóban mesélek és dedikálok, gyertek! :) A rendezvény részleteit itt találjátok. Képek: stílus, ebéd, nass, mottó. ... Olvass tovább
Epres galette
Az utolsó eperből galette lett -- gyümölcsös, krémes lepényke. Teljes egészében Mirelle-től származik az inspiráció: a tészta az ő receptje alapján készült, azt pedig, hogy az eper alá ne mascarpone kerüljön, hanem túró, egy kommentelőjétől olvastam. Hozzávalók a tésztához 30 dkg liszt 12 dkg vaj 4 evőkanál tejföl csipet só a töltelékhez 25 dkg túró 1 kis pohár sűrű joghurt (vagy tejföl) vanília és cukor ízlés szerint eper (vagy más gyümölcs: meggy, málna, barack...) A tésztához a lisztet, vajat, sót összemorzsolom, majd folyamatosan adagolva a tejfölt rugalmas, puha gombócot gyúrok belőle. Nagyon gyors és egyszerű omlós-vajas tészta, érdemes megjegyezni az alapreceptet. :) Hűtőben lehet pihentetni fél órát, ha gyúrás közben nagyon puha lenne. A töltelékhez a túrót a joghurttal és a cukorral kikeverem. A gyümölcsöt megpucolom, felaprítom. A sütőt előmelegítem 180°C-ra. A tésztalapot sütőpapíron vékonyra nyújtom, majd körbe 3 centis peremet hagyva (ld. kis kép) megkenem a túrós töltelékkel, erre pedig kívülről befelé haladva felpakolom a gyümölcsöt. A végén felhajtogatom a tésztaszéleket. Meg lehet kenni felvert tojással, hogy szebb legyen. A sütőpapírral könnyen-gyorsan át tudtam emelni sütőlapra a tortát, és már mehetett is sülni. Tömény, ízletes sütemény, vékony szeletekre érdemes vágni, aztán aki még bírja, repetázhat. :) ... Olvass tovább
Nyúlnapló #6 – A nyúl, aki pohárból iszik
Gomez nemsokára felnőtt nyúl, július 6-án lesz 8 hónapos, elérte a végleges méretét, ennél nagyobb nem lesz. ;) Több, mint fél éve velünk van, ami hihetetlen -- az is, hogy Áfonya lassan egy éve ment el... Teljesen berendezkedett már, látszik, hogy biztonságban, otthon érzi magát. A nagy pörgések is alábbhagytak, bár azt félig a melegnek tudom be, viszont tény, hogy "komolyodik" -- persze a maga módján. Még mindig képes vakmerő lépésekre, bátor, kreatív, utóbbiról videós bizonyítékom is van. :) Folyamatosan követ, mozdulni se lehet tőle, juhásznyúl: kikísér, aztán visszakísér, és udvarol. ♥ Légkondi ide vagy oda, azért megszenvedi a hőséget, hiszen a légnyomást abszolút érzi, de még légkondi mellett is fel tud melegedni. A nyuszikra nagyon kell vigyázni, se a túl meleg, se a túl hideg nem jó nekik, és a huzatra is érzékenyek. Gomeznek a 24 fok a kedvence, amint kinn ennyi alá csökken a hőmérséklet, már pattog is -- légkondival hiába reprodukálom, az nem ugyanolyan. A nyuszik a fülükön keresztül adják le a hőt, és tudunk nekik segíteni azzal, ha melegben egy kicsit bevizezzük a fülüket. Nagyon óvatosan, nedves kézzel simogathatunk vizet a hajukba, illetve a fülükre kívülről, a fültőtől a hegye felé. Inkább többször, építve a nedvességet, ne egyszerre, mert a fülkürtbe nem szabad jutnia. Ezt naponta többször is meg lehet ismételni, főleg, ha nagyon felmelegszik a lakás. Tűző napra semmiképp ne tegyük a ketrecet. Fürdetni nem kell a nyulat, a nemrégiben elterjedt "ázik a nyúl a mosdóban" videó kapcsán írtam is egy cikket a témáról. Mindig legyen előtte friss víz, és a folyadékbevitelét lehet azzal is növelni, ha a fűszernövényt, amit kap (Gomeznél a kapor most az aktuális kedvenc) alaposan megmossuk, és nem rázzuk le, hogy evés közben is plusz folyadékhoz jusson. Az is segít, ha jégakkut, fagyasztóból elővett, félig vízzel teli ásványvizes palackot, vagy kicsavart, vizes törölközőt terítünk a ketrec tetejére -- hűti a levegőt. Gomeznek nagyon lassú volt az az ütem, ahogy az önitatóból jött a víz, így kiszolgálta magát: felment az ágyunkra, onnan át az éjjeli polcra, és ivott a pohár vízből. Annyira rákapott, hogy azóta többször megkínáltam naponta műanyag pohárból, és nagyon szereti. A konyhában egy kis műanyag tálkában is rendszeresítettem egy adagot, gyakran jár arra, beleiszik. A házában pedig tálkás, rácsra szerelhető itató is van már, így választhat, hogy honnan szeretne inni. A pohárból ivás művészetét sikerült videóra is venni, megnézhetitek benne ... Olvass tovább
Emlékeztető: 9 nap, és megszűnik a Google Reader!
Július elsején végleg megszűnik a Google Reader, ezért mindent, ami még ott van, mentsetek ki, ha eddig nem tettétek. A Feedly ígéretéhez híven már nem csak egy alkalmazás, ami a Google Reader feed-jeit olvassa be, hanem saját platformmal rendelkezik, így teljesértékű pótlásként használható, számtalan, folyamatosan bővülő kiegészítővel. A cloud.feedly.com címen tudjátok importálni a Reader adatbázisát, ezen a címen pedig alkalmazás telepítése nélkül is elérhetitek a jövőben az egészet. ... Olvass tovább
Kihívás #77
Gimiben egyszer összeültünk a lányokkal, hozta mindenki a kupacnyi női magazinját, és vajákos asszonyosat játszottunk. Felolvastuk az összes horoszkópot, kiválasztottuk azt, amelyik szimpatikus volt, és jókat nevettünk az általánostásokon, aztán költöttünk sajátot. Némelyik újságban volt mindenféle jósló melléklet, például hogyan kell teafűből jósolni, persze senkinek nem lett olyan figura, mint az ott felsorolt öt féle, de azokra is költöttünk új értelmezéseket, amelyeket mi láttunk a fűbe. Húztunk kártyalapot különféle paklikból, mindent kielemeztünk és megbeszéltünk, közben sütiztünk és nagyokat röhögtünk. Ez volt a legnagyobb érdeme annak az estének, illetve hogy írtunk magunknak levelet a jövőbe, amit aztán ki is bontottunk később. :) A nyári napforduló/Szentivánéj kapcsán jutott eszembe ez az este, és persze nosztalgikus, ha Bűbájos Boszorkák képet szúrhatok be... :) Az is rátett egy lapáttal, hogy elalvás előtt egy ideje Vianne Rocher történetét olvasom. 2013 25. hetének kihívása: Rendezz varázslatos estét! Főzz gyógyteát, vagy egy nagy kondér ízes levest -- "mi állhat közelebb az alkímiához, mint az, ha nyersanyagokból étvágygerjesztő finomságot készítünk?" (Joanne Harris) -- gyújts mécseseket, aromalámpát vagy füstölőt, kotyvassz házi arcpakolást, vedd elő a rózsakvarcos fülbevalódat, hallgasd a természet hangjait, és érezd magad nyugodtan XXI. századi jóboszorkánynak. A piros, csillogós cipődet is felveheted, varázsigék helyett pedig olvasd fel a kedvenc verseidet vagy küldj jókívánságokat az ismerőseidnek. + FELADAT: mehet még egy kétszázas a perselybe, az egyenleg 1800 Ft lesz. ... Olvass tovább
Things I Love Thursday #160
♥ cseresznye és meggy ♥ légkondis vonaton utazni és nem hozzáragadni az üléshez ♥ száz oldalt olvasni egyhuzamban ♥ archív japán újságok (ha bárki Japánban jár és belefut egy olyan nevűbe, hogy Mart, gondoljon rám!) ♥ hűtős csapvíz ♥ levesek ♥ paprikás krumpli ♥ régi családi fotókat nézegetni (a szöszi a fehér nyúllal én vagyok -- igen, követtem) ♥ nagyon jó hangulatú volt a hétfői tatai találkozó, csupa baba volt mindenhol, a 3 éves Sárikától kaptam bulátát és rajzolt egy zsákot a vendégkönyvembe ♥ sok-sok tejhab a kávén ♥ hajpakolást feltenni és utána folyamatosan tapogatni a puha hajamat ♥ már videózni is lehet az instagrammal, előre szólok, hogy főleg mozgó Gomezt fogtok kapni, muhaha ♥ ... Olvass tovább
1 nyári ruha = 5 variáció
Bolond nyár jön, kemény hőingadozásokkal, ami nem könnyíti meg például a bőrönd összeállítását egy utazás során (milyen időre csomagoljak?), de otthon is teljesen jogosan merül fel a kérdés reggelente, hogy "mégis mit vegyek fel?!", ha reggel még hűvös van, napközben hőség, éjjel meg vihar. Egy nyári ruhához öt különböző stílusban választottam kiegészítőket: kardigánnal, blézerrel, kardigánként hordott inggel, rá vett pólóval, alá felvett szűk nadrággal lehet növelni a rétegek számát, ha nagyon zuhanna a hőmérséklet. Az inget ki lehet gombolni, ahogy melegszik az idő, aztán derékra is lehet kötni, vagy táskába hajtogatni, ha már nincs rá szükség. Cipővel, ékszerekkel, övekkel és sminkkel (körömlakk, rúzs) pedig a hangulatot lehet variálni. Remélem, ad inspirációt ahhoz, hogy körbenézzetek a saját szekrényetekben, és újabb kombinációkat találjatok ki a ruháitokból! Nem csak csomagolásnál fontos, hogy átgondoljuk, mi mihez illik, és mivel lehet még felvenni. Vásárlásnál fejben is érdemes végigzongorázni, hogy a megvásárolni szándékozott ruha melyik már meglévő ruhadarabokkal kombinálva hordható minimum 3 különböző módon (mihez illik színben, stílusban), mert így jobb lesz a kihasználása is, és nem csak egyszer (vagy egyféleképpen) hordott darab lesz. Az illusztrációhoz felhasznált ruhadarabok pontos beszerzési helyeit itt találjátok. ... Olvass tovább
Gyümölcsleves
Gyónás következik: gyerekként nem tudtam értékelni a gyümölcslevest. Sós-leves függő vagyok, és nekem nagyon fura első fogásnak édeset enni (meg másodiknak is). De a napokban bevillant, hogy nekem gyümölcslevest KELL ennem. Most is nasinak fogyasztom, ebédet indítani még mindig képtelen vagyok, de olyan jó... Emlékszem, amikor anyu külföldieknek, amerikaiaknak főzte, ők azt mondták rá: bubblegum soup, vagyis rágógumi leves. Amerikában ugyanis népszerű a rózsaszín, fahéjas rágó, és hát ez pont olyan. Csak jobb. :) Hozzávalók gyümölcsök (eper, meggy, málna, cseresznye, alma, körte, szilva, barack...) vaníla, fahéj, szegfűszeg cukor (vagy édesítő) tejföl (vagy joghurt) és keményítő A gyümölcsöket először megpucolom: a meggy és cseresznye maradhat egyben, a köpködés a fele móka a gyümölcsleves-evésben. :) Az almát, körtét, barackot meg lehet hámozni és cikkekbe vágni, a nagyobb epreket félbevágni, szilvát szintén. Egy nagy lábasba beleteszem a gyümölcsöket, és a vízforralóban vizet forralok. Annyi vízzel leöntöm a gyümölcsöket, hogy ellepje őket; mivel már forró a víz, nem fognak szétfőni a gyümölcsök. Beleteszem a fűszereket (a vanília lehet vaníliás cukor is, de ne vanilines) -- a húgom teatojásba teszi a szegfűszeget, hogy ne kelljen vadászni -- és egyet hagyom rottyanni. 1,5 liter leveshez egy kis pohárnyi tejfölt (vagy joghurtot, tejszínt) kikeverek kb. 2 evőkanál keményítővel, felöntöm egy merőkanálnyi levessel, és ezt öntöm bele az egész kondérba. (Van, aki vaníliás pudingporral csinálja, de én nem szeretem a "vanília" mű-ízét, és abban sincs más, csak keményítő. :D) Kóstolás után lehet cukrozni, sok múlik azon, hogy mennyire édesek a gyümölcsök, ha savanykásak, akkor több édesítésre van szükség (lehet nyírfacukor, vagy amit szeretnél), ez tényleg minden adagnál különböző. Langyosan is finom, de jól behűtve az igazi. :) ... Olvass tovább