♥ eper kifulladásig ♥ cipősszekrény tetejére felmászó Gomez ♥ varrtam egy táskát! (lesz róla képes beszámoló is hamarosan :)) és teljesen rákaptam a varrásra, szerintem szülinapra varrógép lesz a kiszemelt ajándék ♥ Get Lucky (és még csak nem is az eredeti, hanem ez a mix) ♥ napsütésre ébredni ♥ kókuszfagyi ♥ végre jó volt a Doctor Who! ♥ holnap jönnek anyuék! :) ♥ Amy Poehler - rajta van a "ha vacsorázhatnál öt híres emberrel, ki lenne az" listámon (a többi: Tina Fey, Ellen DeGeneres, Elizabeth Gilbert, Joanne Harris, de még tudnék mondani párat!) ♥ ... Olvass tovább
Medvehagyma krémleves
Megint egy leves! :) Ezúttal medvehagymából készítettem, ha már szezonja van - magában már sokat rágcsáltuk, leves lett a nagy csokorból. Csak nagyjából írom a mennyiségeket, mert banyásan szeretem készíteni a levest -- egy kis ez, egy kis az, szórom, kóstolom, fűszerezem, aztán a végén ki tudja, hogy mi került bele, csak legyen finom. :D Kevés olívaolajon apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát futtatok, és a csíkokra vágott medvehagymát (leszedtem a szárát) megfonnyasztom. Egy közepes krumplit kockára vágok, hozzáteszem a hagymákhoz, sózom, borsozom, és felöntöm annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Tettem még bele szárított zöldségeket is (szokásos vega mix), és hagytam fedő alatt jól megfőni az egészet. Ezután botmixerrel pürésítettem, tettem hozzá tejszínt, és mivel úgy éreztem, hogy jó lenne hozzá, egy kis szerecsendiót. Jó is lett, de még mennyire. Sajttal ettük. :) ... Olvass tovább
Nyúlnapló #4 – Kamaszodás, fotósorozat, werkvideó
Olyan gyorsan telik az idő! Gomez már majdnem fél éves, 4 hónapja van velünk. Sok minden történt az elmúlt hónapban, jó hosszú bejegyzés lett, nem is gondoltam volna. :) Statisztikai adatok: Lemértük az állatorvosnál, 1,10 kg-t nyom, vagyis pont kétszer akkora, mint hat hetesen. Ez most már valószínűleg közel van a végleges méretéhez, nem lesz nagyobb, mivel mini nyuszi, nem törpe. Néha annyira komoly úriemberes feje van, máskor meg tiszta kölyöknyúl, akár két perc különbséggel is. Gőzerőből elkezdett kamaszodni -- lelkes és ragaszkodó, de szerencsére bírható módon fejezi ki a szeretetét. Ezt a naplóbejegyzést most arra is használom, hogy elmeséljem, mit tud művelni egy nyuszisrác, ha szerelmes, illetve szó esik az ivartalanításról is. Gomez egyre jobban kötődik hozzánk, aktívan keresi a társaságunkat, most már mondhatom, hogy nagyon jó barátok lettünk így hárman. A második, ismétlő oltásra (Pestoryn mormixot kapott megint) úgy mentünk már, hogy a váróban nagyon ágaskodott a hordozóból, ezért próbából kivettem. Áfonyát is kivettem régen ölbe a dokinál, jobban biztonságban érezte magát az idegen helyen, mint a dobozban -- egyébként ilyenkor bújtunk a legjobbakat, jó volt érezni, hogy támasza vagyok és bízik bennem; itthon nem hagyta, hogy fél óráig dédelgessem. Féltem, hogy Gomez mit szól, hiszen itthon nem lehet mellkasra venni, azonnal elindul vállnak (aztán meg fejjel lefelé :D), de iszonyú aranyosan odabújt és őt is minimum fél óráig tudtam ringatni, dédelgetni. ♥ (Ld. bal felső kép fenn.) A vizsgálóban alig lehetett rólam levakarni, helyből fel is ugrott a vállamra, szétkarmolta a kulccsontomat, de megérte. Azóta próbáltam itthon reprodukálni a dédelgetős szeánszot, de nem hagyta, jobban érdekli a világ. Na nem baj, szeptemberben megyünk megint a dokihoz a következő oltásra, muhaha. Megvolt egyébként az első féreghajtása is, nem volt semmi gond, féregtelen a drága. Napról napra látszik, ahogy jobban kötődik hozzánk, igényli, hogy velünk legyen, simogassuk, játsszunk vele. Mellettünk fetreng rendszeresen, felugrik az ágyba reggelente és köszönt, követ, akármerre megyünk, és osztja a puszikat -- 90%-ban még ruhára (szerintem azt hiszi, hogy az a szőrünk), de Ádámnak egyszer már szisztematikusan körbepuszilta a tenyerét. ♥ Hétvégén együtt szunyókáltam vele délután -- ő az ágy alatt, én az ágyban. Félúton kijött és megnézte, hogy mit csinálok, én reflexből megvakargattam a fülét, aztán visszament. Miután felébredtem, akkor jött csak ki velem a ... Olvass tovább
Inspiráció hétfőre
Napsütéses hétfőt mindenkinek! :) A tavasznak lőttek, nemsokára már harminc fok felé közelít a hőmérséklet -- feltétlenül tárazzatok be naptejjel, mert a hosszú tél utáni hirtelen fényben szénné fogunk égni, ha nem vigyázunk. És lassan jöhetnek a kalapok is... :) Képek: stílus, uzsonna, vacsora, mottó. ... Olvass tovább
Univerzális zöldségpuffancs
A paradicsomos X tészta jolly joker ikertestvére, érdemes megtanulni! Zöldségpuffancsot készíteni azért jó, mert bármilyen zöldségből elkészíthető: például borsó, gomba, cukkini, padlizsán, tök, kukorica, bab és lencse (nem szárazon, természetesen), sárgarépa, vagy ezek bármilyen keveréke. Maradékok felhasználására remek lehetőség. bármilyen liszttel elkészíthető: könnyen a diétádba illesztheted gluténmentes vagy teljes kiőrlésű liszttel. sokoldalúan felhasználható: vega hamburgerbe húspogácsa helyett, főzelékre feltétként, főételnek salátával és körettel, különféle mártogatós szószokkal. Könnyen szállítható, hidegen is fogyasztható -- a csomagolt ebédek legjobb barátja. a saját ízlésvilágodhoz alakíthatod: fűszerezheted az adott zöldséghez illően fűszernövénnyel (petrezselyem, koriander, bazsalikom, menta, kakukkfű, rozmaring), curryvel, fokhagymával, vöröshagymával, újhagymával. Ízesítésnek tehetsz bele apróra vágott olívabogyót, kapribogyót, aszalt paradicsomot is, de kísérletezhetsz dióval, mogyoróval, sajtokkal, túróval! Egy spenótos-túrós-fokhagymás vagy mentás-zöldborsós-mandulás puffancs egészen jól hangzik, nem? :) Méghogy unalmasak a zöldséges ételek. ;) A hozzávalók: a választott zöldséged megpucolva, lereszelve, feldarabolva a választott fűszereid, plusz só és bors a választod liszted tojás a sütéshez kevés olaj (kerámia serpenyőben pár csepp, vagy még annyi se) A zöldséget a fűszerekkel összekevered. Hozzáteszel egy tojást és annyi lisztet, hogy jó szaggatható állagú legyen -- természetesen ha nagyobb adagot készítesz, mehet bele 2 vagy több tojás is. Próbáld ki, melyik az az állag, ami neked bejön! A lisztet is evőkanalanként adagold, nem kell sok. Keverd össze az egészet, majd kanállal szaggasd a serpenyőbe, és süsd pirosra! Jó étvágyat! :) A fenti képen kukoricapuffancs van, lecsöpögtetett maradék kukoricakonzervből készült, tettem mellé sót, borsot, friss petrezselymet és fokhagymát. Káposztasalátával és tepsis krumplival ettük. ... Olvass tovább
Szeretem a munkám! #12 – Matróz vagyok.
Amikor a 26 éves Ádám jelentkezett a felhívásomra, iszonyúan lelkes lettem, hiszen a fiú matrózként dolgozik! :) Nagyon érdekes volt olvasni a válaszait, és örülök, hogy a segítségével meg tudok mutatni nektek egy más szakmát, életformát! A fejemben még elevenen élt a gyerekkori kép, mely szerint a matrózok sokat énekelnek és sellőkbe lesznek szerelmesek. A valóságban nem így néz ki a dolog, bár van egy menyasszony a képben. :) Ádám egy tankhajón dolgozik matrózként, és nagyon jól érzi magát ebben a szakmában -- szorgalmat, kitartást mindannyian tanulhatunk tőle, és története jó példa arra, hogy fizikai munkával is lehetsz boldog. Nem a munka típusán múlik a sikerélmény, hanem hogy megtaláld azt, ami neked a legmegfelelőbb, és szereted csinálni. :) Továbbra is lehet jelentkezni, ha szeretnétek válaszolni a kérdéseimre! Részletek a felhívásban. - Hol és mit dolgozol? Hogy hol az összetettebb kérdés, de leginkább Hollandia és Belgium folyóin, csatornáin és Németországban legtöbbször a Rajna alsó szakaszán. A beosztásunk 4 hét a hajón, 4 hét otthon. A hajón négy fős a személyzet, 2 kapitány, és 2 matróz. Mindannyian a hajón élünk ilyenkor, kettő, de mégis egybenyíló lakrészben. Nem teljesen alul lakunk, mert ott a gépház van, a hajó egyik végén van a lakás. A lépcső tetejétől, nagyjából talán 18 méter hosszú, 9 méter széles lehet, két lakrészt takar, a kicsit nagyobb rész jelen esetben a 2 kapitányé, a másik felén meg él a 2 matróz. A kabinunk úgy néz (nagyjából mindenkié ilyen), hogy van benne egy 210x140 cm széles ágy, az ablak felőli oldalán egy 20 cm széles polcszerűség a matrac szintje alatt, az ajtó felől pedig kis éjjeliszekrény, és szemben vele a 2 részre osztott nagy ruhásszekrény, amit kettébontva használunk. A többi hely épp arra elég, hogy az ajtó kinyíljon a szoba belseje felé. Egyébként egy ablak takar egy szobát nagyjából, illetve a képen jobb oldalt a sarkon, azaz elölről a negyedik az a konyhaablak, a bal oldali pedig már a nappali. - Miből áll a munkád? Milyen egy átlagos napod? Milyen típusú feladataid vannak? A munkám leginkább a manőverek fedézleti részéről szól, kikötés, zsilipelés, kis navigálás. Nálunk a kapitány úgy mondja, mi vagyunk, a fedélzeten az ő szeme és keze. Ezen kívül még van egy tankhajó-specifikus munkavégzésünk is: a matrózok végzik az áru (benzin, gázolaj és ezek származékai) töltését és ürítését is. Annak ellenére viszont, hogy ez a két fő feladat, az átlagos napom nagy része mégis a fedélzeten és ... Olvass tovább
Kihívás #68
2013 16. hetének kihívása: Fogadj örökbe egy kis területet, és vigyázz a tisztaságára! Ha gyakran jársz olyan helyen (játszótéren, kutyafuttatón, buszmegállóban), ahol sokszor látni eldobált szemetet, rendszeresíts magaddal egy kis zacskót (úgyis mindig termelődnek) vagy szemetes zsákot, és minden sétád alkalmával gyűjtsd abba a szemetet, aztán dobd ki a legközelebbi kukába. Ha van a közelben gyüjtősziget, szelektíven is gyűjtheted őket, úgyis általában műanyag flakonokat, fóliákat, kupakokat dobálnak el; minden mehet a nylon szatyorba, és együtt a szelektív kukába. Nagyobb területhez csapatot is verbuválhatsz: a szép időben remek közösségépítő program, testmozgásnak sem utolsó, a fiatalabbak pedig tanulhatnak a jó példából. Vigyetek magatokkal gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt (főleg utána), és figyeljetek a veszélyes, éles hulladékra, nehogy megsérüljetek! A szemét jelenléte "vonzza" a többi szemetet, hiszen azzal, hogy ott már van egy szemét, egyesek szemében legitim szemétlerakodóvá válik az a csücsök, így hamarosan sokkal nagyobb kupacot kellene eltakarítani, ezért is jó csírájában elfojtani ezeket a kezdeményeket. Kár azon morogni, hogy "kinek a dolga" lenne eltüntetni a szemetet vagy kinek kéne megnevelnie az embereket arra, hogy eleve ne is szemeteljenek. Ha mindenki másra mutogat, hogy "neki kéne ezt csinálnia", abból soha nem lesz előrelépés, és abból sem, ha arra vársz, hogy más elkezdje. Kezdd el te! Talán ezt lenne a legfontosabb megtanulnunk így a Föld Napja alkalmából -- közös a felelősség és az érdek is. Nem kell az egészet magunkra vállalni, elég, ha mindenki a környezetéről és magáról gondoskodik. Kis léptékben a lelkesedés életforma-szerűen is tartható, nem csak kampány-ökotudatosság lesz, és sokkal többet is ér, ha nem csak múló fellángolás. A sok kis tiszta terület előbb-utóbb összeadódhat egy bolygóvá. ... Olvass tovább
Things I Love Thursday #151
♥ napsütés ♥ fagyi a napsütésben ♥ napsütés a kanapén ♥ langyos szellő a napsütésben ♥ madárcsicsergés és tavaszillat ♥ Jóbarátok finálén bőgni sokadjára ♥ elkezdtük nézni a Trónok Harcát, és tetszik, bár néha elbújok a véres jeleneteknél ♥ különböző jogrendekről beszélgetni főzés közben (és egy csomót tanultam a Good Wife-ból a jogalkotásról, szóval senki se mondhassaja, hogy nem hasznosak a sorozatok! ;) utólag került helyére rengeteg dolog az angoltöri órákról) ♥ szőlőt nassolni ♥ levest főzni ♥ teraszon ücsörögni ♥ nagyokat sétálni és szellőztetni ♥ tolvaj nyuszi (we have a burglar), aki mindenfélét elcsór és gyűjtöget ♥ régi családi írásokat nézegetni ♥ magazinlapozás és friss magazinillat ♥ levegőn száradt haj (végre nem érzem úgy, hogy megfagyok tőle vizesen) ♥ puding (nem volt honvágyam :D) ♥ ... Olvass tovább
Tarkedli
A tarkedli jó, mert hidegen és melegítve is finom, tehát nyugodtan rá lehet járni több napon keresztül, a hűtőben jól elvan. Ennek folyománya, hogy remekül csomagolható, szállítható -- piknikre, ebéd utánra, uzsonnára ideális, 2-3 darab már bőven elég nassolnivaló egy nagyobb fogás után. Illik hozzá lekvár, friss gyümölcs, joghurt, túrókrém (túró + joghurt kikeverve), fahéj. Plusz: kevesebb olajjal készül, mint a szalagos fánk, és mókás serpenyőben készül. Hívják még cseh fánknak vagy dalkedlinek, talkedlinek is, de attól még ugyanúgy finom. :) Hozzávalók 40 dkg finomliszt 2 dkg friss élesztő 2 tojás sárgája ½ liter tej 1 csipet só 1 teáskanál porcukor és 1 csomag vaníliás cukor 2 tojás fehérje olaj vagy vaj a sütéshez A tej felét fellangyosítom, beleteszem a porcukrot és az élesztőt. Hagyom felfutni. A lisztet a tojássárgájával, maradék cukorral, tejjel, sóval összekeverem, hozzáöntöm az élesztős tejet, mindent szép lassan, hogy ne legyen csomós. Kicsit híg nokedlitésztára fog hasonlítani. Hagyom pihenni 15-20 percet -- ekkor már határottan nokedlitésztás. :) A tojások fehérjéjét habbá verem, a tésztához forgatom. A tepsi mélyedéseit kiolajozom, és egy pici merőkanállal vagy evőkanállal fánkocskákat szaggatok. Az érmék mindkét oldalát aranybarnára sütöm. ... Olvass tovább