Egészségesebb és jóval olcsóbb megoldás, ha otthonról viszünk magunkkal ebédet a munkahelyre vagy iskolába. Íme néhány ötlet, hogy mi is segíthet ki az olyan napokon, amikor a rohanás közepette nincs idő elmenni rendesen ebédelni egyet. Eszközök Kell ugye valami, amiben magunkkal vihetjük az elemózsiát. Én kispénzű diákként az IKEA nagyon praktikus és olcsó PRUTA nevezetű termékét használom, ami 17 darabos és 995 Ft-ba kerül. (Igen, a 17 darab.) Nagyon aranyos kisméretű tárolók is vannak benne, ezekben szoktam a kisebb adagokat - zöldséget, mártogatóst - magammal vinni. A nagyobb négyszögletes tárolóba akár egy szendvics is belefér. A tárolókat (mert többfélét viszek magammal ugyebár) egy ISTAD típusú, szintén ikeás zárható táskában viszem magammal. Csomagolj mindenképpen szalvétát és evőeszközt is, ha szükséges. Nagyon jónak tűnik az eldobható, műanyag evőeszköz, de abszolút nem környezetbarát. Miután megettél mindent, a használt szalvétádba csomagold a kajás evőeszközt, így nem ken össze semmit, otthon pedig elmoshatod. A legtöbb dolog előző nap este elkészíthető, és elvitelig a hűtőben tárolható. Mi kerül a dobozba? Egészséges szénhidrátok Teljes kiőrlésű pékáru: érdemes olyat választani, ami finom akkor is, ha nem meleg (tehát nem pirítósról vagy csakfrissenjó kenyérről van szó). Én csomagolni a Mestemacher kenyeret szeretem, laktató, tápláló, egészséges, és nagyon-nagyon finom is. Korpás keksz: 4-6 darab elfér egy pici dobozban, tökéletes rágcsa vagy mártogatóeszköz válhat belőle. Ősszel például jó szolgálatot tett a szőlőszemek és mackósajt kombinációban. :) Ha szereted hidegen, akkor sült húshoz például csomagolhatsz főtt rizst vagy krumplit is. Fehérje Akár külön dobozban, akár a pékáru töltelékeként jelen lehet. Tejtermékek: sajtkockák vagy sajtszeletek (brie, márványsajt, trappista, füstölt sajt), mackósajt, parenyica, tubusos sajt, krémsajt, túrókrém, kőrözött. Húsfélékből: felvágottak, sonka, szalámi, tonhalkrém, hideg sültek. A főtt tojás is jól bírja a szállítást, és nagyon finom is. :) Félbevágva, sózva-borsozva érdemes a dobozba csücsültetni. Zöldség Szintén vagy külön csomagolva vagy a szendvicsben, természetesen tisztítva, fogyasztásra készen, ha szükséges, aprítva. Paradicsomkarika, uborka, ecetes uborka, kovászos uborka, salátalevél, újhagyma, búzacsíra, párolt gomba, répacsíkok, savanyú káposzta, olívabogyó, retek. Ha nincs 40 fok és nem romlik meg, vihetsz magaddal otthon kutyult salátákat is: krumplisaláta, ... Olvass tovább
Elmélkedés: Nyúlpörkölt
Mióta - hogy így fogalmazzak - nyúl van az életemben, vagyis idestova 5 éve folyamatosan és még előtte is 3 évig, szóval azóta egyesek - hogy stílszerű maradjak - ettek a tréfarépából, és nyulas poénokkal bombáznak. Ilyennel, hogy "na, aztán mikor kerül az asztalra?" Haha. Vagy: "Én is szeretem a nyulat... jól átsütve!". Haha. Meg: "Hogy eszem a kis szívét... párolt káposztával!" Bruhaha. Komolyan, elsőre sem volt vicces, nyolcvanadjára meg már marhára nem az. Mindenki azt hiszi, hogy rohadtul eredeti és ő mondja először, hát nem. Bunkó, pitiáner dolog ilyen "vicceket" mondani. Azelőtt sem ettem nyúlhúst, hogy vegetáriánus lettem volna, akkor is ugyanennyire felháborított. Elhiszem, hogy vannak emberek, akik ebben az értelmes, évekig szeretetet adó szőrmókban a 2 órára jóllakottságot adó vacsorát látják, de miért hiszik azt, hogy "vicces", ha ezt az orrunk alá dörgölik? Ha durva akarok lenni, ez olyan, mintha valaki mutogatná a gyerekei fotóit, és egy pedofil azzal "viccelődne", hogy "milyen aranyos, de megd*gnám". Na, tudnál rajta röhögni? Haha. Szóval kérlek, ha valaha is megfordult a fejedben, hogy nyúltulajdonosoknak elsüsd a pörköltös poénokat, ne tedd. Ha pedig nyúltulajdonos vagy, és már unod a faragatlan poénokat, igenis szólj rá az illetőre, hogy ez abszolút nem vicces ám. Hátha magától nem fordult meg a fejében... SZERK. 2016.: Ezt a cikket eredetileg 2008-ban írtam, és azóta is "nyúllal élek". A poén azóta se vicces. :) Le lehet róla szokni. ... Olvass tovább
Paprikás krumpli
Az egyik első étel volt, amit megtanultam főzni, és még mindig gyakran készítem, mert egyrészt gyorsan megvan, másrészt finom, laktató, és könnyen beszerezhetőek a hozzávalói. :) Akinek még újdonság ez a kaja, annak íme a recept. ... Olvass tovább
Üdv újra az élők között!
avagy trükkök a napi rutin visszaállásához a lábadozást követően. Sajnos aktuális a téma, egy hét némaság és éjszakai köhögések, takonykór, stb. után végre kezdek magamhoz térni. Ilyenkor kizuhanva az ágyból azt veszem észre, hogy bomba robbant a lakásban, amíg én valahol Gyógyuljmegfalván jártam... Ekkor nekiállok a lakásmentő akciónak, ami minden nyomát eltűnteti annak, hogy nemrég még egy rakás szerencsétlenség fújta az orrát a kanapén. A listát per pillanat főleg magamnak írtam össze, hogy tudjam, mi minden vár rám a nap során, de aki esetleg hasonló helyzetben van, az is használhatja, ha nem tudja, hol is álljon neki a feladatnak. :D ... Olvass tovább
Földrajzból kenyeret
A FreeRice nagytestvére és elődje a FreeFlour, ahol lisztet lehet adományozni játékkal. Ezúttal a kérdések a földrajzi tudásunkra mennek rá, ami talán kicsit nagyobb kihívás, mint az angol szókincs, nekem legalábbis, főleg, ha Amerika államainak fővárosainak nyugatról keletre való elhelyezkedési sorrendjét kell tudni. Eléggé addiktív ez a játék is, de a lényeg, hogy jó cél érdekében történik a kattogás. :) Egyszerű kérdések is vannak, például: Jerusalem is the capital of: Australia Greece Israel Vatican Na? :) ... Olvass tovább
Éva magazin Öko-szám
Ha még nem ismered az Éva magazint, akkor most jó elkezdeni az ismerkedést. Színvonalas, élettel teli magazinról van szó, jóval a divatmagazinok fellengzősségén innen és a Kiskegyed butusságán túl. 2008. áprilisi számuk Öko-szám, ajándék újrahasznosított anyagból készült táskával, mely például jó szolgálatot tesz boltba menet. A lapszám tele van zöld-tippekkel, ha kezdő környezetvédő vagy, akkor segíthet az alapok elsajátításában, esetleg még nagyobb kedvet kaphatsz a szelektív hulladékgyűjtéshez vagy a környezetbarát anyagok használatához. Jó olvasást, jó szemétválogatást! :) ... Olvass tovább
Ne vegyél nyuszit húsvétra!
A nyuszi egy bűbájos, szeretnivaló, tüneményes háziállat. Rágcsálónak tűnik, de valójában a nyúlalakúak családjába tartozik; nem hasonlít sem a tengerimalacra, sem a hörcsögre; értelmes, akár egy kutya vagy egy macska. 6-10 évig él, hűséges társ, aki nem szereti, ha a közelgő "ünnep" kapcsán két hétig ő a sztár, aztán az utcán végzi... Fazékban nem végezheti, mivel törpenyúl, nem ennivaló (csakis átvitt értelemben). Aki nem az utcára rakja ki megunt nyusziját, hogy az autók alatt vagy kutyák fogai között végezze, az beviszi az állatkertbe, ahol a gyereknek az van mondva, hogy ott boldog lesz a nyúl a sok nyúltársával, az igazság azonban az, hogy ez az intelligens, végtelenül okos állat kígyó- illetve tigriskajaként végzi. Akarjuk ezt? NEM! Csak az vegyen nyulat, aki kész az elkötelezettségre! Úgy vegyél nyulat, mintha macskát vennél. A nyúl nem egy ostoba plüssállat, ingerszegény környezetben ugyanolyan boldogtalan, mint más elhanyagolt állat. Nem olyan lökött, mint egy hörcsög, aki elvan azzal, hogy naphosszat lohol a mókuskerékben: a nyúlnak RÁD van szüksége, Veled kommunikál, Téged követ a lakásban, fut, bújik, nem lehet bezárni egy kis lyukba, aztán elvárni, hogy jól érezze magát! Ha nincs nyuszid, a nyusziknak akkor is tudsz segíteni! Nyomtasd ki a nyusziprospektust (alább), melyet a Törpenyúl Klub állított össze, és vidd le a közeli állatkereskedésekbe, ahol nyuszit árulnak! Annyit nyomtass, amennyi nyuszi a boltban van, és mondd meg az eladónak, hogy ez a Törpenyúl Klub ingyenes, nyúltartási és egészségügyi tájékoztatója, legyen szíves adni egyet mindenkinek, aki vesz egy nyuszit, hogy nehogy szomorúság legyen abból, hogy nem bánnak rendesen a nyuszival. A prospektus alap információkat tartalmaz a nyuszi tartásáról, etetéséről, viselkedéséről, nagyon fontos lehet tehát egy új tulajdonos számára. 2 oldalas prospektus a nyuszitartásról Van egy aranyos diavetítés is, amit az Állatkerti Alapítvány készített arról, hogy inkább fogadj örökbe az állatkertből nyulat, de ne vegyél a boltból. Az örökbefogadás abból áll, hogy jelképes összegért készül egy kép a nyúlról meg a gyerekről, a nyúl aztán ott marad az állatkertben, és a gyerek lesz az örökbefogadó "szülője", később pedig ha elmegyünk az állatkertbe, meg lehet látogatni. Engem ez csak azért aggaszt, mert a honlapon azt írják, hogy az örökbefogadott nyuszit június végéig meg lehet látogatni... Kérdezem én, miért, utána már megette valamelyik nagyvad? :( A képek miatt mindenesetre érdemes megnézni ... Olvass tovább
Nigella Brownie-ja
Ez az első Nigella recept, amit kipróbáltam (és az első brownie is), és mit ne mondjak, istenien sikerült. :) Jó tartalmas süti, és szerencsére már van a fejemben egy másik desszert, amit a maradék brownie-kból ki lehet hozni, a hét végefelé szerintem elkövetem, lefotózom, és megosztom. :) De most következzen maga a Mű. Kemény kézimunka összekeverni a hozzávalókat, mikor már minden benne van a tálban, de megéri a munka. ... Olvass tovább
Rántott sajt vegyes salátával és tartárral
Ez nem is recept, inkább csak ihletadó ötlet. :) Amikor nincs ötlet, hogy mi a bánatot együnk, és a hűtő sincs tele, általában ez lesz belőle. Sajt az mindig van itthon. Tojás, liszt, zsemlemorzsa van. Zöldségek vannak. Tejföl általában van, ha nincs, kefírrel helyettesítem, mustár, majonéz van. Hamar kész, kajáltunk is egy jót, és mégse az lett belőle, hogy "jaj mit együnk - na jó, rendeljünk valamit". Hozzávalókat nem is nagyon írok, kettőnknek egy kb. 25 dkg-s sajtot szoktam 8 szeletbe vágni, kis háromszögek lesznek. A panírmenet: liszt - tojás - morzsa - tojás - morzsa, utóbbi kettőből azért dupláznak, hogy ne folyjon ki a sajt. Néha így is kifolyik, nem baj. Ennyi sajthoz még szoktam maradék füstölt sajtot is tenni (max. 6-8 dkg), ezek így közösen 2 tojást emésztenek fel a panírban. (Utálom, ha marad tojás, a tócsni/pacsnit nem szeretjük, úgyhogy inkább rántok még valamit, csak ne kelljen kiönteni a tojatot.) A salátához általában az alap az fejes saláta, apróra vágva. Szokott bele menni valami hagymaféle is, újhagyma és/vagy lilahagyma, aztán paradicsom, uborka. Ha van répa, reszelek bele azt is. Ma volt még egy kis kukorica az üveg alján, ment hát az is. Öntetet nem kap, csak pici sót. Tartár: 2 jó púpos evőkanál tejföl, kb. 1 evőkanálnyi majonéz, teáskanál mustár. Összekeverem. Megesszük. :) ... Olvass tovább