Foszlós, édes, fűszeres fahéjas-kardamomos csiga, ami tökéletesen működik vegán tej- és vaj-alternatívákkal is. :) Ha borongós idő van, nagyon meg fogod köszönni magadnak, hogy megsütötted!
3bögreliszt(teljes kiőrlésű is lehet, de akkor picit több tej kell majd, figyeld, hogy ne legyen túl száraz a tészta!)
1evőkanálcukor
2¼teáskanálporélesztő
1bögretej(nálam zabtej)
¼teáskanálsó
3evőkanálvaj(nálam margarin)
A töltelékhez
3evőkanálvaj(plusz még egy kevés a forma kivajazásához)
¼bögrecukor(lehet barnacukor is)
1evőkanálfahéj
¼evőkanálkardamom
1teáskanálvaníliakivonat
A tálaláshoz
vaníliasodó vagy cukormáz(ízlés szerint)
Instructions
Mivel porélesztővel dolgozom, nem szoktam külön felfuttatni az élesztőt, de ha te szeretnéd, akkor vagy a lisztbe vájt mélyedésben, vagy egy külön bögrében a tejjel és a cukorral futtasd fel egy kicsit. A tészta hozzávalóit simára dagasztom, és meleg helyen hagyom kelni legalább 40 percet.
A töltelélkhez egy keverőtálban kikeverem a vajat, a cukrot és a fűszereket a kedvenc szilikon spatulámmal.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra úgy, hogy felém esik a hosszabbik oldala.
A vajas töltelékkel egyenletesen, vékonyan megkenem, a szélein is, hogy mindenhova jusson a fűszerekből. :)
A megkent tésztát feltekerem a hosszabbik oldalától kezdve, majd kb 5 centi vastag szeleteket vágok belőle. Körülbelül 10 jön ki egy ekkora adagból attól függően, hogy milyen vastagon hagytad a tésztát és mekkora csigákat vágsz. Én nem vonalzóval főzök, úgyhogy mindig pofára megy. :)
A kiszemelt formát (vagy tepsit) kivajazom, és vágott oldalukkal felfelé szépen beleültetem a csigákat. Össze fognak érni, de ez nem baj, sok jó csiga kis helyen is elfér. :)
Hagyom még a formában is nőni a csigákat, amíg bemelegítem a sütőt 180 °C-ra (légkeverésesen 160°C).
30-35 percig sülnek. Forrón vagy langyosan, sodóval tálalva a legjobb, de másnap is még finom puha.