2közepesédesburgonyade lehet sima krumpli is, vagy vegyesen
só
Paradicsomos ragu
1vöröshagymaapróra vágva
2gerezdfokhagymaapróra vágva
150ggombafelszeletelve, vagy konzerv
75gvöröslencseszárított, de más lencsével is működik
400 gaprított paradicsomez pont egy konzervnyi
2evőkanálparadicsompürévagy ketchup
½teáskanálőrölt fahéj
½teáskanálszárított menta ha nincs, műts szét egy mentateafiltert
só
bors
2evőkanálolívaolaj
1darabbio leveskocka
Besamelmártás, avagy vegán "sajt"szósz
2evőkanálzsíradékolaj vagy margarin
40gliszt
4dlnövényi tején zabtejjel preferálom
2evőkanálsörélesztőpehelynem porélesztő! – ettől lesz “sajtos” íze
1babérlevél
¼teáskanálőrölt szerecsendió
só
bors
Instructions
Zöldséges réteg
A zöldségeket 1 centis karikára vágom és kirakok velük egy nagy tepsit.
Kevés olívaolajjal meglocsolom, megsózom, és beteszem sülni, amíg jó puhák nem lesznek. (Ha tömbösítve főzök, akkor ilyenkor mellette a másik polcon sütök két édesburgonyát is gnocchihoz, ha már be van kapcsolva a sütő… :D)
Krumplis réteg
A krumplikat megmosom, nem hámozom meg, mert nem érünk mi arra rá, egy centis karikákra vágom, és sós vízben előfőzöm puhára. Ez párhuzamosan történik a zöldséges rétegek sülésével.
Paradicsomos ragu
Olívaolajon a vöröshagymát és a gombát pár percig megfuttatom, aztán jöhet hozzá a fokhagyma, majd borítsd bele a paradicsomkonzervedet, a vöröslencsét, a paradicsompürét, a fűszereket és a leveskockát.
A konzervet töltsd meg vízzel (400 ml lesz), és borítsd bele a raguba – ezzel nem csak mosogatást spórolunk, de a konzerv a falára ragadt maradék paradicsomot is fel fogjuk használni. Win-win.(A 400 ml víz egyik célja, hogy felszívja a száraz vöröslencse. Ha helyette konzervlencsével készíted a muszakát, akkor nem kell ennyi víz.)
Besamelmártás
Ez lesz a kedvenc “sajt”szószod. Lasagne-ban is működik, meg tésztán is. :) Hevítsd fel az olajat, tedd rá a lisztet – igen, mintha rántást kezdenénk -, aztán folyamatosan kevergetve öntsd hozzá a tejet, hogy sima maradjon. Ha csomós lesz, az sem tragédia, maximum nem teszed ki Instagramra, de ha nagyon akarod, botturmixolhatod is, vagy hígíthatod még növényi tejjel.
Ha megvagy, tedd bele a sörélesztőt, babérlevelet, szerecsendiót, sót, borsot, és hagyd 4-5 percig főni. Ha van vegán sajtod, beledobhatod azt is, de teljesen jó nélküle is, én nem szoktam bele tenni. Felhasználás előtt vedd ki belőle a babérlevelet.
Variáció: ha nincs kedved / időd besamelmártással szórakozni, szerecsendióval és sörélesztőpehellyel kikevert növényi tejszínt is locsolhatsz a moussakádra, így gluténmentes is lesz a fogás.
Összeállítás
Legalsó, első réteg: krumplik
Második réteg: ragu egyik fele
Harmadik réteg: padlizsán és cukkini
Negyedik réteg: ragu másik fele
Ötödik réteg: besamelszósz
Egy közepes tepsiben rakd le a rétegeket. Egy olyasféle, amiben lasagne-t sütnél, pont jó lesz.
Süsd 180°C-on 20-25 percig, amíg picit barna lesz a teteje. Nem kell neki sok, hiszen minden “alkatrésze” meg van főzve már, semmi sem nyers, csak össze kell sülnie egy picit. Nagy adag zöldsalátával, vagy görögsalátával tálald. :)