A menütervezés egyszerű és hatékony megoldás, amivel minden héten stresszt, időt és energiát spórolhatunk meg magunknak. A menütervezést mégis kevesen csinálják, mert számos elterjedt módszer túl szigorú, és nem alakítható a te életedhez és igényeidhez. A szigorú előírásokhoz képest pedig lehet a menütervezést is rugalmasan csinálni! Ebben a cikkben 5 lépésben megmutatom, hogyan.
Miért jó a menütervezés?
A menütervezésnek számos előnye van.
- Nem kell hétköznap, már farkaséhesen kapkodva kitalálni, hogy mit is együnk, hogy aztán a végén az üres hűtő láttán arra döbbenjünk rá, hogy megint valami drága ételt kell rendelni.
- Ritkán, tömbösítve kell boltba menni, hogy megvegyüka szükséges alapanyagokat. Ezzel időt és pénzt is spórolunk, hiszen csak azt vesszük meg, ami a listán van, nem megyünk vissza többször más-más dolgokért, amiket kifelejtettünk, és így nem veszünk felesleges dolgokat sem.
- Egy kis gondolkodással változatosabb menüt tudunk összeállítani, hiszen ha szánunk egy nyugodt negyed órát hetente a menü átgondolására, jobban bele tudunk komponálni sok zöldséget, többféle ízvilágot, marad lehetőség a kísérletezésre, és így kevésbé érezzük azt is, hogy már a saját főztünket is unjuk. :)
Jól hangzik? Nem olyan nehéz megvalósítani. :)
A menütervezés 5 lépése
1. A menütervezés alapja: Írd össze, milyen ételeket szoktál enni!
Nyiss egy új dokumentumot a gépeden, és írd össze, hogy miket szoktál főzni – ötletelésnek segíthet az is, hogy mit szerettek enni, mi van most szezonban.
Nem kell sorrend. Mehet össze-vissza, ahogy eszedbe jut, írd fel az ételek nevét.
Ha ezzel megvagy, csoportosítsd ételtípusok szerint, például leves, saláta, desszert, főétel, kisétkezés/nass, stb. Később bővítheted ezt a listát, ha eszedbe jut valami, vagy megszeretsz/megtanulsz egy új ételt.
Ez lesz a kiindulópont.
2. Most jön a konkrét menütervezés: Állítsd össze a heti menüt!
Új dokumentumban (lehet Excel is) készíts egy táblázatot, ami 5 sor és 8 oszlop. Az első sor és oszlop a neveket tartalmazza, függőlegesen: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, nasi; vízszintesen pedig a hét napjait.
Az előbbi összesítés alapján töltsd ki a táblázatot! Néhány hét gyakorlat után már elég lesz, ha csak az ebédet és/vagy vacsorát töltöd ki, a többi étkezésre egy idő után alapból tudsz készülni, csak a bevásárlólistára ne felejtsd el felírni a reggelik hozzávalóit. :)
3. Írj profi bevásárlólistát!
A menütervezés nem merül ki a menü konkrét tervezésében. Könnyítsd meg a dolgodat azzal, hogy előkészíted a következő lépést: a bevásárlást!
Ha megvan a menüterved, nézz ki a konyhába egy jegyzettömbbel és papírral a kezedben, és írd fel, mi az a hozzávaló, amire szükséged lesz, de nincs otthon. Egyelőre csak össze-vissza írd fel, ami eszedbe jut.
Ha ez megvan, gondold át, hogy honnan kell őket beszerezni (pl. piac, pék, zöldséges, hipermarket, stb.), és boltok szerint csoportosítsd őket, így nem marad ki semmi sem. Wordben is készíthetsz egy üres bevásárlólistát, amin felsorolod mindegyik bolttípust, ahova jársz, mellette pedig hagyj üres helyet, ahova írhatsz.
Tarts belőle néhány nyomtatott példányt a konyhában, és ha valami elfogy, a megfelelő helyre írd be, így figyelemmel lehet kísérni, mikor hova kell betérni. (A mi bevásárlólistánkon szerepel a drogéria és az állatkereskedés is.)
Ha csak egy helyre jársz, akkor a bevásárlólistádat próbáld meg úgy összeírni, hogy a termékek olyan sorrendben legyenek, mint ahogy a polcok/szekciók vannak a boltban. Például ha a bejárat mellett vannak a zöldségek, akkor a sor elejére írd fel az uborkát, ha a végén vannak az italok, akkor az ásványvíz legyen az utolsó. Így nem fogsz fel-alá rohangálni a boltban, mint egy mérgezett egér.
4. Élvezd a menüdet!
Ha mindent megvettél, a következő héten könnyű dolgod lesz, csak meg kell főznöd a korábban kitalált dolgokat. Nem kell viszont szigorúan ragaszkodnod a menühöz!
Az egészben az a lényeg, hogy legyen meg előre egy sor étel ötlete és a hozzávalóik, így nem kell kapkodnod, ha eljön a vacsi ideje, de ettől függetlenül nyugodtan lehet úgy sakkozni, ahogy jól esik, mert mindig lehet, hogy közbejön valami program, és aznap csak a kevésbé időigényes ételre lesz idő, vagy egyszerűen nincs kedved megenni aznap azt, amit előre kitaláltál akkorra.
Csak arra figyelj, hogy az előre megvett dolgok ne járjanak le, és ne halaszd a végtelenségig az elkészítést. Hogy ne kelljen kidobni semmit (akkor nem lenne értelme a spórolásnak, amit a menütervezéssel elértél…), ne told el több nappal a különböző fogásokat, maximum cserélj ki két egymást követő napot vagy például hozz előre egy olyan ételt, ami frissen elkészíthető, és a fagyasztott alapú étel (főzelék, stb.) akkor kibír még két napot.
5. Tartsd fenn az állapotot!
Ebben a tudatos menütervezésben az a jó, hogy a továbbiakban elég hetente néhány percet rászánni a procedúrára (mondjuk vasárnap délutánonként). Tudatos menütervezéssel figyelemmel kísérheted és ellenőrizheted a család (vagy saját magad) tápanyagbevitelét. Ha előre átlátsz egy hetet, nem lesz háromszor pizza a vacsora figyelmetlenségből. Az előző heti menüket őrizd meg (virtuálisan úgyse foglal sok helyet), később ötletadónak jó lesz, például egy év múlva megnézni, hogy ezen a nyáron mit főztél, mihez volt kedvetek.
Az 1. pontban létrehozott listádat pedig mindig bővítheted azokkal az ételekkel, amiket kipróbálás után „felvettél a menüre”. A heti menüt ki is nyomtathatod, és egy mágnessel kitűzheted a hűtőre, így mindenki tudja, miféle finomságra számíthat aznap (vagy a közeljövőben).
Jó étvágyat! :)
Mit eszünk ma? További ötletek menütervezéshez
Ha tetszett ez a menütervező módszer, akkor ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:
- Receptötletek – húsmentes, zöldségfókuszú, egyszerűen elkészíthető ételek
- Tematikus recept-index – az összes urban:eve recept kategóriák szerint rendezve
- Csomagolt ebédek – inspiráció csomagolt ételekhez, amikor az esztétikum van annyira fontos, mint az íz
- Útielemózsia szemétmentesen – 7+1 tipp a hulladékmentes utazáshoz
- Letölthető nyomtatható menütervező jegyzetlap
kis.niky mondta
Próbálkoztam táblázatokkal, felírásokkal, de valahogy nem sikerült tartani magamamat hozzá. A probléma a következő volt: utálok összevissza rohangálni az áruházban, és a lelkesedésem mindig nagy, hogy új kaját próbáljak ki, aminek előfordul, hogy bosszankodás a vége, mert nem olyan lesz, és pazarlásnak élem meg :) Leginkább gondolkodni nem szeretek annyit a ‘mit főzzek témán’.
A bonyolultabb kajákat meghagyom hétvégére, mikor van időm kísérletezni. Hétköznap: praktikus, egyszerű, finom.
Ezt a táblázatot találtam itt. https://www.youtube.com/watch?v=8fN1px6cRYwNekem
Vettem szezonális újságokat (Nők lapja konyha) így nem kell gondolkodnom ép mi a szezonális, ötletelőbb hangulatba jövök tőle. Típus szerint szétválogatom mi honnan kell, és eleve úgy írom fel. Mikor vásárolni megyünk, mindenki választ magának pár szekciót, és hamarabb is kész vagyunk a vásárlással.
De. A következő bukkanom az volt, hogy nem találtam el az arányokat, és ugyan elég volt hetente egyszer menni vásárolni, a stressz lekerült a vállamról, az idővel még mindig gondjaim voltak.
Így reformáltam a táblázatot, az egyik itt olvasott cikk alapján. Két hétre tervezek előre, 2-szer van főzelék, 1-2-szer tészta, a többi rakott, húsos kaja valamilyen körettel. Ez az alap, vagy inkább mankó. Felírtam miket szeretünk enni, miket egyszerű megcsinálni, és mi az az étel, aminek az egyik részét, eltudom csípni, amivel kiegészíthetek egy másik kaját. Tehát az ételnek az egyik alkotó részét, akár duplán csinálom és vagy fagyasztom, vagy befőtt, vagy másképp tartósítom
– főzelék feltétek
– előre felkockázott csirkemell, vagy bármilyen felszeletelt hús ( a párom szinte mindent hússal enne, én néha szívesebben enném nélküle az adott ételt, de így mindenki boldog)
tészta félék: leginkább nokedli, gnocchi, mást általában nem rakok el, ami tészta féle.
– különböző szószok, mártások
– lekvárok, kompótok, savanyúság, chutney, ajvár, és nem szeretek fokhagymát pucolni, így ha ép nem egész kell, akkor kiveszem az olajban tartosított, enyhén sózott előre aprított foghagymát, és kiskanállal amennyi kell. Nem tudom minek hívják ezt, anyukámtól láttam. Minél sötétebb a színe, annál jobb.
Ezeket szoktam variálni, bővítgetni. A többi dolgot ami nekem alap nem sorolom fel (azokat nem kell fagyasztani). Általában 2 nap ugyanazt esszük, egy napot nagy főzésre (előkészítésre szánok, vagy amit lehet előző nap megcsinálom, mert tudom, hogy másnap egyáltalán nem lesz kedvem hozzá, későn érek haza)
A táblázatban a menüsor alatt, minden naphoz van egy rublika, oda beírom, mit kell még pluszba esetleg megcsinálnom, amivel megkönnyítem a saját életem, mert nem lesz időm rá másnap. Illetve alá húzom a menüben azt, amiből dupla adagot készítek és megy egy része a fagyóba. És áthúzott nullát írok, amikor nem kell semmit csinálnom aznap, mert másnap csak előkapok valami készet a fagyasztóból…:D
Plusz felszoktam írni hetente azt a 3-4 kaját, amivel szívesen megpróbálkoznék a hétvégén, mert kinéztem egy blogról, vagy valamiért megtetszik, kiválasztom valamelyiket, és megcsinálom. Ezeknek kizárólag kipihenten, és jól lakottan állok neki, nyugodt idegrendszerrel, ilyenkor a főzés inkább pihentető, és esetleg vacsora lesz belőle, elrakom, vagy másnap megesszük, és akkor mehet hétköznapra, ha már rutinos vagyok benne. A sütésnek is csak így merek neki állni, főleg ha újat próbálok ki.
Nekem a főzés logisztikája így megoldódott, nincs több kapkodás, és nem akarok mindent egyszerre csinálni. Nekem a lényeg, hogy fel legyen írva, mert elfelejtem, illetve így látom mennyire változatosan eszünk.
Balni mondta
Sziasztok!
Én már régóta menüzöm, a párommal pedig 2 éve csináljuk együtt. Szombat reggeli után találjuk ki a következő heti menüt, utána indulunk is vásárolni. Az fontos, hogy ne üres hassal, mert akkor bekerülnek egyéb dolgok is a kosárba ^_^ Még az elején egy A4 lapra írtunk fel ételeket, ezt már csak ritkán használjuk puskának, ha nincs ötletünk.
Hetente 3x szoktam főzni, szinte mindig 2 napra. Bár kicsi a fagyasztónk, de 1-1 adagot elrakunk azokból, amik jól elállnak (pl. székelykáposzta, fasírt), vagy amiket hosszú idő elkészíteni (pl. falafel, zöldségleves leve rizottóhoz), stb. Fűszernövényeket is szuperül lehet fagyasztani, sokkal jobban megőrzik az ízüket így, mint szárítva.
A konyhában van egy kis táblánk, amire rendes krétával lehet írni. Párom először nagyon tiltakozott ellene, mert kis muffinok vannak rajta, de feltettük próbaképp, és végül ő is rákapott :D Erre szoktuk felírni a menüt, és ha valami elfogy. Mivel könnyen tisztítható, ezért az sem baj, ha macatos a kezem.
Balni mondta
Ja, és még annyi, hogy tényleg sokat lehet vele spórolni. Mi szezonálisan is előre gondolkozunk, pl. a spagettihez a fűszeres paradicsomszósz fagyasztva eláll jó néhány hónapig. Télen akár 3x többe is kerül, pedig mennyivel finomabb az augusztusban szüretelt, érett, lédús magyar paradicsomból, mint valami napot-soha-nem-látott vacakból, amit zölden szednek le, és a hűtőházban érik… :)
Ha vannak már jól bevált ételek, amik időről időre úgyis felkerülnek az étlapra, akkor érdemes leárazáson megvenni hozzájuk a tartós üveges/konzerv/zacskós alapanyagokat, akár több főzésre is. Banálisan hangzik, de még a tejtermékeknél is érdemes figyelni a leárazást, mert a rendes szavatossági idejűnél is van áresés. Velünk többször előfordult, hogy csak a tejen és tejfölön spóroltunk 1000-1500 Ft-ot, mert épp leárazták, ezért előre megvettük 2 hétre. 2 ilyen alkalomból meg megvan egy páros mozijegy ára. Szóval a kellemest a hasznossal ^_^
Blanett mondta
Sziasztok!
Új vagyok itt, nemrég kezdtem a Flylady-t. Nekem mindenféle listában (napi rutin, bevásárlás,stb) a Keep nevű alkalmazás jött be. Lehet benne pipálni (és visszapipálni). Én a cetliket, füzeteket rendszeresen elhagyom, a telefont, tabletet kevésbé. :-)
Ridita mondta
Köszi a tippet! Letöltöttem a Keepet és nagyszerűen tudom használni a Flylady programban. Bele se kezdtem a kontrollfüzetbe, mert ez tökéletesen helyettesíti, ráadásul az adott időben emlékeztet is. Bele is írtam a napi és heti rutinokat, valamint a zónákhoz kötött feladatokat. Tökéletes a bevásárlólistához is.
A menütervezés az egyik kedvenc feladatommá vált. Sokkal jobban kontrollálni tudom a bevitt kalóriákat és jobban odafigyelek arra, hogy felhasználjam azt, ami a hűtőben és a kamrában van. Máris változatosabb és egészségesebb lett az étkezésem. Ráadásul kitűztem célul, hogy hetente legalább egy új receptet is kipróbálok a jövőben.
arachne mondta
köszönöm, Blanett, nem tudtam, mi hiányzott eddig :), ez a keep zseniális. minden telefonos jegyzetemet átmentettem bele.
Anahita mondta
Sziasztok! :)
Kedves Via, nagyon élvezem a blogot! Tegnap kallódtam ide „véletlenül” és máris tele vagyok meglepetésekkel. Az egyik, hogy olyan dolgokra adsz választ, amikre nemrég tettem fel magamban a kérdést, a másik, hogy teli vagy olyan ötletekkel, amiket már mi is kitaláltunk, megpróbáltunk! Csakhogy sajnos nem vagyok elég következetes, ezért gyakran elfelejtem alkalmazni. Most úgy érzem új erőre kaptam! KÖSZÖNÖM! Csak volna időm végigolvasni az összes bejegyzést egy szuszra… :D
Témánál maradva az én egyetlen félszem, hogy elég spontán vagyok, így nem tudom, hogy fogom tudni magam tartani az „előírásokhoz”. Illetve egy kérdés: ha kétlaki az ember – családdal (1 éves gyerekkel), akkor hogy tudom alkalmazni a tervezéseket, ha azt sem tudom, mikor, meddig vagyunk itt és ott?! Kb. 4-6 napig vagyunk az egyik, és ugyanannyi ideig a másik helyen. Ez mind a takarításnál, mind a főzésnél nagyon megnehezíti, az amúgy sem egyszerű hétköznapokat… Ha valaki tud erre is jó ötletet, szívesen venném!
Via mondta
Szia!
Oszd be a cikkeket nyugodtan, megvárnak, nem tűnnek el :)
A kérdésedre válaszul: Nagyon rugalmas napi rutint dolgoznék ki mindkét helyre, és ahol épp vagytok, az lép életbe, és amikor legközelebb ott vagytok, akkor folytatódik. Találjatok ki egy menetrendet, aztán induljatok el azzal, menet közben pedig lehet módosítani a gyakorlati tapasztalatok alapján.
Anahita mondta
Köszi! Pont erre jutottam én is. Úgy látszik egy rugóra jár az agyunk! :D Olyan jó, hogy Rád találtam! Képzeld, még csak 3-4 napja, de már úgy jöttünk el otthonról, hogy csillog „minden” (aminek kell) és egy csomó kritikus területet felszámoltam (a nélkül, hogy elolvastam volna a hozzá tartozó bejegyzést, csak úgy magamtól!). FANTASZTIKUS! Tényleg „terjed a rend és a tisztaság”! :) Úgye ezt majd fenn is tudom tartani?! :)
Via mondta
Csak rajtad múlik. :)
csillagvirag mondta
Hát jól belebonyolódtam ebbe a tudatos menütervezésbe. Mert hát eddig is megvolt valamilyen szinten a fejemben, de most valahogy nagyon nehéznek tűnik formailag kivitelezni a táblázatot, mert sok mindentől is függ nálam:
1. bevásárolni a városban szoktam, többnyire vasárnap, de ha el vagyok utazva és későn érek vissza, akkor muszály másik nap megejteni
2. kicsi a hűtőm, s a fagyasztóm még kisebb, s nem pakolhatomat minden ilyen cuccomat az ismerősökhöz, mert akkor utánuk is kell alkalmazkodnom
3. egy főre főzők
4. nem főzők föltétlenül minden nap, csak ha az előző nap nagyon éhes voltam és mindent megettem, ebből következik, hogy nem tudom, hogy írjam be a dolgokat, maradéknak vagy felírom még egyszer ugyan azt az ételt?
5. azt külön kéne jelezzem, hogy ha hamarabb kell(ene) elkészítenem, mint amelyik napra terveztem, mert pl egy ételt keddre akarom, de keddre már nincs más kajám, és ha akkor, amikor hazaérek nem akarok éhenhalni, amíg elkészül, el kéne készítsem hétfőn..
6. a hétvégén gyakran vagyok elmenve, vagy ha nem vendég, ezt is figyelembe kell vegyem
7. nagyon tetszenek az itteni menus dolgok, de nekem a fenntartott hely nagyon kevésnek tünt..
Ami viszont haladás, hogy tönnyire sikerült beírnom egy excel-be, azokat az ételeket, amiket szoktam készíteni vagy szeretnék. Egyelőre színkődoltam szürkével azokat, amiket mondjuk 2 hete elkészítettem, narancssárgával, amiket erre a hétre szánok, s kékkel fogom jelölni, ha valamit beterveztem, de mégse készült el. Az oszlopokat és sorokat kódoltam (Betű+sorszám), hogy esetleg ezt is jelezzem a menutervben. Amikor majd az új menü készül, ami elkészült, nyílván átszínezem. Az elkészített ételekhez, megjegyzésben oda írtam a dátumot, amikor esedékes volt. Ami az adagokban segíteni szokott, főleg, ha olyasmit készítek, amit nem ismerek, vagy ritkábban főzőm, a Lovefoodhatewaste adag-számolója: https://wales.lovefoodhatewaste.com/portions/everyday
Szerencse, hogy a mostani ideiglenes menütervet csak én kell értsem, de még nekem is nehezemre esik. Tippeket szívesen fogadok. Szép napot, jó tervezést.
U.I. menüs kisregény :p
Via mondta
1. nem baj, ha nem mindig ugyanakkor vásárolsz be
2. inkább legyen akkor cucc a spájzban, vagy a spájznak csúfolt polcon (mint ahogy nálam is, van 3 polcom, ő a spájz :D) https://www.urban-eve.hu/2008/06/07/szinre-lep-a-kamrapolc/
3. abból könnyebb duplázni :)
4. igen, írd fel nyugodtan a maradékot, és másnap valami más levest főzöl elé, vagy másik köret, variálod a salátát, stb.
5. ezt találd ki magadnak, hogy számodra mi a logikus – én úgy szoktam, hogy a naptár mellett van a menü, mindennapra az van megírva, amit aznap eszünk, de mivel a többi program is ott van, látom rögtön, hogy előre kell-e főzni, vagy elég aznap.
6. így van, mindig az aktuális hétre tervezel, az aktuális programokhoz idomulva
7. nyugodtan csináld úgy, ahogy szeretnéd :) én pl. már csak a főételt (ebéd) írom fel, a többi rutinból megy, és elég szóban megbeszélni
csillagvirag mondta
Köszi szépen a gyors reakciót. Tény, hogy valahogy kiokoskodom, hogy hogy legyen a legjobb. Nem akarok ezután se föltátlenül minden nap főzni, mert sokszosr nincs időm rá, vagy mással is kéne haladni, ezért ha két félét főzők, akkor mind a két féle ételt két napig eszem, de van, hogy csak leves van vagy csak főétel. Függ a szezontól, munkától…a hétvégéket pedig van, amikor csak csütörtökön tudom meg, hogy hogyan lesz, mert nem csak tőlem függ a dolog…ebben az esetben talán azt csinálhatnám, hogy felírok néhány ötletet, ha megvalósul ok, ha nem, maradhat más hétvégére vagy a következő hétre…tény, hogy be kell gyakoroljam még jobban ezt a dolgot…de örülök annak, hogy azért már eddig is valamilyen szinten tudatosan csináltam a dolgot, még ha nem is profi szinten….Még jó, hogy szeretek főzni (legtöbbször), s ez legalább nem veszi el a kedvem a tervezéstől!
Andru mondta
Az esetleg nem megoldás számodra, hogy olyan ételt főzöl előre, ami nem nagyon romlandó?
Amikor előre főzök egy hétre, mert zsúfolt lesz, akkor általában valami pörkölt vagy hasonló (ami nem tejes-tejfölös), meg valami sült husi van benne. Ezek akár napokig is elállnak fagyasztás nélkül. Köretet szinte sosem főzök előre, mert azért fél óra van rá. Először ilyenkor a főzelékféléket esszük meg, vagy a tejfölös levest. Utána meg szépen sorban, ahogy jön.
andiebaby mondta
Nekem a menütervezés egyetlenegy héten sikerült eddig. Vasárnap tervezés (receptfüzetből!), bevásárlás (meglepődés, hogy ha csak alapanyagot veszel, mennyivel több a cipelni való, és mennyivel kevesebb a végösszeg), és aztán három napig főztem, nagyon élveztem, mindenből túl sok lett, így a héten már csak azt ettük. Aztán persze megint borult a rendszer. :) De most megint nekidurálom magam. :) Jó lenne egy nagyobb fagyasztó, akkor direkt mindenből nagy adagot főznék, de ahhoz kell új hűtő. :)
Andru mondta
Én egyszerűen ráírtam egy cetlire szép színesben: „Mit főzzünk a héten, édes?” és kimágneseztem a hűtőre szemmagasságban.
Most várom a reakciót :)
Via mondta
Adj neki opciókat, ha ez így túl tág kérdés! :)
Andru mondta
Két hónap telt el a cetlim óta. Eredményként egy választ találtam (kb két hét múlva): „Te vagy a kreatív, kincsem :)” Azóta is várom a fejleményt, de nincs. Így én találom ki, én írom a bevásárlólistát is, még jó, hogy havonta csak egyszer. Általában egyszer nagybevásárolunk, akkor megvesszük a „szokásos” dolgokat. Nem cetlizek előre, hanem papír-tollal a kezemben végignézem, hogy a hűtőben, spájzban, szekrényben mi hiányzik/kevés van, és megyünk. Segítségemre van egy fagyasztós lista, amin vezetjük, hogy mi kerül be és ki onnan.
Noémi mondta
Én eddig havonta terveztem, aztán 2 hetente … De a heti valóban logikusabbnak tűnik.
vien mondta
Én írtam egy listát a kedvelt ételekről, csoportosítva őket fajtánként:leves, főzelék, hús, egytálétel, tészták, sütik és ezeket veszem sorra, mert rájöttem, hogy különben ugyanazokat készíteném mindig. Nagyon hálás vagyok az itt olvasott jó ötletekért is.
Via! Az életünket könnyebbé teszed a sok kis apró ötlettel, és én, mióta olvasom a blogodat elégedettebben, ezért boldogabban is élek! Köszönöm Neked, és kívánom mindannyiunknak, hogy ez nagyon sokáig így legyen! :)
jucika mondta
Ha lennél szíves segíteni, hogyan tudom csoportositani a felirt ételeket a Word-ben? leves-főzelék stb. Régen tanultam szerkesztést, de mivel nem használtam, nem tudom hogyan kell.
Via mondta
Mire gondolsz csoportosítás alatt? Egyszerűen egymás alá listázod az azonos fajtákat. Felírod az összes levest, aztán felírod az összes főzeléket, és így tovább.
zsoka1 mondta
Fantasztikus ez a blog………….
Via holnap kinyomtatom az étlapot,ahonnan rendeltek,kiteszem az asztalra és megmondom a családnak,válogassatok mit fözek belőle.
Nagyon jó ötletadónak is tényleg,de ezt már te mondtad.
Nagyon köszönöm.
Via mondta
Nagyon szívesen, örülök, hogy tudod hasznosítani. :)
astraaida mondta
Szerintem ha már van az embernek gyereke, akkor jobb otthon készíteni valami gyorsat és nem rászoktatni a rendelt, vagy mégrosszabb gyors ételekre. Nálunk is előfordulnak, nem tagadom. Reggel héttől minimum 5 – fél hatig munkában és úton vagyok. Kevés értékes időm marad, de igyekszem legalább háromszor hétközben főzni valami gyorsat. Pl káposztás tészta, palacsinta, frankfurti, gulyás, paprikás krumpli, stb. Nálunk bevállt, hogy szoktam otthon tartani lecsót, kb 3 decis üvegben vásárolom egy áruházláncban – egyszerű, olcsó, normális ízű és ami fontos: tökéletes pörkölt vagy gulyásalap. a lecsót ami ugye alapban csak paprika, paradicsom, hagyma, szétturmixolom fél perc alatt és ez rögtön gyorsítja a főzést, mehet a többi alapanyag közé. Tejes burgonyaleves, vagy tejes lencseleves, főzelékek – ezek mind gyors és finom ételek. Ami még fontos, hogy az így megspórolt pénzen lehet aztán valami jó programot szervezni a gyerekkel.
Anna mondta
És még azt akartam mondani, hogy nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a blogra. Még sosem volt, hogy egy blogra elkezdjek visszajárni, böngészni, olvasgatni, mert annyi érdekes (nekem való) dolog van rajta. Köszönöm, Via, nagy élmény nekem a blogod!
Via mondta
Nagyon jól esik, hogy ezt mondod, köszönöm!
Anna mondta
Nálunk a gyerek allergiás tejfehérjére, ezért vagyok nagyon óvatos a készkajákkal.
Eddig a legnagyobb gondom az volt, hogy munka után a fáradt és nyűgös másfélévessel nem tudok boltba is menni, pláne nem hazacipelni mindent és mindenkit. Ezért folyamatos állapot volt, hogy alig van otthon valami.
Most találtam egy abc-t, ami online rendelést házhoz szállít, múltkor onnan hozattam a bevásárlást, és nagyon megtetszett a dolog.
regimodilany mondta
Gondolkodtam már rajta, hogy át kellene állni az ételrendelésre hétközben, mert hétköznap esténként tényleg nincs időm főzőcskézni, viszont, ha munkahelyről kiszaladunk ebédért (kifőzde, gyorséttermek…), az drágább és sokszor színvonalban is alulmúlja a házhozszállítós ételeket. Ami miatt hezitálok: a férjem ételallergiája: borsó, bab, lencse… nehéz biztosra menni az ételválasztásnál, mert nem elég, hogy a tányérján nincs pl. borsó, az is számít, hogy főtt-e azokkal a hozzávalókkal együtt, vagy ugyanabban a kondérban…
A kis kifőzdékben ezt meg tudják mondani, illetve a hamburgeresnél nem kérdés, hogy látott-e ilyen zöldségeket az étel :D
Via mondta
Szerintem ha felhívod őket és megkérdezed, hogy mi mivel fő együtt, akkor meg tudják mondani a nagyobb helyen is, hogy adott ételben szerepel-e borsó vagy főzték-e vele együtt. Teljesen szűznek kell lennie a kondérnak, vagy elég, ha elmosogatják egy borsós cucc után? Mert utóbbira több esély van.
regimodilany mondta
Nem kell szűznek lennie :) Igazából nem tudjuk, hogy az utóbbi időben mennyire érzékeny ezekre a dolgokra, de természetesen nem is kísérletezgetünk vele, hogy lesz-e baja, ha megkóstolja a leves levét, amiben borsó is főtt. Gyerekként nagyon heves reakciója volt ezekre az ételekre, azóta nem nagyon kóstolgatta :)
Lehet, hogy megpróbálunk utánajárni, hogy egy-egy étel pontosan mit tartalmaz, és hogyan készül, sokat segítene:)
Köszi a tippet!
Via mondta
Mi a http://www.bonappetit.hu -tól rendelünk már hónapok óta, nagyon nagy adagokat adnak (általában felezünk minden dobozt), és árban nagyon jók. Ja, és persze a lényeg: finomak. :) Rendes a diszpécser is, szerintem őket tuti fel lehet hívni ilyen kérdéssel.
regimodilany mondta
Sziasztok! Én most kezdek bele a menütervezésbe, vicces, hogy mióta gondolkodom ezen, már (munkaidőben) egy excel táblázatot is összeállítottam a havi tervezéshez – aztán kiderül, hogy Via erről is írt. :)
Mi épp arra próbálunk rájönni, hogy hova folyik el a pénz, úgyhogy a menütáblázatba azt is beírom részletesen, ha rendelünk ételt, vagy házon kívül eszünk, nasizunk.
Színkódolok: a nasi/rendelt kaja/gyorsétterem piros betűs, a szülőktől kapott étel a sárga (semleges, mert pénzbe nem került), az általunk készített pedig lila (ez az „ügyes vagyok” szín, spóroltam is és alkottam is:), a húsmentes étel pedig a zöld betűs.
Ezek számomra azért fontosak, mert a lila és a zöld szín arányát szeretném növelni a többihez képest. A sárgát nem fogom tudni megszüntetni, mert abból családi botrány lenne :), de a pirosat minimálisra kellene csökkenteni. Ide tartozik az is, hogy a házilag elkészített nasi (sütemények) lila marad, mert bár kevésbé egészséges és diétás, de legalább olcsóbb és tudom, mi került bele. :)
Via mondta
Jó ez a színkódolás! Mi ugyanezért vezetjük a kajaköltéseket tétel szerint (bolt, étterem, rendelt kaja) a bevétel-kiadás listánkon. Nekünk az jött ki, hogy pénzben nem több a rendelt kaja, de időben jobban megéri, mert bevásárolni, főzni, mosogatni sem kell, és hétközben ez sokat számít nekünk.
zaziebaba mondta
Ez az ötletfelírás jó ötlet, és akkor a többiek is írhatnak be, ha nekik jut eszébe valami :)
Igazából a pipálás nem is a koszos kéz miatt jó, hanem mert én nagyon élvezem a pipálgatást és a pipák letörlését :)
muzsi19 mondta
nem baj, hogy régi, én figyelek :)
nekem úgy van, hogy csinálok minden hónapban egy havi táblázatot, egy a4-es lapra, fekvő formátumban, ezt kiragasztottam a konyhaszekrényre. akinek van nem beépített hűtője, oda is mehet, nekem volt, a ragasztás jobban bevált, ha le lehet csak úgy szedni, hát az ember lánya leszedi és elkavarja :D naszóval, ha valami eszembe jut, hogy de rég főztük, vagy olvasom egy szakácskönyvben, akkor rögtön beírom (ha nem fejből fogom készíteni, akkor azt is, hogy honnan a recept). van továbbá egy templatem a bevásárlásra, tematikus címek vannak (tej, hús, zöldségféle…), ezt is kiragasztom, minden bevásárlás után. ha valami elfogy, akkor rögtön felírom, igen, akkor is, ha maszatos vagyok, van egy toll a konyhapulton. bevásárlás előtt pedig átnézem a menütervet, addig a napig, amíg tervezek vásárolni – mostanában kedd-szombaton járok bevásárolni, mert nincs fagyasztóm, aztán visszaállok a heti egyre. a hozzávalókat ilyenkor mégg hozzáírom a listához. ja, a listán fixen rajt vannak azok a dolgok, amiket mindig veszek (tej, kenyér, felvágott, joghurt, sajt).
Via mondta
A celluxos pipálás nagyon jó ötlet! :)
zaziebaba mondta
Én úgy csinálom, hogy átgondoltam, miket szeretünk enni, és ehhez mik azok az alapanyagok, amik jó, ha vannak itthon. Erről írtam egy listát (aszerint csoportosítva, hogy mit hol tartunk, tehát hűtő, mélyhűtő, kamra, egyéb, de ez ízlés kérdése), és a listán lévő dolgokat három csoportra osztottam: a. csoport amik tényleg mindig legyenek itthon, ha nincsenek, akkor meg azonnal be kell szerezni (ilyen nálunk a tej, kenyér, tojás, csirkemell, darált hús, zöldborsó, spagetti pl. – igyekeztem úgy csinálni, hogy ezekből már össze lehessen állítani 4-5 féle ételt), b. csoport, amit azért a következő nagybevárláskor érdemes pótolni (ilyen a kukorica, csirkemáj, joghurt, tejföl, másféle tészta…), és c. csoport, amik finomak és ha épp eszünkbe jut és van rá keret, akkor vesszük meg (pl. olivabogyó, olajos magvak, étcsoki, tenger gyümölcsei). Ebből csináltam egy szép táblázatot úgy, hogy legyen minden oszlop után egy oszlopnyi „jelölőnégyzet”, kinyomtattam, és a jelölőnégyzeteket leragasztottam egy csík celluxszal. Van egy táblaíró filcem, ezzel mindig kipipálom, ha veszünk valamit, ha meg elfogy valami, azt egyszerűen nedves zsepivel letörlöm és így sokkal egyszerűbb bevásárlólistát írni, mint gondolkodni mindig (mert felírni nem mindig tudtam rögtön, mert általában főzés közben fogytak el a dolgok, és akkor szottyos a kezem, az agyam meg rövid, hogy ebéd után is emlékezzek). Szóval ez is egy módszer.
(Hú, de régi bejegyzés :) )
vadcic mondta
Ötletadónak rá lehet pillantani az ebédfutáros cégek honlapjára,hogy miféle kaják is vannak.
Sokszor mikor gondolkodom mi legyen,leblokkol az agyam és mindenféle étel kiesik belőle.
Ami itt meg megtetszik,meg is tudom csinálni-fel lehet írni ama bizonyos word-be.
Az biztos hogy ez az egyik legkritikusabb terület a háztartásban.
Via mondta
Örülök, hogy más is szán erre időt! :) Nekem nagyon bevált.
t3v, a tudatos vásárló mondta
ehehe :)
https://okostojas.blog.hu/2007/05/09/van_bennem_rendszer
Via mondta
Ha van PayPal accountod, lehet. De le van ott írva minden. :)
ManotClaw mondta
És így lehet pl erre az oldalra is küldeni pénzt? Mert én is szeretnék csinálni valami hasonlót a Veritára, de reklámban meg nincsenek jó ajánlatok :(
Via mondta
Még nem használtam vásárlásra, úgyhogy addig nem tudok. :) Majd lesz valamikor ősszel egy ebay-es akcióm, utána jelentek. :)
ManotClaw mondta
Ez az összeállítás, meg rendszerezés tök jó, csak nekem nem lenne időm rá. Összedobok valamit, és kész XD
Amúgy írhatnál a PayPal-ról :P