Három hete jártunk a Kiskakukkban (szuper hely egyébként, békebeli, de minőségi és nem lepukkant), ahol ezt a finomságot ettük. Nagy érdeme ennek a fogásnak, hogy megszerettette velem a padlizsánt. :) Az éttermi változatban sima paradicsom volt a padlizsánkarikákon, és jázminrizzsel tálalták – úgy is isteni volt. Itthon kis módosítással, emlékezetből reprodukáltam, és jelentem, nagyon is jól sikerült.
Hozzávalók 2 személyre
- 8 szelet kb. 1 centi vastag padlizsán (egy kisebb padlizsán kb. 3/4-e)
- só, olaj
- 1 nagy mozzarella 8 szeletre vágva
- 8 darabka aszalt paradicsom
A sajtszószhoz
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 3 dl tej
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 5 dkg sajt (nálam reszelt trappista)
A paradicsomszószhoz
- 3 dl jóminőségű passata
- só, bors
- zöldfűszerek ízlés szerint: bazsalikom, oregánó, stb.
A rizshez
- 2 dl basmati rizs
- 1 evőkanál olaj
- csipet só
- 4 dl víz
A padlizsánt megmosom, felszeletelem, és besózom. Hagyom állni, hogy levet eresszen. A sütőt előmelegítem 200°C-ra. Letörölgetem, serpenyőben hevített olajon kicsit elősütöm, amíg barna lesz mindkét felük. Egy tepsiben rétegzem a padlizsánokat: mindegyik tetejére teszek egy szelet paradicsomot, rá egy szelet mozzarellát. Sózom, borsozom. A sütőben addig sütöm, amíg szépen rápirul a sajt.
Közben elkészítem a rizst és a szószokat. A rizst leöblítem, kevés olajon megpirítom, sózom, felöntöm a vízzel. Ha a víz felforrt, fedővel lefedem, és elzárom alatta a gázt, így szépen 10 perc alatt el is készül.
A sajtszószhoz először a tejet felforrósítom (simán mikróban, bögrében). A vajat felolvasztom, belekeverem a lisztet, aztán szép lassan felöntöm a forró tejjel, és keverem, hogy ne csomósodjon. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem, ha felforrt, beleszórom a reszelt sajtot. A paradicsomszószhoz felmelegítem a passátát, ízesítem fűszerekkel, kis cukorral lehet édesíteni, ha a kóstolás után még kicsit savanykás. Lehet fokhagymásan is, akkor egy kis olívaolajon megpirítom az átpasszírozott fokhagymát, és csak aztán öntöm rá a paradicsomot, és utána fűszerezem.
Tálalás: tányérra teszek egy-egy nagy kupac rizst, bőven meglocsolom a kétféle szósszal, és ráhelyezem a padlizsántornyokat.
voks25 mondta
Nagyon jól néz ki! Mit gondolsz Via, cukkinivel is működhet?
Via mondta
Persze, improvizálj nyugodtan! :)
Lidi mondta
Családilag imádjuk a padlizsánt, azt hiszem bevezetjük ezt a receptet is. :)
Brigi mondta
Ki fogom próbálni. Rizsfőzőre azóta vágyom, mióta először ettem abból kijövő rizst a vietnámi barátnőméknél, de hátha képes leszek anélkül is elérni a hatást. : )
Via mondta
Rizsfőző? Nem kell az. A “rendes” rizs is elkészül annyi idő alatt, mint a gyors. A basmati meg borzasztóan finom is. :) Az alapszabály általában, hogy 1 pohár rizshez 2 pohár víz kell (de nézd meg a dobozát, fajtától függően változhat!).
Brigi mondta
Ó, én nagyon szeretem a padlizsánt. :) És végre meg kéne tanulnom rendes rizst csinálni, mert a gyorsrizstől hányingerem van, rizsfőzőm meg nincs.