Egyik kedvenc csemegém a sült gesztenye, és idén sikerült egy olyan módszert kiötleni, amivel nem is nagy macera az elkészítése. Nincs több beáztatás, sniccerrel művészkedés és nehéz pucolás. A következőt kell csinálni:
- A sütőt bekapcsolod 200°C-ra, mert kb. egy kiló gesztenyével pont végzel, mire bemelegszik.
- A gesztenyét megmosás helyett egy nagy tálba öntöd és annyi vizet töltesz rá, hogy ellepje.
- Nem kell várni semennyit, rögtön kiveszed belőle az első szemet, és a lapos oldalán egy recés késsel ejtesz rajta egy mély bevágást – majdnem ketté vágod, de a végén a héj még egybe tartja. Igazából az se baj, ha ketté vágod. (Azért így sikerült egyébként elsőre, mert nem tudtam csak megkarcolni a tetejét, és némelyiket félbevágtam – azok lettek a legjobbak, úgyhogy legközelebb már eleve így csináltam az összeset.)
- A felvágás során azt is látod, hogy melyik penészes, sérült, vagy kukacos – ezeket hajítsd ki és ha koszos lett a kés, töröld le, nehogy a rossz ízt átvigye az ép szemekre.
- Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe helyezd el a felvágott gesztenyéket vágott felükkel felfelé.
- Ha elkészült mindegyik, és bemelegedett a sütő, mehetnek is be, 20 perc múlva pedig már készen is van (érezni fogod az illatát).
- A sült gesztenyéket töltsd ki egy tálba, amibe előzöleg beleterítettél egy tiszta konyharuhát, és ezzel bugyoláld be őket, mert forrón a legkönnyebb pucolni.
A kevés víz, amit beszívott, pont elég neki, nem fog kiszáradni, nem marad nedves, nem kell alá vízfürdőt készíteni a sütőbe. Ennél egyszerűbb nem is létezik. Ráadásul az így félbe vágott gesztenyék szinte kitolják magukat a héjból (a fenti képen látszik is), és a többségüket nem is kell pucolni, amit pedig kell, azt is egyszerű. Nincs több szőrös héj-evés és morzsakapargálás Ezeket közvetlenül a sütés után fotóztam, nem kellett őket pucolni. Több különböző adaggal hetek különbségével ugyanilyen jól sikerült ez a módszer, remélem, Nektek is be fog válni. Jó étvágyat! :)
vanbal mondta
hüüü, ez gyors volt, köszi :)
vanbal mondta
Köszi, ez tényleg egyszerü és nagyszerü.
A sütö elömelegítése a receptjeidnél légkeverésre, alsó-felsö sütésre, vagy milyen módra értendök? :)
Via mondta
Sima villanysütőm van, nem légkeveréses. Alsó-felsőt szoktam bekapcsolni.
Detti mondta
Hmm finom gesztenye :) Mi is így szoktuk, csak az áztatást eddig nem próbáltam. Ha megvágtam a darabot, tegyem vissza a vízbe?
Sült gesztenye, mézzel lecsurgatva nyámiii :) Már alig várom, hogy szezon legyen :)
Via mondta
Én nem szoktam, akkor már megy a tepsibe, ha félbevágtam. Persze így van, aki alig ázott a vízben, de nem szokott számítani.
Boroka mondta
Sziasztok! Mi is minden évben több kg gesztenyét megeszünk, de még nem született tuti módszer..:) Most boldogan kipróbáljuk az általad ajánlottat! :) Köszönjük! :)
Via mondta
Remélem, Nektek is be fog jönni! :) Nem tudom, hogy fajta-függő vagy hogy a frissességen múlik… de direkt több adaggal kipróbáltam, mielőtt megírtam. Hétfőn megint veszek egy kilót, mert állandóan korog a gyomrom, ha meglátom a felső képet. :D Jó kis vacsi lesz belőle.
Green Zebra mondta
Helló! Csatlakoznék én is a csapathoz! Egy ideje már idejárok kedvcsinálónak, meg ötleteket gyűjteni és mivel ma nálam is gesztenyesütés volt, gondoltam most már hozzászólnék :-)
Nekem van egy gesztenyevágó ollóm. (Keressetek rá, pl. Vaterán is kapni.) A Lidlben vettem pár éve, szettben egy lyukacsos serpenyőszerűséggel. Fillérekbe került, valami nyári raktársepregetés után vettem akciósan. Én ezeket használom, és gázlángon sütöm. Finom sültgesztenyeillat lengedezik ilyenkor a konyhában. Na jó, meg egy kis égett szag is, de én azt is szeretem. :-) A vágó istenien működik, imádom. Nem kell a késsel szórakozni, ölemben a tállal a tv előtt bármennyi gesztenye nagyon gyorsan be van vagdalva. Aztán sütés előtt én is leöblítem vízzel. Viszonylag könnyen pucolható így is, és a gesztenyék többnyire egyben maradnak. Már ha ez szempont valakinek.
Eryka mondta
Én egy fél órára be szoktam áztatni és a csúcsos részét bevágom késsel amíg be tudom. Így is szépen kinyílik és könnyen kijön a belseje. De ezt a módszert is ki fogom próbálni.