Tegnap láttam Fűszeres Eszternél a receptet, és nagyon megtetszett – mindenem volt hozzá itthon, és egyszerűnek is tűnt. Az is volt – hosszabb leírni, mint elkészíteni. Nagy segítség egy dagasztókaros robotgép – hű társam, Sancho Panza Kitchen Aid most is a segítségemre volt. :) Az is bátran kipróbálhatja, aki még sosem készített kenyeret – nekem is ez volt az első ilyen próbálkozásom, eddig csak géppel készítettem nem túl jó vekniket (egyik sem volt olyan jó recept, hogy többször el akartam volna készíteni), illetve volt néhány hamvában holt próbálkozásom a dagasztás nélkülivel – kegyetlenül leragadt a jénaim aljára. Ez az első olyan recept, amit egészen biztosan el fogok még készíteni.
Hozzávalók 2 rúdhoz
A kovászhoz
- 18 dkg rétesliszt
- 2 dl langyos víz
- 1/4 teáskanál porélesztő
A kenyérhez
- 30 dkg simaliszt
- 1,5 dl langyos víz
- 1 csapott teáskanál porélesztő
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 nagy fej vöröshagyma pirítva
- só
Esti feladat (kovász, hagymapirítás):
A kovász hozzávalóit egy nagy műzlistálban összekevertem, letakartam, és hagytam dolgozni (8-12 óra kell neki). Hogy reggel minden hamarabb menjen, a vöröshagymát is most készítettem el: apróra vágtam, és kevés étolajon pici sóval vörösre pirítottam – alacsony lángon kellett neki 15-20 perc, de viszonylag magára tudtam hagyni, közben csináltam mást is, és csak néha jártam arra megkavargatni. A kész hagymát áttöltöttem egy másik kis tálkába és gyorsan elmosogattam a lábast, amiben pirítottam. :)
Másnap (dagasztás, kelesztés, sütés):
A kovászt beleöntöttem a robotgépem táljába, hozzáöntöttem a plusz lisztet, vizet, élesztőt, a vöröshagymát, a reszelt sajtot (az eredeti recept ementálit ír, abból nekem csak 3-4 dkg volt, a többi trappistával pótoltam), és sót. A só mennyisége nem volt megadva, két kupackát raktam bele, legközelebb több megy, mert el tudja még viselni. Dagasztókarral alaposan kidolgoztam. Nekem még szükség volt néhány evőkanál lisztre, mert ragacsos lett – negyed evőkanalanként adagoltam hozzá.
Mikor megvolt, letakarva hagytam megnőni. Mivel nem tudtam figyelni, jó sokáig kelt (több, mint egy óráig magára hagytam), egészen a tál tetejéig ért. Bekapcsoltam 230°C-ra a sütőt, és alaposan lisztezett deszkán két baguette-szerű rudat formáztam a tésztából, amiket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, közéjük pedig egy-egy feltekert konyharuhát, hogy ne terüljenek ki. Azért egy kicsit így is ellapultak, de mivel annyira bevált ez a recept, érdemesnek gondolom a baguette-sütő beszerzését, úgyhogy felkerült a kívánságlistára. :) A tetejüket bevagdostam, hagytam még nőni őket egy picit a tűzhely tetején, ami langyos lett a melegedő sütőtől, aztán mikor bemelegedett a sütő, kiszedtem a konyharuhákat (nem bennhagyni!), és mentek is be. Kb. 15 perc alatt szép világosbarnára sültek. Én a zöldborsófőzelékemhez ettem egy csücsköt ebédre, a férjem pedig vacsorára szendvicsezett belőle – mindkettőnktől vissztapsot kapott. :)
Legközelebb…
- több sót fogok bele tenni
- kipróbálom hagyma és sajt nélkül is, illetve más variációkban
Reggelire a kelesztési és sütési idő miatt csak akkor jó, ha korábban felkelünk és tudunk tevékenykedni üres gyomorral még legalább egy fél-háromnegyed órát (vagy eszünk addig gyümölcsöt). Hétvégi reggeleken el is tudom képzelni, hogy frissen sülve készüljön. :) „Natúrban” vajjal, lekvárral is isteni lehet. Próbáljátok ki!
Biene mondta
Ezzel a recepttel már egy ideje szemeztem Fűszeres Eszternél,de érdekes mód akkor jött meg hozzá nagyon a kedvem,mikor itt Nálad rábukkantam. De így is csak nézegettem,vagy százszor elolvastam (mindig ezt csinálom,ha valamit kinézek és el akarom készíteni). Tegnap este nekiveselkedtem, most szépen kel. Hagyma és sajt nélkül. Valahogy kimaradtak. De mit gondolsz, utólag is bele lehetne tenni a hagymát vagy akármit, mielőtt baguette szerűre formázzuk?
Via mondta
Szerintem igen, próbáld ki!
Biene mondta
Köszi, legközelebb megpróbálom. Most maradtam a sima verziónál; nekem ízlik. Tényleg egyszerű volt elkészíteni. Lehet legközelebb egyik rudat pl. olívabogyóval, a másikat hagymával ízesítem.
muzsi19 mondta
van ennél alapabb verzió is, annak a táljának nincs füle, az akciós most felénk, de azt nem találom jónak. inkább várok :)
Via mondta
Tényleg? És az is KitchenAid? Csak kettőről tudtam.
muzsi19 mondta
https://www.kitchenaid.com/flash.cmd?/#/category/230/
idenézz, mennyi fajta van :)
ez van itt akcióban 400 frankért:
https://www.kitchenaid.com/flash.cmd?/#/product/K45SSWH/
Via mondta
Ebben azért sok egyezés is van, csak extra kiadás új színekkel. De látom, melyikre gondolsz. :)
muzsi19 mondta
via, mesélj légyszi a kitchen aid-ről! melyik fajta van, milyen alkatrészekkel? mi, ami felesleges, mi az, amit tuti használsz? (annyiféle van, nem tudom, milyet akarjak :))
Via mondta
Semmi extra nincs hozzá, csak az alap gép a 3 cserélhető fejjel (dagasztó, habverő, keverő). Mindhármat használom. Az egyéb kütyüket (húsdaráló, tésztacsináló, fagyigép) nem akartam megvenni, mert külön van mind, meg bazi drágák, és így se használom azt, ami megvan külön. :)
Az a fajta van egyébként, ami azt hiszem, hogy a kisebb, tehát meg kell bólintatni a fejét, és úgy megy be alá a tál, nem két keze van a gépnek és azzal „fogja”. Most baromi drága egyébként itthon, mi két éve 40 ezer Ft-tal olcsóbban vettük, mint amennyiért most legolcsóbban láttam…!
Találtam képet, szóval ez van: https://butchay.clarkph.com/wp-content/uploads/2010/10/6417189_A_KitchenAidMixerR325.jpg
És ez nincs: https://4.bp.blogspot.com/_Sj99-sbgTWs/Sdn7Qpu-UtI/AAAAAAAAAA4/_CLsLR6fz_w/S660/red_kitchenaid_mixer.jpg
De nagyon szeretem, sokat használom, és mindig megsimizem a buksiját, mikor kimegyek a konyhába (néha puszit is kap). Ő a konyha dísze és az egyetlen eszköz, amit nem sajnálok nem elrakni (nem is tudnám, 15 kilós).
BettiB mondta
Ezt én is kinéztem Eszternél, a hétvégére tartogatom. A bagette-sütőre nekem is fáj a fogam, csak az árát sokallom, még reménykedem, hogy találok olcsóbbat. Nagyon jól néz ki amit sütöttél! Csak simán sütőlapon sütötted?
Via mondta
Igen, a nyújtódeszkán formáztam meg, és már a tepsiben hagytam megkelni, hogy ne kelljen pluszban emelgetni, és ezért a tepsiben raktam közéjük a konyharuhákat.
zaziebaba mondta
Ez jól hangzik :) Én is itthon szoktam sütni a kenyeret, mióta Lia is eszik, mert jó minőségű teljes kiőrlésűt nagyon nehéz találni, és azt szeretném, ha az lenne neki az alapértelmezett. Nekünk bejött a DNK, egyszer ragadt bele a jénaiba, azóta lisztezem az alját. Jó, mert nettó 5 perc munka van vele, és egy hétig ehető marad. De egy hétvégén ezt is kipróbálom :)
molnar mondta
én eddig azt az előre sütött lezsacskózott bagettet szoktam venni, aztán ha jönnek a vendégek, csak előkapom és sutty be a sütőbe …
de majd kipróbálom ezt a variációt, én annyira de annyira szeretem a kenyeret, hogy nálam ha jó – simán felkerülhet a heti listára, legfeljebb 2 körrel többet futok.
Via mondta
Mi is azt szoktuk enni reggelire, a kicsi zsömlés fajtát. :)
tamassy mondta
Nyamm. :)))Azt hiszem ezt megrendelem (illetve szívesen én is megcsinálom), ha jövő héten megyünk Hozzátok!
Én nehezen kezdek bele dagasztós cuccokba, lévén nekem nincs profi dagasztóm.
lilikontos mondta
Ó, aszalt paradicsom, megunhatatlan :))
lilikontos mondta
Nahát, ez nagyon jól hangzik :) Anyukám is szokott csinálni, ő olívabogyósat és bár nem szeretem a bogyót, kenyérben mégis megeszem! :) Örülök, hogy sok próbálkozás után ez jól sikerült neked! Én is álmodozom kenyérsütésről, de mi nem nagyon eszünk kenyeret, úgyhogy ez álom marad :)
Via mondta
Nálunk sem fogy sok, úgyhogy nem lesz belőle napi kenyérgyártás, de hetente egyszer jó lesz, főleg, hogy ennyi lisztem meg élesztőm mindig van itthon, szóval ha esetleg elfogy a kenyér, reggelire is össze tudom dobni végső esetben.
Az olívabogyós nagyon jól hangzik. :) Aszalt paradicsomosra is gondoltam még.