Hívhatnám reformsüteménynek is, de nem fogom, mert még a végén valaki úgy megijed ettől, hogy nem készíti el, az pedig öreg hiba lenne. A sütiben csak és kizárólag azért van teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, mert sokkal ízesebb, rusztikusabb lesz tőle, másrészt pedig alacsonyabb így a glikémiás indexe, vagyis egyet-kettőt (hármat-négyet) nyugodtan megehetünk tízóraira anélkül, hogy felcsapná a vércukrunkat, hogy aztán amikor lezuhan, kifosszuk a hűtőt, mint egy éhes kamasz. Ez az a fajta süti, ami eteti magát, és ez kivételesen nem baj. Ettől függetlenül aki akarja, csinálhatja rendes liszttel is, de szerintem úgy nem lesz olyan finom. :) A cukrot barna cukorra is lehet cserélni, nekem most csak sima volt itthon. Az eredeti tészta az “ugyanannyi vaj-ugyanannyi liszt-ugyanannyi cukor” elvét követi, de a 25 deka cukor gondolatára is zsibongani kezdett a fogam (meg a vércukorszintem), úgyhogy csökkentettem a mennyiségen. Ha nem 50%-os, hanem 70%-os étcsoki menne bele, akkor lehet, hogy egy kicsit (néhány dekát) emelnék rajta, de így most tökéletesen édes lett. Dobozban napokig eltartható, jól szállítható, uzsonnába csomagolható, kiadós, laktató, és – na jó, kimondom – egészséges(ebb mint egy Snickers).
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz)
- 25 dkg liszt (nálam teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt)
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 egész csomag sütőpor
- 25 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
- 15 dkg porcukor (vagy barnacukor)
- 1 csomag vaníliás cukor (nálam bourbon-os)
- 4 egész tojás
- 30 dkg darabolt étcsoki vagy csokipasztilla
- 15 dkg darabolt dió
A vajat a cukrokkal habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. A lisztet, a kakaóport, a sütőport összeszitálom, és kanalanként a vajas keverékhez adom, és jól kikeverem. A diót mozsárban összetöröm, a csokit késsel nagyobb darabokra aprítom, és beleszórom a tésztába, majd alaposan átforgatom, hogy mindenhova jusson a dióból és a csokiból.
A sütőt 190°C-ra előmelegítem. Két nagy tepsit leborítok sütőpapírral, és két kanál segítségével nagyobb diónyi kupacokat teszek a tésztából 3-4 cm távolságra egymástól, hogy sülés közben, mikor ellapulnak, ne ragadjanak össze. A sütiket 10 percig sütöm, hagyom kihűlni, aztán dobozba teszem.
Az adagot nyugodtan lehet felezni, bár szerintem el fog fogyni, meg jól eltartható süti is, szóval szerintem nem marad a nyakatokon. :)
Variációk: a tészta dió és csokidarabok nélkül nagyon jól kezelhető, el tudom képzelni más magvakkal vagy például egy narancsos verzióban, kandírozott (vagy csak simán reszelt) narancshéjjal, egy kevés narancslével az egyik tojásfehérje helyett, stb. Sőt, kakaópor helyett darált mandulát is tehettek bele, és mondjuk hozzá fehércsokit… hmm! Kísérletezzetek nyugodtan!
Kivi mondta
Nem szoktam sütni, mert az nekem inkább kihívás mint kikapcsolódás, de ezt kétszer is csináltam már, és a pénteki ünnepségre is megsütöm, sima liszttel, és teszek bele szerintem egy pici mézeskalácsfűszert, hogy ünnepi legyen :))
Via mondta
Jó ötlet az extra fűszer! :)
Mena mondta
Szia Via!
A karácsonyi sütögetés jegyében ma elkészült ez is! :) Nekem eggyel több tojás kellett bele, de én sima búzaliszttel csináltam, és dió helyett mandulával. A közvélekedés szerint nagyon finom lett :) Köszönöm a csodás receptet! :)
gykemenykata mondta
Kedves Via!
Nyár végén találtam a blogra a Nők Lapja segítségével. Azóta is rendszeresen és egyre nagyobb érdeklődéssel olvasom. A hozzászóláshoz bátorságot kellett gyűjtenem, de a csokis süti megadta a kezdő lökést. Megsütöttem, és talán nem haszontalan információ, hogy rizslisztből is megsüthető, ha a sütőpor és a csokoládé is garantáltan gluténmentes, akkor a lisztérzékenyek is bátran kipróbálhatják. Legközelebb azonban lehet, hogy rizsliszt helyett keményítő alapú gluténmentes lisztet teszek bele, akkor kevésbé lesz törékeny. Nagyon finom. Köszönöm a receptet.
Via mondta
Szia! Ne félj, nem bántunk senkit, örülök, hogy itt vagy! Nagyon köszönöm a kiegészítést és az információt, biztos lesz, akinek hasznos!
Orsi77 mondta
Elolvastam, kb 3 napig somfordáltam, tervezgettem, azután a múlt hét legforróbb napján megsütöttem. Este bekevertem a tésztát: teljes kiőrlésű tönkölylisztet, cukor helyett 12 dkg gyógyszertárban kapható por alapú édesítőt, a csokiból pedig csak 1 táblával, tehát 10 dkg-ot tettem bele. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, majd zsupsz be a hűtőbe.Másnap hajnalban sütöttem ki, és jelentem: tökéletesen működik így is! isteni!!! Repertoárba felvéve, tesóm kedvéért diabetikussá átdolgozva. Köszönöm a receptet:)))
Via mondta
Nagyon örülök neki, hogy így bejött! :)
Enn mondta
Én is megsütöttem, még a múlt hétvégi kerti-partyra. Igaz, hogy tönkölyliszt hiányában sima fehér liszttel készült és csokiból is csak 250 g került bele, de ennek ellenére mindenkinek nagyon ízlett, úgyhogy bekerül az “újra megsütöm” kategóriába. Eltettem egy darabot, hogy megnézzem meddig marad puha: még a 3. napon is tökéletes!
Enn mondta
KÖSZI VIA :))
Via mondta
Szívesen, nagyon örülök, hogy így bejött Nektek is! :)
aagi mondta
Ez milyen finom! Feleztem az adagot, mert csak fél csomag sütőpor volt itthon, a cukrot viszont ugyanannyira vettem, szeretjük az édeset. Darabolt mandulát és csokit tettem bele. Isteni lett. Próbáltam rávenni a bandát, hogy várjuk meg, amíg hűl egy kicsit, de nem ment. :))
Via mondta
Egészségetekre! :))
flora11 mondta
én még csak most találtam meg ezt a receptet, de rögtön ki is próbáltam. nagyon finom lett! sőt csináltam egy második adagot is fahájas variációba. kakaó helyett kb 2 evőkanál fahájat tettem bele és narancshéjat reszeltem a tésztában. ez talán még finomabb mint a csokis. próbáljátok ki! köszi a receptet ;-)
Via mondta
Nagyon örülök, hogy tetszik! Jól hangzik a variációd. :)
cscscs mondta
mmh nagyon vonzó kis recept :)
valamikor szerintem ki is próbálom, hogy sikerül gluténmentes liszttel. szerintem nagyon jó lesz úgy is, ha eggyel több tojást teszek bele, hogy azért legyen valami, ami összefogja a tésztát, ha már nincs sikértartalom.
Via mondta
Majd számolj be, hogy hogy sikerült! :)
encs mondta
köszi a receptet, Via, megsütöttem az első igazi sütimet és tényleg nagyon finom!:) fél adagot csináltam, és mindent feleztem, a sütőport is. szerinted ezért lehet, hogy lapos és folyós maradt? mert mondom, ízre tökéletes, de nem úgy néz ki, mint a képen, egybefolyt az egész:))
Via mondta
Nem csak összeragadtak, hanem teljesen egyben maradt? Tönkölyliszttel csináltad? Csak mert az több nedvességet szív magába, mint a sima, és lehet, hogy simával kicsit folyósabb lesz a tészta. Elvileg amit én ide kiraktam, az már az eredeti recept felszorzott változata, tehát felesben is tökéletesnek kéne lennie. :D
encs mondta
nem, sima liszttel csináltam, nem volt itthon tönköny. az egész tészta folyós lett, ezért amikor kupacoltam, összefolytak egybe. de mondom, így is szuper, csak érdekelne, mitől lehet, mert a felezésen kívül mindent pontosan csináltam:)
Via mondta
Akkor viszont legközelebb tegyél bele egy kicsit több lisztet (néhány evőkanállal többet). A tészta olyan, mintha valami sűrű csokikrém lenne. Kenhető, de nem csöpög.
encs mondta
ok, köszi:) annnnyira finom, 70%os étcsokival mmmm:))
Via mondta
Eteti magát, az biztos. :) Ha tönköllyel kipróbálod (tényleg nem érződik az ízén! nem lesz fűrészporos vagy ilyesmi), akkor még jobban meg is lehet emészteni, és nem gond, ha gyakran eszel belőle. :)
Lonci mondta
Szia Via!
Megsütöttem, de csak este mertem. Dupla adagot csináltam, elutazunk hosszú hétvégére gondoltam jó lesz ezt rágcsálnia a gyerekeknek is, ebbe legalább tudom mi van. A párommal már betegre ettük magunkat szerintem nem bír ki 4 napot. Kevés dióm volt ezért én raktam bele kandírozott narancsot(én csináltam). Olvadt csoki, kandírozott narancs. Nyam,nyam…..:) Köszi ezt a fini receptet.
Dittygirl mondta
megsütöttem, nagy sikere volt :)
Boroka mondta
Ez nagyon jó lehet! :) Megsütöm! :)
Fangtasia mondta
mostanában úgyis kísérletezgetős kedvemben vagyok, lehet, sőt biztos, hogy kipróbálom majd =) Ahogy nézem, elég hamar megvan. Szerintem a diót kihagyom, helyette simán csak csokis lesz….vagy.. aaa… na, majd beszámolok, ha megcsináltam :)
Kreativ konyha mondta
Köszönöm a gyors választ! A Spar-os verzióval kipróbálom!
Kreativ konyha mondta
Ez biztosan nagyon finom. Csokipasztillát hol szoktál beszerezni?
Via mondta
Ázsia boltban (Vámház krt. Vásárcsarnok), vagy ha nagyon luxusra vágyom (és megengedhetem magamnak), az Azték Csokiban :) (www.choxolat.hu)
Ebbe most sima 50%-os étcsokit vagdostam, ráadásul a Spar sajátmárkásból, mert nem folyik szét, és nagyon jól megtartja magát, püspökkenyérbe is ezt veszem.