Másnéven Bolyi/dobálós/szórós túrós. Anyuval sütöttük tegnap, gyorsan megvolt és nagyon finom. :) A mérőegység egy bögre, ez kb. 3 decis legyen, – mi tegnap az őrült nagy tepsihez egy 6 decis óriásbögrét használtunk, a többi hozzávalót pedig dupláztuk, ezért akkora a képeken a süti, amekkora. :)
Hozzávalók
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor (mi kicsit több, mint fél bögrényit raktunk bele, bőven elég volt)
- 1/2 tasak sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1/2 kg túró
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 bögre tej
- 4 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja
- gyümölcs ízlés szerint (nálunk mazsola és magozott meggy, de málnával, eperrel, szederrel, barackkal is jó, mennek a túróhoz. :))
Rétegesen kell felépíteni a süteményt, mint egy hamburgert. :) A kép klikkre nő.
- A tepsit a vaj felével ki kell kenni jó vastagon, maradhatnak nagyobb darabok.
- Lisztes keverék: A lisztet a cukorral és a sütőporral össze kell keverni egy tálban, majd a keverék felét rá kell szórni a vajra.
- Ezután mehet rá az összes túró, azt meg kell szórni a vaníliás cukorral, aztán ízlés szerint a gyümölcsökkel, és rá lehet reszelni a citromhéjat. (lent az 1. kép)
- A tetejére megy a lisztes keverék másik fele.
- Tejes keverék: A tojásokat és a tejet érdemes előtte összekeverni, hogy egynemű massza legyen, ezzel kell meglocsolni a tészta tetejét.
- Végül a vaj másik felét kell rámorzsolni.
Lehet, hogy lesz olyan rész, ahol nem tocsog a folyadékban a tészta, sülés közben azért elég nedves lesz minden, szépen össze fog sülni. Azért ha nagyon nagy részek kimaradnának, oda minimális tejet lehet még löttyinteni, de tényleg csak keveset. A jobb szélső képen látszik, hogy hol maradtak lisztes részek — ahol csak vékony réteg liszt volt, azt átnedvesítette a tészta, de amik a meggyeken ültek hósipkaként, a megmaradt. Ez alapján érdemes tehát a locsolást figyelembe venni. :)
180°C-ra előmelegített sütőben pirulásig kell sütni. Jó ragacsos, szottyos, gazdagon töltelékes sütemény. :)
Scarlettohara mondta
Szóltam lulubel-nek, hogy folytassa, mert neki nagyobb az esélye, hogy lőjön egy jó “alapanyagot”, mint nekem. Régen, amikor még dolgoztam, a BKV-zás ideális alkalom volt a fotózgatásra, de most, hogy nagyjából itthon vagyok, beszűkültek a lehetőségeim, mondjuk ettől függetlenül igyekszem :)
Via mondta
Én betámogatlak egy linkcserével, ha folytatjátok. :) Szerintem tök jó a szöveg stílusa is, meg úgy egyáltalán, minden. :))
Scarlettohara mondta
Minden szavaddal egyetértek! A divatrendőrség ötlete már megfogalmazódott bennem és a barátnőmben, egy “utcán láttuk”-szerű blogot indítottunk is, de a rohadt multi annyit dolgoztatott, hogy nem volt lelki erőnk folytatni…
Íme: https://divatrovat.blog.hu/
Via mondta
Jaj, ez fenomenális, légyszilégyszi folytassátok!
Scarlettohara mondta
Ne is mondd… a sok ronda nagymintás sátor. SOHA TÖBBÉ!!!
Via mondta
És vannak bizonyos fazonok, amiket egész egyszerűen be kéne tiltani 44-46 felett. Nem normális, hogy ugyanazt a szabásmintát nagyítják exponenciálisan 34-54-es méretig… egy nagy francokat fog mindenkin jól mutatni. Teljesen új szabásokban kéne gondolkodni. És nem értem, hogy kik terveznek “duci/molett hölgyekre” (jaj de utálom ezt, kövérek, bammeg, én is az voltam, és nem kell finomkodni, a duci max. 46-ig oké, egy 50-es emberke nem “duci”…), de néha úgy érzem, hogy ők maguk sosem voltak 4-essel kezdődő méretűek vagy nagyobbak. Az Ulla Popken kínálatát pl. úgy ahogy van felgyújtanám. Az anyagok, a minták, a szabásvonalak… mintha a célcsoport az identitászavaros 50 éves német túristanő lenne a 90-es évek elejéről. És az árak is erre utalnak…
Amit pedig itthon mindig látok, és kiborít, az a térdig érő cickó. Hölgyek, ha már a jóisten is adott mit a tejbe aprítani, meg a túlsúly is pakolt még bele, tartsuk már meg valami civilizált melltartóval, ami nem kinyúlt és borzasztó. Legalább lesz törés a felsőtesten, nem úgy nézünk majd ki, mintha a tokánkból nőne a hasunk. :D Lehet kapni tök jó nagyméretű melltartókat, amik rendesen is tartanak.
Alapítsunk divatrendőrséget. :))
Scarlettohara mondta
Mindegy, mi volt az oka, az eredmény az bizony eredmény! És milyen jó, hogy a betegségedre fény derült… Pont most jutott eszembe ez a komment, hogy kiraktad az esküvői képet :) és tényleg jól néztél ki!
Én is jól néztem ki fogyás előtt, meg jól is éreztem magam, de akkor durrant el az agyam, amikor nem volt egyszerű ruhát venni, na az betette a kaput rendesen. Meg egy fotó az 1997-es céges karácsonyi partyról. Úgy mentem oda a barátnőmmel, hogy állat jól nézünk ki, és amikor megláttuk a fotót, na ott volt a vége mindkettőnk részéről.
Norbi-puding: gratulálok annak, aki megveszi :)))) Amúgy sima puding édesítővel, itthon olcsóbb előállítani :) Egyszer, nyaralásra vettünk egy kartonnal marha gyorsan bevágtuk mellékhatások nélkül. Most jött ki az Update pudingpor, nemrég hallottam… hagyjuk!!!
Via mondta
Kösz, az egy előnyös szögből lett lőve. :))
Én is utáltam, hogy belül csinos akartam lenni, kívül meg sose tudtam úgy öltözni, ahogy azt magamon elképzeltem, mert nem találtam semmit. Undorító cuccok vannak 46-48-as méret felett… És persze bazi drágán, mintha még mindig élne az a középkori felfogás, hogy a kövér ember gazdag.
Scarlettohara mondta
Eltűnt a tegnapi kommentem :( Biztos félrenyomtam, késő volt.
Szóval, a régi képek mutogatásával komoly elismerést lehet kiváltani, ami jót tesz az ember önbecsülésének, mert a fogyás mindig embertelen meló.
Norbiék tényleg kezdenek erősen átesni a ló másik oldalára … Pl. a főzős műsorukban van olyan, hogy a főzött kajába nem is kéne semmi az ő boltjukból, de azért ők kitalálnak valamit, hogy az egyszeri ember fogyasszon… És ezzel még belőlem, toleráns emberből is ellenszenvet képesek kiváltani, pedig amúgy a módszer jó. Szomorú :(
Via mondta
Nem mások elismeréséért csináltam, őszintén szólva nem igazán adok arra, hogy ki mit mond – ha nem mond pozitívat, nem érdekel, ha negatívat mond, nem érdekel, megyek a fejem után. :) Becsültem magam kövéren is, becsülöm magam most is. Nem ezen múlt. Nem érzelmi okokból volt túlsúlyom, hanem nem időben diagnosztizált betegség miatt. Ilyen szempontból könnyebb dolgom volt, mert nem akarat, hanem biológia kérdése volt, hogy nem tudtam lefogyni, úgyhogy nem is igazán volt szükségem motivációra, mert biológiai korlátai voltak a dolognak, nem az én helyes vagy helytelen döntéseimen múlt az állapotom. Már előtte egészséges életmódom volt (torna, normális étkezés), csak a hatása nem lett meg. De attól én még ugyanolyan őrült boldog emberke voltam, mint most. :) Nem titkolom a fotókat, kinn vannak bekeretezve, mert úgy hozta az élet, hogy pont sok számmal nagyobb testtel sikerült férjhez mennem. De nem azért van kinn, hogy mindenki lássa, hogy milyen voltam, hanem mert szeretem azokat a képeket, szépek vagyunk rajtuk. Aki látogatóba jön, megnézheti. :)
A módszer tényleg jó, de a módszer se az övé. “Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus.” Nem ő mondta. Csak rendelt hozzá kódokat. :D De ha valaki ezzel lefogyott, áldásom rá, csak a drága hashajtós pudingjait ne vegye meg. Igyon inkább Hunyadi vizet, az is f*sat. :))
Scarlettohara mondta
A Mastermix-é 15, én ennyit tudok, de legújabban totális Update-tiltólistán van a fruktóz és a tk liszt is, amin csak röhögni tudok, én használom tovább :) (Édes) sütiknél nálam nem vált be a tk liszt, a pasim nem hajlandó megenni, a Mastermixet szereti és tényleg igaz, hogy jóval később éhezünk meg tőle. A kenyeret viszont midig ebből sütöm, arra jó. A feles hígítás miatt átlag havi 1 doboz liszttel elvagyunk, a párom kifejezetten örül, ha ilyenből sütök, mert öröklött hajlama van a cukorbetegségre, ő nem kér belőle (megértem :))
Láttam rólad fotókat, hidd el, karcsú vagy! És nem hiszem el a +30-at :)))))
(Érettségi-felvételi táján laza 15 kilót híztam, akkor pikkpakk lement, most már kínkeserves :((((( ) Ettől eltekintve jó harmincasnak lenni….
Via mondta
Most már tényleg karcsú vagyok, nem is azt tagadom, de nem volt könnyű az ide vezető út, azért mondom, hogy nem nagypofájú, genetikailag mindigkarcsú, mázlista huszonéves vagyok, aki szájhősködik, hogy vékonynak lenni könnyű. :)) Mutathatnék +30-as fotókat is, de nem akarod te azt. :) De tényleg annyi volt, minden egyes mínusz után örömünnep volt, harmincszor (a tizes határok átlépésekor pedig még külön).
A havi 1 doboz liszt az jó arány, úgy tényleg nem drága. Szerintem az a jó benne, attól működik, hogy alacsony a glikémiás indexe, azért lesztek tőle később éhesek, mert lassabban szívódik fel. Édes sütiknél nekem is csak a csokis puszedlinél jött be a tönköly, a többinél nem szórakozok, finomliszt aztán kész. Nem volt tőle bajom, végig ettem a -30 alatt is. Nokedlihez kifejezetten borzalmas a tk liszt…
Norbi meg a végén már mindent letilt, amin nem az ő képe van… :) Látom már előre, hogy Norbi banán meg Norbi alma.
Scarlettohara mondta
Hát igen, alapjaiban véve ez igaz is. Ez előtt 10-12 évvel, huszas éveim derekáig még én is azt ettem, amit szerettem volna, versenysportoltam, mint állat. Most, túl a harmincon, sőt a harmincötön is, már nem ilyen rózsás a helyzet, az ember attól is dob egy kilót, ha elmegy a meki előtt :( Én már évek óta, 2007 karácsonya óta Update-ezek, amikor is leadtam nagyon sok kilót, ami évek alatt felkúszott hülye diétákkal, azóta tartom magam, marha jó a koleszterinem is (régen, dagadtan gyógyszert szedtem rá…), nincs terhességi cukrom/magas vérnyomásom és ezzel együtt tök jókat eszem, mert IMÁDOK főzni és enni. Nálam tökre bevált ez a módszer, bár nem követem szigorúan, mert ennyi év után már rutinná vált :)
Via mondta
A mastermix liszt árát nézve inkább elköltöm azt a pénzt a zöldségesnél. :)) Ahogy elolvastam a tartalmát, nem tud többet, mint egy átlag teljes kiőrlésű liszt (tönköly, rozs, akármi), azok is jobban szívódnak fel és alacsonyabb a GI-jük. :) Sima szójaliszt az egész.
Ártani biztos nem árt, de tuti van olcsóbb alternatíva. :)
Egyébként nem karcsú, sosemvoltproblémám huszonévesként beszélek, két évvel ezelőtt harminc kiló plusszal ücsörögtem itt. :)
Scarlettohara mondta
Attól update, hogy update pékségben kapható Mastermix lisztkeverék + dima liszt fele-fele arányú keverékéből, illetve cukor helyett nyírfacukorral készült, magyarán büntetlenül ehető, mert nem hizlal.
A gyümölcsmix helyett legközelebb csak málna lesz benne, nagyon átjön az íze!
Via mondta
Csak az nem hízlal, amit nem eszel meg, de most nem megyek neki Norbinak. :)) Könnyebben emészthetőnek lehet nevezni, vagy lassabban felszívódó szénhidrátosnak, de az alapszabály úgyis az, hogy égetett kalória > bevitt kalória = fogyás, égetett kalória < bevitt kalória = hízás. :)
Scarlettohara mondta
Elkészítettem az Update változatát.. Hát, az életben nem találkoztam ilyen egyszerű sütivel :) Isteni lett! Meggy, őszibarack és málna került a túróra.
Via mondta
:) Mitől lett Update?
Jó ez a gyümölcskombó. :)
Vica26 mondta
Mifelénk ezt a sütit “lusta asszony réteseként” ismerik.:DDD
Via mondta
Igen, tényleg, úgy is hívják! :)
Boroka mondta
Ez egy fantasztikusan finom sütemény! Több mint tíz éve, minden héten legalább egyszer, de volt , hogy többször is meg kellett sütnöm a fiamnak! :) És még mindig nem unja…….:)