Rachel Allen, akit az “írek szőke Nigellájá”-nak is becéznek nemrég indított egy új főzőműsort a UKTV-n, amelynek egyszerűen annyi a címe, hogy Bake!. Fantasztikus sütnivaló recepteket mutat be, műsoronként kettőt, de valami hihetetlenek. Az első adásból a citromtortát tudtam, hogy mihamarabb ki kell próbálnom, és egy kettesben eltöltött szülinapra meg is sütöttem. Másnapra is maradt, amikor is jöttek a vendégek, akik boldogan elpusztítoták a maradékot, és nagyobb sikert aratott, mint a cukrászdai vásárolt diótorta. :)
A titka, ahogy Zi megfogalmazta, az, hogy nem vajas a krémje, hanem tömény citrom. Isteni. Ráadásul remek a tésztarecept, és cukor helyett egy kevés sóval quiche is lehet belőle. A folpack-fóliás bűvészet pedig pofonegyszerűvé tette a műveletet, és leírva bonyoltultnak tűnik, pedig nem az. Nincs több kifogás, ha házi vajastésztát akarunk készíteni. :)
Rachel’s Lemon Tart
Hozzávalók
…a tésztához
- 20 dkg sima liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 felvert tojás
…a töltelékhez
- 3 egész tojás
- 12,5 dkg kristálycukor
- 3 citrom leve, ebből 1-nek a héja is
- 1 narancs leve
- 1,5 dl habtejszín
A tészta elkészítése
- A lisztet a hideg vajjal és a porcukorral elmorzsolom.
- Hozzáöntöm a felvert tojást, ha kicsi tojás, akkor az egészet, ha nagyobbacska, akkor a felét. Nagyjából összeállítom, nem kell teljesen.
- Egy kb. 30×30 cm-es területet lefedek folpack fóliával. Rachel ezt egy nagy darabbal el tudta intézni, az én fóliám keskeny volt, úgyhogy kettőt fektettem egymásra úgy, hogy fedjék egymást. A lényeg, hogy akkora darab legyen, aminek a közepére tudom önteni az úgy-ahogy összeállított tésztát, amire ráhajtom a fólia négy csücskét és így, becsomagoltan megnyomogatom, hogy összeálljon.
- Lapos korongot formázok belőle, és így rakom hűtőbe, mert ha gombóc, akkor tovább tart, amíg kihűl. Így viszont elég neki 20 perc.
- Ha kihűlt, akkor kiveszem a hűtőből, a munkaasztalra rakom, a négy fóliacsücsköt leszedem róla, tehát kicsomagolom, de úgy, hogy alatta még mindig ott van az egész. Vágok még annyi fóliát, amennyi szépen ellepi (legyen ugyanakkora, mint az alsó), és a két fóliaréteg között szépen kinyújtom, jó vékonyra. (Nincs lisztezés! Nincs szakadás! Zseniális, komolyan mondom.)
- Rárakom a közepére a formámat, és ha körülötte is van 1-2 centi, akkor pont jóra nyújtottam. Ez az adag elég az én 28 cm-es formámba, nagyon kevés tészta marad csak.
- Leszedem a felső réteg fóliát (ez már nem fog kelleni), az alsónál fogva megfogom a tésztát, és fejjel lefelé beleborítom a formába. Most az alsóréteg fólia felülre került, ezt még hagyom a tésztán, szépen beleegyengetem bele a formába a tésztát.
- Rachel rajta hagyta a fóliát a tésztán, és erre öntötte a sütőbabját, én meg elkövettem azt a hibát, hogy naívan azt hittem, a magyar fólia olyan, mint az angol, és frankón rá is olvadt a babjaimra. Úgyhogy azért, hogy ne forduljon ez elő, úgyhogy legközelebb tuti alufóliával fogom csinálni. Szóval lényeg a lényeg, szárazbabbal kibélelem a tésztát (blind baking), és 180°C-on 20 percig sütöm.
- Ha megsült, egy kevés felvert tojással (amit lenyúlhatunk például a töltelékéből, vagy ha nagy tojással dolgoztunk, maradék van onnan is) megkenem a tésztát, és még pár percre visszamegy a sütőbe. Ez azért kell, hogy a tojás elzárja a tészta pórusait, és a tölteléktől ne legyen szottyos.
A töltelék elkészítése
- A tojásokat felverem (kicsit félrerakok a tésztakenéshez), kikeverem a cukorral.
- 1 citrom héját belereszelem a tojásos keverékbe, majd ezt a citromot és másik két társát valamint a narancsot is kifacsarom. (Férfiembereknek tökéletesen delegálható feladat.)
- Hozzáöntöm a tejszínt, és összekeverem.
- Itt meg lehet kóstolni, hogy mennyire savanyú, ízlés szerint lehet még cukrozni.
- A sütőt lehűtöm 160°C-ra, különben rántotta lesz az egészből.
- Most jön az összeállítás. Elő a tésztával (túl mind a 9 ponton), beleöntöm a citromos keverék felét. Kihúzom a sütőrácsot, ráhelyezem a félig megtöltött tésztát, és már a sütőben öntöm bele a többi masszát, hogy ki ne lötykölődjön. Óvatosan betolom.
- Addig sütöm, amíg szép lesz a teteje (kb. 35-40 perc), de még kicsit mocorog, ha megrázom. Hűlés közben még szilárdulni fog.
Kb. 10 szelet lesz belőle, porcukorral meghintve tálalom.
andameda mondta
Én mindent értek, csak…mi a csoda az a sütőbab? Mire van? Nálunk senkitől nem hallottam ilyesmit :-?
Via mondta
Lehet készen agyagból venni kis gyöngyöket, amik lefogják a tésztát, hogy ne púposodjon fel, amíg sül, de teljesen normális száraz babot is tehetsz oda, az is szépen lenyomja. Szóval rendes fejtett száraz bab, amit beteszel megsülni. :D Aztán ha akarod, később ugyanúgy használhatod áztatva főzeléknek. Kétfunkciós. :))
bongyorka mondta
Ma elkészítettem a tortát :) a tésztája nem lett a legjobb, pedig egy egész tojást tettem bele, de nem lehetett nyújtani, kézzel tapicskoltam bele a tésztát a formába, 20 percig sütöttem, utána meg a töltelékkel még 40 percig. A párom szerint mintha nyers maradt volna a tészta. szerintem inkább csak egy kicsit jellegtelen izű és állagú. A töltelék nagyon jó lett, bár én csak 2 citrom levét és egy fél narancs levét facsartam bele, mert annyira folyós volt, h féltem, h eláztatja a tésztát. Összességében nem lett rossz, de azért annyira húdeisteni sem :)
Lena mondta
ja nem! hát szerintem túl kicsi a pereme a formának… ez ilyen elég régi vacak forma. de egyébként szépen megdermedt és már készen van.
anyukám szerint túl savanyú, szerintem jó de egy szeletnél többet nem tudtam enni. :) legközelebb szerintem csak két citrommal csinálom. és több tésztával mert egyébként finom ízre :) meg nem lett csúnya, pedig azt gondoltam ocsmány lesz :D
Lena mondta
hát én ma úgy gondoltam megcsinálom eme édességet. nem tudom én valószínűleg konyhai analfabéta vagyok. egyrészt a tészta az túl kevés volt a piteformámhoz pedig mindent hajszálpontosan kimértem, és normál méretű az a forma. szal sok helyen kilyukadt, el sem tudtam egyengetni benne szépen. másrészről pedig most jelenleg még sül, de jön ki belőle a massza és csöpög le a sütő aljára. a tetején megdermedt, de gondolom a kis lyukak alá lefolyt a massza és bugyborékszik fel. elég hülyén néz ki.
na mindegy, remélem az íz kárpótol, de már semmiben sem vagyok biztos. elegem van, hogy hiába tartom be a recepteket 100%ig, akkor se úgy sikerül ahogyan kéne.
Via mondta
Sajnálom. :( Hogy folyhat ki a massza? Kivehető az alja a formádnak?
fifone mondta
szia,
nagyon tetszik ez a recept, remélem ki tudom próbálni hamarosan. ugyanis van itthon egy 5 hónapos anti-flylady, aki kissé akadályoz a szabad alkotásban. :) azért írok, mert nem tudom ismered-e Habliliom könnyed konyháját, a mindmegettén? na neki is isteni finom sütireceptjei vannak, pl a nektarinos pite. egyébként a bezzeganyáról találtam ide, és nagyon tetszik a blogod. van egy újabb rendszeres olvasód. még anyámnak is megmutattam. és már a mosogatót is kifényesítettem. :)
Via mondta
Szia!
Köszi a tippet, meg fogom nézni Habliliom oldalát! :)
És örülök, hogy a bezzeganyás cikknek pozitív hozadéka is lett. :) Szerintem nem olyan sarkos ez az egész, mint ahogy ott meg lett fogalmazva, de úgyis meglátod, ha majd kipróbálod. :)
Dori mondta
Köszi szépen, már találtam is olyat ami megtetszett és finomnak tűnik :D
Via mondta
Vanni van, de még nem próbáltam ki, addig meg nem adom tovább. :) De a Good Food-on nézegethetsz, mert azok tuti megbízható receptek. https://www.bbcgoodfood.com/search.do?keywords=cheesecake&x=0&y=0&searchType=recipes
Dori mondta
Köszi a receptet, megcsináltuk és nagyon jóra sikeredett!
itt egy kép: https://img17.myimg.de/Fnykpek0240ab9ca.jpg
tudom így elég undin néz ki, de az íze sokkal jobb volt : ) esetleg valami sajt-torta recepted nincs, most úgy megkívántam :D
dortimcsi mondta
az viszonylag tisztának tűnik,legalábbis egyenlőre:D:D Bár ma csináltam 3 féle muffint,mert holnap Anyuékhoz megyünk ebédre és nem akarok üres kézzel menni.
Aztán viccesen alakult a sütés: csináltam csokis-eperlekvárost, csokis-kókuszost és capuccinóst. Ez utóbbit hagytam a végére, a sütő bekapcsolva,de alacsony fokozatra téve. Elkészítettem a tésztát, be a sütőbe és vártam hogy megsüljön ( a megfelelő fokozatra állítva)… Megsülni megsült, csak az volt vele a baj, hogy nem felfele nőtt, hanem szétterült és morzsás lett, nem lehetett kiszedni a formából… Szóval muffin-morzsa lett belőle.. Lekvárral és tejszínnel még menthető és finom desszert lett. Ha optimistán akarok a dolgokhoz hozzáállni: új sütit kreáltam:D…. Ha reális vagyok: akkor ezt elcsesztem:) : )
Via mondta
Egész. Csak ha előbb felvered villával (mintha rántottát készítenél), a tészta könnyebben felveszi, mintha oda bele ütnéd a morzsába. :) Meg a felvertet könnyebb felezni, ha nagy a tojás. Rachel eredetileg a felét rakta bele a műsorban, de nekem pici biotojatom volt, és a fele nem volt elég, még hűtés után is morzsált a tészta, ezért belement a maradék tojás is.
Lehet ám még kérdezni, ha valami nem világos pl. a fólia-résznél. :D
dortimcsi mondta
Egy kérdés: a 2-es pontnál a felvert tojás, az egész tojás vagy csak a fehérje? én egésznek gondolnám…ugyanígy van a krémnél is?
Via mondta
Nincs mit. :) Majd számolj be a végeredményről!
Brigi mondta
Jaj, de megkívántam, meg kell majd ezt csinálni. :) Köszi!