Ez az a leves, ami isteni, abbahagyhatatlan, és nagyon bonyolultnak és puccosnak tűnik, pedig igazából ha a fokhagymapucolással kész vagy, akkor a munka 80%-ával végeztél. Ezt persze a vendégeknek nem kell megmondani, ámuldozzanak csak. ;) Aki nem rajong a fokhagymáért, az se ijedjen meg, mert egyáltalán nem érezni benne annyira, mint amennyire a mennyiségből következtetni lehetne erre: a krémes, tejszínes leves, a beleolvadt reszelt sajt és a ropogós gyöngyök tökéletes harmóniában vannak. Én egy jó nagy tányérnyi után sokszor már nem is kérek mást, mert nagyon laktató.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 1 egész fej fokhagyma (kb. 6-8 gerezd)
- 4-5 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
- só, bors
- natúr vega-mix
- 0,5 l víz
- 2 dl tejszín
- reszelt sajt, levesgyöngy a tálaláshoz.
A vajat felteszem egy lábosba, amikor elolvad, fokhagymanyomóval belenyomom a megpucolt fokhagymagerezdeket. Átpirítom a hagymát, lehúzom a tűzről a lábost, 3-4 fakanálnyi teljes kiőrlésű lisztet belekeverek, majd visszateszem a tűzre, és lassan felengedem a vízzel, beleöntöm a tejszínt, ízesítem sóval, borssal, natúr vega-mixszel. Tálkákba merem, megszórom reszelt sajttal (bőven), és levesgyönggyel. 2-3 adag lesz belőle.
typerhappy mondta
Elkészítettem! Nagy szó egy fokhagymagyűlölőtől! :) Igazából semmi nem volt itthon, nem volt kedvem boltba se menni – és volt némi halvány emlékem arról, hogy pár éve egyszer ettem ilyet, és nem haltam bele. Nem tettem bele egy egész fej fokhagymát, csak 7-8 cikket (lett volna vagy húsz is benne, szerintem). Meglehetősen finom lett. :) Nem lesz a kedvencem, de néha szerintem meg fogom főzni, kicsit kevesebb fokhagymával, mert ugyan tényleg nem érződött olyan nagyon, de azért a kevesebb itt jobb. Tányérba merés előtt leszűrtem, nehogy véletlenül is találkozzak apró darabkákkal. :)
krisznya mondta
Mai menü: – fokhagymakrémleves Via módra :) és túrógombóc saját készítésű eperdzsemmel.
A leves mindenkinek ízlett (dupla adagot készítettem 4 embernek), így felvettem a családi recepttárba.
Köszi. :)
Kivi mondta
Ezt ma megfőztem fokhagyma helyett vöröshagymáéval, és nagyon jó lett úgy is, tehát jelentem: ez lett a kedvenc levesalapom :) (Méghozzá úgy, hogy még itthon élek és csak kezdő főző vagyok.)
Kivi mondta
Ja és liszt helyett étkezési keményítőt használok hozzá, mert az tuti csomómentes lesz.
orsidori mondta
Nemrég kezdtem böngészni a honlapot, nagyon megfogott a belőle/Belőled sugárzó derű :) Azóta szemeztem ezzel a levessel, most végre elkészült. Még a húsimádó kedvesnek is bejött, sőt, kétszer is evett belőle. :P (Pedig itt-ott csomós maradt a hagyma-liszt…) Köszönöm! :)
Via mondta
Egészségetekre, örülök, hogy ízlett! :)
Timi mondta
Ó, édes nosztalgia! A szomszéd étterem, napi menü, fokhagymakrémleves minden második nap, sok-sok-sok ebédidőzés a kedvessel! ♥ Ennek emlékére, és mert ilyen meglepően egyszerű a recept, ki is próbálom ma. ♥
Via mondta
Majd meséld el, hogy olyan lett-e, mint az étteremé! :) Jó nosztalgiázást!
Timi mondta
Nos, nosztalgiázni jó volt, de a recepten még dolgoznom kell… Valahogy egyszerre lett ízetlen (fűszertelen) és túl fokhagymás (utólag nézve a gerezdek számát, azt hiszem, nekem egy giga-fokhagymával volt dolgom…) Talán meg is piríthattam volna jobban, mert talán nyers maradt a hagyma, azért maradt “csípős”.
Ennek adok még pár kört, míg tökélyre fejlesztem. :)
Via mondta
Hajrá, remélem, menni fog! Mi nagyon szeretjük. :)
Katie mondta
Drága Via,
nagyon szépen köszönöm ezt a receptet, valami isteni! :) Az már tuti, hogy ez bekerül a receptes füzetembe.
Az elmúlt napokban szépen módszeresen végigrágtam magamat a blogodon (a legelejétől egészen napjainkig). Már nem ez volt az első alkalom, de még mindig tud újat mondani/mutatni a számomra, én ezért szeretem.
Imádom a blogodat is, köszi, hogy vagy Nekünk :)
Via mondta
:)) Köszönöm, hogy megírtad! :))
szamiii mondta
Szia Via!
Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést (is)!
Tegnap megcsináltuk a párommal és isteni lett!
Elárulom, hogy eddig ha Sopronban jártunk (kb. 350 km tőlünk, tehát nem éppen egy rövid kiruccanás) akkor egy bevált helyen mindig megettünk egy Ő: cipó/én: tányér finom fokhagymakrémlevest. Most pedig hála neked, bármikor az asztalunkra kerülhet ugyanaz az ízélmény! Egyszer biztos el fogom majd vele kápráztatni anyukámat és az anyósjelöltet is! :)
A blogodról pedig: előszöris gratulálok a díjhoz, őszintén megmondva én ennek kapcsán találtam ide és nagyon örülök neki!
Rengeteg hasznos infót és kreatív ötletet gyűjtök össze innen, ami bevallom rám is fér, mivel még csak fél éve vezetek saját, rögtön kétszemélyes háztartást. :)
Csak így tovább!
Via mondta
Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett! :) És annak is, hogy idetaláltál és tetszik a blog. Féltem a visszajelzésektől, hogy a díj után aki jön, és megnézi, hogy “ez meg ki a franc, aki nyert”, csalódott lesz, de eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam az újonnan érkezőktől is. :)) (Ez persze nem felhívás keringőre a trolloknak. :D)
Via mondta
Remélem, hogy ízlett neki! Egészségetekre! :)
lizz mondta
Szia!
Mint abszolút naiv konyhatündér palánta, szeretném megkérdezni, hogy a tejszínt mikor tegyem bele? A hozzávalók között szerepel, de a leírásból nekem sajnos nem derült ki.
Előre is köszi!
Via mondta
A vízzel való felengedés után! Beleírom a receptbe is, köszi, hogy szóltál! :)
sajatdesign mondta
Meg kell jegyeznem,hogy most készítettem el ez alapján a recept alapján ,mint gyakorlatlan szakácsnő és nekem nagyon tetszik.A fő kóstoló még nem kóstolta,de ha megtette,neki is tetszeni fog.Én meg főzök az Uramnak,el se hiszem..
Dehjóóó!
Via mondta
Szia!
Bárhova írsz, arról kapok e-mail értesítőt, úgyhogy nyugodtan kommentelj. :)
A Vega-Mix azt jelenti, hogy zöldségmix. Nem csak vegetáriánusoknak van. :) A Biopont terméke, de én a DM-ben veszem, mert az közelebb van. Így néz ki, és nagyon sokáig elég: https://natur-bolt.hu/images/S5030096.JPG
Rizshez, levesekbe, mindenhova jó, szárított zöldségek vannak benne. (Só nincs.)
Tim mondta
Szervusz!
Tudom ez a cikk sem épp friss, de a múltkori segítséged után gondoltam most is lehetne egy “könnyű” kérdésem. Hol lehet kapni vega-mix-et?
Sajnos én nem lehetek vegetáriánus, de igyekszem a természetes dolgokat előnyben részesíteni!
Köszi!
Via mondta
Csak szárított zöldségek vannak benne. A Delikát és a Vegeta nem csak a hozzáadott sóban különbözik, hanem különböző ízfokozók és állományjavítók is vannak benne… Attól műíze lesz a levesnek, én nem szeretem. (A leveskockát sem.) Ez nagyon finom, jó ízt ad mindennek, főtt rizs vizébe is szoktam tenni, vagy főzelékbe is egy keveset. Teljesen bio, és adalékanyagmentes. Arról nem is beszélve, hogy olcsó és sokáig kitart.
dortimcsi mondta
A natúr vega-mix olyasmi mint a Delikát, csak hozzáadott só nélkül?
Joles mondta
*szereti* Fűszeres krutonnal! :)
Via mondta
Szia, üdv a blogon! :) Én is úgy írtam, de folyton aláhúzta a helyesírásellenőrző, én meg hittem neki. :D Akkor visszacsinálom.
Kardigán mondta
Szerintem a fokhagymakrémleves egybe van…
Érdemben nem tudok hozzászólni (de, szép a kép és éhes vagyok, úgyhogy most sírok), majd ha egyszer lesz időm, ki is próbálom:)