Ma is voltam a Városligetben és ettem az óriás perecből (amiből a legjobb rész a “folyékony só”), de megint rá kellett jönnöm, hogy a házi az igazi, és nem is 400 Ft-ba kerül egy darab. :D Ebből a receptből 16 nagy ill. 32 kicsi perec lesz, ebből a múltkor 4 ember ette csurig magát, és még maradt is. Frissen a legjobb, szerintem jobb felezni az adagot, ha kevesebb embernek vagy csak rágcsának készül.
Hozzávalók
a tésztához:
- 2 csésze langyos víz (kb. 4,5 dl)
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 5-6 csésze finomliszt
- 1 evőkanál só
- kevés olaj
A főzéshez:
- 1/4 csésze szódabikarbóna
- 2 evőkanál cukor
A tetejére:
- tojás
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál só
Egy mély tálban (vagy a gépi dagasztó táljában) összekeverjük a vizet és a cukrot, beleöntjük az élesztőt, és hagyjuk egy kicsit, amíg habos lesz. Ezután 1 csésze liszttel elkeverjük, aztán hozzáadjuk a sót és a többi lisztet. Rugalmas tésztát gyúrunk (vagy gyúr a gép :D), ha ragacsos, adjunk hozzá még lisztet. Lisztezett deszkán is gyúrjuk át, aztán tegyük egy kiolajozott tálba, pörgessük meg benne a gombócot, hogy mindenhol érje az olaj, és és lefedve kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk még egyszer át, és szedjük szét annyi részre, ahány perecet akarunk (16 vagy 32). Mindegyik darabot nyújtsuk ki jó hosszúra, és tekerjük perec formára (ld. kép). Sorakoztassuk fel őket a deszkára, és letakarva hagyjuk még nőni egy picit őket. A sütőt melegítsük elő 230°C-ra. Ezalatt az idő alatt forraljunk vizet egy nagy lábosban (vízforralóban hamar megvan), tegyük bele a szódabikarbónát és a cukrot (habzódni fog a víz), és a megkelt perecek mindkét oldalát 1-1 percig főzzük. A vízből kivéve tegyük őket sütőpapíros tepsire. Kevés tojással kenjük meg a tetejüket, és tegyük be őket a sütőbe.
Amíg sülnek, a lisztet és a sót keverjük el annyi vízzel, hogy palacsintatészta sűrűségű tésztát kapjunk. Amikor a pereceknek kezd színe lenni, vegyük ki őket a sütőből, locsoljuk meg (bőven!) a sós löttyel, és toljuk vissza őket addig, amíg szépen meg nem pirulnak.
Azonnal tálaljuk őket, és szabadon választott társasjáték közben majszoljunk. :D
molnar mondta
szia! megcsináltam a perecet, nagyon finom volt. Anno még a Donna játszóházában láttam hasonlót, Donna mustárral ajánlotta :)
Viszont nekem másnapra kicsit megszívósodik. Melegen isteni finom (néha érzem ugyan a sz.b.bónát) de másnapra olyan vizesnek meg pimpósnak tűnik :)
ez normális? vagy rosszul csinálok valamit pl. rosszul tárolom?
köszi!
Via mondta
Szia!
Nekem is csak frissen ízlett igazán, szerintem ez ilyen, hogy másnapra nem olyan jó, bárhogy is tárolod. :( Azt lehet egyedül, hogy kitapasztalod, mennyi fogy el egyszerre, és legközelebb csak annyit készítesz, így nem marad másnapra.
nocom mondta
Oks, mostmár tiszta, köszi;)
Via mondta
Attól lesz ropogós a héja. Ki ne hagyd azt a lépést, megéri a végeredményért! Igazi sósperec íze lesz tőle. :)
nocom mondta
Hmm isteni finomnak néz ki…nah hétvégén v kövhéten én is nekiállok:) De miért kell főzni is?:/
Ginusz mondta
Tényleg degeszre eszi magát 4 ember ;)
Hamarosan kipróbálom!!!