2009. tavasz-nyár
130 oldal, 595 Ft (4,75 Ft / oldal)
Nem akarok sok szót pazarolni erre az újságra, de valamennyit írok róla, mert kicsit böki a csőröm. Stahl Judit magazinja most jelent meg először, és a tervek szerint évente kétszer fog. Receptek és “utazás, szépség, ruha, pszicho” a témakör. A végeredmény: unalmas, lerágott, és a legrosszabb, hogy hiteltelen.
Judit tud főzni, oké. (Hogy milyet, azt mindenki döntse el maga, tudom, hogy sokan vannak, akik nem kedvelik, de legalább ehhez van szaktudása.) Viszont nekem ő nem egy olyan személyiség, akinek kíváncsi vagyok a véleményére, hogy mik Párizsban a legjobb helyek. Afféle mindenhezértek hozzáállás jön le nekem az újságból, és kicsit bénára sikeredett az egész. Takarítás – az ablak keretét is mossuk le? Komolyan? Minden témába belekóstolunk, van divat is, például “melyik testre milyen fürdőruha illik” egy olyan fotóval, amin a kedves hölgyek a kinyúlt bikinialsójukat huzogatják a fenekükből, és közben hullik ki a homok a bugyiból… Meg híres magyar nőket kérdeztek meg a szépségtitkaikról. Név nélkül néhány trükk: ne stresszelj! tornázz! ápold a bőrödet, és használj fényvédős krémet.
A magazin jelmondata a gerincen is található Élni jó!. Stahl Judit Living? A mondanivalója olyan semmilyen, egy-két recept érdekes, de tényleg egy csomót már ellőtt a könyveiben, Chili&Vanília receptjei még a legjobbak az egész brancsból. Külalakra is annyira izé az egész, minden lap háttere fehér, nem bírom eldönteni, hogy mikor promóció és mikor cikk, amit olvasok. (Bár lehet, hogy mindig mindkettő. Túl sok a reklámokból.) A listázós rovatok (“A napozás tízparancsolata”) a számok mellett az első betűt (kisbetű!) is kiemelik iniciáléként, de annyira bután néz ki, hogy először azt hittem, össze kell őket olvasni. De az, hogy nhlinanfnn nem jelent semmit.
A célközönség sem egészen tiszta, mert egyszer rendezzünk családdal olaszos kajálást, aztán keresesünk partnert a netrandin, aztán 1500 Ft alatt vegyünk bevált kozmetikumot, mert ugye nincs sok pénzünk, de a javasolt fagyi a Häagen-Dazs 2090 Ft / 0,5 liter áron. Most akkor szűk pénzű anyukák vagy jól kereső szinglik olvassák a magazint?
Bleh. Kidobott pénz, a következő számra már nem leszek kíváncsi. El vagyok én kényeztetve a Good Fooddal meg Martha Stewarttal, tudom. De 595 Ft-ért inkább vegyetek valami mást, ne érjétek be ennyivel.
Más bloggerek véleménye az újságról:
erka mondta
Mióta Jucus nekiállt ügyködni a konyhában, az az érzésem, hogy magyar Martha S.-nak akar beállni. Érdekes, hogy Te is őt hoztad példaként..
Ha már úgyis koppint, jobban körülnézhetett volna a nagyok háza táján..
Via mondta
Persze, értelek, és igazad is van.
De mivel van hozzáférésem a minőségibb cuccokhoz (internet, stb., meg az sem mellékes, hogy ugye értem a nyelvet), ezért én türelmetlen vagyok kivárni, amíg ez jobb lesz. :) De teljesen igaz, hogy aki csak magyarul tud, annak ez is egy jó kiindulópont lehet.
Szerintem pont azért, mert ez itthon egy újszerű kezdeményezés, lehettek volna ütősebbek a témák, ülhettek volna még két hetet a külalakon, főleg, hogy fél év múlva jön a következő szám, addig simán el is lehet felejteni. Mélyebb benyomást kell tenni az olvasókon, és nem az unásig ismételt, női magazinokban ilyentájt amúgy is megtalálható cikkeket berakni (fürdőruha, naptej…). Ha már muszáj divat és szépségápolás, lehetett volna egy kombó a konyhában elkészíthető pakolásokkal & receptekkel (pl. X recept, és a maradék tojásfehérjét kend a fejedre). A fürdőruhákat színek szerint lehetett volna csoportosítani, máris dob egyet a külalakon. (Az InStyle-nak imádom a tárgyfotóit, mindig nagyon ízlésesek és percekig bámulom őket.)
Szintén szebb tárgyfotókkal, jobb tipográfiával fel lehetett volna dobni a celebhölgyek szépségtippjeit. A takarításról szóló cikkeknél hasznos lehet egy kivágható, pipálható lista, vagy valami jobban átlátható felsorolás. Szóval nem arra gondolok, hogy teljesen dobják ki a koncepciót, de néhány apró, egyedi kreatív ötlettel szerintem kitűnhettek volna még jobban. Csak ezért fájlalom az egészet, mert kicsit az az érzésem tőle, hogy “nektek ennyi is elég”, pedig látszik, hogy egy picit több erőfeszítéssel mennyivel színvonalasabbat lehetett volna csinálni.
arwen mondta
Nem értek egyet. Szerintem ezt más oldalról kell nézni: tök jó, hogy van Magyarországon ilyesmi kezdeményezés, remélem, lesz rá igény és ennél csak jobb lesz.
Amiket a postban panaszolsz, azok jórésze gyerekbetegség sztem, eléggé tapogatózik még. Mondjuk hülyén néz ki a tördelés és vannak rossz cikkek, de én összességében jól szórakoztam a magazinnal.
Valóban nem üti meg a GoodFood színvonalát, de szerintem kezdetnek jó. A bugyuta cikkek meg talán idővel kikopnak belőle.
No offense, én így gondolom.
Via mondta
Csak tudod, Stahl-t sokan meggyanúsították azzal, hogy Nigellától lop, meg hogy hasonló a stílusa, stb.
Ginusz mondta
Ezt nem tudtam, hogy Gordon ilyeneket mondott. De szerintem ő mindenkit utál :) Legalábbis a műsor alapján… Nekem az tetszett benne, hogy más mint a többi :D
(((Mit jelent az ehem, ehem Nigellánál?)))
Nigella nem semmi egy alak… Kell hozzá menta, sok és sokféle chili, ettől buja lesz és pikáns. (Talán nem hagytam ki semmit ;) )
Én Ainsley mesterrel olyan műsort láttam, hogy X kaja, amit meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz. Hát abban elég vad volt…
Via mondta
Gordon utál engem, úgyhogy én se szoktam nézni őt. :P Elhiszem, hogy nehéz sorsa volt, de azért nem kéne ennyire ellenségesnek lennie, főleg nem a vegákkal (villamosszékbe ültetné őket, stb.), akik nem ártottak neki semmit. Mindenkinek joga van azt (nem) enni, amit (nem) akar.
Főzősműsorból csak Rachel Allen “Bake!”-jét néztem mostanában, abban viszonylag kevés állatos kaja volt. :) De a Good Foodban azért vannak szép számmal a celebrity chefek közül, James Martin jókat szokott még kotyvasztani. Jamie is aranyos, meg Nigella is (ehem, ehem). Ainsley-vel egyszer láttam egy Ready, Steady, Cook-ot, abban aranyos volt.
Ginusz mondta
úh végigolvastam a linkeket és a kommenteket is…
Elég vegyes vélemények, de Stahl magazinjára soha nem költenék. Maradok a paprika magazinjánál, onnan még a cikkeket is képes vagyok többször elolvasni…
Amúgy maradok Gordon Ramsay mellett én is, hogy annak milyen stílusa van…
Meg imádom azt a BBQ-s fickót…*keresi, a Google a barátja* szóval Ainsley Hariottot. Tud élni, fél méter magasról borsozza a kaját :D love
juj, most nézem, eddig engem nem írt ki soha a Ki jár itt? oszlop. Aztán most 3x is jelen vagyok, ez új :)
Nem akarok nagyon rosszmájú lenni, de blikkben és társaiban is hasonló tanácsok szoktak lenni, pontokba szedve, ugyanezekkel a témákkal…