Itt a másik ígért recept (még a túrótortával lógok), egy gyors és finom amerikai klasszikus, a chocolate chip cookie. Chocolate chipet lehet venni kimérve például az Azték Csokiban, de darabolt táblacsoki is megteszi, sőt, ez a fenti is azzal készült. Lehet fehércsokit is belerakni, ha valaki azt szereti… :)
Hozzávalók (harminc valahány darabhoz, ha jól emlékszem):
- 2 csésze liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 3/4 csésze olvasztott vaj (elkezdtem kis adagokat olvasztani a mikróban, és mindig beletöltögettem a mérőcsészémbe)
- 1 csésze barnacukor + 1/2 csésze kristálycukor (lehet csak kristálycukor, és legközelebb lehet, hogy kevesebbet rakok bele, mert lehetne kevésbé édes)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 2 csésze csokipasztilla vagy darabolt csokoládé
A sütőt előmelegítem 165°C-ra. Egy nagy tepsit (vagy többet) kibélelek sütőpapírral. Egy nagy tálba beleszitálom a lisztet, sót, sütőport. Egy másikban kikeverem a vajat és a cukrokat, aztán hozzáadom a vaníliát és a tojásokat, és addig keverem, amíg habos nem lesz. Hozzáadom az átszitált hozzávalókat, és ezzel is összekeverem. (Ezt nekem a KitchenAid végezte. :)) A végén egy lapáttal belekeverem a csokidarabokat. Jó kis ragadós, de kézzel formázható masszát kapunk, és nem leszünk könyékig tésztásak sem. Szóval kézzel diónyi golyókat formázunk, és a sütőlapra helyezzük őket, egymástól és a tepsi falától min. 5 centire – szépen el fognak lapulni sütés közben.10-12 perc alatt süssük meg, amíg a szélei barnulni nem kezdenek. Langyosan és hidegen is finom, több napig eláll, jól tűri az utazást.
Ronja mondta
Köszönöm a válaszaitokat! Szerintem most elsőre venni fogok, mert hétvégén szeretném a sütit megcsinálni, de könnyen lehet, hogy később készítenék majd házilag is, szóval mindenképp utánanézek mindkét lehetőségnek:)
Via mondta
Ha nem találsz, akkor a második legjobb dolog a Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukra, abban nem vanilin van, hanem igazi vanília. Igaz, nem csak a pöttyök, hanem a rúd is valahogy benne van, de még mindig jobb, mint a vanilin. :)
Ronja mondta
Sikerült azóta beszereznem a Culinarisban, pont ilyet kaptam én is, köszönöm szépen mégegyszer:) bár a sütinek majd neki kell fognom mégegyszer, mert túl kicsiben gondolkodtam ami a csészét illeti… de azért az íze így is nagyon jó lett:) sebaj, majd másodjára:)
Green Zebra mondta
Amíg Via válaszol neked, addig elárulom, hogy nekem Chili&Vanília félém van. https://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/01/fszerek-kirlynje-vanlia-vlsg-s.html
Egyszerre nagyobb beruházás mert a minőségi vodka, meg a vanília sem olcsó mulatság, de nagyon-nagyon hosszú ideig elég és el is áll. Ha sokat sütsz-főzöl olyasmit, amibe vanília kell, szerintem megéri. Egyetlen hátránya, hogy ha ma nekiállsz megcsinálni 3-4 hét mire elkészül.
Ronja mondta
Via, azt szeretném kérdezni, hogy a vaníliakivonat ugye nem ugyanaz, mint a vanília aroma? Hol lehet beszerezni? (ma próbáltam 1-2 helyen, de nem jártam sikerrel:( )
Via mondta
Valóban nem aroma, hanem igazi kivonat. Nekem ilyen van, még évekkel ezelőtt vettem a Culinarisban, de nagyon sokáig kitart.
Boroka mondta
A keksz recept tökéletes, nagyon finom süti! Legközelebb dupla adaggal kezdek! :)Köszönjük szépen!