Sokféle muffinreceptet próbáltam már ki életemben, de mindegyik többnyire úgy végződött, hogy a tésztán – szó szerint – átrágtam magam a “jobb” részek (meggy, csoki, puding, stb.) reményében, mert alapvetően azok voltak a jó dolgok a muffinban. Egy hónapja azonban találtam egy olyan receptet, amiben a nemcsokis részek is isteniek, mitöbb, 3-4 napig hűtés nélkül gyönyörűen eláll, kiadós, és lehet vinni magunkkal suliba, munkába tízórainak. :) Szerintem a trükkje a többi recepthez képest több tojás és vaj. Régebben olyan őrült recepteket is kipróbáltam, amik fél deci napraforgóolajat kértek… Bloee, valami undorító lett a végeredmény. Ezt az receptet én alakítottam át egy másikból, és azóta is variáltam még rajta párat, szerintem remek alaprecept, és mindenki azzal ízesíti, amivel szeretné! :) Leírom az első és tökéletes narancsos-csokis verziót, aztán pedig azt, hogy mit mire lehet még cserélni.
Narancsos-csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 20 dkg liszt (BL 55-öset használok)
- 1/2 tasak sütőpor
- 15-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 tasak vaníliás cukor (Dr. Oetker Bourbon-osat használok, összehasonlíthatatlan a vanilinessel!)
- 20 dkg vaj
- 4 egész tojás
- 3 ek tej
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 narancs héja
- 1 tábla 100 g-os Côte d’Or étcsoki kandírozott narancshéjjal (vagy más, jó minőségű étcsoki)
180°C-ra előmelegítem a sütőt, a muffintepsimet kibélelem 12 papírkapszlival. Beleborítom a lisztet, sütőport, cukrokat, kakaóport egy nagy tálba, megolvasztom a vajat (egy nagy bögrébe belegyömöszölöm a 20 dkg-s Bakony vajamat, és 2 percig alacsony fokon mikrózom), amíg melegszik a vaj, egyenként beletöröm a tojásokat a poros masszába (kicsit össze lehet keverni, nem muszáj azonnal). Ha még mindig nem végzett a vaj, akkor belereszelem a narancs héját (ALAPOSAN MEGMOSNI ELŐTTE!!), aztán végre elkészült a vaj, és beleöntöm a masszába. Közben kézzel összetördelem apróra az étcsokit (aztán lenyalom az ujjaimat, lemosni, hogyisne…, bele a masszába, és az egészet összekeverem a mindentsimárakeverő kézi habverőmmel. (Igen, ez egy olyan muffinrecept, ahol nem szórakozunk száraz meg nedves hozzávalókkal és plusz egy tál elmosogatásával.) A nehezén túl is vagyunk, szépen belekanalazzuk a ragacsot a kapszlikba, jusson mindenhova egyenlően. :) 20 percig sütöm, aztán türtőztetem magam, mert ez is szájégetősen finom.
Variációk:
Lényegében amit ki lehet cserélni, az a kakaópor és a csokoládé. A kakaóport bármilyen más ízesítős porra (mandula, fahéj), a csokit (10 dkg) pedig ugyanennyi mennyiségű gyümölcsre. Csináltam már almás-diós muffint, amiben fahéj volt a kakaó helyett és almakockák a csoki helyett, a tetejére pedig diómorzsát szórtam. (A mozsár nagyon hasznos ilyesmire, és aggressziólevezetésre is.) A narancshéj nem kell bele más recepteknél, de ha az ízvilág megkívánja, lehet helyette citromot reszelni.
Lusta nőci muffinja:
Legutóbbi muffingyártásnál pluszban kimértem a száraz hozzávalókat (kiv. kakaó), tehát a kimért lisztet, porcukrot, sütőport, vaníliás cukrot, és beleöntöttem őket egy nagy befőttesüvegbe. Ráírtam az oldalára (matricán), hogy mit kell hozzáadni (20 dkg vaj, 4 tojás, 3 ek tej, 1 ek ízesítő valami, 10 dkg töltelék valami), aztán kész. Amikor muffint kívánok, beleborítom a porokat a vájlingomba, bele a nedves cuccok, és mérlegelés nélkül muffinozhatunk negyed óra múlva.
Viki mondta
Hát ez tényleg egy tuti muffin recept :) Tegnap megcsináltam és nagyon finom lett :) Pénteken jönnek vendégeink asszem csinálhatom is újra :) Tetszenek ezek a sütős-főzős bejegyzéseid :) 2 hete megsütöttem a pizzádat, most a muffint :) És egyiket se csináltam még ezelőtt soha :) Kihívás teljesítve :)
Via mondta
Egészségedre! :) Én tegnap sütöttem a pizzát, lassan a muffint is kéne… :))
andameda mondta
Olyan jó ezeket a régi bejegyzéseket olvasgatni :D Már régebb is olvastam a blogodat, de újra és újra jól esik :) A sütés-főzés is egyre kevésbé tűnik valami nyűgnek :)
krisznya mondta
Nyami….
Május 1. a felvonulás helyett, muffin sütéssel lesz megünnepelve. Köszi :))
Regi mondta
Köszi! :) Kipróbálom.
Regi mondta
Sziasztok!
Próbált már valaki muffint sütni “nemmuffinsütőben”? Vannak ilyen apró , kosárkáim külön link:https://4.bp.blogspot.com/-m-SdyVj_ThU/UHgjJUU4XCI/AAAAAAAACqA/iUykt5OxiKQ/s400/Gabriella+kalandjai+a+konyh%C3%A1ban+122.jpg
Ez használható vajon muffinhoz is? Úgy kipróbálnám ezt a receptet! :)
Via mondta
Nem tudom, kijönne-e belőle a puha, piskóta-szerű tészta… ha brutálisan kivajaznád, esetleg.
tschuli mondta
Éljenek a régebbi bejegyzések (is)! (Ma úgy döntöttem, “hátulról” folytatom az olvasgatást…)
Az én receptem majdnem ugyanez, a liszt-cukor-vaj arány szintén 1-1-1, csak 15 dkg, ja és csak 2 tojással. Eddig a csupacsokis volt a népszerű (kakaópor ÉS jóóó sok, a vajjal együtt kevergetve megolvasztott étcsoki), de a szőlős-fahéjas is elfogyott azért ;)
Via mondta
Nekem is meg kéne sütnöm megint, rég volt soron… :)
Enn mondta
Erről a muffinról csak szuperlatívuszokban lehet/tudok beszélni. Még a állítólag “utálom a muffint” öcsémnek is ízlett. A narancsot most kihagytam, cserébe került bele még egy kis maradék csoki (hát nem rontotta el :)) A fahéjas-almás-diós verzió nagyon felkeltette az érdeklődésemet, de nem biztos, hogy le tudok mondani a csokidarabosról :)) (talán ha elfogy a csoki :D)
Enn mondta
Ma kipróbáltam étcsokis -epres változatban is, itthoni kerti eperrel. Isteni lett!
Ronja mondta
Szia Via! Én is kipróbáltam, anyuval együtt csináltuk. Mi fahéjat raktunk bele, és őszibarackot meg szilvát. Isteni finom lett!!:) Most télen szerintem jön majd a narancsos csokis verzió:)
Gina mondta
Jöttem én korábban is, csak most jött rám a süthetnék:)
Naná! Vannak még hasonló gombásak, ha a fasírt bejött! Amúgy nagy siker volt a muffin, nem sokáig tartott. Húsvétkor jön a kövi adag… Sacc 36…
Via mondta
Üdv itt is! :) Örülök, hogy kipróbáltad, nagyon jól hangzik ez a barackos verzió!
Közkinccsé tehetem a gombafasírtodat? :)
Gina mondta
Én is megsütöttem. Nekem 18 lett belőle. A kakaót fahéjra cseréltem. És apróra vágott barackbefőttet is tettem bele, így nem csak a közepén van valami. Isteni volt, nagyon finom! Köszi a tippeket! A kövi kaja a fokhagymakrémleves lesz:)
Brigi mondta
Mmm, de finom lett! Anya is el van bűvölve. :D Köszi a receptet!
Via mondta
Én még csak most kavarom. :D Jó étvágyat hozzá, majd írd meg, milyen lett. :)
Brigi mondta
Nem, az egész bele a tésztába. :)
Most lettem kész a “viamuffinnal”, de még hűlnie kell. :(
:)
Via mondta
És azt hova rakjátok? Egy kanál massza, rá a lekvár, rá még massza, és akkor így a közepén lesz?
dortimcsi mondta
nekem sincs mérlegem:)
Brigi mondta
Konyakosmeggy az nálunk meggybefőtt/megylekkvár konyakkal elkeverve.
Via mondta
A konyakosmeggy olyan értelemben, hogy belenyomtok egy Cherry Queen-t? Jól hangzik. :) Valami kókuszosat is kipróbálnék, imádom a csokit meg a kókuszt együtt. Ki fogom kísérletezni. :)
Via mondta
Nekem nincs is mérlegem, “pofára” csinálom az összes receptet. :) Kb. egy csésze (pohár) liszt az a 20 dkg, ha kicsit kevés, még rakok hozzá. Látszik, miután összekevertem, hogy túl “szottyos”, és akkor kap még. A befőttesüveges csak azért jó, mert tényleg nem kell szórakoznom a pohárkázással, és hamarabb szánom rá magam a sütésre, ha már a “fele kész van” úgyis. :)
dortimcsi mondta
Én meg a száraz hozzávalókat nem mérem mérleggel,csak kanállal…Az arányok ugyanazok maradnak…És eddig még nem volt rá panasz,hogy emiatt lett volna rossz:D
Brigi mondta
Gyönyörű, jövő héten megsütöm. Bár mi is nagyon finomakat szoktunk csinálni, anya hozza/kísérletezi a recepteket. A csokis-konyakosmeggyes a specialitásunk.